Okrugli stol: Bottas ili Ocon?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 5 godina 6 min 56 komentara

Lovro Andraka

Esteban Ocon. Koliko god mi je pao u očima određenim postupcima na stazi u situacijama kad se Mercedes našao u njegovoj blizini i izjavama vezanim uz te situacije, smatram da ima više potencijala od Bottasa. Mislim da je riječ o vrlo talentiranom momku koji svojim vozačkim sposobnostima itekako zaslužuje mjesto na gridu. Bottas nije loš vozač, ali očito ne pripada vrhunskoj klasi vozača poput njegovog trenutnog timskog kolege, stoga sam svakako za promjenu. Zbog Oconovih prijašnjih postupaka me pomalo strah da ni on neće puno više zaprijetiti Hamiltonu, ali svakako su veće šanse da će to napraviti on, a ne Bottas, stoga pozdravljam potencijalnu promjenu. Čini mi se da i Mercedes preferira Ocona jer im treba netko tko će, ako ništa drugo, biti brži wingman – Bottas je često i tu znao zakazati.

Jelena Benger

Između Bottasa i Ocona moj bi izbor svakako pao na Finca. Ocon se, dok je i sjedio u bolidu Formule 1, nije pokazao kao iznadprosječni vozač, netko za koga bi se momčadi trgale, za razliku od nekih drugih vozača mlađih generacija. Uzela bih u obzir i kontakte na stazi s momčadskim kolegom kojih je bilo dovoljno da šefa momčadi boli glava. Da ne spominjem da ga je sveukupno gledano nije bio ni puno bolji ni lošiji od Pereza, čovjeka kojeg mnogi smatraju midfield vozačem. Sigurno mu ne pomaže ni ova sezona koju je proveo izvan bolida. S druge strane je Bottas definitivno napredovao od prošle sezone popraćene pehovima i momčadskim odredbama. U kvalifikacijama parira Hamiltonu, a u utrci ubire dragocijene bodove. Po meni jedina greška za koju je potpuno sam kriv je izlijetanje u Njemačkoj. Dovoljno je iskusan, nikako ga se ne može nazvati lošem i ako je prošle sezone dobio mjesto, trebao bi i ove. A Mercedes bi trebao gledati prema Russellu za 2021., više nego prema Oconu za 2020.

Nikola Klobučarić

Mislim da je ova sezona potvrda da Bottas jednostavno nije kalibar za svjetskog prvaka. Iako je imao par solidnih predstava ove godine, to je i dalje daleko od razine koja je potrebna za pobijediti Hamiltona. Ne vidim kako bi ga mogao izazvati u nadolazećim sezonama, ali nisam siguran žele li ga tako olako izbaciti iz momčadi. Bottas se možda nikad neće boriti za naslov, no on je definicija savršenog vozača broj 2 u momčadi i tako pridodaje stabilnosti skoro pa savršene ekipe. Mladi Ocon, koji je željan uspjeha nakon godine mirovanja, sigurno bi donio nešto nemira, no vjerujem da bi i on bio pod velikom kontrolom Wolffa i kompanije. Bottasu je do kraja sezone potrebno nekoliko pobjeda, inače ne vidim kako bi zadržao svoje mjesto. Bilo kako bilo, ja bih Oconu dao priliku već u Belgiji. Naslovi su praktički osigurani, a Bottas će se oporaviti uz veliku otpremninu i par rally utrka. A iduće sezone čeka ga mjesto u Williamsu.

Luka Kolak

Sve više se pokreće ovo pitanje, pogotovo nakon Bottasovog “debakla” u Mađarskoj prije malo više od tjedan dana. Dodir u prvom krugu, prvo s momčadskim kolegom, pa na kraju i s Leclercom što je Finca koštalo ulaska u boks po novo krilo. Naposljetku, nije uspio stići Red Bull i McLaren ispred sebe. Vjerujem kako je mladi Francuz to sve gledao s prikrivenim smješkom na licu znajući kako mu je to jedna određena prilika da se približi vozačkom mjestu u Mercedesu sljedeće sezone. Toto Wolff je jasno rekao kako se vodi bitka za mjesto pored Hamiltona sljedeće sezone, a najveći pritisak je upravo na Bottasu. Potrebno je biti na razini zadatka, pobjeđivati momčadskog kolegu gdje god je moguće, a kada znate da s druge strane garaže stoji peterostruki svjetski prvak, to nije nimalo lak zadatak. Ocon se u tadašnjoj Force Indiji pokazao kao izuzetan kvalitet za svjetskog prvaka, ali nažalost, sreća ga nije mazila. 

S druge strane, čini mi se kako Mercedes ipak nije potpuno siguran za Ocona jer su već par puta u izjavama moglo isčitati da nisu toliko bili uz svog mladog vozača. Svakako mislim da tu igra i to što Ocon ne bi skrštenih ruku gledao u Hamiltona već bi mu se muški suprostavio kao što imamo slučaj Leclerca nad Vettelom u Ferrariju. Stoga, mislim da će Mercedes ostati pri trenutno vozačkoj postavi jer ne žele ponovni nered u momčadi kao što su imali 2016. :)

Zvonimir Martinčević

U današnjem svijetu Formule1 niti jedna, ne samo top-momčad, nego niti ijedna druga ne treba dva top-vozača! Da Hamilton ima pored sebe Verstappena u momčadi borili bi se do krvi tko prije do cilja, a to uopće ne bi bilo dobro za momčad Mercerdesa. Pogledajte što rade Magnussen i Grosjean u Haasu, koji niti izbliza nije top-momčad. Takvih primjera u povijesti smo imali jako puno, a najpoznatiji je u McLarenu s Prostom i Sennom 1988. i 89. Vidjeli smo i kako to izgleda 2016. u Mercedesu između Hamiltona i Rosberga. Naročito u Abu Dhabiju, jer ono što je Hamilton, tada vodeći, radio Rosbergu kojem je bilo dovoljno samo postolje da bude svjetski prvak. Odvratno i bez ikakvog poštovanja, a da se mene pita ja bih tada Lewisu zabranio sljedećih barem 10 utrka.

Da, Ocon je super vozač i šteta što nema mjesto niti u jednoj od ekipa, ali znamo i njegovu povijest s Perezom u Force Indiji 2018. Mislim, nažalost, da je Bottas „najbolji momčadski kolega“ Hamiltonu. Taman toliko dobar da Lewis osvoji još dva sljedeća naslova i barem još toliko pobjeda (10 + 1) koliko mu treba da pretekne Schumachera. Naravno, Mercedes riskira da izgubi već osvojeni naslov među konstruktorima ove godine,ali to se neće dogoditi! Bottas ostaje u Mercedesu i sljedeće godine, ako postoji zdrava logika u Mercedesu.

Ante Vetma

Valtteri Bottas je trenutno idealan izbor za Mercedes. Taman je dovoljno loš u utrkama da ne smeta Hamiltonu – a dovoljno brz da se upliće u borbe na vrhu i krade drugima bodove. Angažmanom Ocona Mercedes bi riskirao jer nitko ne zna kako bi se zapravo snašao u momčadi. Ja sam skloniji onom mišljenju da bi bio redovito iza Lewisa, a u tom slučaju sav ovaj hype koji se stvorio vjerojatno služi kako bi Mercedes uspio natjerati Bottasa da prihvati novi jednogodišnji ugovor. Mislim da će Bottas ostati još 2020., a za 2021. je jedino logično da se čuva mjesto za Russella.


Odgovor

56 komentara

  1. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Isti sh*t, moram se tako izraziti.. obojica bi bili Hamsterovi pobočnici.. zbog toga u ovom kontekstu je i dalje bolji Bottas jer vjerujem da bi Ocon u Mercu grebao toliko jako da bi neke i koštao utrke, a tu mislim na crvene i Maxa..



    6
    6

    0
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ni jedan nece radit probleme Lewisu ali mislim da je Ocon taj koji vise porblema moze zadat ostatku suparnika na gridu, sto brzinom sto dvobojima gdje bi bio agresivniji od Bottasa.. Tako da bi ja radije vidio Bottasa u tom bolidu i za sljedecu sezonu ?



    5
    5

    0
  3. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Kao navijač Mercedesa i Lewisa radije bi Ocona kao drugog vozača… Prvo, mislim da bi se bolje suprotstavio Lewisu (nešto slično kao Charles Sebu), a drugo, momčad bi više bodova skupljala… Bottas već dvije godine pokazuje da nije kalibar za top momčad (posebno kod obilaženja sporijih bolida), a Esteban je u Force Indiji bio konkurentan puno iskusnijem Perezu…

    Ali kako sada stvari stoje, mislim da je 2021. drugi vozač Mercedesa George Russel



    3
    1

    2
  4. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Zasto mjenjat, ocon bi mozda al mozda napa hamiltona za titulu i mozda hamilton nebi postao “najbolji ikad” ( koji meni nikad nece ni bit) al zasto u ekipi istoj imat scumia i alonsa pa da se kolju ako mos imat scumia i baricela i mirno dobit oba naslova bez po muke, tako da definitivno botas vjerni sluga jer nazalost nemoze bolje od toga



    8
    2

    6
  5. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Hamilton nikud ne ide dok ne srusi Schumijeve rekorde, ove godine šesti naslov, iduće će probati i sedmi. Fali mu jos samo 10 pobjeda da se izjednači sa Schumijem. Ovim tempom to bez problema skida 2020.
    E sad sigurno u Mercu pretendiraju i na osmi naslov 2021. To je stepenica kojom će pisati nove rekorde ovog sporta.
    Ako te 2021 ne budu konkurentni Hamilton vjv odlazi iz sporta.
    A Bottas, čini mi se da ide iz Merca nakon ove sezone. Mislim da će se Toto i ekipa ohrabriti, jer puno mladaca je već sad u top ekipama i odlični su. Ne smiju zaostajati za trendom. Ako se i konzervativni Ferrari odlučio za Leclerca i na njima je potez. Ocon je bolji izbor, ne jer je talentiraniji od Russela, nego jer je poslušniji. To Merc voli.



    5
    3

    2
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ocon. bottas je nije iskoristio svoje prilike.
    dajte anketu!



    5
    3

    2
  7. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Situacija je ovakva… Bottas donosi i vise nego zadovoljavajucu kolicinu bodova (taman onoliko puno, a da pritome ne zaprijeti Hamiltonu) i to ga cini savrsenim vozacem za Mercedes. Iza svojih vrata Toto ima velikog talenta (Ocona) kojeg svim silama pokusava zadrzati da ne ode iz Mercedesa, ali to ce biti nemoguce ako Esteban ne dobije sljedece sezone mjesto. Toto i Mercedes su vec ranije izgubili takvog vozaca (Pascala) i vjerujem da ne zele opet, no onda se postavlja pitanje sto napraviti s Bottasom. Ako cemo realno pogledati na situaciju, niti jedan od njih nije Hamiltonov kalibar, a Bottas se uz Massu u Williamsu pokazao vise nego je to napravio Ocon u Force Indii (koja je doduse bila slabija nego Bottasov Williams iz 2014. ili 2015.). Mercedes svakako mora reci jednom vozacu zbogom jer trenutno niti jedan od njih nebi pristao voziti za Williams koja je poput Mercedesove momcadi. Iz pozadine se tu jos namece i Russel koji je po mojem misljenju neiskusan i premlad za uci u dvoboj protiv Hamiltona i jos bitnije medija, ali boze, pa i Hamiltona su poslali na dvostrukog prvaka pa ga eto sada, skida Schumacherove rekorde. Sto god oni ucinili, svaka im opcija odgovara jer ti vozaci su poprilicno jeftini i dosta smireni vozaci. Mislim da Toto i ekipa mogu traziti Maxa, Alonsa ili bilo koga s obzirom da je Mercedes najtrazenija momcad, ali jasno je sto oni traze. Sto god napravili gube barem jednoga vozaca za kojeg vjerujem i da ga pozele vratit da ce im poci za rukom. Najsigurnija opcija je Bottas. Covjek je savrsen za Hamiltona i tim. Opet se vracam na Fisica i Barrichela koji su znali zavrsiti i 4. – 5. u prvenstvu s dvostruko manje bodova od momcadskog kolege, a okarakterizirani su kao odlicni vodonose. Sto onda reci za Bottasa koji je konstantno tu negdje (evo ga trenutno drugi u dometu za naslov).



    10
    9

    1
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Izvini , mogu samo da pitam?

      Mozda mene pamcenje ne sluzi toliko dobro kada se radi o Oconu? Sta je to Ocon uradio u Force Indiji da se okarakterise kao veliki talenat? Mislim za mene je veliki talenat kada neko kao Leclerc dodje u ekipu Saubera u kojoj je Ericksen vec duzi niz godina i u svojoj rookie sezoni ga oduva i podigne taj Sauber sa zadnjeg mjesta na par ulazaka u Q3,kada rookie Russell vozi raspali bolid 1,5s brze od Kubice,kada rookie Norris vozi taj posrnuli McLaren kao da je vec 10 godina kod njih. Kao sto je Jelena Benger rekla jedino sto ja pamtim od Ocona je to da nije uspio napraviti nista posebno pored Pereza,koji je midfield vozac. I sam si napisao da se cak i Bottas vise pokazao u Williamsu nego Ocon u Force Indiji.

      Nemoj shvatiti komentar u nekom negativnom tonu,samo me cisto zanima po cemu je on to talenat,jer se ja ne sjecam nicega posebnog?



      3
      1

      2
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Mene Ocon takoder nije impresionirao onoliko koliko se prica, ali je za tako mladog vozaca bio nevjerojatno konstantan, pogotovo u prvoj sezoni. Iskreno nisam ni ocekivao da ce pobjediti Pereza za kojeg smatram da je odlican vozac (na temelju one 2012, prilike u Mclarenu i pobjede nad Hulkenbergom). Ipak kod Ocona se vidjelo da nije jedan Ericsson ili Haryanto naspram momcadskog kolege i zbog toga smatram da bi trebao naci vozacko mjesto na gridu. Ako se govori o Oconu kao materijalu za prvaka taj dojam nisam u nijednom trenutku stekao, a pogotovo ako uzmemo u obzir da bi vozio u najboljem timu pored najboljeg vozaca u F1 trenutno.



        3
        3

        0
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Slazem se sa tobom. Po mom misljenju,takodje,Ocon nije materijal za sampiona i kao takav nema sta traziti u Mercedesu jer dobar wingman moze biti svako,pa i Bottas. Russell mi se cini kao logican izbor i to bi bilo najbolje odmah ga ubaciti da se uci uz Lewisa dok su ovako dominantni. Ne bi me cudilo da tako na kraju i bude nakon svega vidjenog u ovoj sezoni, da se prica jedno,a radi drugo. ( situacije u Mercedesu i sada u RB )


        0
        0

        0
  8. Fia
    Realista Prikaži

    Ma Bottas ostaje, kakav Ocon…Mercedes ima odlicnu postavu.. Jednog top vrhunskog vozaca i jednog odlicnog vozaca koji ce iskoristit priliku ako prvi zezne negdje, jer je Hamilton i dalje diva(njegova jedina slabost-glava), osvajaju konstruktorski lagano, zasto bi ista promijenili, sve im odgovara.. Ocon ce vjerojatno zavrsit u Haasu i odvojit se od Mercedesove sise



    3
    3

    0
  9. Ferrari
    jura718 Prikaži

    Džabe ti stola, bilo okruglog ili četrtastog, kad se zna da traže wingmana, tj.Bottasa, tako da mislim da ce ga zadrzati. U biti ne vidim svrhu da uzimaju mladog Ocona, jer Russel mora imati mjesto u Mercedesu 2021., decko je strasan talent. A Bottas neka odradi 2020. i pedala, i duo Hamilton-Russel jednu sezonu i Lewis uzima osmu titulu i odlazi u mirovinu kao najbolji ikad. Jer realno Merc, tj. Lewis, uzimaju i ovu i iducu sezonu.

    Pisem i placem ovo kao navijac Ferrarija #nextyearisours



    7
    5

    2
  10. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Naročito u Abu Dhabiju, jer ono što je Hamilton, tada vodeći, radio Rosbergu kojem je bilo dovoljno samo postolje da bude svjetski prvak. Odvratno i bez ikakvog poštovanja, a da se mene pita ja bih tada Lewisu zabranio sljedećih barem 10 utrka.

    Kolega ako niste znali vodeci vozac diktira tempo. Ko smatra da je tempo spor slobodan je napasti.



    16
    7

    9
  11. lukarak Donator Prikaži

    Mercedesu prvenstveno treba netko tko koga Hamilton pozna. Ako je cilj dostizanje, pa i prestizanje Schumachera. Iako Hamilton ima odlican skor sa svim svojim timskim kolegama, a vozio je protiv 3 svjetska prvaka, mislim da mu je bolje da ima poznatog koji uz to moze uzimati bodove konkurenciji.
    Ocon je nepoznanica koji doduse mozda je osiguranje za buducnost za tim.
    Hamilton bi za 2021 mogao otici u Ferrari ako osvoji naslov i iduce godine u Mercedesu.
    Jer bi onda, ako i tamo osvoji naslov MSCa prestigao u njegovom dvoristu i tim naslovom postao besmrtan jer bi to bio povratak naslova u Italiju nakon Kimija, gdje 2 svjetska prvaka s ukupno 6 naslova to nisu uspjela.



    4
    3

    1
    • Kimi Raikkonen
      zoka Prikaži

      Hamilton u Ferrariju fino zvuči, ali koliko god to bilo ljepo teško da će biti moguće
      U Mercedesu ima sve, u Ferariju možda ne bude imao



      1
      1

      0
    • F1puls Portal
      Sarma Donator Prikaži

      Znao on da bi grijeh bio otići iz ovakvog Mercedesa u Ferrari, ali kakve je Lewis sreće da ode u Ferrari 2021. ne bih se uopće čudio da postanu dominantni…



      6
      6

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Sve sam manje uvjeren da je to sve sreca. Iako su mu se neke stvari savrseno poslozile mislim da je Lewis ekspert u onome sto radi u timu kako na stazi tako i izvan nje. I sam je Schumi jednom (2013.) rekao da je vozac dijelom odgovoran za peroformanse cijelog tima. Tesko bi Merc bio 6 sezona najbolji da nemaju prave ljude.



        11
        8

        3
  12. Master_F1 Prikaži

    Ni jedan tim ne želi dva prvaka u isto vrijeme, da se bore i da se guraju po stazi kao Alonso i Hamilton u McLarenu. Ne mogu biti dvije alfe zajedno. Bottas ili Ocon? Naravno Bottas. Sa svojih 190 bodova na pola sezone, drži Mercedes odvojen od Ferrarija u konstruktorima. A šta je sa Ocon-om? A njega nek pošalju da vozi negdje drugo, Indy, LeMans …. Da je Ocon dobar, Mercedes bi ga i dalje gurao, našao bi mu mjesto u F1, platio bi Wiliamsu kao što je platio za Russel-a.



    1
    0

    1
  13. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Bottas i Ocon Mercedes, Hamilton u Ferrari.
    Ovdje ste to prvi put culi.



    2
    2

    0
  14. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Sve više vidim da je razmjena moguća. Ocon bi bio brži wingman i izbacivao bi trenutno najvećeg lewisova rivala maxa


    0
    -1

    1
  15. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Vjerujem da je ocon u globalu brzi vozac, no ako je pitanje dali bi to bilo ista bolje za prvenstvo i za nas gledatelje onda mislim da je to isti k… drugo pakovanje. Mislim da bi i Ocon bio vozac koji bi bio potrcko Mercedesu sto je vec par puta pokazao kao clan druge momcadi. Logicno je da je u timu netko vodonosa no ja sam ipak za otvorene solucije da oba vozaca mogu pokazat sto znaju i da u odredenoj fazi prvenstva netko ima prednost kao sto je to napravio Ferrari 2007 i 2008. Ili mozda da to lici na Ham Ros rivalstvo jer ionako su i dalje najbolja ekipa. Mercedesu je Bottas lani zavrsio 5 a kako je krenulo ove godine nece opet ni ove godine napraviti znacajan pomak. U mercedesu bi volio vidjeti nekoga tko bi mozda sutra mogao biti konkurentan kao ovaj mali rusel iz williamsa. Da se vratim na temu, Bottas je savrseni wingman u ovako jakoj ekipi kao Mercedes, da Merc ima dostojnu konkurenciju onda bi tek vidjeli koliko je zapravo on los i sumnjam da bi znacajno pomogao Mercedesu u borbu za konstruktore, no opet ima i gorih kao npr gasly. Ocon zbog mladosti mi prevaguje, no kazem to je sve isto….



    1
    0

    1
  16. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Slazem se sa onima koji kazu da je to sve ista pasta. Tko god od oboje bio biti ce samo “pomagac” Luji. I to je naravno i ispravno i za ekipu. Jer im netreba 2 vozaca koji ce se klati na stazi a i izvan nje.
    A ponavljam , tko god bude nista se mjenjat nece. Jer po kvaliteti ne odskacu jedan od drugoga. Bolid je dovoljno dominantan i bilo tko da bude uzet ce dovoljno bodova za konstruktorski naslov i nema previse tu mozganja.

    Tako da je Mercedesu jedina razlika , izmedu njih dvoje , koga ce vise placati. Znaci uzmu “jeftnijeg” i rijesena prica.



    1
    1

    0
  17. avalon Prikaži

    najviše bi se složija sa razmišljanjem jelene i ante . vrlo solidan u Q , 53 trke za merc , 22 X starta iz prvog reda , 10 sa P 1 . kad se zna da LH zna odvozit “vraški” dobar krug u Q 3 onda je rezultat VB sasvim OK . zna je žestoko “branit” leđa lewisu , a da zna bit “tvrda kost” kad se brani poznato je još iz williamsa . idealan je za merc/LH jer se nikad ne joguni pa čak i u “onoj” rusiji “protestira” je crvenilom lica i to je bilo sve . špekulacije ko je , a ko nije materijal za svjetskog prvaka su mi smišne jer kako to “izvagat” ? zavisi od više faktora … npr konkurentnosti bolida . ko bi tvrdija da je button materijal za svjetskog prvaka na osnovu njegovih 9 sezona od 2000. do 2008. ? a onda je u bawnu dokaza da ipak je kalibar za prvaka . ali da je umisto rubensa ima nekog “luđeg” za kolegu ? tu dolazimo do faktora 2 … npr da je neko drugi umisto seba bija kolega webberu 2010. možda bi mark ima jdnu titulu , a okladija bi se da velika većina misli da on nikad nije bija materijal za prvaka . faktori mogu bit i tim odredbe tj ako tim favorizira jednog od svojih vozača . neki su “predodređeni” , idealni materijal za prvake npr kimi ali da nije bilo dogovora tima sa vozačima ( koji je massa korektno ispoštova ) možda kimi 2007. ne bi osvojia ni tu jednu titulu iako bi u špekulacijam , a s obzirom na talent , brzinu “špekulanti” špekulirali sa više naslova finca . odakle pomisao da je ocon materijal za prvaka ? na osnovu čega se to zaključuje ? jer je mlad , ima talenta i ako bude vozija merca koji će nastavit sa dominacijom onda su titule zagarantirane ? ako je bija “podčinjen” u FI onda će bit i dođe li u merc 2020. ako ne bude … noga i karijera je gotova u kojem top bolidu će moč dokazat se ? u RB ? ferrariu ? McL ako ovi nastave napredovat ? ima tu nekoliko velikih talenata npr leclerc , norris , ne bi zanemarija ni russella …. možda ni albona koji je poprilično dobro odvozija prvi dio prvenstva ka početnik . ima i nešto starijih odličnih npr sainz , nije ni kvyat bezazlen . osim toga prvo se LH treba “namirit” tj poobarat rekorde te postavit nove teško ( nemoguće ? ) dostižne . a šta ako 2020. RB/honda naprave veći iskorak pa započme nova dominacija RB/H/maxa ? ko uz ovoliko “pitanja” , kandidata može pričat o oconu ka materijalu za prvaka ? na gridu ima popriličan broj odličnih vozača , neki su se dokazali titulama ali mislim u budućnosti da će teško osvojit više
    iijednu ( npr seb ) , neki su bili materijal npr ricciardo ali do titule ? ne ! neki su vrlo dobri ili odlični ,a nikad nsiu vidili postolje npr hulkenberg . alonso je bija među najboljima pa ? peh je šta je doša u ferrari u “sebovoj/RB eri” , a mnogi su na osnovu 2005./06. i talenta FA mislili da će toga ( titula) bit još . da je FA itekako materijal za još titula prvaka . VB je po meni jako dobar vozač , nije konfliktan , dobar u Q , čuva leđa lewisu i kad god može “otkida” bodove konkurentima merca . uostalo od dolaska u merc VB je stalno u vrhu ali naravno da ka najbolji pomoćnik ne može i ne smije bit na samom vrhu čak i kad bi vozija duplo bolje ;)



    8
    7

    1
  18. Bmw
    matej2018 Prikaži

    Ja sam pisao kao je prelazio iz williamsa da gledamo buduceg svijetskom prvaka…. ali Bottas me jako RAZOCARAO!!!! Imao je priliku pokazat sta zna ali pokazao je malo i ni malo…. Rosberg je za njega doktor voznje… ponavljam bio bi je jako drag ali 0 bodova sta bi rekli….



    1
    -1

    2
  19. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    Bottas, po meni, dakako, potpuno subjektivno, jbg ja navijam za Fince. A mladi Ocon mi je poslje Monaka pa u ocima do te mjere da i uzme tri naslova za mene nikad nece bit racer.

    Kao sto rekoh, subjektivno, objektivno, Russell ce bit Senna za obojicu, mislim da je i Wolfu to evidentno.



    5
    5

    0
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Za usporedbu Ocona i Russella bi valjalo sacekati jos malo, i Gasly je bio nada pa evo ga sad u drugoj ligi…

      A osim Ocona i Russella ima jos jako talentiranih mladica kojima bi Mercedesov poziv godio, prije svih Verstappen pa onda Sainz i Wehrlein.



      1
      1

      0
  20. Foxy Prikaži

    Problem je u tome da kada jednom Toto uključi radio i traži da puste Hamiltona ni jedan od njih neće se suprotstaviti.



    2
    2

    0
  21. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Mislim da se Oconu previse zamjera sto nije bio puno bolji u utrkama od Pereza koji je po meni jedan od najboljih vozaca u utrkama. 2012 je u Sauberu imao neke izvrsne vožnje i nekoliko postolja, a bio je i blizu mjesta u Ferrariju za 2014, ali je ipak potpisao za McLaren. U hibrodnoj eri je jedan od rijetkih koji je dolazio do postolja nekoliko puta izvan vozaca top3 ekipe. 2018 je Ocon u utkama imao 5 odustajanja a Perez 2 pa se i tu stvorila neke razlika. S druge strane za Russella jos uvijek ne znamo tocno kakav je znamo jedino da je puno bolji od Kubice i ima potencijal. Tako da ipak mislim da Ocon zasluzuje priliku u Mercedesu, a ako ne zadovolji vjerujem da ce ga se lako rijesiti.



    3
    3

    0
  22. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Ruseel



    1
    1

    0
  23. Gagi032 Prikaži

    Za merc je bolje Botas da ostane. Ovaj mali ce da sagori kao licna!!!



    2
    1

    1
  24. Inano Prikaži

    S obzirom da Botas ne Moze nista gospodinu Njinjinji…
    Ja san za Ocona – mozda on Moze ..



    4
    3

    1
  25. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Ma kakav Ocon, to nema nikakvog smisla, marginalno je brži od Bottasa, no karakterno bi brzo došlo do tenzija sa Hamom, vidjeli smo sa Perezom kakav mu je bio odnos.
    Također sam čitao da je Bottas jako dobar posao odradio na testiranju u razvoju bolida, što je jako bitan faktor.
    Po meni je bolji izbor pričekati još godinu dvije i onda Russella staviti u bolid, čini mi se kao veći potencijal od Ocona, s tim da ako Ham ode biti će mjesta sa oboje.


    0
    0

    0
  26. Ferrari
    GRID.N01 Prikaži

    Bottas je onaj kiji treba Mercedesu. Dovoljno dobar da bude u vrhu i taman su mu ubili samopouzdanje da ne maltretira Hamiltona na vrhu.
    Ocon je ionako bio samo prosječan, a uz to je imao hrpu incidenata od kojih su u oči najviše upali oni sa momčadskim kolegom Perezom.



    2
    2

    0
  27. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Ocon bi bio bolji izbor za publiku, Bottas definitivno bolji izbor za Hamiltona i Mercedes…tako da vjerovatno ostaje Bottas. :)


    0
    0

    0
  28. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Ako već moram da biram između njih dvojice, onda Bottas.
    Mercedes IMO treba da razvija ekipu za post Hamilton eru. Mislim da je Russell bolji kandidat zato što se on još uvijek smatra rookie. Ukoliko izgubi jednu čak i dvije sezone od Hamiltona, a pri tom bude dovoljno blizu njega, niko mu neće to zamjeriti.
    S druge strane Ocon ima veliku šansu da postane novi Bottas.


    0
    -1

    1
  29. dejan_s Donator Prikaži

    Moj stav je najbliži stavu koji je izrekao novinar Vetma. Još prije par dana imali smo mali nagovještaj oko raspleta pitanja drugog vozača u Wolff-ovoj izjavi koja je objavljena na ovom situ pod naslovom: “Ocon zaslužuje ……” https://www.f1puls.com/41307/wolff-ocon-zasluzuje-vozacko-mjesto-iduce-godine/

    Tako kaže Wolff: “Definitivno ne bih sabotirao Estebanovu karijeru tako da mu ne dozvoljavam da ode voziti drugdje u F1”
    ………
    “On(Ocon) ima sjajnu osobnost jer kaže da bi razumio čak i ako bismo to učinili. Ako bude trebalo on bi ostao u Mercedesovoj obitelji ili činio nešto drugo za nas.”

    Nemojmo smetnuti s uma da od 12 testnih dana ove godine Ocon nije dobio prilike niti da uključi ovogodišnji Mercedesov auto. Sve što je imao u ovoj “prisilnoj pauzi” je simulator. Pretpostavljam da je sve već gotovo ali da ipak treba malo drame “da pripreme javno mnijenje” na novi jednogodišnji ugovor s Bottasom.

    Bottasa još drže na vatri da bi ga dodatno omekšali i smanjili njegove prihode i oslobodili ga iluzije o traženju višegodišnjeg ugovora, a za Ocona vjerujem da planiraju udomljavanje na mjesto Kubice u Williamsu. Dok bi novi britanac George Russell trebao da preuzme Bottasovo mjesto od 2021. godine.

    Malo me iznenađuje, u komentarima, povlačenje relacija između Rosberga i Bottasa. Bottas nema ni u djelić slobode i komocije koju je imao Rosberg ma koliko ona bila mala. Nakon što 2016. godine, kada se Niko osmjelio da se suprostavi Hamiltonu, Nico je promtno napustio Mercedes iako je imao ugovor potpisan za nove dvije godine. Vjerujem da nije sve samo zbog “burnout-a” tj. sagorjevanja nego da je tu bilo dosta stvari koje nisu za širu publiku. No, dok ne stignu Rosberg-ovi najavljeni memoari, ostaje prostor tek za nagađanja.

    Kada sam pomenuo dužinu ugovora, ne treba zaboraviti da je Bottas sve ugovore do sada u Mercedesu zaključivao tek na godinu dana, dok je Rosberg to činio na bar dvije godine. Tako da nema smisla očekivati od Bottasa ništa više od običnog wingmana.
    Naročito me iznenađuju dileme nekih pobornika F1 kako to da Bottas ne predstavlja prijetnju Hamiltonu. Na stranu želja ali Bottas prvo nema sposobnosti za tako nešto, riječ o ispodprosječnom vozaču koji je kao “krajnja nužda” završio u timu srebrenih strijela. A vjerujem da i kada bi imao sposobnosti da bi se našao način da se Finac kultiviše na pravi način.
    Čak i kada bi zaista imao sposobnosti (kojih nema)…… kako bi se mogao suprotstaviti Hamiltonu kada bar pola godine strepi da li će imati ugovor za narednu godinu?
    Nerealna očekivanja! Bottas je dobio više nego što se ikada usudio očekivati …. da je ostao u Williamsu do sada bi već bio zaboravljen.
    Kako je u članku već pomenuto Bottas ipak može poslužiti još godinu dana. Biće dovoljna smetnja konkurenciji, a nikakva zapreka Hamiltonu. Kako imamo još samo jednu sezonu u ovom formatu takmičenja drugi timovi neće naći veće opravdanje da sve karte bace na sljedeću sezonu nego će prebaciti fokus na 2021. godinu. To posebno vrijedi za Ferrari koji je ove godine promašio koncept bolida, pa nema smisla da kompromituje pripreme za novo izdanje F1 u novoj 18 inchnom izdanju. Red Bull još uvijek nije spreman biti izazivač Hamiltonu naredne godine kako s pozicije agregata tako i pozicije drugog vozača(Albon) koji je ipak nepoznanica i pitanje je kako će se snaći.

    Oko izbora drugog vozača ne treba smetnuti s uma, niti varijablu Mercedesove moći u F1. Iako sam o tome više puta pisao ponoviću se još jednom: Mercedes može komotno ucjenjivati FIA-u sljedeće godine da će ići da obori ovogodišnji rekord po broju uzastopnih dvostrukih pobjeda. Može komotno zaprijetiti da će ubiti zanimanje za F1 nastojanjem da dobiju sve utrke u narednoj sezoni. A za taj zadatak dovoljan je i poznati a ipak slabi Bottas nego nepoznati, a možda bolji Ocon.



    2
    1

    1
  30. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ne mogu slušati/čitati sranja o ispodprosječnom Bottasu.
    Čovjek je kvalama ravnopravan vanzemaljskom Hamiltonu, prema tome to bi značilo da je i Hamilton onda barem prosječan. A to nitko s nešto tvari između ušiju ne bi tvrdio.



    4
    4

    0
    • dejan_s Donator Prikaži

      Vidite niti meni nije drago pratiti komentare koji pominju tu ružnu riječ na slovo “s” iz Vaše prve rečenice …….

      Ja već neko vrijeme mislim da je Hamilton prešao njegov vlastiti vrhunac i da je njegov zenit iza njega. To što ga ne vidimo s vremena na vrijeme “u prašini i modricama” može zahvaliti dijelom autu koji vozi a dijelom ekipi za koju vozi. Hamilton je prvoklasan vozač, ali nije nikakav “vanzemaljac” , kako je to gospodin Jergović imao običaj da kaže, to najbolje možete vidjeti po tome da mu trećerazredni vozač poput Bottasa s vremena na vrijeme uzima mjeru. Ne znam šta je u pitanju, zasićenje, motivacija, uroci baba Janje ili nešto treće………. bilo kako bilo to je svakako gotovo pa sramotno i svakako ne pristaje uz mit koji je stvoren o utimativnom, neuporedivom Hamiltonu.
      Za kraj ponoviću moje navode iz jednog drugog posta o Hamiltonu:

      “Ako doživimo da vidimo Mercedes u poziciji i ulozi u kojoj je ove ili prošle godine Red Bull vidjećemo, vjerujem u to, nešto što se nikako ne uklapa u mit o Hamiltonu kao o vozaču koji je mjera svih stvari. Istina već par godina stvarnost kao pravi “mythbuster” daje znakove da Hamilton nije (samo) ono što za njega tvrde neki uticajni njemu blagonakloni mediji, no kako su su nam britanci presadili ružičaste naočale kada je Hamilton u pitanju teško je vidjeti njegove slabosti koje su tako jasno ispoljile te 2016. godine u borbi protiv Rosberga ili ove godine kada nema potpunu dominaciju nad treće razrednim vozačem kakav je Bottas.
      Zbog atribucionog biasa lako vidimo da su greške ili slabiji rezultati Vettel-a ili Ricciardo-a djela ruku njihovih, no kada se to desi kod Hamiltona vuku se za rep atribucije kako je nešto drugo odgovorno, nešto nad čim Hamilton nije imao kontrolu (staviti po potrebi: loše gume, prejak vjetar, sabotaža sa pit walla, oštećenje podnice ……).
      Sa psihološke strane volio bih vidjeti do koje granice će mind games Hamiltona i britanca ići ako se desi da Mercedes posrne nakon 2020 godine.”



      4
      -1

      5
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Bottas moze samo parirati kad Ham podbaci a on odveze najbolje sto moze.. Kad obojica voze najbolje sto mogu, nema tu Bottas sta trazit..



      1
      -1

      2
  31. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Meni je Valtteri toliko drag da ja jedino navijam da izvede Rosberga jednu sezonu, uzme titulu i svima dokaže da je vozačina i ode iz Mercedesa. 2018. su ga slomili psihički i stvarno se čovjek vratio jak što nije jednostavno tada kad se preispitivao o svemu i svačemu. Zato želim da im pokaže zube i osveti se i onda da nakon toga ode u neku prosječnu momčad tipa Haas ili Renault gdje će uživati u vožnji i nama gledateljima priušćivati zanimljive utrke baš kao što trenutno radi Raikkonen koji se oslobodio tog pritiska vožnje u velikoj momčadi i vozi i uživa u tome.



    3
    3

    0
  32. Nigel Mansell
    dusko Prikaži

    Mercedes ima jedan (tj dva cilja).
    1. Konstruktorski naslov (i to im ovako ide dobro, imaju dva vozača na vrhu poretka)
    2. Hamilton prvak (i to im ovako ide savršeno)

    Zašto onda išta mijenjati?
    Ako jednog dana ode Hamilton, pa to ne znači da će njihov sadašnji drugi vozač biti prebačen u fokus za prvenstvo… nikom ne pada na pamet da će onda i oni dovesti prvog vozača? Tako da drugi vozač niti ne treba biti šampionski kalibar… jesu šampionski kalibri bili Barichello, Irvine ili Massa? Nisu, i baš zato su bili savršeni 2. vozači.

    Čak ako se i pogledaju bodovi… nakon 12 utrka Hamilton ima 62 boda prednosti pred Bottasom… i to je 5 bodova više po utrci…
    Da svaku utrku završe Ham 1., Bottas 2. razlika bi bila kolika? 84 boda… čemu onda promjene? Mislim da im ovo savršeno šljaka…


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.