4 pitanja uoči VN Rusije

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 9 godina 6 min 3 komentara

Rusija

1. Može li Rosberg biti ozbiljna prijetnja Hamiltonu na VN Rusije?

Luka Maloić: Nažalost ne. Mislim prvenstveno zbog zanimljivosti ostatka tekuće sezone. Rosberg u ovom trenutku ni na koji način ne može biti prijetnja Lewisu Hamiltonu. Rusija je mistična, neobična i uzbudljiva zemlja pa se nadam da će takva biti i utrka – možda nas Nico sve iznenadi, ali ukoliko smo realni – Lujo je pobjednik.

Marko Rakić: Rosberg već nekoliko utrka ne može pratiti Hamiltona, stoga ne vjerujem da će se u Rusiji dogoditi neki veliki preokret. Jedina nada za Nijemca može biti bolji start, koji mu nije jača strana od VN Belgije. Mišljenja sam općenito da Rosberg ovakvim vožnjama ne zaslužuje naslov pokraj Lewisa Hamiltona.

Ante Vetma: Već je puno vremena prošlo otkad je Nico Rosberg pokazao da se može nositi sa Lewisom Hamiltonom u izravnom obračunu na stazi. Prošle sezone je njihov dvoboj izgledao donekle neizvjesno jer su oba vozača radila greške, a u tome je Hamilton čak i prednjačio pa je bodovno stanje, potpomognuto i mehaničkim problemima, bilo relativno izjednačeno. Ovdje do kraja sezone očekujem nastavak čiste Hamiltonove dominacije.

David Vidović: Svakako. Nico je u prošle dvije i pol godine pokazao da može ‘zarežati’ kada zatreba, iako možda nije uvijek bio konstantan. Sjetimo se Brazila prošle sezone, kada je trebalo, Nico je odvezao sjajnu utrku i pritisnuo Hamiltona.

2. Hoće li Mercedes osigurati konstruktorski naslov u Rusiji?

Luka Maloić: Svakako. Mercedes osvaja konstruktorski naslov u Rusiji što im je i veoma važno iz marketinškog aspekta. Rusija je oduvijek važno i veliko tržište Mercedesovih vozila. Oligarsi i ostali ruski poduzetnici vole srebrne strijele i nema boljeg mjesta za proslavu naslova.

Marko Rakić: Onaj tko nije očekivao da će Mercedes osvojiti konstruktorsku titulu nekoliko utrka prije kraja, mora da je pao s Marsa ili nekog daljeg planeta. Ekipa iz Brackleya je toliko dominantna da bi i s jednim vozačem konkurirali za konstruktorsku titulu.

Ante Vetma: Obzirom da im trebaju samo tri boda više od Ferrarija, jedini realan rasplet jest da Mercedes i ove godine upravo u Rusiji potvrdi svoj konstruktorski naslov.

David Vidović: Neće biti teško, bit će pravo čudo ako bar jedan od Mercedesovih vozača ne završi na postolju. Ali uzmimo u obzir i to da su od Italije imali problema s novim motorom, tako da su karte još uvijek na stolu.

3. Hoće li Fernando Alonso voziti za McLaren i iduće sezone?

Luka Maloić: Izgleda da hoće, ali samo zato jer mora. Očito je svima postalo jasno pa i njemu samome da nema druge opcije. Ukoliko isključimo Mercedes i pogledamo trenutne Red Bullove muke i neizvjesnost – Alonso zaista nema kamo. On je prevrtljiva lisica i ne bi me ni malo iznenadilo da nešto izmisli u posljednji čas.

Marko Rakić: To je teško znati, s obzirom da je Fernando rekao da će mu Ferrari biti zadnja ekipa, pa je sada svejedno u McLarenu. Ali, ako moram nešto reći, odgovor bi bio da.

Ante Vetma: Bez obzira na konstantno Alonsovo ponavljanje kako ima ugovor za ovu i iduću godinu – nisam toliko siguran da će se ugovor ispoštovati do kraja. Dovoljno je sjetiti se kako je imao ugovor i u prošloj epizodi u McLarenu pa se zbog niza okolnosti vratio u Renault, a i nekoliko godina kasnije je često spominjao da će karijeru završiti u Ferrariju, međutim, evo nas tu gdje jesmo. Ipak, kako vrijeme odmiče sve mi se više čini da će Alonso dati još jednu šansu McLarenu i Hondi, a u slučaju da budu jednako loši i dogodine – očekujem povlačenje iz Formule 1 i odlazak u neku drugu trkaću seriju.

David Vidović: Fernando ime preveliku povijest i puno uspjeha da tek tako, u prašini i pozadini, ode iz Formule 1. Istina je da nema kuda, i da nije očekivao ovoliko havariju McLaren-Honde, ali što je još ostalo za čovjeka s 2 naslova protiv Schumachera i 34. godine, nego nada?

4. Hoće li Red Bull uspjeti naći dobavljača motora i koja je njihova sudbina za 2016.?

Luka Maloić: Red Bull je godinama prisutan u F1 i njihov odlazak bio bi veliki udarac za ovaj sport. Koliko god oni možda nekome bili nesimpatični, ali mora se priznati da su jedna od najvažnijih ekipa. Prije dolaska u F1 sa vlastitom ekipom godinama su bili sponzori i oduvijek su davali velike iznose novca. Mislim da prolaze kroz teško tranzicijsko razdoblje u kojem im ništa ne ide na ruku, ali će svakako ostati. Previše je tu novca uloženo, previše sjajnih mladih vozača pod ugovorom i staza koja je isključivo njihova i nalazi se u kalendaru.

Marko Rakić: Ne vjerujem da će Red Bull napustiti Formulu 1, a u tom slučaju će morati pristati na jedinu opciju, Ferrarijevu ovogodišnju specifikaciju.

Ante Vetma: Očekujem da će Red Bull otići iz Formule 1 jer u ovom trenutku jednostavno ne vidim tko bi im mogao biti dobavljač motora. Mercedes je jasno dao znak da su oni svoj portfelj suradnika finalizirali (Williams, Force India, Manor), za Ferrari se čini kako će motore prodavati Toro Rossu, a Renault u tom kontekstu vjerojatno više ne treba spominjati. Volkswagen kao alternativna opcija definitivno propada za 2016. i tako je Red Bull praktički ostao bez motora. Kakva je njihova sudbina i hoće li biti u nekoj kombinaciji prilikom kupovine Formule 1 – to ostaje za vidjeti, ali što se tiče same trkaće ekipe – njih trenutno ne vidim u bilo kakvoj kombinaciji za iduću sezonu.

David Vidović: Momčad poput Red Bulla će sigurno naći neki način, iako opcija ponestaje, a već su dali doznanja da neće koristiti Ferrarijeve stare ‘otpatke’. Na kraju krajeva, ako baš zaškripi, Red Bull je veliki dio današnje Formule 1, siguran sam da je Berniju stalo do njih, i da će im pomoći ako zatreba.


Odgovor

3 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Dat ču si slobodu da i ja odg na pitanja.
    1-Što se tiće Rusije, možda, Nico iznenadi kad se najmanje nadamo, ali prvenstvo je 99% odlučeno.
    2-Smatrat ču za čudo ako se to ne ostvari.
    3-Mislim da poučen ferrarijem ove sezone neće dopustiti da mu ponovno “pobjegne” prilika za dobar bolid, bit će malo strpljiviji i vidjeti kakav će biti MclH 2016. Ako bude repriza ove sezone, mislim da će biti pa pa F1, nisam njegov fan, ali šteta.
    4-Pa ako ne misle pedalirati onda hoče, iako je “kraj” s Renaultom, mislim da bi mogli progutat ponos spustiti se na koljena, otvoriti kovčeg s novcem i preklinjat Reno. Znam da to zvući kao nemoguč scenarij, ALI imaju ugovor za 2016 bez obzira šta obje strane za javnost pričaju da je kraj.
    RB če imati PU, reno če imati još dva bolida za podatke u 2016 i dodani buđet od zarade, pogotovo sad kad znaju da mogu RB “stjerati u kut”/take or leave it . Zvući malo nategnuto ali to je F1.


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    1. Može, ali teško.
    2. Najvjerovatnije. Mislim ono, 99%! I još malo preko. :-)
    3. Hoće.
    4. Da. Koji motor? Eeeee……????


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    1. Ne. I kad bi mu zaprijetio sad, u Rusiji, bilo bi to prekasno, po meni je jasno da će Lewis obraniti titulu.
    2. Na istom mjestu kao i lani, Mercedes će bez problema osvojiti (obraniti) konstruktorsku titulu.
    3. Hoće. Ima ugovor, došao je u McLaren po naslov, bilo bi glupo da ode nakon jedne godine koja bi onda definitivno bila uzaludno potraćena. Također, nekih boljih opcija baš i nema.
    4. Ne znam hoće li naći dobavljača motora, ali iskreno se nadam da hoće jer bi bilo jako loše kad bi F1 izgubila Red Bull.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.