Hamilton uz različitu strategiju pobijedio na VN Mađarske!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 5 min 142 komentara

[glasovanje utrka=”112″]

Lewis Hamilton stigao je do osme ovosezonske pobjede i 81. pobjede u karijeri na VN Mađarske na Hungaroringu. Nakon što je poslije prvog pit stopa zaglavio iza Maxa Verstappena, Mercedes je odlučio prebaciti Hamiltona na strategiju s dva pit stopa i time pogodio “u sridu” – Verstappen nije mogao braniti poziciju sa starim gumama te se morao zadovoljiti drugim mjestom nakon jučerašnjeg prvog pole positiona.

Posljednje mjesto na podiju pripalo je Sebastianu Vettelu nakon kasnog pretjecanja Charlesa Leclerca koji je većinu utrke proveo na usamljenom trećem mjestu, daleko iza Hamiltona i Verstappena.

Carlos Sainz je uspio ponoviti rezultat sezone petim mjestom nakon što je praktički pola utrke iza sebe držao Red Bull Pierrea Gaslyja.

Nakon lošeg starta iz prvog reda u Njemačkoj i Austriji, Max Verstappen ovog je puta dobro iskoristio startnu poziciju te zadržao vodstvo na ulasku u prvi zavoj. Bottas blokira kotač u prvom i drugom zavoju, a to iskorištava njegov timski kolega Hamilton koji vrlo agresivnim potezom prolazi s unutarnje strane trećeg zavoja. Pritom dolazi do kontakta u kojem Bottas oštećuje prednje krilo na Hamiltonovoj stražnjoj gumi. Već u idućem zavoju Bottasa prolazi i Charles Leclerc, također uz sličan manji kontakt, a ubrzo ga prestiže i drugi Ferrari Sebastiana Vettela.

Pored Bottasa, najveći gubitnik na startu bio je Pierre Gasly koji je također izgubio tri mjesta i pao na deveto mjesto. Sainz i Raikkonen su zaradili dva mjesta na startu, dok je Grosjean izgubio jedno.

Bottas u boks ulazi već u šestom krugu zbog oštećenja sa samog početka utrke. Mercedesova momčad mijenja prednje krilo na Finčevom bolidu i montira mu hard gume. Svi su startali na mediumu osim Raikkonena, Sainza, Norrisa i Grosjeana koji su krenuli na softu te Ricciarda koji je jedini krenuo na hardu.

Verstappen je cijelo vrijeme održavao oko dvije sekunde prednosti ispred Hamiltona, dok su dva Ferrarija kasnili preko 13 sekundi već u 17. krugu. U 23. krugu Hamilton pokazuje da je pojačao tempo i dolazi unutar sekunde zaostatka vodećem Verstappenu. Verstappen zatim odlazi u boks dva kruga kasnije i vraća se na drugo mjesto. Kao i gotovo svi vozači, prelazi na hard.

Hamilton je na stazi ostao nešto duže te u boks ulazi tek u 31. krugu. Na stazu se vratio sa šest sekundi zaostatka za Verstappenom, no već u 34. krugu ponovno dolazi u Nizozemčevu DRS zonu. U 39. krugu prvak napada i zamalo prelazi u vodstvo s vanjske strane zavoja 4, ali ne uspijeva ostati na stazi – odlazi preširoko te ispada iz DRS zone. U pomalo simboličnom 44. krugu Lewis Hamilton za cijeli krug obilazi timskog kolegu Valtterija Bottasa.

Bottas u 48. krugu po drugi put ulazi u boks po novi set mediuma i s devetog pada na 12. mjesto, a samo krug kasnije, iznenađujuće, istu stvar radi i Lewis Hamilton koji nakon boksa ostaje drugi, ali s 20 sekundi zaostatka i 20 punih krugova za sustizanje Verstappena.

U 52. krugu dobili smo prvo odustajanje dana – Romain Grosjean je povukao svoj Haas u garažu. Hamilton je iz kruga u krug skidao najbrži krug, a u 66. krugu ponovno dolazi u DRS zonu Maxa Verstappena. U 67. krugu Hamilton bez većih problema obilazi Verstappena s vanjske strane zavoja 1 te preuzima vodstvo. S obzirom na ogromnu prednost od preko minute ispred dva Ferrarija, Verstappen je u 68. krugu otišao po novi soft i bod za najbrži krug.

Dok su se Verstappen i Hamilton cijelu utrku u “svojoj ligi” borili za pobjedu, dva su Ferrarija minutu iza njih vodila borbu za treće mjesto. Leclerc je bio na uobičajenoj strategiji medium-hard, dok je Vettel drugi stint odradio na softu. Te gume nisu samo da su izdržale do kraja, već su očito i bile brže jer je Vettel u 68. krugu napao i prošao Leclerca te ukrao podij mladom timskom kolegi.

Fantastičan je posao odradio Carlos Sainz, drugu je utrku zaredom ostvario rezultat sezone petim mjesto i to nakon što mu je Pierre Gasly pola utrke proveo u mjenjaču. Raikkonen je završio sedmi ispred sunarodnjaka Bottasa, dok su krug osvajača bodova zaključili Lando Norris i Alex Albon.

Svakako treba spomenuti 16-plasiranog Georgea Russella, aktualni F2 prvak je nakon briljantnih kvalifikacija slične performanse ponovio i u utrci gdje je iza svog Williamsa ostavio Racing Point Lancea Strolla, Alfa Romeo Antonija Giovinazzija i naravno, kilometrima daleko, timskog kolegu Roberta Kubicu.

Ovom smo utrkom stigli do velike ljetne stanke, nova utrka čeka nas za tek za mjesec dana na belgijskom Spa-Francorchampsu!

# Vozač Momčad Zaostatak Bodovi
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 1:35:03.796 25
2 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA +17.796s 19
3 5 Sebastian Vettel FERRARI +61.433s 15
4 16 Charles Leclerc FERRARI +65.250s 12
5 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT +1 krug 10
6 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA +1 krug 8
7 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 krug 6
8 77 Valtteri Bottas MERCEDES +1 krug 4
9 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT +1 krug 2
10 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA +1 krug 1
11 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES +1 krug 0
12 27 Nico Hulkenberg RENAULT +1 krug 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI +1 krug 0
14 3 Daniel Ricciardo RENAULT +1 krug 0
15 26 Daniil Kvjat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA +2 kruga 0
16 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES +2 kruga 0
17 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES +2 kruga 0
18 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI +2 kruga 0
19 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES +3 kruga 0
8 Romain Grosjean HAAS FERRARI nije završio 0

Rezultati VN Mađarske 2019.
1. slobodni trening
2. slobodni trening
3. slobodni trening
Kvalifikacije
Utrka


Odgovor

142 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Lewis, vozačino!!

    Dobar šamar Maxu i Horneru koji su se digli u nebesa sa izjavama tko je najbolji vozač na gridu.



    32
    -4

    36
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Lewis je vozačina, ali kakav šamar?? Pa vidilo se iz aviona danas da je merc najbrži bolid i max ga je odlično zadržava dok su bili na istim gumama. Činilo se kao da nema rješenja ham i onda merc ponovo izvodi odličan taktički potez i na kraju imamo lagano obilaženje na bržim gumama.



      28
      15

      13
    • HonestlyGuys Prikaži

      Jedino ocito u ovoj utrci je da je Mercedes jos vise zastrasujuce brz nego sto smo mislili, sigurno sekundu brzi od ostatka grida. Puno srece za Lewisa da mu se takav bolid poklopio i da to traje toliko dugo, nista vise



      19
      1

      18
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Viruj mi GUME su bit.



        11
        7

        4
      • HonestlyGuys Prikaži

        Iskreno, ne mogu docekat da Max dobije bas konkurentan bolid, momak je pravo osvjezenje, iako navijam za Ferrari (koji je danas bas bio ocajan). Lako je Lewisu bit “vozacina” kad s ovim bolidom anulira 7s zaostatka na tek nesto mladjim gumama nakon prvih boksova doslovno u 3 kruga. Strava da ce za 20 godina netko njega nazivat najvecim ikad.



        15
        -2

        17
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Aj mi reci molim te jesi li ikada u životu vidio da netko napravi najbrži krug u utrci u zadnjem krugu gamama starim nekih 25 krugova i to čini mi se najtvrđa komponenta.
        To govori sve.



        23
        20

        3
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @Mario
        Ne bi niti sada vidio najbrži krug da se ne dijele bodovi. Manjak goriva donosi puno više brzine nego što starost guma odnosi (osim na kraju života gume).



        2
        -1

        3
      • avalon Prikaži

        Mario … ne bi ti prizna lewisu ni da ti inkvizicija nokte čupa … i onda bi u “deliriju boli” šaputa ” max , max ” treba ti virovat kad pišeš da su gume bit ? mercedes je sa gumama u trci najbolji , misliš , najbolje ih “čuva” ? aha , max je gume minja u 25. LH u 31. s tim šta je zadnjih nekoliko krugova prije odlaska u box lewis vozija poprilično sporije od maxa jer su mu gume bile “out” . po tome bi ispalo da je lewis ima “brzine” u gumama nekoliko krugova više od maxa šta je skoro zanemarivo . koliko su gume lewisa bile loše “govori” činjenica da kad je MV otiša u baox lewisu su poručili kako je vrime za “hammer time” ali gume nisu bile sposobne za to . posli izmjene lewis je ganja maxa i zbog toga više trošija gume , 2 puta je pogriješija šta je dodatno škodilo gumama . onda u 48. krugu iz mercedesa dolazi potez “kapitalac” … prelazak na srednje meke . iako tvrda komponenta maxove gume su već bile stare 23 kruga , u mercedesu su zaigrali riskantno ( ni LH nije virova u ispravnost poteza ) i na kraju se potvrdila ona ‘no risk, no profit’ . “adut” kako je merc najbolji ( naj nježniji ? ) sa gumama uz “dokaz” silvestona kad ja LH sa 32 ( ne 25 ) krugova starim gumama najtvrđe mješavine odvozija najbrži krug slabo mi drži vodu jer silverston je po konfiguraciji sasvim drugačija staza od hungaroringa . mađarska je skoro ( po konfiguraciji) ulučna trka , uska , nagle promjene smjera , kako neki kažu MC bez ograda , zidova . u mađarskoj se zbog toga 50 % kruga vozi punim gasom , a u engleskoj 70 % ;) vjerovatno postoji i razlika u podešavanju down force – a . kad je LH ostvarija najbrži krug u silverstonu prosječna brzina mu je bila 242 , 7 , a danas maxu u njegovom rekordnom krugu 204, 5 kmh . možda ti i ovo “govori” da se ove 2 staze pa time ni potrošnja guma ne mogu usporedit . mercedes najbolje “zna” gume mada ni RB u zadnje vrime nije loš u tom segmentu i nisu gume razlog današnjoj pobjedi merca/LH nego proračunata taktika sklona riziku koja je RB falila + fanatična upornost , želja za pobjedom lewisa . isto je ima i max ali bez podrške “rizika , muda u RB . da su ovako nešto uradili u ferrariu sad bi se pljuvalo po njima zbog gluposti , a kad se desi RB onda su gume bit . jesu ( ka i mnoge druge stvari u pripremi bolida za trku ) ali i dobre “računđije” koje kalkuliraju , simuliraju sve moguće opcije . u mercedesu to rade odlično , a kod drugih konkrenata hm … kako kad . i zato ( uz sve ostalo ) je mercedes No 1 . zašto je teško priznat da je danas LH uz rtiskantnu taktiku odvozija stvarno odličnu trku ? nike ne može negirat da je i max tako odvozija , da pobjeda LH ne umanjuje maxovu odličnu vožnju ali u mercu je i taktika bila pobjednička , a u RB nije .



        6
        2

        4
      • Pirelli Hypersoft
        Einspritz7 Prikaži

        @HonestlyGuys
        A šta misliš pod baš konkurentan , da bude 3 sekunde po krugu brži od svih ostalih ?!
        To nećeš nikad dočekat.
        A šta je RB nego konkurentan itekako , već prošle a pogotovo ove sezone .
        Je , je , kad Max pobijedi onda je to zato što je vozač , a kad izgubi onda je bolid kriv , ajd ne izmišljajte !
        A u stvari ti ne navijaš za Maxa , nego protiv Hamiltona .



        6
        3

        3
    • Mercedes
      Serviser Donator Prikaži

      Bravo Merc I Ham.Taktički odigrano,nemam riječi.Bi li se reklo da su namjerno bili sa prvim stintom duže vani ili ne,to samo oni znaju.Dalje neću komentirat.



      7
      6

      1
    • Mclaren
      KERS Prikaži

      Uf kolko hejtera tu ima..cudo..al neka vas je jos i vise..znaci da Lewis rastura. Frustracija je tim veca sta ga jednog dana nece skinuti Ferrari vec Mclaren ili RB???



      13
      4

      9
      • avalon Prikaži

        KERS… McL i RB su neki mladci iz nižih kategorija koji uskoro dolaze u F 1 ? i za koji tim vozi taj ferrari ? ako već spominješ LH , a ne mercedes onda spomeni i vozače koji bi mogli ili koji neće skinit lewisa , a ne timove . mercedes mogu skinit McL , RB , a lewisa valjda max i norris ….



        1
        0

        1
    • Safety Car
      IvantheChristian Prikaži

      Oba su dobra vozača. Pa možemo reći samo bravo Mercedes na odličnoj taktici i Hamilton na dobroj vožnji. A za drugu ekipu bravo Max jer si zadržavao Hamiltona koji je vozio sa boljim i brzim bolidom. Bodovni pobjednik je Hamilton a pobjednik na mišiće je Max i neznam kaj tu tebe tolko smeta da pises Lewis vozačino? Lik pol utrke place na team radio. Bravo Lewis na cmizdenju



      9
      -7

      16
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Dobro, ovo Bottas vjerovatno nebi mogao izvesti, ali ni Hamilton nebi mogao pobijediti na istoj taktici. Imao je nekoliko krugova svježiji hard u drugom stintu. I sa dva izlijetanja je propustio dva puta da uzme prvu poziciju. I onda kasnije izgubio onu početnu svježinu guma, i više nije mogao ništa. I onda Mercedes uradi odličan potez sa drugim zaustavljanjem, i to je bilo to.



      4
      4

      0
    • Marlboro
      M_M 1983 Prikaži

      Svaka čast neosporno je da je Hamilton vozačina i čestitke na pobjedi ali on u F1 nije ništa vozio osim dolida kojeg pokreće Mercedes!



      4
      4

      0
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Kakva izvedba Lewisa i Mercedesa.. Kakvo vodjenje utrke.. MasterClass.. Ferrari uspio ostat u istom krugu sa Maxom i Lewisom.. Yipikaye..Barem je Seb uzeo postolje.. Bottas flop..



    26
    20

    6
  3. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Svaka čast Mercedes, genijalan potez.
    Bravo Seb.
    Lord Gasly će dobit nogom u guzicu.



    22
    21

    1
  4. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Svima hejterima lewisa



    17
    -7

    24
  5. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Za ovo mu nema nitko ništa reć, Mercedes nakon blamaže u Njemačkoj opet pokazuju da su za strategiju miljama ispred ostalih… Svaka čast i Vettelu te Sainzu… Gaslyjevo i Bottasovo sjedalo se gadno trese…



    31
    31

    0
  6. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Opeta DOTD MV



    2
    -6

    8
  7. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Hamster već sad šalje snimke Netflixu..



    52
    49

    3
  8. Pirelli Hypersoft
    MarkoCro33 Prikaži

    Mozda napokon vrijeme da se prizna da je Lewis vozacina? Kakva utrka Hamiltona i Merca.

    Sta reci za Ferrari? Tuga.

    Gasly opet truba… Visi Sainzu u DRS-u pola utrke i ne moze mu nista.



    19
    8

    11
  9. Rolex
    nebum kopiral Prikaži

    Horner je izgubio utrku maxu. ne razumijem zašto nije mijenjao na najbrži soft 17 krugova prije kraja? još uvijek je mercedes najjači auto a toto najpametniji šef tima



    23
    19

    4
  10. Formula1
    f1zd Prikaži

    Solidna utrka. Bravo za Merc i Hamiltona.
    Ferrari sramota.



    9
    4

    5
  11. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Mercedesu naklon do poda za strategiju. Žao mi je Maxa ali jebiga, i Leclerc je bio fasovao dva puta dok je bio u vodstvu. Mini Alonso ubija u F1.5, šteta za Norrisa jer već par puta gubi bodove zbog loših pitstopova.



    21
    20

    1
  12. Master_F1 Prikaži

    Čestitke Mercedesu i Hamiltonu, sad se izjednačio sa Schumijem sa 7 pobjeda u Mađarskoj. Čestitke i Maxu, razvalio je Ferrari. 68. krug Ferrari je bio minutu iza Maxa, a McLaren 45 sec iza Ferrarija. Bliži je McLaren Ferrariju nego Ferrari Red Bullu :D BTW dobra utrka za McLaren, Kimija i Albona. Renault razočarao.



    14
    9

    5
  13. Imola Prikaži

    Publika je bila sjajna ?????



    18
    18

    0
  14. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Super utrka za ispratiti nas na pauzu, vrhunska strategija MB, vrhunska izvedba Hama.
    Ferrari nije bio u istoj utrci ko vodeći dvojac, Sainz bolji od Lorda u RB svaka čast.
    McL glatko best of the rest.



    13
    12

    1
  15. Nico Hulkenberg
    Jaime22 Prikaži

    Koliko god me Ivica Blažićko i Neven Novak pokušavaju uvjeriti da ovo nije bila dosadna utrka, mene su Silverstone, Austrija i Hockenheim vjerojatno previše razmazili jer mi se ovo činilo pomalo procesijski.

    Više od minuta razlike između prve dvojice i dva ferrarija koji su vozili neku svoju utrku pa zatim još +1 minuta razmaka ferrarija od ostatka grida. Ne znam, kao da opet nešto fali.



    7
    -7

    14
    • Michael Schumacher
      HuMS32 Pretplatnik Prikaži

      Nije bas zahvalno usporedivati danasnju utrku sa protekle tri vanserijske utrke, ali nakon 60/70 krugova borbe za P1 tesko bi me netko uvjerio da je bila dosadna utrka. Unatoc procesijskoj reputaciji Hungaroringa.

      A sto se tice Ferrarija, bruka i sramota, u jednom trenutku +60 sec, na kraju +50sec..



      12
      12

      0
  16. Mercedes
    F1MercedesTeam Prikaži

    Wow, just wow…



    10
    6

    4
  17. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Kakva strategija i kakva voznja….Danas je Mercedes jos jednom pokazao svoje ime (ako izuzmemo Bottasa). Max je odvezao fantasticnu utrku iako nije bio najbrzi bolid danas. Nazalost slijede malo slabije utrke za njih tako da ne moramo ni ocekivati Gaslya u top 10. Sainz je u bolidu koji je na pocetku utrke gubio i po vise od 2 sekunde za Red Bullovim Maxom, zadrzao Gaslya pola utrke iza sebe. Svaka cast Lewisu i Mercedesu na ovoj predstavi.
    P.S Magnussen me danas pozitivno iznenadio u defanzivnoj voznji. Ne volim ga previse zbog nacina voznje, ali dobar je on vozac. Mislim da se pretjeruje oko njega i Grosjeana. Pa Haas je kao tim sporiji od konkurenata.



    14
    11

    3
  18. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Da je bilo još 10 krugova, imali bi samo 2 bolida unutar istog kruga.. šta onda reći o ovoj utrci??
    iako sam očekivao da Ferrari neće biti bogznašta na ovoj utrci, no zaostatak od minute je neprihvatljiv.. neprihvatljiv!!! radije bih vidio Sainza na postolju..



    5
    1

    4
  19. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Svaka cast Mercovim strategima opet su pokazali da su odlicni nemrem ni RB stratege krivit tesko je u tak kratkom vremenu odlucit a Ham bi izaso ispred jer je Max zapeo u prometu lako bit pametan nakon utrke .Merc pokazao da ima jos rezerve ,al RBHonda je blizu i 5 utrka za Maxov motor bez kvara pouzdanost je tu al treba jos malo konjice nadajmo se da ce na novom specu bit bolje
    Ajmo RBHonda !!!



    9
    9

    0
  20. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Svaka cast lewis, odlicno odradjena utrka i sprovedba strategije u stilu schumija 98.

    Max odlican, nije se moglo uciniti nista, barem bod za FL.

    Ferrari katastrofa, minuta iza je strasno, barem ce sljedece 2 bit bolje.

    Mclaren odlican, fali im malo i srece sa pit stopovima, stalno im jedan vozac malo izvisi.

    Kimi odlican kao inace.

    Gasly i bottas definitivno nisu vrijedni top 3 momcadi.

    Renault i haas katastrofa.

    Ostali ok al moze bolje.

    Neznam dali je itko primijetio ali vec me cijelu sezonu iritira kasnjenje u prijenosu kad prebacuju s vanjske kamere na onboard i obrnuto, gdje u prvom slucaju nije toliki problem, ali kad je s onboarda na vanjsku kameru izgubi se najmanje sekunda, najbolji primjer borba 2 ferraria. Nemam osjecaj da je proslih godine bilo tako izrazeno.



    5
    3

    2
    • Vw
      RalfSch Prikaži

      Ne znam kako je u Hrvatskoj ,ali kod mene u Njemačkoj prijenos je na Rtlu i kad krenu reklame traju po 15min

      Ugl opcenito RB razočarao taktikom dok je Mercedes klasično odlično odradio taktički dio.



      3
      2

      1
  21. Ferrari
    f1 puls korisnik Prikaži

    Dobra utrka. Rbh se poboljšala u zadnje vrijeme. Sada su ispred ferrarija na nekim stazama, jedva čekam monzu, i pobjedu ferrarija na nekoj utrci.



    4
    3

    1
  22. Mclaren
    CrveniBatman Prikaži

    Joj što je onaj Zvonimir s AS dosadan s Hamiltonom….



    4
    0

    4
  23. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Kad pogledate minuse i pluseve na komentare jasno se vidi da LH nikada neće biti popularan. Jedini spas mu je da otiđe u SF.



    10
    -5

    15
  24. Vw
    RalfSch Prikaži

    Pala RBH taktika ko krmača u blato.



    9
    6

    3
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Mislim da nisu mogli puno napravit danas, borili su se protiv bržeg protivnika.
      Ne znam kako bi u ijednom scenariju pobijedili
      a) hamilton ode u boks a verstappen ostane na stazi- vidili smo šta se dogodilo
      b) hamilton ode u boks, idući krug ga pokrivaju ovi iz red bulla- s obzirom na zaostatak od 1 sek i krug na svježim gumama za očekivati je da bi se vratio iza hama, a to su i rekli maxu inženjeri
      c) u rb anticipiraju mercovu taktiku i pozovu maxa u box- mislim da bi tada jednostavno ham ostao do kraja na ovim gumama (koje su bile nekoliko krugova mlađe od maxovih) i ne vjerujem da bi max imao tempo da uhvati hama do kraja utrke



      9
      9

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Mercedes je danas bio brži bolid i nema te taktike koja je mogla održati RB ispred.

      edit: evo Scuderia je već točno objasnio sve scenarije.



      8
      7

      1
      • Ayrton Senna
        madgalico Prikaži

        Kako nije bilo taktike? Da je RB usao krug prije Hamiltona, mozda bi on bio taj koji bi skinuo Hamiltona nakraju. Ovaj put je Mecka nasamarila RB i to je to…Ista stvar kao sto se Vettelov plan C odigrao bolje naprem Leclercovog plan A.



        2
        -4

        6
      • Ayrton Senna
        Hr1982 Prikaži

        Jedino da je Max otiso u drugi box prije Hamiltona sumnjam da bi mogo Ham do kraja isto ko i Max al rjetko bi tko napravio takav potez na prvom mjestu, da Merc je bio danas najbrzi bolid jos jednom svaka cast Mercovim strategim Max u guzvu Ham Box jedna od jacih odluka stratega makar je i rjetko ovak napeto za 1mjesto
        Al definitivno se nemre RB krivit za strategiju to je bila nijansa al opet govori da mozda smo na dosta staza vidli 1 box a 2 bi bila bolja bar kod ovih di je box kratak 20sec cca.



        2
        2

        0
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Kako kad je Merc bio znatno brži i gume su mu znatno duže držale?



        1
        1

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        A ko bi normalan sa P1 iso u box a brzi auto je na 1 sekundu iza tebe em ima mladje gume, em ih bolje drzi.. Pozicija mnogo znaci u Madjarskoj, vidis kako je Max odlicno drzo brzeg Luju iza sebe.. Da je Max otiso prije Hama u box, utrka bi vec tad bila gotova..



        5
        5

        0
      • Ayrton Senna
        madgalico Prikaži

        RB nije imao izbor, totalna pat pozicija sa njihove strane u tome i je caka. Odigrali su najbolje moguce sta su imali u rukavu.

        Meni nisu jasne te gume midium i hard..Ham je na hardovima skinuo 5-6 sec zasotatka u 2 kruga a sa midium se mucio sve do samog kraja!?



        4
        3

        1
      • F1puls Portal
        Sarma Donator Prikaži

        @madgalico Mercedes je sigurno odvrnio tad…



        2
        0

        2
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Ma nije to je standardna taktika u toj situaciji.
        Prvo je stisnuo i smanjivo razliku oko sekunde dok nije došao na razumnu udaljenost zatim pustio Maxa da se muči i štedii gume i zadnjih mislim oko 8 krugova do kraja stisnuo dok su Maxo e gume bile gotove i sa lakoćom ga prestigao. Mislim svaka čast i Hamiltonu.



        1
        1

        0
  25. Ferrari
    AlijA Prikaži

    A jeste se kakilo ovi dana oko Max-a . Pa čak se spominjala borba za titulu . Vjerovatno je on opet vozač dana .



    5
    -3

    8
  26. Ferrari
    PhillSF Prikaži

    Čestitke Mercu a posebno Jamesu na odličnom callu a zatim Hamu na odlicnoj vožnji !

    Osim dvoboja VER-HAM utrka za ubit oko :P



    6
    3

    3
  27. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Vettel uz različitu strategiju pobijedio Leclerca na VN Mađarske! Isto važi…

    Čestitke Hamu i Maxu! Odlican triler od utrke.

    Svi skinuti za krug, dva osim Ferrarija…

    Nista defintivno mit br. 5 srusen. Mozemo u F1 i bez Ferrarija. Hehehe



    8
    2

    6
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Tebi je ocito Ferrari “pain in the ass”….. ja imam na to odgovor takoder., jos jedan na ono od neki dan. Neki se rode ko hejteri , i umru takvi…..



      8
      4

      4
      • Ayrton Senna
        madgalico Prikaži

        Nisam hejter uopce, samo volim sprdati ferrariste tu i tamo… ;p Neki tu ne kuze sarkazam valjda….

        + Da je Leclerc dobio isto bi mi bilo drago. Ne navijam za timove, nebitni su mi..samo za vozace…



        5
        -2

        7
  28. Rolex
    nebum kopiral Prikaži

    gledam proglašenje i ferrari kao da ne bi uopće trebao biti na postolju koliko su loši za svoju reputaciju u ovom trenutku



    10
    9

    1
  29. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Ovo nije bila obična pobjeda Lewisa, i toliko body language-a tome i svjedoči, kao i njegove izjave.

    Bio je to odgovor na zadnje izjave oko toga tko ima najvećeg…i to na način koji se jedino pamti – direktno na stazi.

    Mladi bull je tu, vreba, oštri rogove i samo je pitanje dana kada će postati prvak, no Lewis je trenutno najkompletniji vozač Fotmule 1 i danas je i sam sebe uvjerio da je to još uvijek tako, i zbog toga nitko sretniji od njega samog.



    18
    9

    9
  30. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Možda najbolja borba na ovoj utrci, ona između Gasly-ja i Sainza nije prikazana niti jedne jedine sekunde. Sramota.



    15
    15

    0
  31. Mclaren
    KERS Prikaži

    Cestitke Lewisu i Maxu na pravoj borbi..??



    8
    8

    0
  32. Fia
    cucla100 Prikaži

    ovo je bilo u Schumijevom stilu.. Gdje je kolumna??



    6
    -1

    7
  33. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    @avetma šta ćemo za onaj mit Lewis Hamilton? :D



    10
    6

    4
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Koji? Da odustaje kad ne ide sve po planu? :) Čuo si i Lewisa kako se ispričao Jamesu na kraju zato što nije vjerovato u njegovu strategiju. Osim tog kukanja je odradio sjajnu utrku, kao što se od njega i očekuje. :thumbs:



      15
      8

      7
      • Mclaren
        LH44 Donator Prikaži

        A dobro u jednom momentu je Max odradio 0.025s brže vrijeme i normalno je da tu počinješ sumnjati u gume i da li će imati tu deltu da ga stigne i da ima par krugova da ga prestigne, ali svejedno i uz sumnje je nastavio voziti zvjerski i dočekao Maxovo padanje sa klisure. Više od pola grida bi posle ta 2-3 kruga sumnje popustilo i bacilo pobjedu.



        3
        0

        3
  34. HonestlyGuys Prikaži

    Bottas rupa od vozaca i karaktera, nije dovoljno sto je on sam los, nego konstantno pokusava drugima unistavat utrke. Nakon sto je zakacio Lewisa,, kasnije udara i u Leclerca dva zavoja kasnije nakon gubitka pozicije. Steta sto zauzima mjesto u ovakvom bolidu ili zapravo u bilo kojem bolidu u F1



    5
    -3

    8
  35. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Naravno da je uz strategiju jer od vožnje ne bi bilo pobjede.
    Red Bull odličan, barem jedan bolid.
    Ferr___________________________________________
    Mcl također odličan.



    3
    2

    1
  36. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Mozda ovde ima mladjih generacija,koje jos uvijek nisu toliko upucene detaljno u sport. Mozda ovde ima i onih koji duze prate F1,ali zbog svoje mrznje prema nekome,ne vide daleko. Pa pisu da je Lewis pobjedio zbog dobre taktike Mercedesa i nicega drugog,pisu da je Lewis imao superioran bolid pa lagano pobjedio. To je za mene malo reci smijesno.

    Prvo ko prvo,cijeli vikend je Max u desetinki sa Mercedesima,drugo ovo je staza koja ne dozvoljava laka prestizanja,staza koja je tehnicki zahtjevna i na kojoj imamo onaj “prljavi” zrak o kome vozaci pricaju da je los jer se bolid ispred tesko prati,a jos teze prestize. Staza koja trazi potpunu koncentraciju vozaca jer je puna brzih i sporih krivina. Samo jedna mala greska i gubite sve. Mercedes je cak pogrijesio na prvoj zamjeni guma jer nisu povukli Hamiltona u boks prije Maxa,a po meni je na stazama u kojima planira ici 1 u boks,uvijek bolje raditi undercut,jer to sto ce ovaj iza vas imati 2,3 kruga svjezije gume na kraju ne znaci puno. Toliko o superiornoj taktici Mercedesa,znaci greska.

    Hamilton je onda krenuo na sve ili nista,jer pomoci vise nije bilo. To sto ste gledali su bile maestralne voznje i krugovi, veliko skidanje prednosti Maxu i na kraju napad. Ako neko prica o superiornom bolidu,zanima me samo zasto Bottas sa tim superiornim bolidom nije uspio preci Kimija zadnjih 5 krugova iako je bio i na svjezijim i brzim gumama?? Na kraju kada Hamilton nije uspio preci Maxa,jedina i zadnja preostala opcija je bila otici po druge gume i pokusati ono zadnje sto je preostalo,skinuti vrijeme i proci Maxa na stazi.

    Ne znam sta je tu maestralno u taktici Mercedesa i zasto se Mercedesu skida kapa,kada je to bio jedini preostali potez na trci za pokusaj ulova prvog mjesta. To sto je Mercedes uradio na kraju sa gumama,to sam znao i ja,ali voziti cijelu trku maestralno u prljavom zraku i ne napraviti nijednu gresku prilikom kvalifikacijskih krugova u zadnjem pokusaju,ne bi niko bolje uradio od Hamiltona.



    14
    6

    8
  37. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Divlja vožnja Lewis, užitak za gledat, još i da navijam za njega užitak bi bio veći.



    6
    2

    4
  38. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Zadovoljan sam trkom i Mercom. Uz napomenu da Botas može zahvaliti na poklonu Charlesu a ne Lewisu.



    4
    2

    2
  39. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Polako se bojim da će Sainz dobiti poziv od Red Bulla. Lord je takav kakav je a Sainz nije bio puno sporiji od Maxa dok su vozili zajedno.



    5
    5

    0
    • Master_F1 Prikaži

      Može Sainz dobiti poziv, može čak i dva poziva od RB-a, on je zacementirao mjesto u McLarenu za iduću godinu, možda čak i duže. A Gasly ako dobije pedalu može slobodo mijenjati struku. Ne samo da ga nitko ne bi volio u F1, već ga nitko ne bi volio vidjeti u automoto svijetu :)



      4
      4

      0
  40. Honda
    Red Bull no1 Prikaži

    Jedno pitanje, da li je ovo 5 trka sa istim komponentama u Verstapenovom i Gaslijevom autu?



    5
    4

    1
  41. Ferrari
    Peky03 Prikaži

    Ferrari uložio 90 % budžeta u razvoj motora samo da pobijede u Monzi.



    5
    4

    1
  42. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Cestitke Mercedesu! Nemojte se dzapati oko Hamiltona. Normalnom i realnom covjeku je jasno ko je danas pravi pobjednik. Sve cestitke za strategiju.



    5
    4

    1
  43. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    Zao mi sto Max nije pobijedio s pole-a ,al bolji i brzi je danas pobijedio,cestitke Lewisu i Mercu na strategiji,uglavnom zadovoljan sam s vikendom i napredkom od RBH!sad malo pauze pa da vidimo sto je Honda spec4 spremila,bravo za McLarena i Sainza,odlični su!!!



    6
    6

    0
  44. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Mercedes još uvijek razvaljuje konkurenciju na stazi. E moj Osmane, kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje, a Mercedes još uvik gori. ???


    0
    -2

    2
  45. Ayrton Senna
    Ayrton S Prikaži

    Ako moze link za utrku
    Hvalaa


    0
    0

    0
  46. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Uf bome zasluzena pobjeda Mercedesa i odlican tajming za box. Koliko je lewis dobio toliko su i stratego njihovi odradili ogroman posao. A Ferrari mpze imat planove sa svim slovima abecede i to im ne bi pomoglo…. Odlican i meclaren i George ruseel. Utrka super



    2
    1

    1
  47. avalon Prikaži

    baš sad gledam na you tubu klip rozberga … ima interesantnih stvari . kratki razgovor sa kimijem , a onda još izjava ( za medije ) maxa o lewisu . npr max je izjavija kako bi puno vozača ostvarilo uspjeh LH ( 5 titula ) kad bi imali/vozili njegov bolid . i još jedna ali nisam shvatija rozberga ko je to izjavija , a glasi kako bi fernando ima 8 ili 9 titula da je uvik ima pobjednički bolid ka šta ima lewis jer je alonso bija briljantan vozač . max je izgleda preuzeja taktiku LH tj da preko medija igra psihološke igrice ka šta je radija i radi lewis te da tako pokuša “uči u glavu” LH . interesanto od mladca , izgleda mi ka mladi & stari tj po godinama mlad , po vožnji , ponašanju ( uključujući i onu od prije dan , dva i sad ove ) ka da ima bar 30 + godina , iskustva . ovo sve je snimljeno posli Q i možda je dijelom i zbog toga LH trku odvozija ko da ga “vrazi gone” da pobjedi maxa . možda ga je max ozbiljo “uboja” . na maxa sudeći po razgovoru nakon trke sa di restom ovo nije utjecalo , bija je opušten , zadovoljan , nije izgleda umoran za razliku od lewisa …. ajde da sam doživija i to da se neko sa LH “poigra” na njegov način :)



    6
    4

    2
  48. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    U ovoj utrci pobjedu je odnijela ekipa sa Mercedesovog zida odlaskom u pit. Lewis je rutinirano iskoristio Bottasovo brljanje i neobično lošz procjenz RedBulla. Dopustili su undercutt. Jedini logicki odgovor je bio pričekati do pred kraj i onda na supersoft sto vjerovatno nebi donijelo nista osim ublazavanja gorkog okusa u ustima. U svakom slucaju dobra utrka. Startni grid obecavao je malo vise akcije ali moj Ferkan je na razini onoj kad prestanes plakat i pocnes se histericno smijati.



    2
    2

    0
  49. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Mene zanima jel bi bio naslov isti da se pisao 1998? “Schumacher uz različitu strategiju pobijedio na VN Mađarske!

    https://maxf1.net/en/1998-hungarian-gp-schumacher-and-brawn-pull-a-masterstroke/

    https://www.youtube.com/watch?v=MXk92Dd8r0U&feature=youtu.be

    https://www.essentiallysports.com/f1-archives-best-schumacher-brawn-hungary98/amp/

    Doslovno kopija utrke od jucer. “MS vozio odlicne krugove i skidao 1 sec McL vozace…”, a Ham ispada papak koji je imao samo dobar bolid. Imao nitro tipku…hehe

    Ovakvu borbu sto su jucer imali Ham i Max Vettelovi navijaci mogu samo sanjati i maštati o tome. Hehe


    0
    -5

    5
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      U čemu je problem s naslovom? Nije li Hamilton imao drukčiju strategiju od Verstappena? Nigdje ne piše da je samo zahvaljujući tome Hamilton pobijedio. Tako da je odgovor na tvoje pitanje “jel bi bio naslov isti da se pisao 1998?” – lako moguće :)



      1
      1

      0
      • Ayrton Senna
        madgalico Prikaži

        Neznam jel Vetma bio fan MS-a, tesko da bi bio takav naslov ako je. Hehe Vetma u svakom segmentu zeli dokazati da Ham pobjeduje samo zbog bolida koji ima…Neznam jel se varam ili…? hehe

        Hamliton bi skinuo Maxa i da nije isao u box, imao 6 krugova svjezije gume.

        Neznam kako mu se da kad je svaka karta na strani Hamiltona…. Covjek ce skinut i sve MS rekorde nazalost hejtera. Inace meni ti rekordi nista ne znace..Pamtim vozace po voznjama a ne po komad papira.

        Imali smo Montoyu koji je bio cudo od vozaca i nije imao naslov…i jos mnogi drugi.. da ne nabrajam



        1
        -4

        5
  50. Ferrari
    Mrgud Prikaži

    Godine 1998. isto u Mađarskoj slično je pobijedio i M. Schumacher. 3 zaustavljanja u boksu (u ono vrijeme!), maestralni stintovi i uspio je izaći ispred McLarena i pobijediti…


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.