Statistika vozača i momčadi uoči VN Japana 2015.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 6 min 1 komentara

Japan, Suzuka

Nakon samo 5 dana, nova Velika nagrada nam je pokucala na vrata. Na red je došao Japan, država u kojoj su odlučeni mnogi svjetski prvaci, gdje su se događale velike kontroverze, ali gdje gotovo nikada nismo bili zakinuti za dobru akciju. Na stazi Suzuka (Hondina) se vozi od 1987. godine, kada je zamjenila stazu Fuji (Toyotina) na kojoj je odlučen prvak u sezoni 1976., jednoj od najnapetijih u povijesti Formule 1. Bit će ovo 27. izdanje VN Japana na Suzuki, što je stavlja u uski krug staza na kojima je održano više od 25 Velikih nagrada. Staza u obliku osmice vrlo je izazovna za vozače, koji je karakteriziraju kao jednu od najtežih u kalendaru. S obzirom na gotovo “savršeni” oblik, podjednak je broj desnih (10) i lijevih (8) zavoja. Najuspješniji na ovoj stazi je Michael Schumacher sa 6 pobjeda, a najbliži mu je sunarodnjak Sebastian Vettel s četiri. Od aktualnih vozača, po jednu pobjedu imaju Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Jenson Button i Lewis Hamilton. Kod momčadi, McLaren i Ferrari su izjednačeni s po 7 pobjeda.

Vozači:

Lewis Hamilton: P – 1   PT – 2   FL – 1
Aktualni svjetski prvak nije uspio zabilježiti mnogo dobrih rezultata na Suzuki. Prošle je godine osvojio prvu pobjedu na ovoj stazi, kao i prvi najbrži krug. Na postolju je prvi put bio 2009., kada je osvojio treće mjesto. Suzuka je trenutno jedina staza u kalendaru (od onih koje su vožene) na kojoj Lewis nikad nije osvojio pole position.

Nico Rosberg: PP – 1   PT – 1
Nijemac do prošle godine nikad nije osvojio značajniji rezultat na VN Japana. Za Williams je osvojio 5. mjesto 2009., dok je prvo postolje i pole position osvojio prošle godine, kada je završio drugi.

Felipe Massa: PP – 1   PT – 2
U svojoj prvoj sezoni s Ferrarijem osvojio je pole position (drugi u karijeri) i drugo mjesto. Do 2012., nikako nije uspijevao naći put do dobrog plasmana na Suzuki. Tada je, nakon 35 utrka, osvojio postolje, drugo mjesto kojim je kupio mjesto u Ferrariju za sljedeću sezonu. Prošle je godine završio na 7. mjestu.

Sebastian Vettel: P – 4   PP – 4   PT – 6   FL – 1
Uvjerljivo najbolji vozač na ovoj stazi, u zadnjih 6 izdanja VN Japana je osvojio četiri uzastopna pole positiona (2009. – 2012.), četiri pobjede (2009., 2010. 2012. i 2013.), još dva postolja (treće mjesto 2011. i 2014.) te najbrži krug utrku 2012. godine. Zaista impresivna statistika nekog vozača na jednoj stazi. Vrijedi spomenuti da se 2011. ovdje okrunio drugim naslovom svjetskog prvaka, nakon što je osvojio treće mjesto.

Kimi Raikkonen: P – 1   PT – 3   FL – 1
Finac je na ovoj stazi osvojio možda i najbolju pobjedu svoje karijere. Bilo je to 2005. godine. Raikkonen je startao tek sa 17. mjesta, da bi u zadnjem krugu pretekao vodećeg Fisichellu i uzeo mu pobjedu iz ruku. Postolje je osvojio još 2002. i 2003., dok je najbrži krug odvozio u svojoj “utrci života”.

Jenson Button: P – 1   PT – 2   FL – 1
Pobjedniku iz 2011. falilo je 9. tisućinki da osvoji grand slam, s obzirom da je iste godine odvozio i najbrži krug utrke. U zemlji svoje Jessice, Button je uvijek imao solidne nastupe. 2004. u BAR Hondi je osvojio treće mjesto, dok je nadomak njega bio i 2012., kada se do cilja borio s Kamuijem Kobayashijem.

Fernando Alonso: P – 1   PT – 4   FL – 1
Fernando je 2006. godine praktički rješio pitanje naslova prvaka. Nakon što je Schumacher odustao iz vodstva, Španjolac je preuzeo njegovu poziciju te odletio na gotovo nedostižnih 10 bodova prednosti. Postolje je osvajao još nekoliko puta, a zadnje je ostvario 2011., kada je u Ferrariju ostvario drugo mjesto.

Romain Grosjean: PT – 1
Francuz je 2013. godine imao izvanredan nastup na ovoj stazi. Na startu je preskočio čak tri bolida, te se probio na prvu poziciju, koju je držao do zadnje faze utrke, kada su ga prošla oba Red Bulla. Osvojio je treće mjesto.

Momčadi:

Mercedes: P – 1   PP – 1   PT – 2   FL – 1
Mercedes je prošle godine osvojio sve što se moglo za VN Japana. Hamilton je osvojio pobjedu te odvozio najbrži krug, dok je Rosberg uzeo pole position i zaokružio dvostruko postolje osvajanjem drugog mjesta.

Red Bull: P – 4   PP – 5   PT – 8   FL – 4
Druga najuspješnija momčad na ovoj stazi. Sve pobjede i četiri pole positiona je osvojio Sebastian Vettel, dok je Webber pridodao pole position iz 2013., dva postolja i tri najbrža kruga. Od 2009. do danas, austrijska momčad je konstantno na postolju VN Japana.

Williams: P – 3   PP – 4   PT – 10   FL – 8
Britanska momčad je zabilježila mnogo dobrih rezultata na ovoj stazi. Pobjede su zabilježili Ricardo Patrese 1992. godine, te Damon Hill 1994. i 1996. Zadnje postolje osvojio je Ralf Schumacher 2004., kada je završio na drugom mjestu.

Ferrari: P – 7   PP – 9   PT – 17   FL – 4
Iako imaju isto pobjeda kao McLaren, ipak imaju nešto manje ukupnog uspjeha od najbolje britanske momčadi i vječnog rivala. Najviše pobjeda za talijanski tim je osvojio Michael Schumacher, čak 5, dok je prvu pobjedu, na prvoj VN Japana na Suzuki, odnio Gerhard Berger 1987. godine. Zadnje postolje za crvene je osvojio Felipe Massa 2012. godine.

McLaren: P – 7   PP – 4   PT – 22   FL – 7
Slavni McLaren zadnju pobjedu na japanskom tlu zabilježio je 2011., kada je slavio Jenson Button. Prvo slavlje je donio Ayrton Senna 1988., kada je osvojio svoj prvi naslov prvaka, a postolje je upotpunio Prost drugim mjestom. Najuspješniji za tim iz Wokinga su bili Ayrton Senna i Mika Hakkinen s po dvije pobjede.

Force India: Najbolji plasman: 7. mjesto
Nico Hulkenberg jedini je vozač Force Indije koji je na Suzuki uspio osvojiti bodove. 2012. je zabilježio 7. mjesto, dok je prošle godine završio mjesto niže.

Toro Rosso: Najbolji plasman: 9. mjesto
Jean Eric Vergne je prošle godine osvojio 9. mjesto, što je trenutno najbolji rezultat male talijanske momčadi. Bodove su još jednom osvajali, 2012. kada je Ricciardo završio 10.

Sauber: PT – 1
Od 1993. do danas, Sauber je uspio osvojiti jedno postolje. Domaći vozač, Kamui Kobayashi, 2012. je osvojio treće mjesto, jedino svoje u karijeri te četvrto Sauberovo te sezone. Prošle godine nisu osvojili bodove.

 


Odgovor

1 komentar

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Što se sve događalo na ovoj stazi, zbilja je jedna od najboljih ikada. I najveći su na njoj uvijek imali dobre nastupe.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.