Lovorike

Izdvojeno / Kolumna

Ivan Papak

Prije 5 godina 6 min 54 komentara

Lovor, lavorika, lavrika, javorika su narodni nazivi za zimzeleni grm iz istoimene porodice lovora (Laurus nobilis). Stabla mogu izrasti i do 20m, tvoreći visoku i gustu krošnju. Kora je tanka, u mladosti siva I glatka, kasnije postane tamna i hrapava.  Lovorovim vijencem sačinjenim od grančica biljke krunili su u antičko doba pjesnike, pobjednike te druge osobe kojima se odavalo najviše priznanje (laureat). Samo ime vrste “nobilis” znači plemenit, otmjen…

Prošlo je nešto više od 300 dana od mog posljednjeg članka za portal (Ante, oprosti). Razlog tome nije velika frekvencija drugih obaveza kao što je znalo biti, već jednostavno Formula 1 nije u meni pobuđivala ono što je pobuđivala do tada. Osjećao sam se kao da sam u nekoj lošoj dugogodišnjoj vezi koju moram prekinuti, a ne znam kako. Žao mi je svog vremena utrošenog, ali sam osjetio da to nije to. Formula 1 i ja smo bili u burnoj vezi više od 15 godina. Bilo je tu svađa, smicalica, neviđene strasti, ljubomore, ali nikad nije bilo varanja. Znao sam tu i tamo škicnuti neku ljepoticu u Moto GP-u, pogledati neku WRC poslasticu, ali bih uvijek legao u krevet s mišlju na jedinu kraljicu, Formulu 1.

No nakon nekog vremena, postalo je jasno da puno više dajem, nego što dobivam natrag. Davao sam puno srce, sve emocije koje imam, a osjećao sam se da dobivam “figu” u džepu. Odjednom je počela koketirati s mračnim silama koje su uništile mnoge sportove. Kao kad vidite srednjoškolsku simpatiju iz gimnazije koja se penje na motor lokalnog siledžije i šminkera. Jedan dio vas umre zauvijek.

Koncem prošle godine sam joj objavio prekid. Nije to dobro podnijela. Zvala me na telefon skoro svake nedjelje, obećavala da će se promijeniti. Želio sam vjerovati u to više od ičega, no svaki puta kada bih ju vidio na motoru s onim šminkerom jednostavno sam znao da to nije to i da se neće promijeniti.

Jučer sam sjedio u kafiću oko 15:10, ispijao svoju standardnu “malu s toplim”. Gledam more, sunce me obasjava i na trenutak se osjećam kao da se nalazim između zbilje i sna. Tada sam vidio nju. Parkirala je svoju crvenu vespu ispred ulaza. Ušla je poput vihora noseći tonu pogleda na sebi. Kosa joj se vijorila. Izgledala je tako nevino, a opet tako moćno i odlučno. Prošla je kraj mog stola, pogledala me onim velikim smeđim očima nudeći u isto vrijeme kajanje, poniznost i strast. Skamenio sam se. Odjednom mi je postalo hladno i nelagodno. Nisam je vidio toliko dugo, ali kao da je bilo jučer. Svi osjećaji su se vratili momentalno. Htio sam nešto izustiti, ali riječi jednostavno nisu izlazile. Mišići su se grčili, ali kao da sam bio paraliziran. Dok sam uspio doći do daha i snage da joj nešto kažem ona je nestala jednako brzo kako je i došla. Ne znam što dalje, jedino znam da je želim opet vidjeti i reći koliko mi je nedostajala.

Prije cca 300 dana, odlučio sam da više ne mogu i ne želim pratiti F1. U više od 15 godina praćenja, propustio sam možda 3 utrke, većinom spriječen višom silom. No, političke igre u koju je F1 upala, više nisam mogao “gutati”. Odlučio sam napraviti stanku. Pratio sam iz prikrajka što se dešava, ali utrke nisam gledao. Sve do jučer. Ne sudim nikad knjigu po koricama, znam da jedna lasta ne čini proljeće, no ono što je u Monza vikendu napravio Charles Leclerc, ostat će zauvijek upisano u ropotarnici povijesti motosporta. Svatko tko dugo i “duboko” prati formulu 1, zna tko je Charles Leclerc i prije nego je došao u Maranello.

Ferrari nije bilo puno brži od Mercedesa, ali je Leclerc bio. Za one koji misle da je Ferrari zbog brzine na pravcu bio ispred Mercedesa, neka samo pogledaju onboard utrku Seba Vettela, koji se i na pravcima mučio s bolidima poput Renaulta. Vettel je možda u blagom knockdownu već neko vrijeme, no on sigurno nije zaboravio voziti, niti se 4 naslova prvaka mogu osvojiti slučajno, jer eto imate najbolji bolid. Ovogodišnji Ferrarijev bolid nije lagan za voziti i to je jasno svima koji nešto znaju o Formuli 1, a oni koji malo slabije prate dovoljno je da pogledaju stražnji kraj Ferrarijevih bolida prilikom izlaza iz sporih zavoja kada se “sjedne” na gas. Jedno takvo “sjedanje” u Ascariju je i Vettela skoro došlo glave.

Leclerc je vozio metronomski točno; “lomio” slipstream na pravcu prema Parabolici, malo drugačija putanja u Parabolici, držeći Lewisa točno na rubu DRS-a u zapravo najgoroj zoni: nedovoljno blizu da uđe u DRS, a opet dovoljno blizu da mu vrući ispušni plinovi kompromitiraju strategiju i unište gume (a sigurno ni Mercedesov motor nije bio najsretniji jučer). Jednu pogrešku je napravio prilikom kočenja za prvi zavoj i to je to. Ali odlika najvećih je da pobjeđuju i onda kada nije sve idealno. Potom epski dvoboj na kočenju u 4 zavoj. Lewis je uložio prigovor momčadi, međutim puno manjim intenzitetom i dramom kakvom to inače zna raditi. Dijelom jer je znao da je to ono pravo iskonsko utrkivanje na koje se svi pozivaju na press konferencijama i PR eventima, a uvjeren sam i jednim dijelom zbog Leclercove odlučnosti. Hamilton je vidio da Leclerc neće pustiti gas ni tada, ni ikada u budućnosti kada se nađu u istoj situaciji. Kasniji Leclercov razgovor s pitwallom Ferrarija otkriva hladnokrvnost monegaškog asa kada mirnim glasom pita “što točno nije bilo u redu”. Hamilton je našao sebi ravna; vozača koji neće pustiti gas prebrzo u zavoju, neće se prepasti i maknuti na kočenju, a najviše od svega bit će toliko hladnokrvan i s osmijehom na licu to sve odraditi. Sve ono što ne može ni Bottas, ni Vettel a ni Max Verstappen. Ako Ferrari uspije napraviti bolid koji može parirati Mercedesu, najveća prijetnja Lewisu više nije Seb Vettel već novi mladi pulen propetog konjića. Italija ima novog cara, koji će okrunjen lovorikama jednog dana sigurno vladati Formulom 1. A ja se nadam da ću je opet sresti, onako nevinu, čistu i punu strasti kao jučer.

Ave Charles, morituri te salutant!!!


Odgovor

54 komentara

  1. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Pohvale, užitak za čitanje. Kratko i slatko.
    Sad su me ove lovorike podsjetile na Dantea, Petrarcu, Boccacia. S njima je počela renesansa. Preporod. Nek i s Leclercom otpočne preporod mitske momčadi.
    Charles je “il dolce stil nuovo,” le renaissance.
    P. S zar ne bi bilo užitak vratiti jednu retro stvar u F1, a to je lovorov vijenac oko vrata pobjedniku utrke. Ako ništa bar za Monzu i Monako.



    23
    20

    3
  2. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Kapa do poda za kolumnu…
    Forza…..



    8
    2

    6
  3. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Gospodine Papak, Ferrari je bio na pravcima brzi onoliko koliko je trebalo tako da nije bio ni neznacajno brzi kao sto vi to zelite reci, a ako uzmemo u obzir da je pravac na Monzi najbolje mjesto za pretjecanje onda je jasno da se Ferrari (odnosno Leclerc) tu nije mogao pretjeci. Kad vec predlazes pregled Sebastianovog onboarada kao dokaz da Ferrari nije bio puno brzi na pravcima moj dokaz bi onda trebao biti Lewis onboard kada ni s otvorenim DRSom ne nepreduje u odnosu na Ferrari!

    Leclerc je jucer odvozio fenomenalno (i opcenitno vozi na zavidnom nivou) u to nema sumnje, ali da ga sad bas toliko moramo dizati u nebesa nije potrebno…

    P.S. Postaviti Leclerca kao novo mjerilo za najboljeg vozaca jer je briljirao u Belgiji i Italiji nije bas najrealnije.



    22
    -1

    23
    • Ferrari
      Markozaja Prikaži

      Kad si vec komentiramo medusobno u par navrata.. Za koga ti gospodine tocno navijas? Iskreno me zanima jer kak si reko ne navijas za boga kako ja to volim rec pa me stvarno zanima ko je taj tvoj vozac, jer po imenu vidim koji je tim



      3
      -1

      4
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Nikad nisam “navijao” samo za jednog vozaca a pogotovo nekog mrzio… dragi su mi svi ma svoj nacin, Verstappen, Leclerc i Russel od mladih, Sainz od ovih srednjih godina, Kimi i Ricci od stariji u nekoj uskoj listi



        6
        2

        4
      • Ross Brawn
        Tuzlaensis Prikaži

        Prijatelju, mislim da je po komentarima jasno za koga dotični navija. Zanemari ovaj njegov komentar, preporučujem ti da pročitaš neke njegove komentare na člancima sedmicama unazad i sve će ti se samo kazati. Pozdrav :)



        5
        2

        3
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Tuzlaensis mislim da te nitko nista nije pitao ali kad si vec tu replicirat cu ti

        To sto ti svaki komentar u kojem se spominje Hamilton a da nije ruganje, pljuvanje ili prozivanje gledas kao “opravdavanje” i samim tim ne postujes neki drugaciji stav od tvog je tvoj problem. Doduse ja ne krijem da sam zadovoljan Hamiltonovom voznjom za Mercedes… ili bi mozda bio sretniji da je Vettel u Mercedesu?



        2
        0

        2
    • Ferrari
      Markozaja Prikaži

      Ma ja i ti nikad na istu granu xD ne razumijem ljude poput tebe.. Moje simpatije imaju vozaci ferrarija, znaci momcadi za koju navijam.. Niko drugi izuzev Riccarda jer lik jebei car.. Za sve ostale me ne zanima nista, mogu eventualno pohvalit ili posrat nekog ovisno od trke do trke al nema tu simpatija.. Kak mozes imet par vozaca iz totalno drugih ekipa da au ti dragi ili sta vec.. Ja to me razumijem.. Bez uvrede ili sta vec al mislim da svaki fan f1 ima svoj tim i ta 2 vozaca iz istog



      7
      0

      7
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Najjače mi je ovo “Gospodine Papak” :D



      6
      5

      1
    • Ayrton Senna
      Ayrton S Prikaži

      Ono sto je Max odvozio u Austriji, puno je vise sa vozackog aspekta (malo sam stariji pa usudio bih se reci na nivou nekih Senninih najboljih utrka) nego sto je Charles odvozio u Monzii…steta za kolumnisti ako je propustio tu utrku… jer “bila je jos ljepsa i mladja sa jos vise vjetra u kosi” ☺️



      3
      -11

      14
    • Ayrton Senna
      Ayrton S Prikaži

      Ono sto je Max odvozio u Austriji, puno je vise sa vozackog aspekta (malo sam stariji pa usudio bih se reci na nivou nekih Senninih najboljih utrka) nego sto je Charles odvozio u Monzii…steta za kolumnisti ako je propustio tu utrku… jer “bila je jos ljepsa i mladja sa jos vise vjetra u kosi” ☺️



      2
      -10

      12
    • Ayrton Senna
      Ayrton S Prikaži

      Ono sto je Max odvozio u Austriji, puno je vise sa vozackog aspekta (malo sam stariji pa usudio bih se reci na nivou nekih Senninih najboljih utrka) nego sto je Charles odvozio u Monzii…steta za kolumnisti ako je propustio tu utrku… jer “bila je jos ljepsa i mladja sa jos vise vjetra u kosi” ☺️



      2
      -10

      12
  4. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Ma mali je pobrao simpatije svih pravih navijaca u f1.. Vozi na granici, nije bahat ko nizozemac, zna vozit i ima to nesto.. Kad ga vidis, kad daje komentar.. Skroman a fantastican.. Meni kao navijacu momcadi a ne vozaca, meni koji volim i seba, taj mali je nesto zbog cega cu sa gustom pratit svaku iducu utrku, svaku iducu pobjedu.. Mislim da po prci put od kad pratim f1 imam svog favorite vozaca.. Forca Charles, forca ferrari pa sta bude da bude



    23
    19

    4
  5. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Krasno napisano…svaka čast! I moja su jucerasnja razmisljanja bila slicna…



    3
    3

    0
  6. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Odlican texst. Bravo!

    Dijelim misljenje od tacke do tacke!

    Upravo mislim da ljudi ne shvataju koliko je u stvari SF90 tezak za voznju. Mislim da je to poenta ovih uspjeha Charlesa. Decko je vanserijski vozac. E sad… Navijacki ispadi, pa cak i u drugom dijelu ekipe mi nisu jasni. Ali eto… Nadam se da ce decko iz trke u trku sve vise dokazivati da nisu u pravu!

    Tim bi trebao biti ispred svih!

    FORZA!



    2
    0

    2
  7. Rover
    zjurina Prikaži

    Ave Ivane, oni koji su preživjeli također te pozdravljaju

    Fina kolumna & Forza Charles – iako sam Sebov navijač !



    2
    0

    2
  8. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Lijepa navijačka kolumna! Ovo “Ave Charles, morituri te salutant” me vraća u srednju jer smo tako pozdravljali profesoricu iz latinskog kad je ulazila u učionu :)



    2
    1

    1
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Bas kao sto si rekao lijepo navijacki receno.

      Samo neka neko javi covjeku da se dzabe vraca svojoj ljepotici sa Vespe,jer ce do kraja sezone ova druga mracna sila pomesti i ljepoticu i Vespu.



      3
      -8

      11
      • avalon Prikaži

        možda je trebalo shvatit alegoriju , a kad bi se to shvatilo ( btw alegorija je način prenesenog izražavanja ) onda bi nekima bilo jasno da ta druga mračna sila ne može pomesti i ljepoticu i vespu . kolumnist se poslužija stilskom figurom u svom gotovo bi moga reć lirskom tekstu . samo … trebalo je shvatiti napisano ;) ivane od mene 5 za kolumnu i nadam se da te ljepotica sa vespom ponovno zaintrigirala i da ćeš je nastaviti sljedit ka šta si je sljedija 15 + godina .



        8
        6

        2
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Izvini ako ne shvatam alegoriju. Jedino sto sam ja shvatio iz alegorije ( prenesenog izrazavanja) da je autor razocaran situacijom u F1 prestao gledati istu. Sada kada je Leclerc super voznjom pobjedio na Monzi,on se ponovo veseli pracenju F1 ( zbog Leclerca i Ferrarija ); koji do kraja sezone moze biti sretan ako uhvati poneki podijum.



        2
        -3

        5
    • avalon Prikaži

      NRteamLH44 … ako ne shvaćaš alegoriju to je tvoj problem i zbog toga se ne trebaš izvinjavat meni …. možda ivanu ? . ili je možda trebalo pažljivije pročitat neke dijelove kolumne jer uopćiti kako je autor razočaran situacijom u F 1 ( i zato ju je presta pratit ) za šta je vjerovatno sudeći po tvom nicku najzaslužniji LH ( mračna sila ? ) i možda nešto malo mercedes je mislim fail u shvaćanju napisanog pošto lipo piše “… POLITIČKE igre u koju je F1 upala, više nisam mogao “gutati”. isto tako autor i ako je navijački “obojen” je i realan jer nadodaje “… znam da jedna lasta ne čini proljeće,…” na što se uzjogunila tvoja LH44 priroda i odma si krenija u “spuštanje” rečenicom “Samo neka neko javi covjeku da se dzabe vraca svojoj ljepotici sa Vespe,jer ce do kraja sezone ova druga mracna sila pomesti i ljepoticu i Vespu.” možda te jbe šta je ljepotica na CRVENOJ vespi jer naravno da ona simbolizira ferrari ? a možda je alegorijski ljepotica na crvenoj vespi zapravo F 1 ? ;) evo sad ću se ja tebi izvinit jer mislim da nisi pravi ljubitelj F 1 nego jednog tim , jednog vozača i ako taj tim , vozač(i) “kiksaju” 2 X u 7 dana valjda osjećaš potrebu kako autoru treba neko ( a ti si to već uradija ) treba neko kazati da se uzalud vrača F 1 “,jer ce do kraja sezone ova druga mracna sila pomesti i ljepoticu i Vespu.” a šta ako je “mračna sila” politika , a ljepotica na vespi F 1 ? ;) jesi li na to pomislija ili te izjeda događanje na spa i monzi ? umisto uživanja u trci tebe je trka “povrijedila” jer nije završila onako kako si očekiva ? jer se neko drznija 2 X porazit tim i vozača(e) za kojeg drukaš ? kako će se spominjat da je max najmlađi vozač u povjesti F 1 ili kako je stroll najmlađi vozač koji se popeja na postolje u rookie sezoni tako će se spominjat i ova trka CL u monzi ;) možda je to povrijedilo tvoje “patriotske” osjećaje prema LH44/mercedesu ali jbga …. desilo se i to 2 X u 7 dana . svaki pravi fan F 1 ma za koga navija treba bi odat priznanje vožnji i rezultatu CL jer je 25 krugova izdržava “torturu” vozača mercedesa koji su se izmjenjivali ( zbog greške LH ) ka vukovi ( i ovo je bar dijelom alegorija …. jer vukovi tako inteligentno love ;) ) u lovu na mladca kojem je ovo bila 33 . trka karijere u njegovoj 2. sezoni . napravija je grešku ali je i natjera puno iskusnijeg LH i VB na grešku takođe ;) je li sjajno za F 1 da se pojavi neko tako mlad da svojom čvrstinom , odlučnošću sje*e 5 X ( uskoro i 6 X ) prvaka koji ruši povijesne rekorde F 1 ? problem je šta taj mladac vozi CRVENI bolid ? da vozi za neku drugu “boju” ne bi tako bolilo ? možda ferrari ne ostvari nijednu pobjedu u preostalih 7 trka ali djelić povjesti je ispisan u monzi samo to treba shvatit ;) za mene nisu “opasnost” max , albon , norris , ocon , možda i russell u konkurentnijem bolidu … oni mogu bit budućnost F 1 isto ka i leclerc zar za sve nas ne bi bilo bolje da uz mercedes , RB , ferrari pravi uzlet dožive i McL , williams ? ako j eivan i napisa navijačku kolumnu uradija je to odmjereno na što si ti valjda potaknut primjedbom nikole k “Lijepa navijačka kolumna” mora rigidno uzvratit kako “ce do kraja sezone ova druga mracna sila pomesti i ljepoticu i Vespu.” ne tresi se , teamLH44 će sigurno osvojit i svoju 6. titulu :) :) :)



      8
      6

      2
  9. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Odličan tekst !!



    1
    -1

    2
  10. Red Bull
    grga Prikaži

    Sve pohvale za tekst! Od sada mi usporedba da sam nešto napisao k’o papak mijenja značenje!



    2
    0

    2
  11. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Nosila je na sebi tonu pogleda. Đe si Balašević nisam te prepozno :D

    Dobra kolumna, navijačka, euforična, baš kakva se očekuje poslije pobjede Ferrarija u Monzi.

    Mada bez obzira na slobodnu formu ne treba pretjerivati u slobodi. Ferka je bila brža na pravcu bez DRS-a nego Merc sa DRS-om i to je činjenica.

    Pred Leclercom je veliki put, prodefilovalo je gridom mnogo talenata njegovog pa i većeg kalibra, a da nisu ništa napravili. Polako sa zaključcima.



    5
    3

    2
    • Fia
      Realista Prikaži

      Ja se bas ne mogu sjetit nekog veceg talenta… Reci nam koji su to?



      1
      -1

      2
      • Daniel Ricciardo
        _bataziv_0809 Prikaži

        To zavisi dokle ti seze sjecanje.

        Jean Alesi, H.H. Frentzen, Giancarlo Fisichella, Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya, sve sami svojvremeni “buduci sampioni” koji skupa imaju jedva dvocifren broj pobjeda.



        1
        -1

        2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ferka je bila brža na pravcu bez DRS-a nego Merc sa DRS-om i to je činjenica.

      To nije činjenica. Po onome što sam ja vidio Leclerc je imao najveću brzinu od 341 km/h, a Hamilton 347 km/h. Tako da je činjenica da je Ferrari bio sporiji bez DRS-a, od Mercedesa sa DRS-om, što je i logično. Samo što Mercedes nije bio dovoljno brži uz pomoć DRS-a da bi tu pomoć iskoristio za prestizanje Ferrarija bez DRS-a…



      4
      3

      1
  12. 20LEGend Prikaži

    Netko tko sam kaze da nije gledao F1 300 dana pogleda jednu trku i dode do tako fenomenalnog zakljucka. Tekst je lijepo napisan, svaka cast ali nije nista vise nego presubjektivna verzija ferrarijevog navijaca koji se malo ponadao nakon dvije pobjede ferrarija za redom na jedine dvije staze gdje ce pobjediti i ove i slijedece sezone.



    6
    3

    3
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Slazem se. Sto se tice njegovog vracanja pracenju formule 1 ,ako je to vec zbog Ferrarija,onda bolje da je to uradio prosle godine ,kada je Ferrari i licio na nesto i imao ako ne najbolji bolid na gridu onda sigurno jednak sa Mercedesom do skoro samog kraja sezone.

      Ako je ipak autor vise mislio (sto sam siguran da nije) da se raduje ponovnom istinskom trkanju na stazi , onda mu je bolje da do kraja sezone zamjeni tu Vespu za jednog razjarenog bika,jer ce mu jedino taj donijeti neku vrstu zabave u odnosu na mracne sile :)



      4
      -5

      9
      • Ferrari
        nelinjo Prikaži

        On sa ovom kolumnom zna sta pise, a vi koji kudite navijacku strast, koju samo Ferrarijevi navijaci imaju u F1, ljubomorni do daske na texst, i na vespu, a da ne pricam o djevojci tj zeni, nema vam pomoci. pa rekao bih jos da vi i ne navijate mnogo na neki drugi tim, vi samo znate da mrzite Ferrari. tj da navijate protiv Ferrarija! i smeta vam texst jednog Ferrariste. Da sam na vasem mjestu… Samo na “ignore” i to je to. A texst je savrsen! Sta da se radi… Ferrari ce uvijek imati 90% navijaca u F1! To je bolna cinjenica za one koji ne vole Ferrari.

        Mozda vam je najbolji primjer da se ugledate na 6ostrukog svjetskog sampiona! Covjek voli Ferrari i ne krije! E zamislite kakvo je njegovo razocarenje… Vozis F1, djecacki san ti Ferrari, a moras da ides protiv. Da i ja budem malo alegorican… Volis djevojku, a ona se necka i igra s tobom, a ti ljubomoran na ne uzvracenu ljubav, pa ides protiv nje.

        300 dana je malo manje od godinu! Sto znaci da je mozda Njemacka prosle sezone ucinila da covjek ne prati F1.

        Neko uziva u Crashstappenovim voznjama u zid, neko u doktorskim voznjama mladog vozaca, u slabijem bolidu, protiv 6ostrukog svjetskog sampiona!

        Kolumna za 10, ako pitate navijaca Ferrarija! a ostali, nemojte da ste ljubomorni! Pisite i vi alegoricne kolumne, ako imate inspiracije, a ocito nemate. Jer vjerovatno, jednako koliko navijate za neki drugi tim ili vozaca, mrzite Ferrari!

        Peace! ✌



        8
        3

        5
      • lukarak Donator Prikaži

        U slabijem bolidu :):):):)



        1
        -2

        3
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Ne kudimo mi navijačku strast,nego i mi drugi imamo pravo komentarisati,jer smo tu i vidimo. Nismo ljubomorni i nikako ne mrzimo Ferrari, to nam je najdraži protivnik. Pobjedjivati konstantno velike šampione je za nas užitak i satisfakcija, mnogo više nego da pobjedjujemo bilo koga drugog.



        3
        -2

        5
  13. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Kolumna dostojna vozača o kojem se piše i njegove maestralne pobjede ;)



    1
    0

    1
  14. lukarak Donator Prikaži

    Boze kakav tekst. Netko odustao od gledanja jer nije bilo po njegovom i sad kad je F konacno pobijedio s autom za pole, s najbrzim pravcem, odjednom je to nova era. Dajte najte.



    9
    5

    4
  15. Kimi Raikkonen
    IceMan282 Prikaži

    Soft porn ??..svaka cast..odlicno napisano



    1
    -3

    4
  16. Mclaren
    KERS Prikaži

    Prekrasno napisano, ali do kraja nisam ni citao…mislim da je najbilje CL umirovimo i proglasimo svecem…jel mali je Bog i kralj.



    4
    0

    4
  17. Smooooth Operatooor Prikaži

    Hamilton sa slipstreamom i DRS om jedva stize Leclerca. Sto tu nije jasno?
    Ako pogledas start utrke gdje je Hamilton imao bolji start i poceo ga prestizati tocno vidis snagu ferrarija nakon par sekundi gdje Lec odmice Hamiltonu..
    Ne kazem da nije sjajno odvozio ali dizete maloga u nebesa nakon dvije pobjede gdje je ferrari bio apsolutni favorit zbog karakteristka staze.



    5
    1

    4
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Pa je, ali tog istog Ferrarija na tim stazama je vozio još jedan vrhunski pilot, pa nije dovezao bolid kući do podija. što čini uspjeh klinca još malo većim.

      Osim toga pobjeda na domaćoj utrci je uvijek malo posebna.



      8
      7

      1
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Mercedes je i dalje bolji bolid ove godine, što tu nije jasno? Niti je mali, niti ga se diže u nebesa, iskoristio je sve prilike i neprilike, bilo bi mi još draže da nije izletio u prvom zavoju, ali dešava se, izletio je i Lewis, dva puta, doduše prvi puta namjerno.



      5
      5

      0
  18. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Pohvale za tekst. Lijepo je bilo vidjeti crveni auto da pobjeđuje u Monzi nakon 9 godina posta. Par mojih obzervacija (što subjektivnih što objektivnih). Hamilton kuka jer vidi da ga novi klinci ne šljive ni 5% i ne miču mu se kao da je kolona na autocesti pa se moraju razmaknuti. Suđenje napokon krenulo u smjeru u kojem su svi htjeli, sa dozvoljenim tvrdim utrkivanjem. Nešto što su svi htjeli a neki opet/i dalje kukaju (LH, TW). Ferrarijev bolid i sa tolikom prednošću na ravnicama pobjeđuje sa manje od sekunde prednosti. Pokazuje samo koliko je loš bolid ove godine. Šteta za Vettela. Nije čovjek za penziju ali da nekaj ne štima, bogami ne štima. Budućnost F1 sa ovakvim mladim snagama (Leclerc, Max, Russell, Albon, pa i Gasly možda) izgleda svjetlo.



    9
    7

    2
  19. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Još jedan Vettelov poklonik ;)
    Ali sviđa mi se still pisanja.

    Ima li šanse da Kefelja piše malo kolumne. Čovjek gađa u sridu na zabavan način. :)


    0
    -1

    1
  20. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Lijepo napisano, like it! :thumbs:
    Razumijem autora, i’ve been there…
    Ja sam doduse trenutno u solidnom braku s F1 ?



    1
    0

    1
  21. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Kolumna je zaista lijepo sročena. Međutim……nedostaje jedan, jedini podatak, a to je da oba vozača u ovoj trki nisu vozila po istim prvilima. Da pojasnim….vodeči je sam sebi još prije utrke rekao (njegove riječi) …. u buduče ću voziti kao što je vozio, kolega mi, u Austriji ove godine. Dakle on (?), a ne FIA. Za razliku od njega, drugi je vozio ovu utrku po vrijedečim pravilima. Rezultat znamo, dvadesetak napetih uživajučih krugova. Ali ima još nešto, vrlo zanimljivo. Naime i on sam (ne FIA) donosi odluku, “društvo, sad i ja skidam rukavice pa”…….dali smo to željeli (?). Takav naćin ponašanja FIA-e zaista vodi, ne pravom natjecanju nego, zaista “hard” natjecanju ili u prijevodu, “cilj opravdava sredstvo”.


    0
    -7

    7
  22. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    odlična kolumna i svaka čast na napisanom. drago mi je da se netko tko skoro godinu dana nije pogledao F1 utrku vratio istoj. a i pisanju ovakvih kolumna.
    nadam se da će ostati pri tome i vratiti staru strast.

    vidim da nekima nije jasno niti što je kolumna, a kamoli preneseno značenje, ali što je tu je… :)



    4
    3

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.