2016. ćemo gledati ekipu Nissan-Renault?

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 3 min 2 komentara

Renault

Kao što smo pisali nedavno, očito se posao preuzimanja Lotusa polako bliži kraju. Čelnik Lotusa, Matthew Carter i čelnik Renaultovog F1 sportskog odjela, Cyril Abiteboul, rekli su da nema razloga da se posao ne završi do kraja ovih dana. Čeka se samo konačna odluka ključnog čovjeka u Renaultu – Catlosa Ghosna.

Abiteboul je bio jasan:

“Nema razloga da to ne bude gotovo i da se ne pojavimo 2016. godine na gridu. Nemamo razloga čekati. Znamo da će sljedeća godina u smislu performansi i tehničkih operacija biti tranzicijska i na to smo spremni.”

Jasno je da Abiteboul ne želi visoka očekivanja od starta i ne želi ponoviti Hondinu PR pogrešku koja je obećavala brda i doline od početka. Otkako se Renault priključio sportu Formule 1, njihovi motori pobijedili su u najviše utrka – više od svih ostalih proizvođača. Ukupno gledajući, treći su na vječnoj listi pobjeda u F1.

Ferrari                        225
Ford/Cosworth                  175
Renault                        168
Mercedes                       130
Honda                           72

Mnogo se polemike vodi i oko toga kako će točno nazvati Renault svoju tvorničku ekipu u 2016. godini. Renaultovi inženjeri vjeruju da povratak na stare staze slave neće trebati dugo čekati pa je i “branding” postao bitan.

Cyril Abiteboul prokomentirao je i ove glasine:

“Imamo jasnu strategiju što se tiče samog imena, jer znamo zašto ulazimo u F1 i koji brend ćemo promovirati. Renault je ključni brend, ali postoje i ostali brendovi s kojima smo povezani. Ali, ne želim ništa reći o tome jer će to sve biti izrečeno na konačnom predstavljanju ekipe.”

Renault i Nissan čine snažnu Francusko-Japansku alijansu koja u svijetu prodaje svaki 10 automobil. Kompanije su strateški partneri od 1999. godine, imaju preko 450 000 zaposlenika i kontroliraju 8 brendova: Infiniti, Renault Samsung Motors, Dacia, Datsun, Venucia, Lada, Renault i Nissan. Podaci iz listopada tekuće godine govore o tome kako je ova Alijansa svjetski lider u prodaji “plug-in” električnih automobila u svijetu sa 274,000 prodanih primjeraka od prosinca 2010.

Nissanov model – Leaf prodan je u čak 192,000 primjeraka. Leaf, na taj način, predstavlja najprodavaniji automobil u tom segmentu na planeti svih vremena. Jasno je zbog čega je svima interesantno progurati i Nissanovo ime u hibridnu F1. Infiniti – luksuzni brend Nissana koji je ekvivalent Toyotinom Lexsusu je, po svemu sudeći, ugovorno vezan kao sponzor još jednu godinu uz Red Bull. Ekipa iz Enstonea sljedeće godine bi se umjesto Lotusa mogla zvati “Nissan-Renault”, a neki govore da će 2017. dobiti konačno ime “Infiniti Nissan Renault”.

Sve ćemo, prema riječima glavnih aktera, saznati vrlo skoro – možda čak i u Abu Dhabiju.


Odgovor

2 komentara

  1. Marros Prikaži

    Kao konzumator Nissanovih proizvoda bio bih vrlo zadovoljan ako bi došlo do ovakvog scenarija što se Lotusa tiče.


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Pa nije Nissan ni u sportskom smislu nimalo loš izbor. Možda i zvučnije ime nego sam Renault. Imaju 370Z, a tu je i GT-R vjerovatno najomiljeniji sportski auto. Nema auto igre koja ga nema.
    A kruže glasine da bi se mogli zvati i Dacia Renault :D

    S druge strane, kažu da Red Bull definitivno neće nastaviti sa Infinitijem. A umjesto njega bi mogla doći Lada. Što opet ima smisla, zbog Ruskog vozača. A Lada je bila i na prethodnom fabričkom Renaultu, kada je za njih vozio Petrov.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.