Preminuo Guy Ligier, tvorac momčadi Ligier

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 9 godina 3 min 8 komentara

Guy Ligier sa svojim vozačima, Patrickom Depaillerom (lijevo) i Jacquesom Laffiteom (desno).

Guy Ligier sa svojim vozačima, Patrickom Depaillerom (lijevo) i Jacquesom Laffiteom (desno).

Guy Ligier, bivši vozač Formule 1 i vlasnik momčadi Ligier, preminuo je jučer u 85. godini života. Od samih početaka, momčad Ligiera bila je iznenađujuće konkurentna, toliko da je već u drugoj sezoni postojanja, 1977., postignuta pobjeda. S obzirom na to da je Ligier nastupao s jednim vozačem i da financijska podloga nije bila moćna, to postignuće dobiva na vrijednosti.

Za sezonu 1979. spremljen je vrlo solidan bolid (JS11) s izvrsnim Ford Cosworth motorom, a Jacquesu Laffiteu je za momčadskog kolegu stavljen Patrick Depailler. Ligierov bolid je bio vrlo blizu Ferrarijevom, ali ogromni problemi s pouzdanošću su udaljili vozače i momčad daleko od borbi za titule. Lafitte je krenuo u sezonu vrlo snažno, te osvojio dva hattricka, no poslije je sve krenulo nizbrdo s 5 odustajanja u 7 utrka, što je potpuno uništilo bilo kakve šanse za naslov.

Za sljedeću sezonu su riješeni problemi s pouzdanošću, no Ligier više nije bio tako konkurentan bolid, već su najbrži bili Brabham i Williams, čiji su vozači vodili borbu za naslov. Laffite i Pironi su te sezone skupili 66 bodova, najviše što je momčad Ligiera ikad skupila u jednoj sezoni. Osvojili su drugo mjesto, ali daleko iza Williamsa koji je osvojio gotovo dvostruko više bodova.

Sezona 1981. je bila dobra za Laffitea, ujedno i njegova najbolja u karijeri, ali ne i za drugu stranu garaže, koja je uknjižila 0 bodova. Jacques je do zadnje utrke sezone bio konkurent za naslov, no preslabi Ligier nije mogao konkurirati moćnim Williamsima i Brabhamu, a poslije i Renaultu, posebno onomu Alaina Prosta.

Ligier je od sezone 1982. konstantno padao, iako je bilo trenutaka kada se činilo da se vraćaju na stari put. Zadnji bljesak bio je onaj iz 1996. kada je Olivier Panis odnio pobjedu u Monaku, što još uvijek stoji kao zadnja pobjeda za francuskog vozača u Formuli 1. Na kraju sezone, Guy je momčad prodao Alainu Prostu.

U 20. sezona, koliko je Ligier sudjelovao u Formuli 1, osvojili su 9 pobjeda, pole positiona i najbržih krugova, dok su na postolju bili 50 puta. Iako mala, momčad Guya Ligiera ostavila je velik trag u Formuli 1 krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Počivao u miru, Guy.


Odgovor

8 komentara

  1. Jim Clark
    Damir Abramović Prikaži

    Počivao u miru.
    Zajedno je sa svojom momčadi obogatio povijest F1 i ostavio neizbrisiv trag.


    0
    0

    0
  2. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Veliko ime koje je imalo veliki doprinos Formuli 1. Počivao u miru.


    0
    0

    0
  3. Mclaren
    raca Prikaži

    Tako mali, a tako velik


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    R.I.P. Guy.
    Hvala


    0
    0

    0
  5. Kush Prikaži

    Ligier je čista esencija onoga što smatramo iskonskom F1! i zato mi Renault nikada neće biti ni upola toliko drag tim, oni su tvorničari, ali ne toliko uspješniji koliko su trebali obzirom na to..
    R.I.P. Guy, tvoje ime je u povijesti Formule, a tvoji auti se i dalje natječu u WEC, ELMS i sličnim serijama, bolju ostavštinu nisi mogao stvoriti!


    0
    0

    0
  6. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Momčad moje mladosti. Ne sjećam ih se kada su bili u najboljim danim, ali dobro mi je ostala 1986. kada su osvojili par postolja, pa su ljudi pomislili da se vraća starj Ligier. To je, nažalost, bio samo uspon pred konačni pad.


    0
    0

    0
  7. Marros Prikaži

    Moja omiljena momčad iz druge polovice 80-ih. Zbogom Guy, neka tvoja jedinstvena ličnost počiva u miru.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.