Statistika vozača i momčadi uoči VN Singapura 2015.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 7 min 3 komentara

Singapur, Marina Bay

13. utrka sezone 2015. odvozit će se u Singapuru, prvoj noćnoj utrci u povijesti Formule 1, koja je održana prije 7 godina. Pobjedu je tada odnio Fernando Alonso, a godinu poslije se otkrilo da je to bila jedna od najvećih prevara otkad postoji Formula 1. Skandal je nazvan “Crashgate”, u kojem je ekipa Renaulta, zajedno s vozačima, izrežirala pobjedu. Inače, staza u Singapuru je ulična, što ju čini sličnom Monaku, ali s mnogo abrazivnijim asfaltom i bez neravnina. S obzirom da je ovo druga najsporija staza u kalendaru, često se događalo da utrka pređe limit od dva sata. Marina Bay posjeduje čak 23 zavoja, što je stavlja na prvo mjesto među svim stazama u kalendaru. Sebastian Vettel skupio je najviše pobjeda na ovoj stazi, dok njegova bivša momčad drži prvo mjesto u momčadima.

Vozači:

Lewis Hamilton: P – 2   PP – 3   PT – 3   FL – 1
Aktualni svjetski prvak je uvijek imao odlične nastupe na Marini Bay, ali je ponekad zafalilo sreće. 2009. je uzeo pobjedu i pole position, dok je godinu poslije morao odustati zbog sudara s Markom Webberom. 2012. je startao s polea te vodio vrlo uvjerljivo, da bi zbog kvara na mjenjaču odustao nakon 22 kruga. Prošle je godine ostvario pole position, pobjedu i najbrži krug utrke.

Nico Rosberg: PT – 1
Nico je imao nekoliko vrlo dobrih nastupa u Singapuru, pa je tako već na prvoj održanoj utrci u ovoj državi osvojio postolje, drugo mjesto. 2009. je također bila uspješna do prvog ulaska u boks, kada je na izlasku prešao preko bijele crte, zaradio kaznu te osvojio tek 11. mjesto. Najbolji plasman s Mercedesom je 4. mjesto iz 2013., dok je prošle godine morao odustati zbog kvara.

Felipe Massa: PP – 1
Brazilac Singapur ne pamti po dobrim stvarima. Prvo je 2008., nakon odličnog nastupa u kvalifikacijama i osvajanja pole positiona, izgubio sve prilike za osvajanje bodova nakon nesretnog incidenta u boksu. Naime, Massa je na zeleno svjetlo krenuo iz pit stopa, no mehaničari još nisu odspojili crijevo za dovod goriva, kojeg je Felipe vukao do kraja boksa. Završio je tek 13. 2010. je morao startati sa začelja nakon što mu je bolid stao u Q1. Tek je prošle godine ostvario kako tako dobar rezultat, što mu je i najveći uspjeh u Singapuru, 5. mjesto.

Sebastian Vettel: P – 3   PP – 2   PT – 5   FL – 1
Uvjerljivo najuspješniji vozač na ovoj stazi. Završio je sve utrke u Singapuru, a najlošiji nastup mu je bio 2008., kada je s Toro Rossom osvojio 5. mjesto. Od 2010. je konstantno na postolju. Tada je nakon borbe s Fernandom Alonsom završio drugi tri desetinke iza njega, da bi sljedeće tri godine slavio, te tako ostvario hattrick. Pobjeda iz 2013. je jedna od najboljih u Nijemčevoj karijeri, kada je bio i po dvije i pol sekunde brži od ostalih. Prošle godine je osvojio drugo mjesto za 5. uzastopno postolje na Marini Bay.

Kimi Raikkonen: PT – 1   FL – 1
Finac je u 5 nastupa na VN Singapura osvojio jedno postolje i jedan najbrž krug. Treće mjesto je bilo jedan od njegovih najboljih nastupa 2013., kada je startao s 13. mjesta. Iako podatak ne izgleda suviše impresivno, na težini dobiva jer je Kimi utrku odvozio pod jakim lijekovima zbog bolova u leđima. Najbrži krug je osvojio 2008., kada je završio na 10. mjestu.

Jenson Button: PT – 2   FL – 1
Jenson je osvojio dva druga mjesta na VN Singapura, prvo 2011. uz najbrži krug, te godinu poslije. Od ostalih utrka vrijedi istaknuti 2013., kada je u prosječnom McLarenu bio kandidat za drugo mjesto par krugova prije kraja, no gume su se potpuno potrošile te je izgubio 5 pozicija. Prošle godine nije završio utrku zbog kvara na mjenjaču.

Fernando Alonso: P – 2   PP – 1   PT – 5   FL – 2
Možda i najveća mrlja Alonsove karijere dogodila se 2008. u Singapuru, kada je pobijedio nakon izrežiranog zabijanja Nelsona Piqueta u zid, njegovog timskog kolege. Njih dvojica su, zajedno s Flaviom Briatoreom i Patom Symondsom, izveli najveću prevaru u novijoj povijesti Formule 1, nazvanu “Crashgate”. Bez obzira na to, Alonso je sljedećih godina nanizao još dobrih rezultata, među kojima je najbolji onaj iz 2010. kada je osvojio pole position, pobjedu i najbrži krug.

Nico Hulkenberg: FL – 1
Jedina utrka u kojoj Hulkenberg nije osvojio bodove je bila 2012., kada je odvozio najbrži krug. Prošle dvije utrke je završio na 9. mjestu.

Momčadi:

Mercedes: P – 1   PP – 1  PT – 1
Do prošle godine, Mercedes nije zabilježio neki značajniji rezultat na VN Singapura. Lewis Hamilton je 2014. pokorio konkurenciju te osvojio pole position, pobjedu i najbrži krug utrke.

Red Bull: P – 3   PP – 2   PT – 8   FL – 1
Uvjerljivo najuspješnija momčad na Marini Bay, a sve najvrijednije rezultate osvojio je Sebastian Vettel. To su tri pobjede (2011. – 2013.), dva pole positiona (2011. i 2013.), još dva postolja (drugo mjesto 2010. i 2014.) te najbrži krug 2013. Ove godine je za očekivati da će biti u borbi za postolje, s obzirom da staza u Singapuru traži izvrsnu aerodinamiku. Ostala postolja su osvojili Mark Webber (2010. i 2011.) te Daniel Ricciardo prošle godine.

Williams: PT – 1, najbolje startno mjesto: drugo
Britanska momčad je na Singapuru uvijek uspijevala zabilježiti dobar rezultat, unatoč bolidima koji nisu bili izvrsni. Već na prvom izdanju VN Singapura su s(p)retno došli do postolja, kada je Nico Rosberg osvojio drugo mjesto. Isti vozač je i sljedeće godine do prvih ulazaka u boks držao isto mjesto u poretku, no pogreška na izlasku iz boksa (prelazak preko bijele linije) uništila je sve nade za prvo postolje sezone. 2012. Pastor Maldonado osvojio je odlično drugo startno mjesto, što je najbolji startni plasman Williamsa u Singapuru. Prošle godine, Felipe Massa osvojio je 5. mjesto, što je drugi najbolji rezultat za njih.

Ferrari: P – 1   PP – 2   PT – 3   FL – 1
Fernando Alonso osvojio je gotovo sve rezultate koje valja izdvojiti za talijansku momčad. Pole position, pobjedu i najbrži krug 2010. te dva postolja, treće mjesto 2012. i stepenciu više sljedeće sezone. S druge strane, Felipe Massa nikad nije uspio osvojiti više od 8. mjesta na VN Singapura, ali je zato osigurao pole position 2008.

McLaren: P -1   PP – 2   PT – 4   FL – 1
Rezultatom vrlo slični kao i vječni rivali iz Italije, ali uz jedno postolje više. Ove rezultate ostvarili su Lewis Hamilton (pobjeda 2009., pole position 2009. i 2012. i treće mjesto 2008.) i Jenson Button (dva druga mjesta, 2011. i 2012. te najbrži krug 2011.). Ove godine će biti dobro ako uhvate pokoji bod.

Force India: Najbolji plasman: četvrto, najbolje startno mjesto: 6.
Oba najbolja rezultata ostvario je Paul Di Resta, i to iste godine, 2012. To mu ujedno i najbolji vikend u F1 karijeri. Prošle godine je Sergio Perez osvojio 7. mjesto, što je bio njegov četvrti uzastopni nastup u bodovima za VN Singapura.

Toro Rosso: Najbolji plasman: 5. mjesto, najbolje startno mjesto: 7.
Sebastian Vettel je nakon pobjede u Monzi 2008. odradio još jednu izvrsnu utrku. Za prvu VN Singapura je startao sa 7. mjesta, a na kraju je osvojio 5. Odličan rezultat je prošle godine ostvario Jean Eric Vergne, koji je osvojio 6. mjesto, najbolji momčadski i vlastiti plasman.

Lotus: PT – 1, najbolje startno mjesto: treće
2013. je bila najuspješnija godina za momčad iz Enstona. Romain Grosjean je osvojio treće startno mjesto, dok je Kimi Raikkonen došao do najniže stepenice postolja startavši s 13. pozicije.

Sauber: Najbolji plasman: 6. mjesto, najbolje startno mjesto: četvrto
2008. godina je jedina u kojoj je Sauber zabilježio dobre rezultate u Singapuru. Tada je Robert Kubica startao s četvrte pozicije, dok je Nick Heidfled osvojio 6. mjesto u utrci.

 

 


Odgovor

3 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Ova statistika najvjernije pokazuje koji su vozači zadnjih nekoliko godina najbolji. Da, vozili su gotovo najbrže bolide ali i njihovi timski kolege također.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.