Raikkonen: F1 izgleda „apsurdno“ ne vozeći u jako vlažnim uvjetima

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 2 min 10 komentara

Prema Kimiju Raikkonenu, F1 je bila bolje opremljena voziti u jako vlažnim uvjetima prije 18 godina nego što je to slučaj danas.

Alfin vozač tvrdi kako su promjene u gumama dovele do toga da bolidi ne mogu više voziti kad je staza jako mokra.

Ovotjedna VN Japana je poremećena zbog super tajfuna Hagibis.

„Očito znamo koliko smo limitirani s gumama, nažalost. Ne treba puno kiše da dođe do aquaplaninga, to je problem, tad očito nemate nimalo kontrole.“

– Kimi Raikkonen

Raikkonen vjeruje kako su jako vlažni uvjeti, u kakvima su prije F1 bolidi vozili, trenutno previše za ove gume.

„U ranim danima kad sam ja započeo, mogla je padati jaka kiša i nikad nismo imali problema. Tako da definitivno gume nisu najbolje kad ima stajaće vode, ali tako je kako je nažalost.

Ne izgleda kao da ima puno vode, stvarno izgleda apsurdno ponekad da ne možemo voziti. Ali jednostavno je tako kako je.“

– Kimi Raikkonen

Raikkonen se utrkivao na Bridgestone gumama u svojoj prvoj sezoni u F1 sa Sauberom, zatim se iduće godine prebacio na Michelin u McLarenu. Bridgestone je počeo dobavljati gume za cijeli grid kad je tzv. „rat oko guma“ završio 2007., a zatim je 2011. Pirelli preuzeo poziciju jedinog dobavljača. Dvije godine kasnije, nove i šire gume su uvedene.

Nekoliko vozača se žalilo o performansu Pirellijevih full wet guma posljednjih godina. Raikkonen je bio jedan od njihovih najkonzistentnijih kritičara za vrijeme kišnih utrka, uključujući i Interlagos 2016. te Monzu 2017.

„Kad se nalazi rijeka na stazi, u potpunosti izgubite kontrolu nad bolidom. Vidjet ćemo, ako će kišiti kao što bi trebalo kišiti, mislim da onda očito neće biti ništa od toga. Vidjet ćemo što možemo.“

– Kimi Raikkonen

Odgovor

10 komentara

  1. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Taj pireli je drek kad su prije 18god i vise radili bolje gume bridgestone michelin i good year nije kisa bila problem a sad kad bi trebale bit najbolje oni nisu sposobni bit bolji od starih guma sramota za kompaniju



    16
    13

    3
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Konstantno pricate kako je Pirelli drek a ljudi rade gume onakve kakve vodstvo F1 od njih naruci. Michelin i Bridgestone su pravili sto bolju gumu da nadmase jedan drugoga a Pirelli konkurenciju nema pa vodstvo F1 izmislja gluposti sa gumama vec jako dugo. Sve je to pokusaj pravljenja zanimljivijih utrka sa vise ulazaka u boks no neuspijeva im nikako jer ekipe se prilagode taktici jednog ulaska u boks s daleko nizim tempom samo da gume ostanu “zive” do kraja utrke. Napravio je pirelli gresku takoder jer razlika izmedu guma je premala pa se za najmeske gume ili na taktiku vise od 1 odlaska u boks rijetko tko odlucuje jer mekane gume ne donose toliku prednost. No da se razumijemo nije Pirelli taj koji ne zna napraviti gumu koja ce trajat nego dobiju naputak kakve bi gume trebale biti.



      14
      11

      3
      • Fia
        Realista Prikaži

        Ovo sve sto si napisao stoji, ali isto tako nema veze s tim da su im wet gume shit.. Tu mislim da nema nikakvih određivanja i “naputaka”, nema previse kalkulacija.. Wet gume se moraju moc koristit i bit donekle sigurne koliko mogu u tim uvjetima i tu je Pirelli podbacio, u prijevodu ,ne znaju napravit kisnu gumu



        13
        13

        0
      • Ayrton Senna
        Hr1982 Prikaži

        Realista vec odgovorio ono sto sam ja htio za wet gume nemaju nikakvih odredbi a cjela tema se odnosi na wet gume o kojima Kimi prica i ja kazem da je sramota da je covjek vozio na boljim gumama kad je doso u f1 a 2 destljeca napredka u svjetu gdje sve napreduje enormnom brzinom nije pomoglo pireliu valjda zato kaj su ih kinezi kupili pa ode sve u pm.



        10
        10

        0
  2. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Meni je uvijek fascinantno kada izađe Safety car za malo kišice, a onda pogledam utrke prije 30 godina i ne mogu vjerovati.



    8
    8

    0
  3. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    U ime napretka,život damo Pirelli nedamo! :facepalm:


    0
    0

    0
  4. Sc
    RafaelaF1 Prikaži

    Baš je danas bio film na cinestar onaj lauda-hunt.voda do koljena na stazi.a na sekundu u početku filma trka u brazilu hlade gume sa ledom.



    1
    1

    0
  5. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Mislim da proizvođač ili komponenta uopće nisu tu neki faktor, problem je širina samih guma. Preširoke su da izguraju svu vodu kroz ripne i zato lako dolazi do vodenog klina. Po meni bi bilo logično da su full wet gume znatno uže od normalnih.



    4
    3

    1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.