Hulkenberg o svojoj budućnosti: Stvari više nisu toliko u mojim rukama

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 4 min 29 komentara

Nakon što je danas Haas pomalo neočekivano potvrdio da će Romain Grosjean ostati u momčadi i 2020., budućnost Nice Hulkenberga u Formuli 1 čini se još nesigurnijom.

32-godišnji Nijemac će nakon tri sezone napustiti momčad Renaulta jer će njegovo mjesto pored Daniela Ricciarda zauzeti Esteban Ocon. Prelazak u Haas pored Kevina Magnussena se nakon toga činio vrlo izglednim – čak je i šef momčadi Gunther Steiner nekoliko puta spomenuo Hulkenberga kao kandidata za mjesto.

Opcije su sada iznimno ograničene – slobodna su samo oba mjesta u Toro Rossu te po jedno mjesto u Red Bullu, Alfa Romeu i Williamsu. Hulkenberg je uoči ljetne stanke bio uvjeren da su stvari u njegovim rukama, no sada priznaje da to više nije tako:

“Tijekom ljetne stanke stvari su se iz nekog razloga promijenile. Naravno, sada one više nisu toliko u mojim rukama i postoje odluke na koje ne mogu utjecati niti ih usmjeravati.”

“Još uvijek sam tu i mislim da još uvijek ima nade te da još uvijek postoje opcije.”

-Nico Hulkenberg

Danas potvrđenim odlaskom Roberta Kubice iz Williamsa službeno se otvorilo mjesto u momčadi iz Grovea, momčadi u kojoj je Hulkenberg započeo svoju F1 karijeru, no pitanje je želi li on tamo nastaviti karijeru. Iako kaže kako još uvijek nije ozbiljno razmišljao o opcijama izvan Formule 1, Nijemac ne želi nastaviti karijeru u F1 samo kako bi ostao u F1:

“Vidjeli smo razne momčadi u povijesti Formule 1 koje su imale teške periode, ali su se vremenom oporavile. Teško je predvidjeti konkurentnost momčadi”, rekao je Hulkenberg na pitanje o Williamsu.

“Za mene to mora biti dobar ugovor i dobro mjesto, također s dobrom perspektivom. Ne želim očajnički samo ostati u Formuli 1. To nije moj stil, to nije ono što tražim. To nije ono što tražim nakon 10 godina u Formuli 1.”

Hulkenberg je u tih 10 godina nastupio na 170 utrka, a s obzirom na to da ni na jednoj nije bio na postolju, drži neslavni rekord vozača s najviše nastupa bez postolja. Nakon osvajanja GP2 naslova, Hulkenberg je 2010. debitirao za Williams – iz te sezone pamtimo njegov najveći F1 uspjeh, pole position na VN Brazila.

2011. je proveo kao testni vozač Force Indije koja ga je godinu kasnije promaknula na mjesto trkaćeg vozača. 2013. je proveo u Sauberu, no već 2014. se vratio u Force Indiju za koju je vozio sve do 2017. i prelaska u Renault. Upravo se povratak u neke od tih bivših momčadi čini kao jedina realna opcija unutar F1 za Hulkenberga.

“Trenutno ne mogu puno toga reći, ali očito je. Možete vidjeti što je dostupno, a što nije i možete sami zaključivati na temelju toga. Vidjet ćemo što će se dogoditi.”

Alfa još uvijek nije potvrdila tko će 2020. voziti pokraj Kimija Raikkonena, no čini se da su, unatoč ne baš impresivnoj sezoni, izgledi Antonija Giovinazzija za ostanak vrlo dobri – Mattia Binotto pružio mu je javnu podršku, a zanimljiva je izjava Karuna Chandhoka koji je tijekom jednog prijenosa rekao da mu je Giovinazzijev otac u neformalnom razgovoru potvrdio da je Antonio potpisao za 2020., iako je Antonio u Singapuru izjavio da ništa nije potpisano.

Red Bullove momčadi su svakako najmanje izgledne opcije za Hulkenberga – barem se to trenutno tako čini. Iako su iz austrijske momčadi izjavili da će za 2020. možda dovesti nekoga izvan svog programa, to nije najsigurnija oklada. Hulkenberg bi objeručke prihvatio takvu priliku:

“Ne bih rekao ne tom bolidu, stoga bih valjda morao prihvatiti to!”, odgovorio je Nijemac na pitanje o potencijalnom prelasku u Red Bull.

“Očito bi to bio velik izazov. Max [Verstappen] je ubojica i jedan od najbržih.”

Sudeći po trenutnom stanju na tržištu i Hulkenbergovim izjavama, čini se da njegov ostanak na F1 gridu 2020. nije nimalo siguran.


Odgovor

29 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Zamisli da iduće godine moramo gledati Grosjeana, Strolla i Giovinazzija, dok ovakva vozačina stoji sa strane…



    18
    15

    3
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Magnussen nije ništa bolji.



      9
      5

      4
    • Marlboro
      Hey You Donator Prikaži

      Cuj vozacina ahahaha

      A po cemu je to vozacina?



      5
      -6

      11
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        Pa naspram njih je on Schumacher i Senna u jednom



        6
        6

        0
      • avalon Prikaži

        “Pa naspram njih je on Schumacher i Senna u jednom” hahahahahahaha … , grosjean je u 157 trka bija 10 X na podiju , stroll je u svojoj 8. trci karijere ostvarija podij , a schumacher i senna u jednom u 170 trka nije vidija podij . giovinazzi ima u “nogama” tek 16 trka , a po broju podija je izjednačen sa schumacherom i sennom u jednom :) :) :) jbte , da niko od relevantnih ne vidi koji je hulkenberg vozačina !?!?!??! :) :) :)



        1
        -7

        8
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        @avalon – nevjerojatno je koliko ti nebitne statistike možeš naći i postaviti kao relevantno. Ako je netko završavao na postolju ne znači odmah da je bolji od nekog drugog koji nije.



        8
        7

        1
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @avalon Pa i Morbidelli i Larini obojica imaju po podij, znači li to da su bolji vozači od Hulka?



        3
        3

        0
      • avalon Prikaži

        Marko Rakić … slažem se sa tobom , statistike o postoljima u šta se mogu ubrojit i pobjede su zaista nebitne u bilo kojem sportu , a posebno u F 1 . naravno u svom interesu sam zanemarija najbitniju komponentu ovog sporta ….. umjetnički dojam , a tu valjda hulkenberg dominira . ako neko jednom završi na postolju razlog može bit slučajnost , odustajanja najboljih/najbržih , splet okolnosti itd ALI ako neko koga se podcjenjuje , ka šta npr Fittipaldi ili tifosoante podcjenjuju između navedene trojice i grosjeana koji je 10 X bija na postolju onda to više nije slučajnost zar ne ? “stavljat na listu” giovinazzia koji je u karijeri odvozija 16 trka ka dokaz kako je NH MS i AR za njega , u svrhu ukazivanja čega ? kako je NH vozačina ? giovinazzi “visi” posli nepune sezone jer možda nije neki vozač , nema rezultata , nije talent ka vozačina hulkenberg kojiemu je doseg u 170 1 PP i 2 FL ?!?!? a koje su statistike za tebe ka novinara u ovom sportu bitne , relevantne ? zamisli da neki vozač kojeg ne vole ima ovakve reference posli 170 odvoženih trka ? sprdali bi se sa njim ali NH se veliča ka vozačinu iako je rekorder tek u jednoj “disciplini” …. drži neslavni rekord vozača s najviše nastupa bez postolja ! vjerovatno se nebitnim statistikama vodija i tvoj kolega lovro andraka koji je koji je to napisa prije 2 dana ;) valjda i on misli da je onaj sa postoljima bolji od onoga koji nikad nije osjetija kako je to otvorit šampanjac i koji to vrlo vjerovatno nikad neće osjetiti s obzirom da već ima 32 , a lako se može desit da napusti F 1 . na kraju … možda sam ja glup , laik sam i ne vidim da je NH vozačina ali bi li ti meni ka puno kvalificiraniji od mene ( ta novinar si u ovom sportu ) objasnija kako NIKO od šefova top timova u ovih evo već 10 sezona nije primjetija da je hulkenberg vozačina koji zaslužuje njihovu pažnju , bolid ? možda su gledali dosege u što imeđu ostalog spadaju makar podiji jer NH nikad nije ima bolid za pobjede ako želimo bit realni . kad je završava prvenstvo iza najboljih , “nedodirljivih” onda se “zvonilo” kako je best of the rest , a kad je to radija perez onda ni slovca ? jer hulkenberg je omiljena vozačina bez rezultata , a perez je “nevoljeni meksički seljak” ? pusti demagogiju , znaš i sam da podiji nisu segment nebitnih statistika . ako misliš da jesu pitaj npr lewisa . možda ti iskreno odgovori . i DA …. onaj koji je više puta završava na podiju ( npr grosjean ) je bolji od onoga koji drži neslavni rekord vozača s najviše nastupa bez postolja kako je napisa lovro . eto na moj komentar si se jedino ti udostojia odgovorit iako nemaš argumenata kojim bi pobija ono šta sam napisa , a pošto ih nema ni ovih za sada 7 oni su samo “opalili” minuse . draže bi mi bilo da su me pobili argumentima tipa navođenja uspjeha , rezultata hulkenberga u ovih njegovih 10 sezona …..



        1
        1

        0
      • Nico Hulkenberg
        Zec Prikaži

        @avalon
        Hulk je izborio PP u prejadnom Williamsu, doduše uz malu dozu sreće. Za nagradu su mu uručili otkaz i odmah je izgubio godinu dana bez utrkivanja. Došao u FI i opet u Brazilu odvezao veličanstvenu utrku (jednu od najboljih koje sam vidio u takvim uvjetima, uz pobjedu Barrichella u Hockenheimu) gdje je na polumokroj stazi jedini uz Buttona imao m*da odvesti na gumama za suho i trebao je pobijediti da mu nisu lupili kaznu. Čak je i Buttona ostavio iza sebe. Otišao je u Sauber. I tamo je imao odličnih vožnji, međutim ni Sauber ni Force India nisu bili materijal za postolje. A i kad je imao priliku dogodio mu se tehnički kvar. Pošto sam stariji i ne da mi se sada tražiti po statistikama, nego ću reći onako iz glave koliko me sjećanje još drži, pogledaj Perezove i njegove utrke i koliko je puta jedan a koliko drugi odustao. Bili su dosta izjednačeni, ali je Hulk imao više pehova i još k tome uvijek je imao nekog debila za inženjera koji mu je krivim taktičkim odlukama odnio hrpu bodova. Pereza inače cijenim kao vozača (mada je i on mogao i bolje). Tada se već napravila tolika razlika među prve tri momčadi i ostatka, da su ovi iz “drugog razreda” mogli do postolja jedino kod nekog večeg kuršlusa. Godine lagano prolaze, bolje momčadi ga nisu uzele kad je bio najbolji i to ti je to. Kad te neće, neće te. Eto ti Hamiltona za poredbu. Taj nikada nije sjeo u auto koji nije pobjednički i gle gdje je sada.



        1
        1

        0
    • Williams
      Webmaster Donator Prikaži

      Čuj vozačina???? Jedini uspjeh mu je pole position u Brazilu,i to je sve po čemu se pamti,da ne spominjeno mnogobrojne razbijene bolide u svakoj momčadi u kojoj je bio.


      0
      0

      0
  2. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Williams opet. Velika momčad, to i želi..
    Iako bi bilo lijepo vidjeti Maxa i Hulka u RB iduće sezone..
    Dalo bi odgovore na mnoga pitanja bar..



    10
    7

    3
  3. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Mislim da nitko od vozaca nebi htio sjest u bolid u kojem zna da nema aspsolutno nikakve sanse osim zadnjeg mjesta.
    Svaka cast Williamsu i sve to , ali ako kazu Hulku da ne vide velike promjene u sljedecoj sezoni nista od toga nece biti.



    7
    7

    0
  4. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Jadni moj Hulk.
    I dalje ću tvrditi da si jedan od najboljih vozača na gridu, ali sreća ti nikada nije bila miljenik. Od Kubice, a kasnije i od tebe, sam očekivao velike stvari. Kubica se upropastio usranom Škodom, a tebe je sve zaobišlo u širokom luku. VN Njemačke ti je bila idealna prilika. Tvoji uvijeti, dobra pozicija i onda si sam zabiješ zadnji čavao u lijes. Nadam se da se ne rastajemo, ali mislim da su sada šanse minimalne.



    7
    7

    0
  5. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Zanimljivo je da su šefovi i Haasa i Saubera za Hulka, ali vlasnici/sponzori ipak imaju zadnju. Gunther je po izjavama očito bio naklonjeniji Hulku, ali sad kad je odluka donešena mora je opravdati pred medijima.
    Vasseur je isto za Hulka. Poznaje ga iz F3 i GP2, zato ga je i doveo u Renault. Siguran sam da se on pita da bi ga bez razmišljanja doveo i u Sauber. Ali i tu će vlasnici i sponzori dati zadnju riječ. Ali mislim da je Sauber već dovoljno ustupio sponzorskog mjesta Alfi (boje bolida i ime ekipe) da bi pored toga još morali da drže lošeg vozača kojeg oni preferiraju. A baš sam čitao na AMuS-u, nevezano za F1 nego za autoindustriju, da FCA gleda da se riješi Alfe i Maseratija koji se loše prodaju. Nemaju nikakve zarade od tih brendova i izgledno je da bi ih mogli prodati Kinezima.

    Najidealnije bi bilo da ode u Red Bull. Izgleda nerealno, ali možda i nije. Albon ne izgleda loše, ali još nismo vidjeli njegov pravi omjer sa Maxom. A Hulk je tu negdje uz Ricciarda kojeg je Red Bull htio zadržati. Ako Albon ipak ne bude dovoljno dobar, mogli bi uzeti vozača koji je na Ricciardovom nivou, a za puno manje para nego što bi platili Ricciardu…



    6
    5

    1
  6. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Albona vratiti u toro rosso, kvyat uz njega, gasly u simulator, a Hulkenberg u RB. I da vidimo što može. I ako ne osvoji postolje, stvarno može reći da nema sreće u F1… A ako pobjedi maxa skidamo mu kapu :-)



    2
    2

    0
  7. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Odbio si jednogodišnji ugovor sa Renolom i sad kmečiš jer nemaš gdje voziti? Bravo majstore.



    5
    -1

    6
  8. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Jbga, bez obzira na taj neslavan rekord, nije čovjek džaba u F1 skoro 10 godina.
    I to bez zaleđine (sponzora), a u posljednje vrijeme je dogurao na plate od 5-6 miliončića.
    A sponzore su imali (imaju) i Maldonado, Gutierrez, Perez, Stroll i mnogi drugi.
    Izgleda da su svi vlasnici/šefovi u F1 zadnjih 10 godina budale jer je jedan “takav” vozač uvijek imao mjesto u F1.



    2
    2

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ja sam vec prije napisao da Hulk, Perez, KMag, Grosjean, Stroll nemaju kaj delati u F1 jer nisu više mladi, a jasno je da nikad neće biti prvaci.

      F1 trebaju voziti prvaci i oni koji ima šanse da to jednog dana postan i klinci za koje se treba ustonoviti od kojeg su materijala, ostali nek idu u Indy



      1
      -6

      7
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Pa vrlo moguće da i (npr.) Ricciardo nikada neće biti prvak….
        Dakle, trebamo i njega škartirati.
        Dalje, šta koji qratz Kimi onda više radi u F1?
        Gio takođe nikada neće biti prvak, džaba mu državljanstvo
        Kvyat takođe, o Lordu da ne govorim, Bottasa po istoj logici treba nogirati iz F1…
        I btw, Stroll je još uvijek mlad ?
        Ali slažem se da vjerovatno nikad neće biti prvak.
        Jbga @wapi, ne možeš baš tako rezonovati.



        4
        4

        0
  9. Williams
    Webmaster Donator Prikaži

    Samo ne opet u Willliams.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.