Vettel smatra da Ferrari posljednji krug nije odradio kako je bilo planirano

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 12 komentara

Sebastian Vettel smatra da je danas u kvalifikacijama na VN Italije bio moguć puno bolji rezultat od 1. i 4. pozicije koju su osvojili on i Charles Leclerc.

U prvom pokušaju u Q3 Leclerc je bio iza Vettela na stazi i imao je prednost zavjetrine. Plan Ferrarija je bio zamijeniti pozicije u drugom pokušaju. Međutim, na stazi se toliko zakompliciralo pozicioniranje drugih vozača da su skoro svi ostali bez novog kruga. Vettel je bio vidno uzrujan i mahao je vozačima da ne blokiraju stazu, te da prođe ispred njih – a na kraju je i on sam propustio ući u novi krug jer je gubio sekunde čekajući Leclerca da ga pretekne.

“Mislim da smo izišli prekasno, svi smo izišli prekasno, a onda očigledno uvijek morate tražiti zavjetrinu.”

“Bio je moj red za to jer sam ja u prvom pokušaju bio ispred. U drugom pokušaju sam trebao biti iza, ali očigledno – čekali smo predugo i nije bilo vremena.”

“Nisam sretan. Onaj prvi krug kojeg sam vozio sâm (+0.150s) je bio zaista dobar, bez zavjetrine. Mislim da nismo izvršili plan koji smo imali za danas. Svejedno, ovaj rezultat je dobar za ekipu i idemo vidjeti što ćemo moći sutra napraviti.”

– Sebastian Vettel

Vettel je prilikom posljednjeg izlaska bio iza Leclerca, a kako su bolidi usporavali Vettel je prošao njega i pokušavao proći Sainza i Hulkenberga, gestikulirajući im pritom da nema vremena za čekanje.

Pretekao ih je u drugoj šikani, ali je sve ponovo pošlo po krivu kad je usporio čekajući Leclerca da prođe ispred. To je iskoristio Sainz i on je prošao naprijed.

Leclerc je pretjecanje Vettela obavio u Parabolici, ali tada je priča bila završena.

Čovjek na pole positionu komentirao je situaciju ovako:

“Bio je ogroman nered ispred mene u 1. i 2. zavoju, a McLaren i Renault su se zaustavili nasred staze. Nismo imali kuda. Seb me tada pretekao u tom neredu jer je očigledno bio svjestan da nam je tijesno s vremenom.”

“Nakon toga sam zapravo stao iza Seba sve do posljednjeg pravca kad sam čuo na radio da mogu prestići Seba i to sam učinio.”

“Ne vjerujem da smo mogli učiniti puno više od ovog,” zaključuje Leclerc.

– Charles Leclerc

Vettel je dodao kako ga je iznenadilo pretjecanje Leclerca na tom mjestu jer “više nije imalo smisla”.

“Mislio sam da smo interno puno bolje ovo iskomunicirali. Ja sam u prvom krugu bio sam na čelu i nisam trebao biti na istoj poziciji i u drugom pokušaju, što i nisam nakon tog pretjecanja u zadnjem zavoju. U tom trenutku je ionako bilo kasno jer sam bio preblizu, a i vrijeme je isteklo.”

– Sebastian Vettel

Odgovor

12 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Cjela akcija je sada pod istragom? Mene zanima jel Vetel bio van staze u Q3?


    0
    0

    0
  2. Jody Prikaži

    Stvarno nije miljenik srece zadnjih godina moj Vettel. Odvozio je prvi krug u q3 jedino bez zavjetrine sa samo 0,25 zaosttaka, znaci da bi isao brze. Ovo danas je ipak cirkus koji meni osobno smeta. Nedolicno



    15
    13

    2
  3. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Ako je taktika prvi leteci krug zavjetrina za Leclerca,drugi za Vettela ( sto je po meni posteno i ujedno jedino moguce izvedivo,pokusati uhvatiti zavjetrinu timskog kolege koji i ide na to da ti je da), onda ne razumijem cemu guranje sa ostalima. Izadji na stazu odvoji se i odradi po planu.

    To bi bio lagan 1-2,ako se vec igra za tim onda nije bitno ko je na pole. Posto vidim u prosloj trci da se igralo za tim,samo u jednom smjeru.



    22
    22

    0
    • Jody Prikaži

      U pravu si potpuno.



      7
      7

      0
    • Red Bull
      grga Prikaži

      Pretpostavljam da ako izađeš prerano, onda u svom brzom krugu naletiš na sve one koji su izašli na stazu 5 do 12. Tako da je vremenski prozor za ulovit čisti krug zapravo manji nego što se na prvu čini. Uz rizik da je netko izašo van u “6 do 12” pa ćeš na njega naletit kad-tad.



      6
      6

      0
    • ZX10R Prikaži

      Sve si što si rekao je istina
      I na kraju ispalo je glupo i za njih a najviše radi nas koji volimo ovaj sport
      Svi znamo da je već dugo najzanimljiviji dio kvalifikacija zadnjih 5 minuta i oni naprave ovakvu glupost



      1
      1

      0
  4. Fia
    Trapgio Prikaži

    Šteta za njega, očito je da se nisu držali dogovora, ali u onom kaosu mladi Leclerc nije znao ispravno reagirati, Vettel j eod prvi vozača skužio da kasne i probo ih gurati naprid, šteta što nije išo sam u brzi krug, jer je Leclerc sporo reagirao, očito još nekopča stvari kao Vettel. Slušo sam izjavu Vettela posle utrke, žao mu je, mogli su imati bolji rezultat.



    8
    6

    2
    • Niki Lauda
      Vordas Pretplatnik Prikaži

      Win-win za Leclerca ako pomogme Vetelu dobro ako ne uspije još bolje. Uvijek se može opravdati na promet. Ne krivim malog Leclerca toliko kao Ferrari ali ne bih se kladio da se nije napravio malo gluh. Mislim da ovo nije dobro za budućnost i mir u ekipi. Pogotovo kad se zna tko je menađer malome.



      4
      4

      0
  5. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Vettel je htio biti naprijed što prije, ali njegov je problem bio što je morao čekati Leclerca koji je, po meni, namjerno zabušavao i nije htio prepustiti svoj pole position Vettelu. Istina je da je on trebao pošto poto pretjeći sve spore bolide, Vettel bi odmah zauzeo poziciju iza njega i nastavili bi po planu i programu. Ovako je frustrirani Vettel čelao LECa koji nikada nije niti pokušao doći u “vodeću” poziciju da vuče Vettela. Zaključak: Ferrari se zeznuo, Leclerc je papak.



    3
    2

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.