Mercedes prošle sezone izgubio 77 milijuna funti

Izdvojeno

David Vidović

Prije 9 godina 3 min 8 komentara

mercedes-w06-side_3258924

Mercedes je objavio svoje račune od prošle sezone i otkrio da su, u godini kada su dominirali sportom i osvojili možda i na najdominatniji način titulu u povijesti sporta, ipak ostali u minusu 76,9 milijuna funti. Momčad je uživala u velikim prihodima i bonusima zbog velikog broja pobjeda i dobrih rezultata, ali visoke cijene novih V6-turbo hibridnih motora i povećani troškovi tijekom dominantne sezone su bili znatno veći od prinosa. Štoviše, Mercedes je otkrio da su u 2013. njihovi prihodi, zajedno sa sponzorskim sponzorskim i novcem od nagrada i bonusa, bili 125,2 milijuna funti, dok se 2014. brojka povećala na 146,9 milijuna, zbog povećanja sponzorskog novca i većeg doprinosa od FOM-a (točnije vlasnika prava na F1) zbog poboljšanih performansi u odnosu na prošlu sezonu.

S druge strane, troškovi su se povećali s 190,7 milijuna u 2013. na vrtoglavih 240,2 milijuna funti u 2014. zbog dosta većih bonusa koje su morali otplatiti zbog ‘rekordne razine sportskih performansi’ i većih troškova zbog promjene pravila. Nakon što je uračunat i porez, troškovi su s 51 milijuna skočili na 76,9 što je, kako tim navodi, bila očekivana brojka od strane odbora i vlasnika momčadi.

Istraživanja u užim krugovima F1 su pokazala da su momčadi u prosjeku prošle sezone zapošljavale 765 radnika, a godinu ranije 663, što je veliki skok. Njihove ukupne plaće su porasle s 49,7 milijuna na 65,2 milijuna funti. Međutim, iako brojke ukazuju na nešto drugo, momčad tvrdi da će se projekt uvelike isplatiti i da će ostati odani Formuli 1. Također su potvrdili da će dobiti određeni bonus od Ecclestonea jer su uspjeli održati istu razinu uspjeha kao i prošle sezone, s obzirom da je momčad potpisala ugovor koji je imao klauzulu da u slučaju osvajanja dvije titule i niza utrka, dobivaju bonus od FOM-a.

Mercedes vjeruje da iza ‘grubih’ brojki leži dosta povoljnija računica, s obzirom na to da se trošak po jednom bodu u prvenstvu konstantno mijenja i postaje sve manji. Otkrili su da su 2012. trošili 1 milijun po bodu, 2013. je trošak pao na 530 tisuća, a prošle sezone na 355 tisuća funti po jednom bodu, na što su utjecali i dvostruki bodovi u Abu Dhabiju. Mercedes smatra da je Red Bull u vrijeme svoje dominacije trošio 397 tisuća po bodu.


Odgovor

8 komentara

  1. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Najprije napisano stotinu bedastoća da bi se na koncu došlo do RB dominacije?! Koja RB dominacija?Možda zaključan i zabranjen razvoj nečega što bi se trebalo involvirati u autoindustriju?Hrpa proturječja koja me još jednom i opet navode kako je ovakva F1 u funkciji Mercedesove dosad neviđene dominacije i neviđene zarade.Ako je vjerovati F1 izvorima,Mercedes je na račun F1,2014te zaradio 2,2milijarde $.Tolko o gubicima,dominacijama i “dominacijama”.


    0
    0

    0
  2. Mclaren
    raca Prikaži

    Znači, što više bodova osvoje, više gube novaca. Pa što se ne voze iza Marussije dok ne dođu u plus. Ko je tu lud. Izgleda ja.


    0
    0

    0
  3. mika Prikaži

    V6 motori su ušteda i šatro dobri za autoindustriju, kakav je to idiotizam. Vratite jeftine i bolje motore V8 ili V10 pa da vidiš gledanosti.


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Slažem se u potpunosti. Ova era je velika falinka i nažalost smo dobili preveliku dominaciju.


      0
      0

      0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Ne fali V6 turbo motorima niš pod milim bogom,nego u auspuh imaju nabijen krumpir,poznatiji kao MGU-H i koji svima komplicira život do neba.Ako se 2017 ide na biturbo ta preskupa gluparija po prirodi stvari ispada iz igre.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.