Mercedes, Ferrari, Red Bull i F2 testirali gume za 2020. u Barceloni

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 8 komentara

Circuit de Barcelona-Catalunya ovih je dana ponovno “oživjela” – jučer i danas tamo su testirane F1 i F2 gume za 2020.

Iako je posljednje testiranje F1 guma za 2020. prije grupnog testiranja u Abu Dhabiju trebalo biti ono s Mercedesom koje je prije mjesec dana održano u Francuskoj, FIA odobrila dodatno testiranje za koje se Pirelli zalagao.

Na testiranju su sudjelovale čak tri momčadi – Mercedes, Ferrari i Red Bull.

Jučer, u ponedjeljak, na stazi su bili Sebastian Vettel i Alexander Albon, dok je danas F1 gume za iduću sezonu testirao Esteban Ocon u Mercedesu. Oba dana na stazi je bio i bolid Formule 2 koji je također testirao gume za 2020., no za razliku od 13-inčnih F1 guma, u F2 se već iduće godine prelazi na 18-inčne gume koje F1 uvodi 2021.

Vettel je odvozio 145 krugova, a Albon 115. Ocon je danas odvozio 144 kruga, što znači da su sveukupno odvezena 404 kruga. F2 bolid je kroz dva dana odvozio 146 krugova.

“Za F1 cilj testiranja bio je potvrditi najnoviju specifikaciju 13-inčnih guma za 2020. nakon što su najnovije smjernice dogovorene s momčadima.”

“Odradili smo popriličnu količinu vožnje s top tri momčadi tijekom dva dana, što nam je omogućilo da prikupimo podatke koje smo željeli. Rezultat toga je da možemo odrediti specifikaciju za 2020. Iznimno se zahvaljujemo svima trima momčadima i vozačima koji su sudjelovali. U F2 smo radili na 18-inčnim gumama u sklopu planiranog testnog programa.”

– Mario Isola, Pirelli

Sve momčadi dobit će još jednu priliku za isprobavanje novih guma tijekom VN SAD-a u Austinu. Tamo će Pirelli svakoj momčadi dati dva seta guma za 2020., najvjerojatnije C3 komponente, koje će moći koristiti tijekom treninga u petak.

Pirelli je već započeo s testiranjem 18-inčnih guma za 2021., Renault je prošlog mjeseca odradio prvi test na Paul Ricardu, dok će ovog mjeseca na istoj stazi to odraditi McLaren. Mercedes će to odraditi u prosincu.


Odgovor

8 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    Majki2111 Prikaži

    A ostale ekipe?? Samo na SAD kroz treninge? Smiješno.


    0
    -1

    1
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      A kako molim te očekuješ da ostale ekipe mogu testirati ovako?

      Realno još bi jedino možda McLaren mogao.

      Svi podaci se dijele među ekipama, a nove gume će biti dostupne u SAD-u na FP1 i na kraju sezone u Abu Dhabiju na testu.



      2
      1

      1
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Odradili smo popriličnu količinu vožnje s top tri momčadi tijekom dva dana, što nam je omogućilo da prikupimo podatke koje smo željeli. Rezultat toga je da možemo odrediti specifikaciju za 2020.

    I kako će biti određena ta specifikacija? Kojoj momčadi će odgovarati?

    :evilgrin:



    5
    5

    0
  3. Milan0078 Prikaži

    Znači merc, Ferrari i rb dva puta ostali jedanput. I onda kažu da se treba smanjiti razlika između ove tri ekipe i ostalih. Zašto nisu onda dali trima najslabijim ekipama dva puta a ostalim jedanput. I gdje su sada oni koji govore da fia ne pomaže ove tri ekipe. Da su izvlačili kuglice ne bi se o ako potrefilo



    2
    0

    2
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Kao i sve ostalo u životu, sudjelovanje na testovima je također pitanje novaca,

      McLarenu se možda čini korisnije uložiti trud u nešto drugo kako bi bili bolji u konstruktorskom poretku na kraju nego u gume. Ove tri momčadi imaju svoj konstrukotrski poredak zacementiran, Samo je pitanje s koliko bodova prednosti će Hamilton postati WDC, pa onda imaju vremena za ovo.



      3
      3

      0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Zato što te “tri najmanje” ekipe ne mogu priuštiti testiranja baš na ovakav način u to u tako kratkom roku. Vrlo jednostavno.



      2
      1

      1
    • ssmojv Prikaži

      Nisam 100% siguran, ali mislim da sam pročitao jos dok je pocinjala cijela ova situacija s gumama da za test koriste malo prerađene prošlogodišnje bolide, a da su za prve testove ekipe same volonterski odradile neke prerade na bolidima i da su sami financirali cijeli taj jednodnevni test od 100njak krugova. Ako je ovo točno onda ne vidim način na koji bi williams ili haas mogli sudjelovati u ovakvom izvanrednom testu.



      1
      0

      1
  4. Ferrari
    Kamui2000 Prikaži

    F2 bolid izgleda odlično na 18″


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.