Matsushiti druga pobjeda sezone u glavnoj utrci na Monzi!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 5 godina 5 min 2 komentara

Carlinov Nobuharu Matsushita stigao je do druge ovosezonske pobjede u Formuli 2 nakon starta s petog mjesta. Drugo mjesto je zauzeo sjajni Luca Ghiotto koji je obrnutom strategijom stigao do podija s 13. mjesta, a možda bi i pobijedio da nije bilo problema kod promjene guma.

Trećeplasirani Nyck de Vries bio je možda još impresivniji – Nizozemac je startao s posljednje, 17. pozicije, a na kraju je stigao do podija normalnom strategijom u utrci bez ijednog prekida. Time je također dodatno povećao prednost u ukupnom poretku jer je njegov glavni rival u borbi za naslov Nicholas Latifi završio izvan bodova nakon kontakta sa Zhouom.

Callum Ilott je uspio zadržati prvo mjesto nakon starta utrke, a iza njega je ostao Guanyu Zhou. Nikita Mazepin nije imao dobar start s trećeg mjesta, prvo je agresivno izguran sa svoje putanje na pravcu, a onda je produžio ravno u prvom zavoju i pao izvan top 10. Oštetio je prednje krilo te u trećem krugu ušao u boks na promjenu istog.

Zhou nije dugo izdržao na drugom mjestu, promašio je prvi zavoj i pao na peto mjesto. Drugo mjesto je preuzeo Nobuharu Matsushita ispred dva DAMS-a, Sette Camare i Latifija, dok su iza njih bila dva UNI-Virtuosija, Zhou i Ghiotto koji je sjajno probio s 13. mjesta. U istom krugu kad je Zhou promašio prvi zavoj, Louis Deletraz odustaje nakon izvrtanja u prvom zavoju nakon kontakta s bolidom ispred.

U petom krugu dolazi do promjene vodstva – Matsushita drži vanjsku stranu u Curvi Grande i zatim prolazi Ilotta s unutarnje strane Variante della Roggije. Ghiotto također prolazi Zhoua u istom krugu, Talijan je to izveo u prvom Lesmu.

U šestom krugu dolazi do drugog odustajanja, Tatiana Calderon, koja u Italiji jedina predstavlja Arden, izvrtila se u Variante della Roggiji te ostala u šljunku. Krajem istog kruga kreću i prvi odlasci u boks i to od strane vodećih – Ilotta, Sette Camare, Zhoua te Gelaela i Sata. Krug kasnije u boks ulazi i vodeći Matsushita, kao i Latifi, de Vries i Raghunathan.

Zhou je kroz boks uspio proći ispred Camare, dok je u osmom krugu na stazi prošao i drugi DAMS Nicholasa Latifija sjajnim potezom u Variante della Roggiji. Na stazi su kao vodeći ostali vozači koji su startali na tvrđim gumama – Ghiotto, King, Schumacher, Aitken i Alesi.

U 13. krugu dolazi do prvog većeg incidenta u borbi za poziciju između Zhoua i Latifija. Latifi je pokušao vratiti ranije izgubljenu poziciju na istom mjestu, no bez uspjeha. Zhou se pomaknuo na kočenju i Kanađanin je udario u bolid mladog Kineza, što je rezultiralo slomljenim prednjim krilom na DAMS-u i probušenom stražnjom desnom gumom na UNI-Virtuosiju. Zhou je nakon toga odustao, dok je Latifi nastavio voziti, ali daleko izvan top 10.

U 15. krugu Mick Schumacher pada s drugog na peto mjesto nakon gubitka snage. Uspio je nastaviti voziti, ali ubrzo morao u boks gdje je zadržan na duže vrijeme. Vratio se na stazu nakon dugačkih radova, ali sa šest krugova zaostatka.

Nyck de Vries je nastavio svoj fantastičan proboj sa začelja te je u 15. krugu stigao do Sergija Sette Camare. Camara griješi u 17. krugu i krati prvu šikanu. Suci nisu imali milosti te su mu dali 5 sekundi vremenske kazne.

U 20. od 30 krugova u boks ulazi vodeći Luca Ghiotto, ujedno prvi od vozača s obrnutom strategijom. Boks je potrajao zbog problema na prednjoj lijevoj gumi te se Talijan vratio na stazu kao sedmi. King i Aitken ulaze u boks krug, odnosno tri kruga nakon njega kao posljednji od vozača koji su startali na tvrđoj komponenti.

Ghiotto je na svježem softu imao fantastičan tempo te se probijao ka samom vrhu. De Vries je prošao Ilotta za senzacionalno drugo mjesto nakon starta sa začelja, no na kraju ga je u pretposljednjem krugu skinuo Ghiotto na daleko svježijim gumama.

Ilott je završio četvrti ispred Sette Camare, Kinga i Alesija. Jack Aitken je bio osmi te će sutrašnju sprint utrku startati s pole positiona. Posljednja mjesta koja donose bodove su pripala Seanu Gelaelu i, vjerovali ili ne, Mahaveeru Raghunathanu kojem je ovo prvi bod u F2. Mazepin, Sato i Latifi su završili utrku izvan bodova, dok su ostali nisu klasificirani.

De Vries je nakon ove utrke povećao svoje vodstvo u prvenstvu na 49 bodova prednosti ispred Latifija s pet utrka do kraja. Trećeplasirani Ghiotto kasni 60 bodova, dok 4 boda manje ima četvrtoplasirani Sette Camara.

Zanimljivo, ovo je druga glavna utrka u Monzi zaredom na kojoj slavi Japanac s brojem 2 – prošle godine je to bio Tadasuke Makino u Russian Timeu.

Sprint utrka počinje sutra u 10:50!

Vozač Momčad Zaostatak
1 N. Matsushita Carlin
2 L. Ghiotto UNI-Virtuosi 5.752
3 N. de Vries ART Grand Prix 9.207
4 C. Ilott Sauber Junior Team by Charouz 17.213
5 S. Sette Câmara DAMS 20.487
6 J. King MP Motorsport 24.810
7 G. Alesi Trident 32.335
8 J. Aitken Campos Racing 33.059
9 S. Gelael PREMA Racing 38.890
10 M. Raghunathan MP Motorsport 72.785
11 N. Mazepin ART Grand Prix 1 krug
12 M. Sato Campos Racing 1 krug
13 N. Latifi DAMS 1 krug
M. Schumacher PREMA Racing 7 krugova
G. Zhou UNI-Virtuosi
T. Calderon BWT Arden
L. Deletraz Carlin

Konačni rezultati Formule 2 2019.


Odgovor

2 komentara

  1. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Sjajna utrka! I svaka čast za ono na postolju! :)



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.