Dnevnik: F1 u Hrvatskoj – 1. epizoda

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 5 godina 6 min 31 komentara

00 Prije pisanja

Strogo gledano, ovo neće biti priča o Formuli 1. Netipično za naše kolumne – neće biti špekulacija o vozačkim postavama, komentiranja proteklih događaja ili podizanja tenzija oko kontroverznih izjava ili poteza. 5 godina nakon otvaranja F1pulsa i 9 godina nakon prvog idejnog rješenja za tad revolucionarni GP1 portal – u tom periodu smo svi uključeni prošli kroz brojne anegdote, apsurdne, neugodne, smiješne i neobične situacije. Upoznali smo ljude koje inače ne bismo upoznali da nije bilo jednog beznačajnog događaja 2010. godine u studentskoj sobi u Zagrebu, a iako će netko reći da je ovo sve nevažno i da nema smisla gubiti vrijeme na internetske portale i pisanje o Formuli 1 – to ne može biti više pogrešno nego što jest. Osim obitelji – ne vidim što bi moglo biti važnije od ovoga. Neke od nas je to “trošenje” vremena i energije na ovaj “hobi” dovelo do studija novinarstva, neke od nas je dovelo do komentatorskih pozicija, neke je dovelo na Pantovčak, a neki su prilikom intervjua za posao na potpuno nevezanoj poziciji u financijskom sektoru doživjeli da ih budući poslodavac pita – “ma jesi li ti onaj kolumnist na F1pulsu”? Pritom smo svi dobro proširili mrežu poznanika i prijatelja na čitav sijaset ljudi, a kako to obično biva – na putu je bilo i par onih koje ne bismo nazvali prijateljima.

Priču pričam ja, potpisan imenom i prezimenom, pa je logično da će biti ispričana subjektivno, iz moje perspektive. Možda se provuče i kakva pogreška, nešto što je krivo shvaćeno tada ili mi je vrijeme iskrivilo sjećanje, ali neće biti namjerno. Uostalom, siguran sam da će svi likovi iz priče ovo i pročitati, pa su slobodni da me isprave.

01 Početak igrom slučaja

Kao u začetku svega – u početku bijaše jedan primitivni F1 portal na kojem je bilo sasvim normalno opsovati čitatelja (link), a kad mi je negdje 2010. dosadilo filozofirati im na Facebook statuse kako bi svoj posao mogli raditi bolje – palo mi je na pamet da bih umjesto pametovanja njima – ja mogao napraviti stranicu na kojoj se te greške ne bi radile. Da ne idemo u tehnikalije, za objaviti novu web stranicu potrebno je a) napraviti stranicu b) osigurati ažuriranje sadržaja c) odabrati i kupiti domenu (naziv) i d) zakupiti hosting (web prostor). Napraviti nije bio problem jer sam od 2001. džeparac zarađivao izradom stranica za apartmane, ažuriranje sadržaja također nije bio problem jer sam u to vrijeme bio student pa sam imao nešto viška vremena, smisliti i kupiti domenu – sve ok, nije teško ni skupo, a hosting, iako je malo skuplji, sam uspio priuštiti. Hosting postane problem tek kad se nakupi puno posjetitelja pa morate zakupiti veći paket, ali to se tad činilo kao slatka briga. Računao sam s tim da će na stranici biti jednoznamenkasti broj ljudi, a ako se nekim slučajem dogodi da se broj posjetitelja poveća – onda ćemo razmišljati o tome kako pokriti troškove.

Tako se rodio www.grandprix.com.hr. Ne morate otvarati tu adresu jer tamo sad više nema ništa. Nije bilo više ničeg niti nakon par mjeseci jer, kao što nisam očekivao, priča se zakotrljala i stvari su se počele događati.

To su bile godine kad je neka pametna glava na HRT-u odlučila da Formula 1 više neće biti dio njihovog programa. Free-to-air je, kako se činilo, otišao u povijest. Između sezona 2010. i 2011. nismo imali pojma gdje ćemo i hoćemo li uopće moći gledati novu sezonu. Čak ni na VN Australije 2011. nije bilo poznato što će biti s prijenosom, kad stiže meni (tada vlasniku anonimus portala grandprix.com.hr) mail: “Sve ok. DOBILI! Nitko ne smije znati, ali pripremaj stranicu, ne znam hoćemo li ići s kvalifikacijama, ali mislim da je nedjelja ok.”

Što sad, objaviti ili ne? Koliko je pouzdan izvor? Guglam, tražim reference, gledam može li se vjerovati imenu i prezimenu koji mi je poslao mail, a kojeg do tada nisam poznavao… Ime – check, povezanost s temom o kojoj priča – check… K vragu, ionako moj grandprix.com.hr čita 10 ljudi, u čemu je šteta da objavim poluprovjerenu informaciju? Nema štete, objavim na svom nečitanom portalu banner “Osiguran prijenos na HR televiziji za 2011!” i postavim oznaku “uskoro opširnije…”, pa da vidimo što će se dogoditi. Šaljem mail natrag – zahvaljujem na informaciji i pitam dodatne stvari, neke suptilne, neke direktne, na nešto očekujem odgovor, na nešto očekujem šutnju, ali mi sve od toga može dati novi trag oko toga je li taj izvor pouzdan.

Index.hr portal je u svojim začecima provalio Ivici Račanu da su u Britaniji internetski portali presudili izbore sa par odlučujućih postotaka – pa je Račan brže bolje pristao sudjelovati na chatu tad relativno nepoznatog portala Index, čime je njima posjećenost skočila i pogurala početak portala koji je i danas među najposjećenijim news stranicama u Hrvatskoj. Nešto slično, ali u manjem obujmu i specijaliziranom području se tako dogodilo sa grandprix.com.hr. Morate se sjetiti da je tad internetska scena izgledala drastično drukčije nego danas. Komuniciralo se po forumima HRT-a i net.hr, a obzirom da su svi živčano iščekivali vijest o prijenosu – netko je (čak nisam morao ja) stavio link mog grandprix.com.hr portala koji sad odjednom javlja da će prijenosa biti. Loša vijest se inače širi brže od dobre, ali već smo tada išli kontra struje, pa je tako i ovo bilo “van regule”. Dobra vijest koju smo prenosili od vrlo klimavog izvora mi je donijela toliko posjeta da sam sad već imao problem s hostingom. Previše posjeta = previše zahtjeva na server = padanje stranice i hitno kupovanje novog, jačeg paketa. Student nema love za kupovanje ikakvih servera, a kamoli tih malo pouzdanijih, ali što je tu je. Adrenalin oko početka nove sezone i intriga oko priče o prijenosima nalagala je da ne stanem s cijelom akcijom zbog par stotina kuna godišnje.

Ne samo da je moj portal došao na radar tih par stotina ljudi s foruma, već je došao i na radar čovjeka koji je bio glavni odgovorni za cijelu priču oko prijenosa na lokalnim televizijama. Tako je pet sati nakon objavljivanja tog bannera “Osiguran prijenos na HR televiziji za 2011!” stigao prvi mail od Dade.


Odgovor

31 komentara

  1. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    dosadilo filozofirati im na Facebook statuse kako bi svoj posao mogli raditi bolje – palo mi je na pamet da bih umjesto pametovanja njima – ja mogao napraviti stranicu na kojoj se te greške ne bi radile

    ovaj dio posebno cijenim :thumbs:

    Tako se rodio http://www.grandprix.com.hr. Ne morate otvarati tu adresu jer tamo sad više nema ništa.

    Mislim da je trebalo obrnuti redoslijed rečenica :zubo:

    Jako sam zainteresovan za ostatak priče :thumbs:



    5
    5

    0
  2. Nando
    Matek14 Prikaži

    Kaj je na kraju bilo s tim F1racingom? Zašto je to propalo?
    Nisam siguran jel taj web bio povezan sa časopisom, ali časopis je bio odličan. Imam ih još uvijek čini mi se iz sezona 07-08-09.

    Inače dobra ideja za tekst. Taman sam se ufurao u čitanje kad ono kraj. Čekam nastavak!



    3
    2

    1
  3. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Hvala Vam svima koji ste zaslužni za stvaranje najboljeg i najvećeg F1 communityja u Hrvatskoj i šire.

    Ovo se odnosi na izvrsne novinare, forumaše i komentatore!



    13
    13

    0
  4. Charles Leclerc
    reso20 Donator Prikaži

    Jebem ti Dadu i pleme xd



    4
    1

    3
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Prekratka epizoda s teaserom na kraju.

    Nadam se da ćemo u kasnijim epizodama saznati tko je bio pošiljatelj maila. Može tu jedna “kladionica” u komentarima?



    1
    1

    0
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odlično! iznimno me zanima ova tema.
    po naslovu sam mislio da idemo nekih 40-50 godina unatrag, kad vidim ono tema su hr f1 portali. preporučam izmjenu naslova u: Dnevnik: F1 portali u Hrvatskoj – 1. epizoda



    9
    9

    0
  7. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Opa,….. Ante Vetma priča priču o Mladenu Jergoviću…… ovo će biti sočno ( i točno ).



    3
    2

    1
  8. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Odlična kolumna :thumbs:. Jedva čekam nastavak.



    2
    2

    0
  9. Charles Leclerc 16
    Domach Donator Prikaži

    Definitivno dobra ideja za zabavit fanove F1 tokom ljetne stanke, i to sa temom nastanka našeg omiljenog portala.
    Taman se ufuram u čitanje kad ono…kraj :(
    Nestrpljivo očekujem nastavak.



    5
    5

    0
  10. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ovo bi moglo bit odlicno.. Hrpu stvari prihvacamo ovakvima kakve su sada, rijetko o cemu znamo ono, od samog zacetka..
    U maniri pravog redatelja, taman kad krene zaplet, piiiiiiiiiiip… Next episode….



    6
    6

    0
  11. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Odlično. Savršeno za ljetnu stanku kad nemamo što raditi osim surfati pod klimom



    5
    5

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.