Rosberg pobjedom u Abu Dhabiju zatvorio sezonu 2015.

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 17 komentara

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg uzeo je i treću pobjedu u nizu te slavio prvi put u Abu Dhabiju, što mu je 6. ovosezonska pobjeda. Na drugom mjestu je završio njegov timski kolega Lewis Hamilton, dok je treće mjesto za svoje treće postolje sezone zauzeo Kimi Raikkonen.

Osim starta koji je bio vrlo buran i s mnogo pretjecanja, nismo doživjeli neku uzbudljivu predstavu na ovogodišnjoj VN Abu Dhabija. Odmah u prvom zavoju smo ostali bez Pastora Maldonada, koji je imao sudar s Fernandom Alonsom, koji je zbog toga dobio kaznu prolaska kroz boks. Promjene guma su počele već nakon 6. krugova, te je više od polovice vozača to napravilo u iduća dva kruga. U 9. krugu smo vidjeli nesigurno puštanje Valtterija Bottasa iz boksa, zbog kojeg je ostao bez polovice prednjeg krila (kontakt s Buttonom koji je tada ulazio na promjenu guma), kojeg je promjenio u sljedećem krugu te pao na začelje poretka. Vodeći su ostali neznatno duže na super mekanim gumama, a zadnji koji je ušao na promjenu bio je Hamilton u 11. krugu.

Nakon prvih ulazaka u boks, zavladalo je zatišje na stazi. Sebastian Vettel je bio na mekanim gumama, stoga je ostao na stazi sve do 24. kruga, kada je ponovno uzeo iste gume. Na stazi je bilo vrlo malo borbe, a jedino relativno uzbudljivo je bilo Hamiltonovo hvatanje Rosberga, kojem je smanjio prednost od 8 sekundi na 9 desetinki. Rosberg je 32. krugu ušao u boks na zadnju izmjenu guma, dok je Hamilton ušao 10 krugova poslije, što je bilo prekasno za ponovno sustizanje Rosberga, koji je u međuvremenu izgradio prednost.

Sebastain Vettel morao je odraditi promjenu guma na super mekane, što je napravio 15 krugova prije kraja. Izašao je na stazu iza Ricciarda i Pereza, koje je pretekao u nekoliko sljedećih krugova, nakon čega je zauzeo četvrto mjesto koje nije puštao do kraja utrke. Kimi Raikkonen je odvozio jednu jako dobru utrku, te je uzeo svoje treće postolje ove sezone i 16. za Ferrari. Na 5. mjestu je završio Sergio Perez, osiguravši tako 9. mjesto u ukupnom poretku sa 78 bodova, što je najviše koliko je osvojio u jednoj sezoni. Ricciardo je završio na 6. mjestu, što nije bilo dovoljno za prestizanje Daniila Kvjata u ukupnom poretku. Od ostalih, valja izdvojiti Romaina Grosjeana, koji je startao sa začelja poretka te na kraju osvojio 9. mjesto i dva boda za oproštaj od Lotusa.

Sezona 2015. je završila, u sličnom tonu kao i 2014., ali s drugim protivnikom Mercedesa i izglednijom prilikom za sustizanje u sljedećoj godini.

 1. Nico Rosberg         Mercedes        1:38.30.175
 2. Lewis Hamilton       Mercedes               +8.2
 3. Kimi Raikkonen       Ferrari               +19.4
 4. Sebastian Vettel     Ferrari               +43.7
 5. Sergio Perez         Force India           +63.9
 6. Daniel Ricciardo     Red Bull              +65.0
 7. Nico Hulkenberg      Force India           +93.0
 8. Felipe Massa         Williams              +97.4
 9. Romain Grosjean      Lotus                 +99.3
10. Daniil Kvyat         Red Bull             +102.0
11. Carlos Sainz         Toro Rosso           +103.1
12. Jenson Button        McLaren             +1 krug
13. Valtteri Bottas      Williams            +1 krug
14. Marcus Ericsson      Sauber              +1 krug
15. Felipe Nasr          Sauber              +1 krug
16. Max Verstappen       Toro Rosso          +1 krug
17. Fernando Alonso      McLaren            +2 kruga
18. Will Stevens         Manor              +2 kruga
19. Roberto Merhi        Manor              +3 kruga

Odgovor

17 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Hvala isusu dragome da je sezona gotova. Utrka kao i vecina ove sezone, ziva dosada. Rosberg u finisu sezone iztorpedirao Hamiltona. Mercedes i dalje ima osjetnu prednosti tako da cisto sumnjam da ce ih Ferrari prestici preko zime. Button danas odlicno odvozio. Ako na kraju sezone ima ista pozitivno za Mclaren to je da su aerodinamiku poboljsali. Button je bjezao po zavojima Bottasu po 3,4 desetinke. Ovaj bi sve vracao na ravnici. Alonso jbg. vise srece sljedece sezone.


    0
    0

    0
  2. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Strašno dosadna utrka. Čudo da sam ostao budan, i ovo Mercedesovo igranje sa strategijama je smješno. Zato jedva čekam sljedeću sezonu da im se netko još jače približi i da vidimo kako stvarno reagiraju pod pritiskom. Čestitke Kimiju na postolju, napokon dobra utrka za njega. Vettel je, čini se, napravio najviše što je mogao.


    0
    0

    0
  3. Mclaren
    raca Prikaži

    Davno je prošlo vrijeme kad je f1 dotakla dno. Ovo je sad postalo utapljanje i ako ovako nastave, kratak je put do kliničke smrti. Mislim da ne postoji ništa dosadnije od ovog. Mada nikad nisam dao da se u mom domu gleda Big Brother, vjerujem da je manje odvratan od ovog.


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Ne treba biti ovoliko kritičan, jednostavno nema uporišta za takvo nešto. Ljudi su vikali da je F1 početkom ovog stoljeća dotakla dno i da je pitanje kad će se ugasiti, a bilo je sezona za pamćenje do danas. Nema smisla biti previše emocionalan i gledati na svaku sitnicu. Treba malo i trpiti.


      0
      0

      0
    • Lewis Hamilton 44
      rizla Prikaži

      A zasto onda gledas formulu?? Kome ne odgovara, neka se ide jadati psihijatru jer ste vec postali dosadni sa kritiziranjem utrka..prestanite trositi svoje vrijeme i vrijeme drugih da procitaju vasa jadikovanja…


      0
      0

      0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Hvala Verstappenu što me držao budnim ove sezone! Osim na VN Brazila, zaspao sam kao zaklan. Ferrari se itekako poboljšao i napreduje, no ipak me strah da Merc ima još dosta brzine u rezervi….Ferrari je ispunio ono što je obećao, tih par pobjeda i mnogo postolja. Dakle, onih lažnih obećanja više (napokon) nema pa se na svaku njihovu riječ koja se ove zime spomene mogu čvrsto osloniti. Sljedeće sezone vraća nam se Renault i dolazi Haas…nadam se da će se razlike u zaostacima smanjiti između svih momčadi…čak se i Manoru piše dobro sljedeće godine. Ovu ću sezonu pamtiti po Maxu i VN SAD-a.


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Samo da za kraj sezone opet spomenem Williamsov box. Samo nebo je granica njihovoj nesposobnosti. Mujan što drži stop palicu vidio je da dolazi Button i on pušta Bottasa da izađe i oduzme Jasonu prednost. Gdje je kraj njihovim biserima?


    0
    0

    0
  6. Rose Donator Prikaži

    Meni od svega ovdje najdraže što je Kimi završio na postolju :-)


    0
    0

    0
  7. Spr Prikaži

    Drago mi je zbog Rosberga, ali nažalost kasno se probudio.


    0
    0

    0
  8. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    fala bogu da je ova sezona gotova!


    0
    0

    0
  9. Marros Prikaži

    Meni je sezona bila ok. Šteta što se Rosberg prekasno probudio. Inače, ne znam ,no sezona mi se je činila poprilično dugom. Srečom svaki dvoboj na stazi mi je zanimljiv pa me nije niti smetala dominacija Mercedesa, iako naravno ne bih htio da se nastavi trend od dominacije jedne momčadi i u narednim sezonama.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.