F1 planira skratiti predsezonska testiranja za dva dana – vozači se ne slažu s tim

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 4 min 1 komentara

Dok bi sezona 2020. mogla biti rekordno duga s čak 22 utrke u kalendaru, predsezonska testiranja bi mogla biti rekordno kratka sa samo šest dana vožnje.

Testiranja su u zadnjih desetak godina postupno postajala sve ograničenija s ciljem smanjenja troškova. Od 2016. momčadi uoči sezone na raspolaganju imaju samo dva testa u trajanju od četiri dana, uz dva dvodnevna testa tijekom sezone.

Taj bi se broj iduće sezone trebao smanjiti na dva predsezonska testa od tri dana, a moguće je i smanjenje unutarsezonskih testova. Predsezonska testiranja bi trebala ostati u Barceloni, a provizorni datumi su 19.-21. veljače te 26.-28. veljače. Sezona će početi Velikom nagradom Australije 15. ožujka.

Brojni su vozači kritizirali ideju o skraćivanju predsezonskih testiranja, a tome se posebno protivi Daniil Kvjat:

“Nimalo se ne slažem s tim. Iskreno, već sad imamo premalo testiranja. Trebali bismo imati više prave vožnje nego one u simulatoru. 100% se ne slažem s ovim. S vozačkog je aspekta ovo trenutno minimum.”

“Ne želim pretjerano voziti u simulatoru, čak bih radije radio puno više testiranja i putovao, Formula 1 ne bi trebala biti ovakva. Trebali bismo voziti.”

“Ovo je jedini sport u kojem treniramo tako malo izvan trkaćeg vikenda. Treba nam to [testiranja]. Ne kažem onoliko kao u prošlosti, da imamo slobodna testiranja, ali ne bismo trebali imati manje nego sad.”

– Daniil Kvjat, Toro Rosso

Rus je dodao kako bi želio vidjeti između 16 i 20 dana testiranja tijekom godine, uz četiri dana unutarsezonskih testiranja. Romain Grosjean ne bi imao ništa protiv izbacivanja testiranja unutar sezone, ali također ne želi dodatno skraćivanje predsezone:

“Dva puta po četiri dana je već premalo. Zimska testiranja su sjajna – za momčadi, za fanove, za sve. Fanovi mogu doći i vidjeti puno više stvari. Mislim da su zimska testiranja kul. Nisam za njihovo skraćivanje.”

– Romain Grosjean, Haas

Još se jedan Francuz složio s time da skraćivanje nije potrebno:

“Osobno volim voziti F1 bolide, stoga bi bilo sjajno kad bismo imali 10, 12 dana. Nakon toga mislim da morate pronaći kompromis zbog ljudi. Potrebno je puno ljudi za pokretanje bolida, mehaničara i inženjera kako bi sve bilo spremno.”

“Mislim da je u prošlosti to bilo očito puno intenzivnije i vjerojatno je bilo previše. Mislim da je sad s osam dana sasvim dobro, stoga ja ne bih stavio ništa manje.”

– Pierre Gasly, Red Bull

Skraćivanje ne podržava ni debitant Alexander Albon – Tajlanđaninu su predsezonska testiranja bila ogromnog značenja jer su mu to bili prvi kilometri u F1 bolidu:

“Mislim da je to [skraćivanje] pogrešan način. Znam da se radi na smanjenju budžeta i sve to, ali mora se poštovati debitante. Očito je to zbog troškova, što ja razumijem, ali kad velike momčadi ne testiraju, one ulažu novac u softver.”

“One će uvijek negdje trošiti novac radi boljih simulacija. Nijednom debitantu ne bih poželio da ne odvozi nijedan krug prije prvog starta.”

– Alexander Albon, Toro Rosso

Oprečno mišljenje ima tehnički direktor Racing Pointa Andy Green;

“Mišljenja sam da ionako imamo previše predsezonskih testiranja. Mislim da su bolidi pouzdani uz sve dinamometre i simulatore koje imamo, a mjesta na kojima možemo testirati uoči sezone nisu reprezentativna za većinu staza na kojima se vozi.”

“Ako stvarno želite promiješati stvari, malo smanjenje predsezonskih testiranja bi pomoglo. Mislim da bismo mogli raditi manje.”

“Predsezonski test je ionako težak test. Nije sjajan način za početak sezone, pogotovo s 22 utrke, odraditi dva tjedna prije početka sezone. Kad bi se to malo smanjilo, smanjio bi se teret na ljudima koji to moraju raditi.”

– Andy Green, Racing Pointov tehnički direktor

Odgovor

1 komentar

  1. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Kak je Albon reko uvjek ce trosit novce ko ima pa po meni bolje vise testiranja manje video igara , steta kaj Kimia nisu pitali mislim da se njemu dize kosa na glavi od rjeci simulator ak uopce ide u simulator sad kad je u Alfi znam da je reko kad je potpisao za Alfu ak budu mu previse prigovarili za njegov nacin zivota da ce otic momentalno



    9
    9

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.