Binotto komentira Ferrarijevu strategiju

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 35 komentara

Ferrari je danas, protivno očekivanja ogromne većine navijača, osvojio prvu i drugu poziciju na VN Singapura, što je prvi put u povijesti ove staze da se to događa. Ipak, za to su trebali povući poteze koji su se pokazali kontroverznima jer su rezultirali gubitkom pozicije Charlesa Leclerca koji je tada vodio utrku.

Ipak, Ferrari je umjesto 1-3 u cilju time dobio priliku za 1-2, a Leclerc na soft gumama nije mogao značajno popraviti vremena po krugu da se obrani od mogućnosti undercuta timskog kolege. Jednom kad je dospio iza njega – do kraja utrke nije uspio napasti iako mu je ekipa dala odriješene ruke za to.

Binotto je očito bio zadovoljan:

“Šteta što je uvijek utrka za utrkom pa nemamo puno vremena za slavlje. Vrlo sam sretan zbog pobjede na potpuno drukčijoj stazi – spori zavoji, niske brzine – nismo to očekivali.”

“Kad smo pozvali Sebastiana u boks Verstappen je tada bio spreman za ulazak i to je ujedno bila najbolja prilika da se obranimo od Maxa i pokušamo napasti Hamiltona. Kasnije bismo zaustavili Charlesa i ekipa bi bila slobodna za njega. To je bio najbolji trenutak za zaustaviti Sebastiana – nema sumnje oko toga. Vozio je dobro na novim gumama i kasnije je došao ispred Charlesa. Nismo mogli zaustaviti Charlesa jer kad vodite utrku onda ne ulazite prvi u boks.”

“Hamilton je bio jako blizu Charlesu i vjerojatno bi probao, ali nije. Iskreno, ne znam.”

Nicholas Todt, menadžer Charlesa Leclerca, je odmah nakon utrke viđen kako raspravlja s Binottom:

“Rekao sam mu da znam da je Charles naživciran i frustriran, ali to je pozitivno jer bi bilo neobično za vozača da se tako ne osjeća. No, scenarij je veći od toga i jednom kad shvati cijelu situaciju razumjet će i razloge iza našeg poteza. Važno mi je i da je on sretan, ekipa je sretna, 1-2 je sjajan rezultat.”

“Za Charlesa je ovo propuštena prilika, ali događa se, u Belgiji je bilo obrnuto.”


Odgovor

35 komentara

  1. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Ajd, možda izglade sa Lec nekako, mada sumnjam… sjeme je zasijano, a u šampionskim kadrovima je ego (pre)velik. Gleda se “samo ja” i to sad i odmah… sve prije se zaboravlja a poslije je daleko i nebitno… ali ne bi bili to što jesu da su drugačiji.



    18
    15

    3
  2. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Napokon da i Lorda Ruedu krene ?



    11
    11

    0
  3. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Odlicna strategija od Ferraria, LeClerc previse dramatizira lako bit general poslije bitke ko je mogo garantirat da ce oni koji ce prvi u box(Vet i Max) proc najbolje



    26
    25

    1
    • Lando Norris
      Zola Prikaži

      Lec je dobio minus kod mene na ovoj utrci. Seb je u skocio u Belgiji a sad kad stvar obrnuta nije bas lec prezadovoljan. Nije to bas sportski od njega



      20
      17

      3
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Vettel se u Belgiji čovječe nije borio za pobjedu, a leclerc ovdje je.



        5
        -7

        12
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        kakve veze jel se borio ta pobjedu ili ne. ili si sportista ili ne



        7
        4

        3
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Normalno da ima veze jel se borio za pobjedu. U spa je vettel blokirao hama ali praktički nije izgubio ništa u smislu plasmana na kraju utrke. Ovde ne samo da je leclerc izgubio pobjedu, nego ju je izgubio upravo od vettela. Npr. da se ovdje borio vettel sa hamom za pobjedu i lec da je blokirao hama to bi bilo vraćanje usluge, ovako je leclerc ostao suvog k****. Vjeruj mi, ne bi ni vettel bio sretan u spa sa usporavanjem hama da je sam imao šanse za pobjedu.



        3
        -7

        10
      • Niki Lauda
        Vordas Pretplatnik Prikaži

        Vetel vozi za koga? A Leclerc je izgubio pobjedu pa nije odustao. Pobjedio je dvije utrke i sad bi mu se trebli svi klanjati i sklanjati. Pa nije Vetel od jučer. Ferrari ne funkciinira kao Redbull da sami stvaraju vozače kao Vetela i Maxa oni su platili i jednog i drugog da voze za njih i da slušaju kako Seb tako i Leclerc. Ako je ovako najbolje za tim onda je to to, ma da sumnjam da su to htjeli nego im se desilo i onda su imali sreće da 3 SCa. Nema tu mudrosti ne diraš što imaš da se ne sjebe. Vetel je bio napred i da je bio Lecrelc isto bi i ja napravio.



        6
        4

        2
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Vordas ne čitaš s razumijevanjem, nisam nigdje komentirao da se treba klanjat leclercu. I sam sam mišljenja da je ovo bila optimalna taktika za ekipu. Samo me smeta što svi uspoređuju ovo s Belgijom, jer se kao tamo žrtvovao vettel, a ovdje leclerc, ali ta usporedba je idiotska. Što se tiče SCa, mislim da bi ferrari rutinski pobijedio i bez njih.



        1
        -6

        7
  4. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Lecova ljutnja samo pokazuje da mu je jako stalo do pobjeda i da me respektira nikoga kako bi dosao do pobjede sta je svakako odlika šampiona.
    Bio je najbolji cijeli vikend ali je sam zabrljao sa onako sporim tempom utrke… Sve je to iskustvo koje će jednom naplatiti…
    Volio bi da je pobjedio ali za momčad je najbolje kad se uzme 1-2.

    Forza Ferrari???



    21
    17

    4
    • Aston Martin
      tiptronic Prikaži

      isto mislimo …dodao bih samo da mi je jasno zašto je Leclerc diktirao spori tempo ..cuvao je meke gume htjeo je na njima prevesti što više krugova jer je znao da one druge gume više odgovaraju Mercedesima



      4
      2

      2
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Spor tempo nije bio njegova odluka nego strategija Ferrarija.
      Boksanjem Vettela nadali su se da će Vettel preteći Hama. Da je Bila namjera zamijeniti mjesta, Lecov boks bi bio sporiji, a ne bi bio brži od Vettelovog i ne bi se za tako sitno vrijeme promašili.



      11
      10

      1
  5. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Da nije Vettel ušao tada u box, sada bi imali 1-4 jer bi ga Max prošao.
    Mislim da se podcijenjuje izlazni krug Vettela uz 0.6 sporiji pitstop.



    30
    29

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Najduzi je krug u cijelom kalendaru i nove gume naprave dobru razliku. I slazem se da je Leclerc isao prvi u boks vjerovatno ne bi bilo 1,2 za Ferrari nego 1,3 ili 1,4. Sigurno bi bio iza Maxa dok za Mecke nisam siguran jer au prekasno otisli u boks.



      10
      10

      0
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Na kraju krajeva, ispravna odluka. Za jednog vozača ispala loše, za drugog dobro. U Spa je bilo obrnuto, pa nisam vidio žaljenje kod Seba.



        20
        18

        2
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Nije u spa bilo obrnuto. U spa vettel sa drugog mjesta ulazi u boks i ide na tvrđe gume, nakon nekoliko krugova ulaze i ostali i vettel je uspješno izveo undercut. Međutim leclerc i hamilton odmah drastično skidaju vremena za vettelom (ako se dobro sjećam bilo je preko sekundu po krugu) i onda kad je lec stigao vettela javljaju sebu da ga propusti da lec ne gubi vrijeme. Ubrzo ga stiže i hamilton i vettel javlja ekipi da su gume gotove (već). Nakon toga ga ekipa ne zove odmah u boks, nego ga puštaju još 2 kruga da blokira hamiltona i pomogne leclercu. Prema tome prijatelju, nema se što žalit seb za belgiju, on je tamo bio deklasiran.
        P.S. Ovo je danas bila najbolja taktika za 1-2 ferrarija, to se slažem.



        4
        0

        4
  6. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Ferrari treba gledati sebe, jebiga danas je Leclerc izvukao deblji kraj a neki drugi put će Sebo. Glavno da su se oni malo posložili.



    17
    17

    0
  7. Bernie Ecclestone
    Ronaldinho Prikaži

    Ža mi je Leclerca, ali ovo je bilo jedino ispravno, mora se malo srića i Vettelu okrenit



    14
    14

    0
  8. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    A kaj smo s bottasom, namjerno vozi sporije, javljaju iz boksa da vozi 1:48, da lewis kod izlaska iz boksa dojde ispred njega i albona, zakaj nema rijeci o tome nego samo o ferrariju.
    Ferrari imao najbolji takticki potez u pravom trenutku i jbg neko mora biti prvi.



    15
    14

    1
  9. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Tek sad mi je pravo zao za Bahrein , Monaco , Njemacku , Kanadu i Monzu sto zbog Vettela sto zbog Leclerca. Moglo je to biti zanimljivo do kraja. Jbg Ham ne grijesi i neodustaje. Nema kvarova i to je najbitnije jer dabe ti 3 pobjede ako 4 utrku odustanes. Bez tih nekih glupih greski i kvarova moglo se bar u borbu za konstruktore… Mislim da je danas zavrsila nada za RB i njihovo drugo mjesto u poretku.



    10
    10

    0
  10. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …lako je sada ispasti general poslije bitke ali kad je seb ušao u box prvo što sam pomislio je ‘ajmo obraniti prvo mjesto tako što ćemo lewisu smanjiti opcije za taktiziranje, i ova izjava binotta mi ima smisla…no ja sam ipak navijač crvenih pa možda nisam objektivan ali meni ovo ‘drži vodu’…moram samo dodati da ako su iskreni ispada da su ‘opet’ uprskali taktiku no ovaj put im se okrenulo u korist…



    9
    9

    0
  11. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Full mi je žao Leclerca.
    Gospodin Nisam nikad pobijedio s pozicije dalje od 3. mjesta, opet ima više sreće nego skilla. Bio bi njemu Leclerc zapraprio da nije bilo zabrane…. Bezveze



    1
    -26

    27
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Što ti to znači da nije nikada pobijedio s pozicije dalje od trećeg mjesta, napiši tko je to pobijedio i koliko puta, uzmi za usporedbu npr. SV, LH, FA, MS, AS, a možeš i Prosta.



      1
      1

      0
  12. Lewis Hamilton
    F1FanCro Prikaži

    Nego dečki, Binotto više nije nesposobni tip kojeg je netko namjerno poslao da uništi Ferrari ;)

    Dobar su bolid imaju od početka sezone. Nisu sve posložili do, na njihovu štetu, sredine sezone.

    Očito ipak znaju u Ferrariju kako se radi. Neki od Vas, znate koji ste, znali ste.bolje ;)



    10
    8

    2
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ja i dalje tvrdim da je Binoto napredovao do razine svoje nesposobnosti, kao i cijela Ferrari hijerarhija iznad njega. Izgubili su godinu dana u kritičnom dijelu sezone. Smijenili su MA mjesec dana nakon umjesto 2 sata nakon Abu Dhabija i oduzeli Binottu vrijeme.

      Predugo je slagao kockice i pogubio se potpuno na pitwalu u prvih nekoliko utrka jer nije riješio odnose s vozačima i među njima. Kaj smo svi zaboravili pregovaranja o puštanju naprijed sve dok puštanje ne postane bespredmetno. Sve do ljeta je radio dva posla, a to ne ide.

      Možda je ovaj pomak u formi posljedica i toga da je boss počeo imati vremena za svoj posao.

      Osim toga tko kaže da se bez potresa u momčadi Ferrari od početka godine ne bi borio s Mercom, a ne ovako s kraljicom i kulom fore.



      2
      0

      2
  13. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Danas su mnogi kritikovali Leclerca, tj njegovo nezadovoljstvo, pa hajmo ljudi objektivno kada smo imali ovako dva motivirana vozaca?

    Leclerc je gladan – zeljan, to je sve dobro za nas sto je takav, jedino kao takav moze da opstane, a ne da bude sonjo ko Bottas. Realno iako sam veca pristalica Vettela, nemam apsolutno nista protiv da Leclerc napadne istog za pobjedu!

    Danas nije mogao nista da uradi, jer je ispred sebe imao motiviranog Vettela kome je sasvim sigurno puna kapa svega i danas je je vidjelo koliko mu je trebala ova pobjeda!

    Vozaci kao i tim moraju biti napaljeni da bi jurisali na titule, ovakav pristup je sasvim sigurno dobar i napredak je ocigledan.

    Ko god daje danas pobjedio od crvenih bilo bi zasluzeno i ko god da izgubi imao bi pravo da se ljuti, jer je to normalna stvar!

    U buducnost. zelim sto vise ovakvog Leclerca i Vettela, neka grizu i neka su nezadovoljni drugim pozicijama!



    14
    12

    2
  14. Fia
    Trapgio Prikaži

    Podrška Binottu, ispravno su postupili, nitko nije očekivao tako dobar krug Vettela, ali drago mi je da je baš on pobjedio.
    I neka odj… ovog menadžera da mu netroši energiju.



    5
    5

    0
  15. Lewis Hamilton
    F1FanCro Prikaži

    “Nismo mogli zaustaviti Charlesa jer kad vodite utrku onda ne ulazite prvi u boks.”

    Istina, nikad ovo nisam vidio u F1.



    1
    -3

    4

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.