Wolff: Bottas je u Monzi imao najbrži bolid, mora biti bolji u borbama za poziciju

Izdvojeno

Mercedesov šef Toto Wolff vjeruje kako je Valtteri Bottas imao brzinu za pobjedu na VN Italije, ali tvrdi da Finac mora poboljšati svoj tempo kada vozi blizu drugih bolida.

Bottas je tijekom drugog stinta prošao momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona nakon što je Britanac napravio grešku u prvoj šikani. Nakon toga se približio Charlesu Leclercu unutar DRS sezone, ali je napravio dvije greške na kočenju te je utrku završio iza Ferrarijevog vozača.

“Čini se da je u problemima kada se približi bolidu ispred sebe. Lewis se nekako uspijeva više približiti i to mu omogućava priliku za napad,” kaže Wolff.

“To je nešto na čemu Valtteri mora poraditi, ali pozitivno je što je njegovo utrkivanje bilo sjajno. Bio je uistinu brz. Imao je najbrži bolid ako se gleda čisto vrijeme utrke.”

– Toto Wolff

Bottas tvrdi da nije uspio proći Leclerca zato što su mu gume bile istrošene u trenutku kad je stigao Ferrarijevog vozača.

“Pri kraju drugog stinta imao sam više od pet sekundi zaostatka, što znači da s laganom vožnjom nisam mogao nadoknaditi to vrijeme. Inače bih više pazio na gume, ali ako sam se htio boriti za pobjedu morao sam pritisnuti vodeći dvojac. Zbog toga sam izgubio dio performansa u gumama.”

“Tijekom posljednja četiri kruga osjetio sam probleme na medium komponenti. Tu je postalo zeznuto i svaki put kad bih se približio Charlesu imao bih poteškoće pri kočenju. Mislim da je i Lewis imao slične probleme. Kad sam mu se približio, u prvoj šikani je otišao ravno.”

“Prema našim kalkulacijama, za pravu šansu za pretjecanje potrebna je sekunda razlike u tempu, a ja sam imao maksimalno pet desetinki do vremena kad sam stigao Charlesa. Pokušao sam sve što sam mogao, ali jednostavno nije išlo.”

– Valtteri Bottas

Odgovor

22 komentara

  1. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Ne mogu se oteti dojmu da je Lewis namjerno učinio tu “pogrešku” i to baš na tom mjestu. Na naj elegantniji naćin je tim potezom omogućio Botasu da nastavi dalje njegov posao. Iitekako je bio svjestan da više nema što tražiti do kraja osim što više saćuvati gume da uredno stigne do cilja.



    10
    -4

    14
  2. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Bottas već lagano ima pentionerske probleme Kimija… Kada je blizu on traži razlog zašto ne, a ne zašto da. S jedne strane manje udesa i problema koje imaju Max (zbog ega) i Sebastijan (zbog nesigurnosti), ali s druge strane ne može si stvoriti šansu već čeka da prelaženje bude automatski vezano za brzinu bolida i ide samo kada se vozač naprijed ne može braniti.



    4
    3

    1
  3. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Ako se gleda čisto vrijeme utrke i dalje je drugi… Ako mu 7-8 krugova friškije gume nisu pomogle da jače napadne Leclerca, od Lewisa koji je svoje gume skurio, onda nema kaj tražit u borbi za naslov. Što se uostalom i vidi po bodovnom stanju.



    9
    9

    0
    • avalon Prikaži

      troše li se gume kad u 14 krugova nadoknadiš zaostatak od 8,5 s ? toliko je VB zaostaja za LH u 28. krugu pa je u prosjeku krugove “vrtija” 0,6 s brže od lewisa iako je ovaj dava sve da pretekne CL . ako je LH skurija gume u ganjanju leclerca jesu li onda i gume VB “patile” jer je nadoknadija 8,5 s , a to se ne postiže “turističkom ! vožnjom . kad je preteka lewisa ( 42. ili 43 . krug ) VB je za CL zaostaja 2,2 s , a u 50 . je bija iza CL 0,6 s . u 51. je bija jako blizu , možda ispod 0,5 s , a onda je zbog te “blizine” ima grešku na kočenju i prednost CL se popela na 1,4 s . u preostala 2 kruga VB je nadoknadija 0,6 s . niko od trojice na postolju nije štedija gume samo je poanta da je CL ima tvrdu komponentu , najtrajniju i u tome je dio “tajne” uspjeha . na pitanje crofta mogu li tvrde izdržat 33 kruga ( CL je izmjenu radija u 20. krugu ) brundle se našalija i kaza da tvrde mogu izdržat do singapura :) :) valtterija ne treba omalovažavt jer je da sve od sebe isto ka i lewis ali kako je radiom javija ferrari je bija jako brz na pravcu i zato je LH u jednom trenutku tražija još snage motora …. kako je bija prebrz za LH tako je bija i za VB . srića da su u ferrariu sve dobro uradili zadnje 2 trke jer da su imalo kiksali , zakasnili ne bi bilo još uvik nijedne pobjede za crvene jer su i spa i monza bile pobjede u “knapu” …. 0,98 i 0,83 s .



      6
      6

      0
      • Clay Regazzoni
        Ber Prikaži

        Svaka čast!
        Sve potpuno točno rečeno
        Ali najbitnije da bila odlična utrka, ljudi, treba se veseliti i uživati nadalje..



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        @avalon Stoji to što si rekao.

        Ali odigrao je tu veliku ulogu i Leclerc koji je na H gumama imao odličan tempo, zbog čega je Bottasu trebalo toliko krugova da ih stigne. Uz to sve, Leclerc osim one jedne greške u prvom zavoju, nigdje drugo tijekom cijele utrke nije napravio značajniju grešku, što je obzirom na pritisak Mercedesa koji je trajao barem 2/3 utrke stvarno za svaku pohvalu.
        Da je pod Lewisovim pritiskom napravio bilo kakvu grešku kroz Ascari krivine vjerujem da bi ga Lewis riješio već do Parabolice.



        1
        1

        0
      • Michael Schumacher
        ruzinavi Prikaži

        LH je svoje gume skurio vozeć se preblizu CL-a. VB ih je stizao jer se LH vozio iza CL koji je kroz zavoje bio sporiji. VB je imao čistu stazu i novije gume. SLažem se ajd da nije stigao do CL sa gumama u najboljem stanju ali su bile sigurno u boljem stanju od guma LH. Ferrari se odlučio za tvrđe gume jer su znali da će medium ubiti i onda je game over. Nikog ja ne omalovažavam. Za to bi trebao biti bolji u onom kaj on radi. A F1 auto ne znam voziti. Ali da je trebao barem jednak pritisak napraviti, je. Samo to.


        0
        0

        0
  4. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Bottas, Vettel ista pašta drugo pakovanje… ;p


    0
    -7

    7
  5. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Bottas OK


    0
    0

    0
  6. Ferrari
    vekinator Prikaži

    Eh Toto, da je Bottas bolji vozač, ugrozio bi Hamiltona u borbi za titulu, a to ne želiš. Tako da ovakav Bottas je idealan za Mercedes, dovoljno los da ne ugrozi LH, a opet dovoljno dobar da skuplja bodove za konstrukterski naslov. Zato je i dobio produljenje ugovora.



    3
    3

    0
    • NoOne Prikaži

      Teško da bi itko osim Maxa i možda Leclerca i eventualno Ricciarda kao momčadski kolega mogao momentalno ozbiljno ugroziti Hamiltona. Ali da , ako ti netko iz iste momčadi uzme dragocjene poene pobijedivši te povremeno ili više puta, a tu je sve više konkurenata (Ferrari, Red Bull, možda uskoro i Renault i Mclaren), postaje sve teže i manje komforno osvojiti prvenstvo. Ali mora se reći da je kombinacija Hamilton Merc momentalno dalekooooo najbolja. Za klasu iznad svih. I nitko ih (bar Levisa) ne pobjeđuje za 30-tak ili više sekundi, osim zbog više sile. I Botas + Merc kombinacija je najbolja ikad kao druga postava.


      0
      -1

      1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.