4 pitanja uoči VN SAD-a

Izdvojeno / Kolumna / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 9 godina 6 min 1 komentara

VN SAD-a

1. Hoće li Hamilton osvojiti naslov ovog vikenda?

Luka Maloić: Teško je reći, ali mislim da će Lewis napraviti još jedan korak bliže tituli. Možemo reći da sada drži jednu ruku na trofeju i da je pitanje vremena kada će i posljednja, matematička, nada za Nicu potonuti. Osobno se nadam kiši koja bi mogla promiješati karte, a onda je sve moguće pa i Hamiltonovo odustajanje. Kiša bi, naravno, dodatno začinila utrku.

Marko Rakić: Teško je dati konkretan odgovor na ovakvo pitanje. Ali, ako baš nešto moram reći, onda je odgovor ne. Nema smisla objašnjavati tvrdnju koja se ne temelji na ničemu. Odgovor sam izbirao metodom “eci peci pec”.

Ante Vetma: Obzirom da se očekuje kiša – ovo je idealna prilika da se “bitka” za naslov još malo produži. Upravo nekakvi neočekivani uvjeti su vjerojatno jedina stvar koja može spriječiti Hamiltona da osigura naslov već ovog vikenda. No, ako ne bude u SAD-u, bit će u Meksiku. Ili u Brazilu. Ili u Abu Dhabiju. Čuda se ne događaju svaki dan i Hamilton će ove godine osvojiti svoj treći naslov, ali rekao bih možda ipak ne ovog vikenda.

David Vidović: Najavljuje se kišni vikend, tako da je sve moguće. Moguće je da Hamilton niti ne završi utrku, pogotovoračunajući na Mercedesove probleme s kvarovima u zadnje vrijeme, a s druge strane je moguće da Lewis deklasira konkurenciju i uz malo sreće osigura titulu u Teksasu.

2. Što očekujete od nadogradnje Renaultovog motora?

Luka Maloić: Htio bih da Renault napravi korak naprijed i da pokaže konkurenciji da nije nestao sa velike scene. Šasija RB-a je sjajna pa bi i solidan motor dao više šanse za neko postolje. Budimo realni, F1 treba jaki Renault – ne može show biti održiv sa samo 2 jaka proizvođača motora. Ukoliko dogodine pokrenu vlastitu ekipu, neki solidni napredak bi im bio vjetar u leđa za sljedeću sezonu.

Marko Rakić: S obzirom da Renault ove godine nije trošio tokene, ne znamo kako im idu nadogradnje. Sudeći po poslu koji su napravili ove zime, to bi mogao biti fijasko, iako duboko u sebi želim da naprave veliki skok. Nadam se da su povećali snagu i sredili mušice koje im se vrte po motoru od Jereza 2014.

Ante Vetma: Ne očekujem apsolutno ništa. Veći dio sezone Renault je bezidejno bauljao lijevo-desno i ostali su im svi tokeni sada do par utrka pred kraj sezone. Ovo izgleda kao da će nabacati sve ideje koje imaju i vidjeti što će im to donijeti, a iako bih htio da se pokaže veliki napredak i da imamo što ravnopravnije motore – nisam siguran ni je li Renault u mogućnosti to izvesti. Osim toga, žele li oni taj svoj novi motor dati na pladnju Red Bullu usred svega što prolaze? Sve liči samo na testiranje nekih drugih planova koji nam još nisu poznati.

David Vidović: Iskreno, ne puno. Mišljenja sam da Renault priprema motore za sljedeću sezonu i da će preostale vikende ove sezone iskoristiti isključivo za testiranje. Pomaka u performansama će vjerojatno biti, ipak je težak zadataka napraviti lošiji motor od trenutnog, ali ne očekujem tako veliki iskorak.

3. Tko će praviti društvo Romainu Grosjeanu u Haasu iduće godine?

Luka Maloić: Osobno navijam za Magnussena jer mi je nekako prirastao srcu i bilo bi sjajno gledati ga na gridu iduće godine. Sam je potrvrdio u nekim razgovorima da je u kontaktu s Haasom. Vergne mi je sljedeći favorit, a onaj koji realno ima najviše šanse – Gutierrez – je, po meni, najlošija opcija. Haas se nekako mora odužiti Ferrariju, a Esteban ima dobru financijsku podršku iako je Haas naglasio da mu to nije presudno. Presudno možda nije, ali poželjno svakako jest.

Marko Rakić: Mislim da bi to mogao biti Esteban Gutierrez. Svi bruje o tome kako će Haas sigurno uzeti jednog testnog vozača iz Ferrarija, ali se još sa sigurnošču ne može tvrditi kojeg. Po meni mjesto mnogo više zaslužuje Jean Eric Vergne, koji je pobijeđivao i Ricciarda i Kvjata, a obojica su sada u Red Bullu. Gutierrezu ne bih dao mjesto u bolidu, jer smatram da ima mnogo kvalitetnijih vozača od njega. Ali, Esteban sa sobom donosi jedan lijepi iznos novca, što Jean nažalost nema.

Ante Vetma: Esteban Gutierrez. Računica je jednostavna: suradnja s Ferrarijem, sponzorski zelembaći, solidan vozač.

David Vidović: Teško je reći, jer dugo vremena po naslovima su se vrtjela razna imena, ali Grosjeanovo nije, a sada im je prvi i jedini potvrđeni vozač. Moj novac bi išao na Gutierreza, zbog meksičkih korijena, jakih sponzora, određenog iskustva u bolidu, i zadnje ali ne najmanje važno, zato što je član Ferrarijeve obitelji.

4. Amerika sada ima svoju utrku, svog vozača (Rossi) i dogodine svoju ekipu (Haas F1) – smatrate li da Formula 1 ima osiguranu budućnost na američkom tržištu?

Luka Maloić: Ecclestone je nedavno izjavo da nije nešto optimističan po pitanju SAD-a pa i ja dijelim njegovo mišljenje. Ipak je to stari lisac sa mnogo utakmica u nogama i zna što priča. Neke brojke po pitanju gledanosti u SAD-u pokazuju uzlazan trend i to je zasigurno pozitivan znak. Problem je u tome što su oni kompletno drugačija kultura i preferiraju neke drugačije oblike zabave. Pojam showa im nije jednak kao i nama. Možda su zaista, kako Bernie govori, izolirani otok koji tek sad polako shvaća što ostatak svijeta radi.

Marko Rakić: Ne smatram da je osigurana budućnost za ikoga. Red Bullu nije bilo na pameti povući se iz Formule 1 do prije godinu dana, a sada se stalno vrte priče o tome. Tako da, teško je govoriti o stazi na kojoj su održane tri utrke, vozaču koji je odvozio dvije Velike nagrade i momčadi koja će sljedeće godine ući u sport.

Ante Vetma: Ne vjerujem da će Formula 1 ikad u Americi biti ono što je u Europi. Tradicija, odnosno povijest koja Europljane veže uz Formulu 1 Amerikancima ne znači ništa, a bez toga Formula 1 se čini tek kao grupa čudnih automobila koji nisu ni najluđi ni najzabavniji pa nemaju što tražiti u Americi.

David Vidović: Napredak se nazire, to je sigurno, ali bit će to spor i težak proces. U SAD-u vladaju druge kulture, pa tako i kulture utrkivanja. Brojevi ove sezone su obećavajući, TV kuća koja prenosi F1 u Americi, NBS, početkom ove sezone na utrkama koje su koliko-toliko odgovarale satnici Američke publike, bilježila je i preko 50% porasta gledanosti u odnosu na prošlu godinu. Baš kao i nogomet, Formula 1 treba polako i strpljivo pristupiti tržištu u SAD-u, popunjavati nedostatke u sustavu i puštati korijene.

Koji su vaši odgovori?


Odgovor

1 komentar

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    1. Najvjerovatnije
    2. Ništa spektakularno, ako budu uopšte i korišteni
    3. Gutierrez
    4. Ništa kod Bernarda nije sigurno


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.