Bottas izdominirao na utrci u Japanu, Mercedes potvrdio konstruktorski naslov!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 129 komentara

[glasovanje utrka=”117″]

Valtteri Bottas zasluženo je osvojio VN Japana ispred Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona, te su time za Mercedes osvojili novi, šesti uzastopni konstruktorski naslov!

Start utrke nije bio dobar ni za jedan Ferrari. Najprije se Sebastian Vettel pomaknuo prije nego su se crvena svjetla izgasila, a zatim je i njega i Charlesa Leclerca prošao Valtteri Bottas. Max Verstappen se priključio vodećoj trojci i napao Leclerca. Ferrarijev vozač je izgubio kontrolu nad bolidom i zabio se u bočni dio Red Bulla. Suci su najprije objavili kako taj slučaj neće biti kažnjen, ali su nakon par krugova promijenili mišljenje i objavili da će ipak obaviti istragu nakon utrke.

Suci su svoj fijasko nastavili objavom kako Vettel neće dobiti kaznu.

Verstappen je pao na začelje poretka i u 15. krugu odustao. Kasnije je komentirao da mu nije jasno što se događa s pravilima jer je jasno vidio jedan Ferrari da se pomiče prije starta, a drugi ga je Ferrari efektivno izbacio iz utrke.

Leclercov bolid se poraspadao po stazi, a dio je udario u Hamiltonov Mercedes zbog čega je Britanac izgubio retrovizor. Nakon par krugova rasprave Leclerc je ipak pristao ući u boks po novo prednje krilo.

Sva zanimljivost utrke na vrhu svela se na strategije na između dva Mercedesa i Vettela. Hamilton je najprije bio na strategiji jednog ulaska u boks i činilo se da će ga Bottas morati proći na stazi iako je Finac danas imao bolji tempo od timskog kolege. Ipak, Mercedes se predomislio i pozvao Hamiltona na novu promjenu guma. Tako je Bottas dobio natrag svoju prvu poziciju koju je zadržao do kraja. Hamilton je u zadnjih 10 krugova na mekšim gumama krenuo u lov za Vettelom na mediumu, ali do kraja nije uspio pronaći načina za pretjecanje.

Što se tiče odnosa snaga na vrhu i ova utrka je pokazala da je Mercedes još uvijek uvjerljivo najbrži bolid u uvjetima utrke bez obzira na komponente guma i stadij utrke.

Iza njih je najbolji posao obavio Alexander Albon koji je u jednom trenutku imao riskantno pretjecanje Landa Norrisa koje suci nisu kaznili, ali je to zalijetanje u bolid McLarena skupo koštalo Norrisa, te je završio izvan bodova. Međutim, McLaren neće biti nezadovoljan nakon današnje utrke jer je Carlos Sainz bio peti, a njihov najveći konkurent – Renault je završio na 7. i 10. mjestu.

U posljednjem krugu smo vidjeli izlijetanje Sergija Pereza koji se zabio u barijere na izlasku iz 2. zavoja nakon sudara s Pierreom Gaslyjem u borbi za 8. mjesto.

Leclerc je tri kruga prije kraja otišao po nove gume za najbrži krug, ali mu to nije uspjelo i završio je na 6. mjestu, ispred Ricciarda, Gaslyja, Pereza i Hulkenberga.

Zanimljivo, direktor utrke je pogrešno oglasio kraj utrke pa je Valtteri Bottas dobio “kockastu” zastavu jedan krug ranije nego je predviđeno. Zbog toga je Sergio Perez još uvijek klasificiran na 9. mjestu.

VozačMomčadKrugovi
1Valtteri BottasMercedes52
2Sebastian VettelFerrari52
3Lewis HamiltonMercedes52
4Alexander AlbonRed Bull/Honda52
5Carlos Sainz Jr.McLaren/Renault52
6Charles LeclercFerrari51
7Daniel RicciardoRenault51
8Pierre GaslyToro Rosso/Honda51
9Sergio PerezRacing Point/Mercedes51
10Nico HulkenbergRenault51
11Lance StrollRacing Point/Mercedes51
12Daniil KvyatToro Rosso/Honda51
13Lando NorrisMcLaren/Renault51
14Kimi RaikkonenAlfa Romeo/Ferrari51
15Romain GrosjeanHaas/Ferrari51
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo/Ferrari51
17Kevin MagnussenHaas/Ferrari51
18George RussellWilliams/Mercedes51
19Robert KubicaWilliams/Mercedes51
Max VerstappenRed Bull/Honda14

Odgovor

129 komentara

  1. Ferrari
    Race Prikaži

    Dobra utrka…Ferrari klasika sve se uprska standard…Lec pokazuje zube Maxu kojem bas ne ide u zadnje vrijeme…i Max se jos zali hahaha al dobro to isto on radi protivnicima….sad Meksiko a ko zna sta ocekivat od Ferrarija…nadat se cudu :D



    10
    -18

    28
  2. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Prema legendi, Charles još uvijek tamo negdje kruži Suzukom i pretječe bolide!

    Šteta što su oba vozača uprskala start, ovo je drugi šamar za Ferrari nakon Rusije.

    Mercedes rutinski, ili su najbrži, ili iskoriste greške drugih. Čestitke za naslov!



    28
    25

    3
  3. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Toto opet ima problema sa žgaravicom. Sigurno je jeo onaj kimchi???.



    4
    -6

    10
  4. Mclaren
    raca Prikaži

    Bravo Bottas.
    Što je Albon trebao napraviti da bude kažnjen?



    9
    8

    1
  5. Mclaren
    KERS Prikaži

    Cudo Ferraria…Bravo Sainz…relativo zanimljiva utrka za Suzuku..



    5
    2

    3
  6. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Šta bi bilo da je kojim slučajem vozač Mercedesa jump starta i ne dobije kaznu za to? Gorili bi komentari ovamo, maFIA i slično… Al ima pravde ajde



    30
    8

    22
  7. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    6 naslova konstruktora i vozaca zaredom. Toliko o danasnjoj F1… Sto se tice utrke, Ferrari i sa dobrim startom mislim nije imao sanse u utrci.



    8
    -5

    13
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pa da su imali dobar start svakako bi imali vece sanse nego ovako.



      11
      10

      1
    • Formula 1
      RazzHR Prikaži

      To je isto kao da u nogometu komentirate Real Madrid, Barcelonu i slične klubove koji rasturaju i kažete toliko o nogometu danas… Ovi razvijaju bolide, ovi kupuju igrače. I jedni i drugi ulažu. Bez obzira na vrstu sporta. Sve da na kraju osvoje prvenstvo. Po mogućnosti zaredom. Svaki sport ima svog Hamiltona, Vettela, Leclerca itd… Tako da… Ja osobno F1 obožavam. Svaka utrka koliko god ”dosadna” ima mi ono nešto… Dečki voze vrhunski…


      0
      0

      0
  8. Fia
    Realista Prikaži

    Zasto Vettel nije dobio kaznu? Ima li netko pojasnjenje(nije sarkazam)



    10
    4

    6
  9. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Svaka cast bottas na startu, ostalo rutina. Bilo me strah da ce mu uzet merc pobjedu taktikom.

    Ferrari katastrofa start, ne bi im pomoglo ni da su super startali al veseli brzina motora, samo da se saberu sa aerodinamikom.

    Max poceo izvlaciti deblji kraj u duelima sa ferrarijima, malo njegove skole.

    Sainz odlican ostali kaoticni.

    Hamilton los gubitnik nista novo



    29
    23

    6
    • Ayrton Senna
      Hr1982 Prikaži

      Uzeo bi Merc pobjedu Botasu al im je Vettel smetao pa nebi bili prvi



      12
      11

      1
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Po čemu je loš gubitnik? Objasni malo osim osobnih uvjerenja.



      4
      -4

      8
      • Michael Schumacher
        ZJ11 Prikaži

        Po kmecanju i necestitanju momcadskom kolegi koji je ovaj vikend napravio bolji posao, po necestitanju momcadi na naslovu i na odlicno obavljenom poslu vec 6 godina jer ocito kad on nije prvi onda to nije bilo vrijedno spomena jer nakon ovakvih 6 godina sumnjati u momcad koja mu je dala sve njegove uspjehe i napadat ih preko radija za odabir taktike je odlika loseg gubitnika i iz tog razloga bottas nije vjerovao da ce ham u boks. Iz tog razloga sam i napisao da me bil9 strah da ne uzmu pobjedu bottasu da nebi princeza plakala.

        Nisu samo osobna uvjerenja vec je i cinjenicno stanje.

        Los gubitnik jest i uvijek je bio kad nije po njegovom slozili se navijaci ili ne.



        25
        12

        13
        • Sebastian Vettel 5
          dzalac Prikaži

          cestitao je tek tako jer je red, da je pobjedio bilo bi we got best fans here thanks to people in factory i love you guys…veliki vozac sigurno ali lose gubi



          19
          10

          9
        • x1x1x1 Prikaži

          Nisu samo osobna uvjerenja već činjenice!Za nekog ko ne zna osnovnu razliku između ta dva pojma,hrabro pišeš.Da ne spominjem količinu osobnog animoziteta za koji misliš da si ga uspio skriti u gomili texta…



          2
          -3

          5
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Prvo i osnovno ako se ne slazes s mojim misljenjem nije potrebno vrijedjati, jer obojica neznamo tko se nalazi s druge strane i koliko tko ima iskustva i godina samim time.

          Ako imas dokaz da ham nije los gubitnik slobodno ga navedi iu slucaju da se t9g ne mogu sjetiti pogledat cu na netu i priznat cu svoju gresku i molim te nemoj mi navodit kad nije uopce bio u borbi za naslove jer mu tada i nije bilo druge nego priznati poraz.

          Do tada ostajem pri svemu napisanom



          6
          5

          1
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Ponovo nisi ništa konkrento naveo. Osobni animozitet je izrazito prisutan u komentaru, tako da ni nije relevantan. S obzirom da je osvojio 4 zadnjih 5 naslova govore da se ni nije imao na što žaliti. da li je po tome Alonso loš gubitnik, zatim Šumi i Senna? Koliko se sjećam svaki od njih je imao neku epizodu nezadovoljstva. Međutim zato i jesu prvaci . Da li su zato loši gubitnici? Ne bih rekao s obzirom da su višestruki prvaci. A pubertetski ispadi lošig gubitnika u vidu navijača. E o tome bi se dalo raspravljati jer materijala na forumu ima više nego dovoljno.



          2
          -2

          4
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Red Bull je tenk… Svaki puta kada vozač RBa ima kontakt sa drugim timom uvijek drugi tim skuplja dijelove po stazi.



      5
      4

      1
  10. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Vrlo dobra utrka.. Odlicna pretjecanja.. Jucer smak svijeta, danas krema za suncanje.. Osobno najbolja staza kalendara..
    Bottas zasluzio P1.. Fino Seb uspio obranit P2.. Merc danas brzi, 1-2 si sami izbili danas ali opet, sesti naslov za redom.. U biti dupli sesti za redom… .Top..



    9
    8

    1
    • Alfa Romeo
      Tito Prikaži

      Volio bi znati po cemu je danas mercedes bio brzi…… po najbrzem krugu ili ?????? Mislis da Gospođa Vetel nebi zadrzao prvo mijesto da nije pogrijesio i da leclerc nije imao gresku u prvom krugu … u utrci nisam primjetio tu brzinu …



      5
      -23

      28
      • Mercedes
        brmbrm Prikaži

        Sest godina ne vidis brzinu???



        9
        8

        1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Druže Tito
        Mi ti se kunemo :klanjam: :rofl:
        Ako nisi vidio da je danas Benz imao bolji race pace i da je manje ždero gume, jbga….

        BTW, trka sasvim solidna.
        Vettel odbranio drugo mjesto zahvaljujući malo motoru, malo gužvi i malo konfiguraciji staze.
        Čestitke Benzu na osvojenoj tituli.
        Bkttas zasluženo DOTD.
        Mada bi to trebali biti suci, jer su Vetel, Leclerc (ne toliko zbog kontakta s Maxom, već zbog vožnje sa otpadajućim dijelovima) i Albon, po mom mišljenju zaslužili kazne. Albon nije ni razmatran.
        Dobro, Leclerc još stigne da je dobije.



        12
        12

        0
        • Ferrari
          vekinator Prikaži

          Tito…ne znam po čemu nije bio. Možda si pod dojmom od Rusije još..

          Frantic…Vettelu čak i ne bi dao kaznu jer se zaustavio ispred linije, i praktički u tom momentu više izgubio nego dobio.
          Za Leclerca i Albona se slažem, ne znam što je Charlesu bilo na pameti odbijati ući u boks i voziti s takvim dijelovima..komotno je moglo Lewisu još više oštetiti bolid, ili njega.



          3
          3

          0
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Vidim i ja sad da valjda nije prešao liniju, jbga
          Ma meni je to sve za kazne – Vettel danas, Kimi nedavno, Sainz u Austriji, Bottas 2017.,….profitirao ili ne, nebitno.
          Ni K-Mag nije profitirao prošlu trku sa neobilaženjem one oznake, pa je opet dobio kaznu



          3
          2

          1
        • Alfa Romeo
          Tito Prikaži

          Ali sam isto vidio da bolji race pace ,i drs ,i brze i novije gume ,,, nisu prestigle ….. Ljudi moji po zavojima se ne prestize ….ako mercedes ima bolje preformanse u zavojima .. zato ferari ima brze izlaske iz zavoja …. i gdje smo sad .. djabee ti race pace kad nemozes prestici


          0
          -3

          3
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Frantic, Vettelu gužva nije baš pomogla u odbrani 2. mjesta. Hamilton je najbolju šansu imao baš kad su obilazili gužvu… Bolje je kontrolirao situaciju kad je bio u čistom zraku.



          1
          1

          0
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Jeste Hamilton bio najbliže Vettelu kad su obilazili zaostale, ali s druge strane Vettel je na startno-ciljnoj ravnici (ako je pristizao nekoga) imao DRS, a na ostalim dijelovima staze kad su stizali ostale onaj koji napada prosto nema mjesta za proboj dok ih obojicu propušta zaostali vozač.
          Jedino (mislim da se tako nešto i desilo) ako bi Vettel i Hamo obilazili nekoga kod (poslije) 130R pa da mu se Ham približi na 0,5sec, te da ima mali zaostatak kad mu se uključi DRS na pravcu. Ali Vettel je to kontrolisao “namjerno malo lošijim” ulaskom u zadnju šikanu, što je Hama ipak malo izbacivalo iz idealne putanje.
          A poslije bi na scenu (na pravcu) stupio Ferrarijev motor.
          Najbliže mu je bio kad su na starno-ciljnom pravcu obilazili nekoga za krug, obojica sa DRS-om, ali je Hamiltonu nedostajalo još 200-300m pravca da kompletira preticanje.
          U jednom momentu, vidio sam na live timingu, zaostatak je bio 0,179 (tako nešto), ali je to bilo već na ulasku u prvi zavoj
          Zato sam i napisao “malo snaga motora + malo konfiguracija staze + malo gužva”
          Zanimljivo, obojica su tražili “više snage” zadnjih 4-5 krugova.



          1
          1

          0
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          A poslije bi na scenu (na pravcu) stupio Ferrarijev motor.

          Misliš Ferrarijev low drag koncept bolida? :mrgreen:



          2
          2

          0
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Ma dobro, može i to :mrgreen:



          1
          1

          0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Tito dragi.. Ako nisi vidio koliko je Merc danas bio brzi, ne znam sta da ti kazem.. Lewisu je box sa onom nejasnom strategijom jednog ili 2 ulaska u box uzeo p2 sigurbo ili cak i p1.. Izgubio je previse duzim ostajanjem na stazi..



        3
        3

        0
    • Alfa Romeo
      Tito Prikaži

      Po cemu vi vidite Mercedesovu brzinu … 1 , Ferkan zakljucao prvi red …2 Ona gospodja drzala tempo za botasom do zadnji par krugova sve je bilo u 10 sec …. 3 .Istina da ferkan losije odrzava zivim gume ali to je jako mala razlika ..4 Gdje ja ta brzina od MERCEDESA sa Drs i brzim i mladjim gumama ………Konkretno nadjite mi razloge od te brzine …. zadnje kad je imao MERCEDES BRZI BOLID bila je Mađarska gdje je poderala FERRARI ZA 40 SEC sad ja to nisma vidio … vidio sam samo da je ferari danas dobro odradio posao a vozaci uprskali …….



      1
      -16

      17
      • Ferrari
        vekinator Prikaži

        Prva stvar, naučiti razliku između brzine jednog kruga i race pacea.

        Druga stvar, biti u 10 sekundi sa softom protiv mediuma nije bolji race pace.

        Treća stvar, taj isti Mercedes je bez drs-a skinuo 6sec u par krugova. Zašto ga nije prošao nije samo pitanje brzine.



        7
        5

        2
        • Alfa Romeo
          Tito Prikaži

          ahaaa a znaci ono sto je vettel vozio 10 sec iza botasa sa zutima gumama a botas na crvenima to ne priznamo …….u . a nitko nije vidio da je vetel napravio gresku u 20 i nekom krugu i skocio na na 15 sec i opet to nadoknadio na 10 to se isto ne prizna …. zar i to nije bila brzina ili se varam



          2
          -4

          6
        • Alfa Romeo
          Tito Prikaži

          Ah da zaboravio sam jos nadodati .. da zadnjim 5 utrka mecka s boljim race pace nije ni jednom prosla ferarija u utrci …. [ ne priznam boksove , virtualne i ostala sranja ) mislim da i to nesto govori ….. slazem se da merceds ima kompletniji bolid od ferarija ali ne toliko da bi se kladio sto posto na pobjedu mecke



          4
          -2

          6
      • Rolex
        nebum kopiral Prikaži

        jednonogi…to je zadnjih par utrka nakn što su se u ferkamu uspjeli dosjetiti i staviti 2 pera ispod nosa i nakon što su stabilizirali prednji kraj. motor je jači od mercedesovog ali su fulali sa stabilizacijom. i prošle godine su imali još konkurentniji bolid pa ćorak. čini mi se da rueda(strateg) je totalni ološ koji drkla ferkana već dulje vrijeme i dokazano je najgluplji strateg u F1 i strateg je samo što sjedi na tom numeriranom stolcu. nasuprot mercedes ima tim ultra konzervativnih engleza i švaba i rade bolji posao. u ključnim momentima je daleko jači luj od seba i to je to



        5
        1

        4
      • ZvoNik Prikaži

        Što ste čovjeku podijelili puste minuse, a niste se udostojili obrazložiti (ovih par obrazloženja su za malu djecu i Tito ih je pobio). U čemu je razlika današnje utrke u odnosu na Spa i Monzu. Samo u lošem startu. I imamo pravo vjerovati da je bolid, pogotovo u drugom dijelu, jako dobar. Prethodnih godina stalno se govorilo o zaostatku u kvalifikacijama. Sada je to obilato popravljeno. Ostalo je na vozačima sa naglaskom na SV !



        1
        -5

        6
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Razlika jeste samo u lošem startu, ali ko kaže da je Ferrari imao bolji race pace u Spa i u Monzi?
          Samo su ih pravci izvlačili, s tim da je trka u Spa potrajala još krug ili dva, Hamilton bi pobijedio.
          Ferrari je bio brži bolid od Benza u Bahreinu (i to diskutabilno, a uz to još i polovično, jer se radilo samo o Leclerovom Ferrariju), u Austriji (gdje je Benz bio treća ekipa, da je Ricci vozio umjesto Lorda i on bi bio ispred Benzova) i Rusiji (znamo svi šta se desilo). Zanimljivo, ni u jednoj od tih trka nisu pobijedili.
          Neko napisa nedavno, Ferrari kada pobijedi ove sezone, pobijedi sa manje od sekunde (ili sa par sekundi), a Mercedes je u svojim pobjedama znao biti ispred Ferrarija po 20-30sec, čak i minutu.
          Ono što je definitivno na strani Ferrarija, od ljetne stanke pa naovamo, su kvalifikacije.



          4
          4

          0
  11. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Lewis komičar: kaže da su se on i Valtteri utrkivali cijelu sezonu, sa ovakvim ponašanjem je pokazao kakav je on zapravo, uopće nije čestitao Valtteriju. Da je on pobijedio utrku, to bi bili hvalospjevi, 5 minuta bi pričao o osvajanju konstruktorskog naslova, o nevjerojatnoj momčadi, o ljudima u tvornici, o sjajnoj publici, itd.



    36
    28

    8
    • Ferrari
      vekinator Prikaži

      Kako bi bilo super da slijedeće godine Bottas malo više pokaže zube pa otkine par pobjeda, plus konkrentniji Ferrari. Bilo bi dosta plakanja Lewisa preko radija, kad bi shvatio da možda i neće oboriti Schumijev rekord.



      17
      11

      6
    • Formula 1
      RazzHR Prikaži

      Hahahahaha, ma Lewis samo sjedne u bolid i bolid odradi sveeeeee sam… Ma taj Lewis, ma nema on pojma. Samo je osvojio 5 puta naslov prvaka. Samo je na Silverstonu na starim hard gumama skinuo najbrži krug, krug prije kraja. Samo je ulovio Verstappena u Mađarskoj (buhuhuhu, zamisli, pomogla mu taktika iz bokseva, jer drugi nemaju bokseve, samo Mercedes). A u Kanadi je bolid pritiskao Vettela do pogreške, nije Lewis, on je samo sjedio u tom bolidu…
      Taj Lewis je isto čovjek, od krvi i mesa, koji vozi fantastično i da, ne voli gubiti isto kao što ne volite ni vi na beli, briškuli, monopoliju… Nek’ se čovjek ljuti i nek’ se veseli… Stvarno ne razumijem čemu toliko ne volite čovjeka. Koliko se sjećam, u Rusiji je jedino on pitao ”jesu li svi OK” kad su Haas i Renault izletjeli u prvom krugu…
      Nemojte ”hejtati” nego uživajte… U budućnosti će to biti Leclerc ili Verstappen, pa ćete i njih ”hejtati”…



      2
      1

      1
  12. Alfa Romeo
    Tito Prikaži

    Senzor nije detektirao kretanje …



    4
    -1

    5
  13. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Ovo jutros se komotno moglo prozvati Velikom Nagradom Charlesa Leclerca.. ne znam koliko je ukupno bilo pretjecanja, ali ono što sam mogao vidjeti, pa bar polovica su bila njegova..
    i da li je ondje uopće tutnjao mega-ekstra-jaki tajfun?? ni jedne jedine lokvice.. niti jedne



    5
    -12

    17
    • Mercedes
      Serviser Donator Prikaži

      The Biggest,the Greatest,the only One-,,Charles Leclerc”
      Da sigurno,jedino kako je uspio vratiti poziciju jest izbacivanjem protivnika.



      8
      0

      8
      • Ferrari
        vekinator Prikaži

        Da sigurno,jedino kako je uspio vratiti poziciju jest izbacivanjem protivnika.

        Nešto što je upravo njegovom današnjem protivniku vrlo poznato.



        3
        -1

        4
      • Rolex
        nebum kopiral Prikaži

        malac nije loš ali je hype. ovo danas mi govori nešto sasvim drugo. kad skupim cvilež, greške-pacerske, možda “neiskustvo” ( a svi voze od svoje 8 godine života-kaj još treba iskustva?), nesportska podlost sagradio mi je odbijajuću sliku.i apsolutno mi je antipatičan



        14
        9

        5
        • Max Verstappen 33
          Mario Prikaži

          Na svakoj utrci radi pizdarije ali doslovno. Austrija se sigurno ne može uspoređivati sa ovim.
          Vratio mu je već u Britaniji a skončao ga Vetel. Pa dokle više. Zato ga ne mogu smisliti a pogotovo ove isfrustrirane navijače Ferarija kojima su uvik drugi krivi i što misle da na eventualno jednu grešku trebaju vratiti deset puta izbacivanjem iz utrke. E,neće Max ni njemu ovo zaboraviti.



          9
          -1

          10
        • Rolex
          nebum kopiral Prikaži

          Mario
          slažem se u cijelosti. ovi novi pseudo ispravni zasluženi unaprijed prvaci kojima je victimhood glavna karakterna crta mi je totalno bljak. sve neke mimoze, beta karoten muškarci bez ikakvog osjećaja za ispravnost koju hipokritski prodaju uokolo a bez samokritike je trend sa klincima, možda ne sa svima ali je većinom. lecvilex je tipičan primjerak



          6
          -1

          7
        • Ferrari
          vekinator Prikaži

          Mario
          Što mu je točno vratio u Britaniji? Ne sjećam se da je tamo ijedan od njih dvojice napravio nešto prljavo, ni Charles ni Max.

          nebum kopiral
          Doslovno si Maxa opisao, on je jedini vozač na gridu koji nikada nije ništa kriv. Leclerc je barem priznao svoje dosadašnje greške, dok Max nikad nije kriv, il je bolid, il je drugi vozač, ili su masoni.



          3
          0

          3
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          @nebum kopiral
          Ono kad opisujes Leclerca a opisa si i Maxa…



          5
          4

          1
        • Max Verstappen 33
          Mario Prikaži

          @Vekinator. Ništa mu nije napravio
          samo ga je skoro ubio pri preticanju od preko 300 km/h gurnuo ga je na travu i to na kakav prljav način,još puno gore nago Hama u Monzi. Ali ni to nema veze jel tako i naravno sam si je kriv,i treba mu..



          6
          0

          6
        • Ferrari
          vekinator Prikaži

          Mario
          Ovakvu neobjektivnost nisam dugo vidio..U Britaniji između dvoboja Leclerca i Maxa nitko nije vidio ništa sporno, od ijednog vozača, suca, članova timova, do ljudi na ovoj stranici koji su u komentarima hvalili utrkivanje, eto sve do tebe, koji si vidio skoro ubojstvo. Mora da je formula postala toliko opasna i brutalna da se ni skora ubojstva više ne kažnavaju…



          6
          1

          5
        • Rolex
          nebum kopiral Prikaži

          Crash
          i to je istina !..ista je to razmažena generacija ! nisu se ti znoja nagledali u životu i životnim situacijama…sve im priređeno. jednako kao i bogatunska djeca, samo za razliku od njih ovi bar sudjeluju u nečemu što se zapisuje i ukljućuje najtehničkiji domet na 4 kotača.
          da tehnologija nije na tom nivou o ovim svim dripcima ne bismo izustili niti riječi. nije li?



          3
          2

          1
        • Rolex
          nebum kopiral Prikaži

          vekinator

          odgovorio sam crashu…je slažemo se…samo kod mene nema emocija jer već jedno 42 godine nisam junfer u F1, ne misleći na nikog. do sada sam imao 9 ljubimaca u F1 a kad nestanu možda bi se trebao ponovo napaljivati kao junferica na neku novu kiticu koja bi me mogla zaškakljati po usplahnutom mjestašcu?



          5
          3

          2
  14. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Bravo Valterri, Carlos i Daniel!



    5
    5

    0
  15. Rolex
    petar8 Prikaži

    Bravo Ricci! Bravo Bottas! I nekoliko odličnih borbi (nisam prije primijetio koliko je Gasly dobar u obrani pozicije)…



    8
    7

    1
  16. F1 fan Senna Prikaži

    Wooow, ovo je bilo cudesno od Sainza. Jedna pd najbolji voznji sezone sigurno.
    Jako ohrabrujuce je za Mcl da se u zadnjem stintu obranio od Leclerca i drzao skroz do kraja tempo s Albonom. Ovu utrku je on proveo utrkivajuci se “za pravo” s velikim deckima a ostatak F1.5 je demolirao nigdje ih nije bilo.
    Napredak i forma Mcl-a me cini posebno sretnim



    12
    11

    1
  17. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Inače, dokaz kakvi šarlatani sjede na upravnim pozicijama u F1 i u sudačkim uredima – utrka je završila krug ranije nego što nam se činilo u prijenosu. Perez je klasificiran kao 9. iako se razbio kasnije.



    23
    23

    0
    • Pirelli Intermedium
      crofessional Donator Prikaži

      Možda je ovo bio “softverski” problem nakon utrke. Jer mi se čini da je grafika lijevo u kutu jasno pokazivala kako se Perez gubi h poretku u zadnjem krugu.



      1
      1

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Utrka završava kad se oglasi kraj, a ako se to pogreškom napravi ranije (kao u ovom slučaju) onda se uzima poredak u tom trenutku. Nema veze što su svi vozači nastavili voziti. Isto se dogodilo u Kanadi prošle godine i zbog toga je Ricciardo izgubio najbrži krug (jer ga je napravio nakon što je pokazana zastava).



      7
      7

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Haha imaš pravo. Baš sam bacio oko na službenu stranicu. Dakle da je Lewis kojim slučajem i prošao Vettela, ne bi mu vrijedilo. Smijeh.



        5
        5

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ja odavno govorim da je Masi diletant. Skoro je ubio jadnika u Monzi s onim rubnikom u parabolici. Samo to je dovoljno da ga se pošalje na tribinu i da nikad više ne sudi ili vodi bilo kakavu motosport trku.

        Koju sprdačinu od Safety Cara smo imali u Kanadi, kad je dizalici trebalo pola sata da makne auto zato jer je to bila dizalica za pokvareni pickup, a ne f1 bolid….. Jučer je prvo rekao no investigation necessary, pa je onda donio odluke nakon trke koju je završio krug prerano…..


        0
        -1

        1
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      A zaaaaato je Perez 9. :rofl: :rofl: :bonk:
      Nisam taj detalj uopšte primijetio….



      1
      1

      0
  18. Ferrari
    vekinator Prikaži

    Unatoč lošem startu Vettela čisto sumnjam da je prvo mjesto bilo dohvatljivo. Mercedes je danas imao puno bolji race pace. Tako da Vettel praktički ništa nije izgubio.

    A za incident Leclerca i Maxa imam samo jedan citat. Kako bi to Alonso rekao: ”Karma.” Nakon svega što je Max radio ovih godina ostalim vozačima i uništavao im utrke, nekako je red da se njemu isto dogodi, možda se opameti. Znam da ću pokupiti minuse zbog ovoga, ali eto, morao sam to reći.



    24
    20

    4
  19. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Solidna utrka s dosta akcije. Steta zbog kriminalnog starta oba Ferrarija jer mislim da je to moglo biti puno blize Bottasu pogotovo da Leclerc nije napravio onakvu glupost s Maxom. Mozda ne bi pobjedili no definitivno bi imali vece sanse za bolji rez. Leclerc danas u Maxovom stilu i relativno losa utrka dok Mercedesi spletom okolnosti opet su pobrali vrhnje Ferrarijevih gresaka. A kada su se probili ispred su jednostavno bili svoja liga i nerazumijem uopce zasto su Lewisa povukli jer vjerujem da bi njegov midium izdrzao do kraja. Sainz po meni je danas vozac dana. Cestitke Mercedesima, uvijek izvuku maximum pa cak kada izgleda da nemaju sanse kao npr u rusiji i zasluzili su naslov. I naravno cestitke Bottasu, da je barem cesce ovako vozio ove godine mozda bi bilo zanimljivo na kraju. Ferrari aman kad mislis to je to i uhvatili su ritam upucaju sami sebe u nogu vise puta. Gume trose prebrzo i dabe im da osvoje svaki pp do kraja ako potrosnju guma nesrede. Bravo za Vettela, kraj ovakvog mercedesa nisam ocekivao da ce ih uspjeti razdvojiti na kraju i zadrzati Lewisa na novom softu iza sebe.



    12
    11

    1
    • Ferrari
      vekinator Prikaži

      Nekako da se danas uz sve navedeno dalo vidjeti i djelomično da koncept Ferrarija nije toliko promašen koliko se na početku godine činilo.

      Osiguran prvi red u kvalama, dakle one lap race pace je ono na što su ciljali, i nakon tog velika brzina na pravcu zbog čega ih je veoma teško pretjecati. I upravo to je Vettel demonstrirao, na 10 krugova starijem mediumu, Hamilton je skidao sekundu po krugu, i onda uz puno bolji race pace, nikako ga nije mogao proci zbog te brzine na pravcu gdje su najlakša pretjecanja.

      Tako da iako puno lošije čuvaju gume od Mercedesa, konstruktorski su komotno mogli biti u rangu Mercedesa da nisu toliko put zeznuli stvari.



      4
      3

      1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Još da su gume bolje odgovarale, ovo bi bio pobjednički bolid. Bio bi bolji tempo. Bolje bi se kvalifikovali, i bolje bi se branili zbog prednosti u brzini.
        Sljedeće godine bi trebale biti bolje gume, tako da mislim da je na Mercedesu da mijenja koncept. Negdje sam pročitao da i razmišljaju o tome…



        1
        1

        0
  20. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Dobra utrka, akcije i preticanja na pretek. Leclerc je vecinom zasluzan kad je pao na zadnje mjesto. Ali i lov Hamiltona na Vettela je bio dobar.
    Top tri trenutka trke:
    1. Skyevac prica s Hornerom i vidi Maxa i veli – necu ga sad pitati sto misli o incidentu jer je ovo ipak obiteljski program ?
    2. Max daje intervju i veli – what does he have to do to get a penalty? Karma is a bitch, Max. ?
    3. Vettelovo šutanje Bottasa iz fore u sobi nakon utrke.



    12
    10

    2
  21. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Probudio sam se u 7 i 20 tako da sam propustio najbitniji dio ocito… okej utrka koliko sam vidio, steta sto su oba ferkana imali los start


    0
    -1

    1
  22. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Šteta za Leclerca, malo mu je “iscurio” bolid u Maxa al sve se plaća, sve se vraća… a i nije da Max nije imao mjesta – preuzeo je rizik zatvarajući i nije mu se isplatilo. Trkaći incident imho.
    EDIT: bravo za Botasa, a njegovo pitanje za Hamiltonov drugi box potvrđuje koliko (ne)vjeruje momčadi.



    5
    -1

    6
  23. Rolex
    nebum kopiral Prikaži

    vettel bi trebao angažirat egzorcistu… neko ga zacopral



    7
    5

    2
  24. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Čitam sad objašnjenje za Vetteov start. Kažu da je postojalo određeno kretanje prije svjetala, ali je unutar tolerancije po pravilniku za jump start. Sad kako se ta tolerancija određuje točno to je pitanje. Ne samo za Vettela nego i za sve prijašnje slučajeve.



    2
    2

    0
  25. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    ne razumijem vas koji opravdavate incident Max-Lec sa argumentom da je Max vise puta izbacivao nekog iz utrke…pa eto … onda je i on zasluzio bit izbacen, lec je trebao dobit kaznu i nema rasprave uopce, uletio je u njega kao budala u kredit, samo dokazujete da ste licemjerni i gledate samo u korist vasih



    9
    3

    6
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Mislim da nije rijec opravdavanju nego se vise naginje reakciji Maxa koji sav u cudjenju komentira slucaj..



      5
      4

      1
      • Ferrari
        sisavac Donator Prikaži

        Tocno to. Cudi se ko picek glisti zasto Lec nije dobio kaznu a on je nebrojeno puta prosao bez kazne u proslim sezonama. Sad kad je dobio istom mjerom ne valja.
        Suci su rekli da ce ove sezone biti dozvoljeno “jace” utrkivanje, i koliko vidim drze se dosta dosljedno toga.



        5
        1

        4
    • Ferrari
      vekinator Prikaži

      Tako nekako karma i funkcionira.
      Recimo ako se sjetiš situacije Senna – Prost. Jel bi rekao da Prost nije zaslužio gubitak naslova na onakav način?

      Danas je Charles izgurao Maxa na zavoju, nisam vidio onboard tako da ne mogu reći jel namjerno ili slučajno. Ali podsjeća li te na nešto ova situacija? Možda Austrija s obrnutim ulogama? Ako je ovo za kaznu onda je i ono. Ako ono nije, nije ni ovo. Simple as that. Nema licemjerja, samo jednaki kriteriji za sve incidente. A Max je previše puta prošao bez kazne kad nije trebao.



      7
      3

      4
      • Sebastian Vettel 5
        dzalac Prikaži

        Ne bih volio mijesati razlicite ere F1…pogotov kad nisam tad mogao pratit f1, ali ovo danas nije bilo guranje imas onboard on se zakucao u maxa, druga razlika je to sto je max ovim incidentom bio izbacen iz utrke… sve u svemu cudno su se danas ponasali sudci, ono sto sam htio reci jest da je taj incident za kaznu no posto su rekli da ce dopustat hard racing -nema kazne,odlicno…samo mi je cudno citat komentare u smislu KARMA,to je on radio drugim itd…zato i ima ovoliko izrugivanja tifosija ovdje ali i na drugim platformama



        1
        -1

        2
        • Ferrari
          vekinator Prikaži

          Ali eto imaš slučaj iz ove ere, utrka u Austriji. Tamo je Max ušao u putanju Leclerca i također ga udario. Jedina razlika je što se tad Leclerc maknuo da ne izleti, a Max je poznat po tome da se neće maknuti ni ako to značilo kraj utrke za njega i drugog vozača.

          Može se reći karma jer nakon incidenta daje izjave kao da je on najzreliji vozač na gridu, a ne onaj koji ima najviše takvih incidenata u karijeri. Uvijek mu je neko drugi kriv, ajde da jednom bude to i istina. Naravno da nitko ne priželjkuje takve stvari, ali Maxu očito treba par puta da ga netko izgura čisto da skuži kako je biti s te strane. Uvijek je jak kad treba okriviti druge, ali nikad dosad nije bio jak kad je trebalo priznati svoju grešku.



          6
          1

          5
  26. Rolex
    nebum kopiral Prikaži

    leclerc je ko zadnji početnik sa ogromnim prostorom-širinom auta (1,5) udara maxa od iza…5 kaznenih bodova. o trkaćem incidentu niti spomena. malac ima psihičkih problema-bute vidjeli



    8
    -10

    18
  27. splico3107 Prikaži

    ako išta bilo je stotinjak pretjecanja


    0
    0

    0
  28. Rolex
    nebum kopiral Prikaži

    albon prebio čarlsa. kako se to dogodilo?



    4
    -1

    5
  29. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Utrka je bila ok , mogla bit puno zanimljivija al je Leclerc svojim potezom u Maxovom stilu izbacio Maxa a i sebe iz borbe za vrh a tu smo puno izgubili
    Cestitke Mercedesu na osvojenom naslovu
    Al utrke do kraja pojedinacno sigurno imaju recept za neizvjesnost jer Merc i Ferrari djele nijanse a RBhonda malo zaostaje al ne puno u Maxovim rukama makar Albon je imao los start i oba Mcl ga prosla pa ih morao na stazi preticat pa je izgubio prikljucak za vodecima
    Zanimljivo mi je da je Albon imao identicno vrijeme na kvalama ko Max mozda bude nekaj od njega a incident nepotreban sa Norrisom mogo je nac sigurnije mjesto za prolaz mogo je i sebi unistit utrku sreca ga pomazila



    2
    2

    0
  30. Mclaren
    BNL_McLaren Prikaži

    Bravo Carlos! Laganini opet P5. Svaka čast..



    1
    1

    0
  31. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Nakon skoro 4-5 godina morao sam pogledat prijenos na max tv-u, Novak – Blažičko, kakav kriminal. Prešaltao sam se na njemački RTL koji uopće ne razumijem. Uživao sam.



    5
    4

    1
  32. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Oktanski cirkus, ali doslovno.
    Utrka vrlo dobra, bilo je kvalitetnih pretjecanja, ali također i puno kamikaza 7/10.


    0
    0

    0
  33. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Utrka odlična. Unatoc sramotnoj režiji ( cijele sezone ). Prvi zavoj , ne zamjeram nista Leclercu previse , ali mu ogromno zamjeram za neodlazak u boks. Pa to je po meni strasno. Ekipa te zove 2-3 kruga u boks , osteceno krilo (iako ga nevidis , ali ekipa ti je morala javiti) i ti se pravis pametan. Pa valjda znas osnova pravila , i da se opasna voznja ne tolerira.
    Dalje , za mene najbitniji trenutak utrke , Albon se zabija u Norrisa. Nema istrage , nema kazne. Katastrofa. Nastavlja se tradicija da se jednom McLarenu mora unistiti utrka bilo od strane bolida , ekipe ili drugih vozaca. I to kad su , naravno , debelo 4ti bolid na gridu.
    Sainz perfektan danas , kljucno da je izgjegao kontakt sa Lewisom na startu. Ostatak utrke mu je bio relativno lagan sa tim bolidom. Nitko mu nije mogao niti blizu.
    Cijela utrka jako jako dobra , puno akcije. I kraj sa borbom Lewisa i Seba isto fantastican.



    1
    0

    1
  34. klikerbgd Prikaži

    Cestitke Merc na tituli , veliki su tim nema tu sta da se doda ,zasluzeno .
    Mi se popravljamo cini se da smo na dobrom puti ,glavu dole i da nastavimo uzlaznom linijom u svakom segmentu i sledeca godina da bude konacno ta !



    1
    1

    0
  35. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Sviđaju mi se ovi neki novi klinci, totalni su pokret otpora. Nekako su prenijeli duh nižerazrednih utrka u F1.

    I samo dodatno imam jedno pitanje, imao sam osjećaj prema onome što sam gledao kako bi Lujo odnio pobjedu da je ostao na stazi. Ne znam kakva je vremena radio u odnosu na Bottasa pa ne mogu reći sa sigurnošću. Ali činjenica da je Lujo ostao iza Seba bi mi značila kao da bi se Bottas mogao približiti ali ne i prestići Luju, što bi mi značilo da su ovu pobejdu poklonili Bottasu. PA zato pitam ako je netko pratio vremena oko ove situacije.


    0
    -1

    1
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Nije isključeno da bi Lujo odnio pobjedu, bez drugog boxa.
      Vjerovatno bi bio dosta sporiji na kraju od Bottasa, zbog toga što ne bi mijenjao gume.
      E sad, da li bi ga Bottas uspio preteći (definitivno bi imao tempo za to), da li bi bilo timskih oderedbi…..
      Međutim, ja ne bi ovo nazvao poklonjenom pobjedom Bottasu.
      Bottas je jučerašnju pobjedu itekako zaslužio.
      Više bi to nazvao kao da mu je ekipa “vratila” pobjedu (a ne poklonila). :mrgreen:



      1
      1

      0
  36. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    utrka dosta zanimljiva, dosta borbi i taktičkog nadmudrivanja. 7/10.
    čestitke merc una još jednom konstruktorskom naslovu.
    stewarde zajedno s massijem lansirati na mjesec.
    ne očekujem ništa od meksika što se tiče rb-a.
    tr i dalje drži šestu poziciju, to mi je najbitniji podatak nakon utrke.
    bila je par puta ona grafika sa stanjem guma, i ono pokažu soft, 50,40,30 % ostalo…
    i ako se dobro sjećam pokažu hama sa 70 % mediuma i onda on pođe 2. put u boks… grafiku isto na mjesec!



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.