Statistika, zanimljivosti i oboreni rekordi iz prve polovice sezone 2015.

Izdvojeno / Kolumna / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 3 min 12 komentara

Nico Rosberg i Sebastian Vettel, VN Bahreina

Nico Rosberg i Sebastian Vettel, VN Bahreina

Statistika:

Lewis Hamilton osvojio je 9 pole positiona u 10 utrka, što je pošlo za rukom samo Nigelu Mansellu i Alainu Prostu, obojici u Williamsu dvije godine uzastopno, 1992. i 1993. Britanac je ostvario 5 pobjeda ove sezone, čime se približio na samo tri od svog idola Ayrtona Senne.
Nico Rosberg podigao je pobjednički pehar u Španjolskoj, Monaku i Austriji, što znači da je Nijemac došao do brojke od 11 pobjeda u karijeri. Sada mu fali još 5 kako bi se izjednačio s neslavnim rekordom postavljenim od strane Stirlinga Mossa, a to je najviše pobjeda bez osvojenog naslova. Također, osvajanjem pole positiona na Vn Španjolske se izjednačio s Felipeom Massom, i fale mu još dva kako bi postao vozač s najviše pole positiona bez titule. Rosberg je na odličnom putu da pokupi sve neslavne rekorde.
Sebastian Vettel pobijedio je dva puta za Ferrari ove sezone, što ga stavlja u uski krug vozača koji su pobijedili s tri momčadi. Prošle godine, Nijemac je osvojio 167 bodova, pa bi već u sljedećoj utrci mogao prestići taj broj, s obzirom da ih sada ima 160.
Kimi Raikkonen pridodao je dva brza kruga u svoju statistiku, čime je prestigao Alaina Prosta koji je držao drugu poziciju. Uvjerljivo najviše ih ima Michael Schumacher, 77, dok je Finac na 42.
Daniil Kvjat
je na Vn Mađarske osvojio svoje prvo postolje u karijeri, čime je postao 206. vozač koji je osvojio barem jedno postolje u Formuli 1.Postao je i najbolje plasirani Rus u Formuli 1, čime je “skinuo” Vitaliya Petrova.

Zanimljivosti:

Nico Rosberg i Lewis Hamilton su jedina dvojica vozača koji su se našli u vodstvu od početka sezone 2014. Nakon Vn Mađarske 2014., Nico Rosberg je bio u vodstvu s 202 osvojena boda, dok sada vodeći Hamilton, nakon Vn Mađarske 2015., ima isto toliko bodova. Ferrari je već nakon 10 utrka osvojio više bodova nego cijelu prošlu sezonu. Alonso i Raikkonen su prošle godine osvojili 216 bodova, dok je već sada, poslije Vn Mađarske, osvojeno 20 više, uz dvije pobjede i još 6 postolja.

Uspjesi i oboreni rekordi:

Max Verstappen je ove sezone postavio dva rekorda. Postao je najmlađi sudionik F1 utrke (17 godina i 165 dana) te najmlađi osvajač bodova u povijesti sporta (17 godina i 179 dana). Osim toga, u svojoj drugoj utrci se izjednačio s najboljim kvalifikacijskim rezultatom svog oca, Josa, koji je odvozio 107 utrka. Lewis Hamilton osvojio je 9 pole positiona ove sezone, te ih sada ima 47, što je najviše od aktualnih vozača. Do Vn Velike Britanije, taj rekord je držao Sebastian Vettel. On je pak ove godine, prestigao Ayrtona Sennu po broju kilometara u vodstvu (13446 km naprema 13430) te se izjednačio s njim po broju pobjeda, 41. U zadnjoj utrci se izjednačio s Fernandom Alonsom po pitanju osvojenih bodova, što znači da njih dvojica sada dijele prvo mjesto po tom pitanju. Kad smo već kod bodova, spomenimo da je Valtteri Bottas postao vozač s najviše osvojenih bodova bez pobjede. Neslavni rekord do sada je držao Nick Heidfeld, koji je u karijeri osvojio 259 bodova. Novi rekord glasi 267 osvojenih bodova bez pobjede. Romain Grosjean (259) i Nico Hulkenberg (256) također nisu daleko.


Odgovor

12 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Odličan osvrt na polusezonu!

    Fin broj bodova za Hulka, s obzirom da je čovjek bez pobjede i podija od početka karijere :D


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Slažem se, zanimljiv i drugačiji osvrt na sezonu.

      To za Hulka je samo dokaz da taj čovjek jednostavno mora dobiti bolji bolid.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Pogotovo je zanimljivo ovo sve oko neslavnih rekorda.

        Baš bi bila šteta da čovjek ode iz F1, a nikada ne bude u prilici voziti konkuretniji bolid i pokazati svoj pravi potencijal, za koji ja vjerujem da je iznimno velik. I da naravno da ovi bodovi nisu realna slika stanja naspram Heidfeldovi 259 po starom sistemu, ali lijepo je vidjeti da je Hulkenberg u ovako malo zaostatku za Grosjeanom i Bottasom, iako su ovi sjedili u dosta boljim bolidima i imaju zajedno 9(Grosjean), odnosno 7(Bottas) postolja(ma da je zadnji i 3 sezone manje u formuli). :D


        0
        0

        0
      • Emerson Fittipaldi
        diesel Prikaži

        Ma da, upravo to. Grosjean je imao odličan bolid dvije sezone Bottas ga ima od prošle godine i to će na kraju ove biti također dvije godine u dobrom bolidu.
        a što ima Hulk? Force Indiju, Sauber i Williams u ulupanom stanju.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Ja se iskreno nadam da će on biti idući čovjek kojeg ćemo vidjeti u crvenom kombinezonu kada Kimi ode :D


        0
        0

        0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Dobar je ovaj dio o zanimljivostima. Ljudi inače ne obraćaju pažnju na to, ali zanimljivo je vidjeti da su Rosberg i Hamilton bili vodeći u poretku nakon Vn Mađarske s istim brojem bodova. Samo tako nastavi Marko :)


    0
    0

    0
  3. Marros Prikaži

    Hvala na statistici! Iako kažu da je statistika največa laž, ja je obožavam. Nico Rosberg je blizu dosta “neslavnih” rekorda, a možda je zanimljivo, da je več u svojoj prvoj utrci u karijeri odvozio najbrži krug utrke (VN Bahrain 2006.), a u drugoj startao kao treći (VN Malezije 2006.). No osvrnuo bih se još na statistiku kao laž, najviše smo blizu toj istini kod zadnjih “rekorda” , osvojenih bodova bez pobjede. Bottas, Grosjean i Hulkenberg, sve svoje bodove osvojili su u razdoblju od 2010. godine kada je uveden novi bodovni sistem, dok je Nick Heidfeld večinu svojih bodova osvojio u “sistemu prvih 8”, pa čak i “prvih 6”. Da je sistem “prvih 10” uveden 2000. godine Heidfeld bi imao puno više bodova na svom računu. A mali Max več sada ima više bodova nego što ih je Jos prikupio tokom cijele karijere. I možda još jedna zanimljivost, kad smo več kod očeva i sinova. Nico Rosberg ove godine navršio je 30 godina, a več je veteran po stažu u F1. Keke je navršio 30, 1978. godine, u sezoni svoga debitiranja u F1.


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Veoma zanimljiva stvar vezana za Rosberge. Znači da je Keke vozio do svoje 38. godine, što je gornja granica za mirovinu kod današnjih vozača. Prije se u tim godinama moglo voziti i biti konkurentan, ali F1 tada nije bila toliko profesionalna kao danas.


      0
      0

      0
      • Marros Prikaži

        Da, bila su to druga vremena, možda još poneka zanimljivost, nadam se da nisam dosadan. Recimo razlike u godinama između vozača istih momčadi. 1980. godine u Lotusu 18 godina (Mario Andretti 40-Elio de Angelis 22), 1985. godine Ligier 15 godina (Jacques Laffitte 42-Andrea de Cesaris 26) ili recimo podatak, da je legendarni Carlos Reutteman, debitirao sa 30 godina 1972. i to sa Pole Positionom, završio karijeru sa 40 godina 1982. (i to svojom voljom) i još uvijek bio konkurentan. Ili recimo da se je momčad Ligier odlučila 1986. godine za Jacquesa Laffita i Rene Arnouxa, koji su te godine navršili 43 i 38 godina. I meni osobno jedan od najinteresantnijih podataka. Pastor Maldonado 70-ih, Vittorio Brambilla, koji je imao sličnu karijeru kao što ju ima trenutačno “Viva Venezuela”, debitirao je 1974.godine u Marchu. Te godine navršio je 37 godina. Karijeru vozača F1 završio je 1980. godine kada je napunio 43 godine. Iako više nije bio junior, ipak je nastupio na 74 utrke (što u to doba nije bilo malo), ostvario jedan Pole Position i jednu pobjedu. No što je još možda zanimljivo. Momčad Marcha je u 1974. godini pored Brambille zaposlila još jednog debitanta, Hansa-Joachima Stucka, koji je tada bio star 23 godine, dakle 14 manje nego “Monza Gorilla”. Jean-Pierre Jabouille, prvi pobjednik sa bolidom kojeg je “tjerao” turbo motor, 1979. godine pobjedio je u Dijonu. To su bili njegovi jedini bodovi u sezoni. Isti “scenarij” ponovio je 1980. godine sa pobjedom u Austriji, dok su sve drugo u sezoni bila odustajanja. Ni Jabouille nije bio junior. Rođen 1942. tih godina napunio je 37, odnosno 38 godina. Sa druge strane pokojni Ricardo Rodriguez imao je na svom debiju u Monzi 1961. godine samo 19 godina, a sa Ferrariem je ostvario drugi startni položaj na gridu. Bilo je još zbilja puno zanimljivih primjera u F1 iz prošlosti.


        0
        0

        0
  4. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Ljep si to izvukao Marko, odličan članak :)
    Mada mi je ovo za broj bodova glupost. Ispada da su brojna druga mjesta Heidfelda jednaka danasnjim šestim mjestima…
    Ljep podatak je i za vodstvo u prvenstvu nakon Mađarske, iako treba naglasit da se ipak prosle godine vozila 1 utrka više, tako da je Mercedesova dominacija po tom pitanju veca nego prosle godine; točnije ove godine imaju daleko više manje problema po pitanju pouzdanosti svojih bolida…


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Zanimljiv članak. Takođe sam obožavatelj statistikr.
      To s bodovima nije fer porediti. Michael bi imao oko 4000 bodova, da je kroz čitavu njegovu karijeru bio sistem 25-18-……
      Zanimljivo je ko bi bio drugi. Vjerovatno mislite da bi to bio Prost. Greška.
      Alonso, s nekih 2600 bodova. Poslije njega Prost, a zatim Hamilton i Vettel, kad se u obzir uzmu i ovogodišnji bodovi.
      S ovim treba povezati i to da danas vozači startaju svoje karijere sa 19,20,21 godinu a, kao što reče Marros nekada je to bilo 25,27,29,32 godine (doduše, isti ti vozači su kasnije i završavali karijere), te danas imamo i 4-5-6 trka više po sezoni nego prije 30-tak godina (a da ne govorimo o ranijim periodima), tako da Alonso sa svoje 34 pune godine ima skoro 50-tak trka više od Prosta koji je vozio od 25. do 38. godine (obojica imaju po jednu godinu pauze).


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.