Putopis: VN Mađarske 2018.

Izdvojeno / Putopisi

Ante Vetma

Prije 5 godina 16 min 15 komentara

Glavni likovi: Mateo i Marija. 
Mjesto radnje: u paklu Hungaroringa.
Godina: 2018. 

Na kraju putopisa link sa slikama. 
video možda objavim ako bude interesa, imam dosta materijala pa bi morao to sve sklepati u jedan. 

Uvod. 
Sve je počelo osvajanjem vaučera od 250 €. Bijaše to nagradna igra koja mi je isčupala sve živce, dan danas nekad u snu buncam i spominjem onaj skriveni kod od Farine, ali upornost i ptsp su se ipak isplatili. Ovim putem još jednom hvala F1Pulsu, jer da nije bilo nagrade ostao bi možda zauvijek na onom “ma budem na utrku, ima vremena, ma skupo je to”.

Vaučer od 250 € pretvorio sam u dvije Bronze 2 karte preko BookF1.com. Karte sam uzeo u siječnju, stigle su 2 tjedna prije utrke kako je i obećano. Jedina zamjerka je što ih nisu stavili u one plastične košuljice što se stave oko vrata. Njih sam kupio na stazi i bome puknuo 50 kuna za jednu, pljačka, ali bolje i to nego da se karti nešto desi. 
Za putovanje sam odabrao Flixbus, 2 povratne karte ispale su nešto ispod 700 kn. Nije bilo kašnjenja i stigli smo u komadu. Za smještaj smo uzeli neki apartmančić 390 kn jedna noć (x3 noćenja) preko Airbnb, superhost, self check in, 5 minuta od centra. Smještaj smo jedva našli jer smo ga uzeli tek u 6.mjesecu, no bilo je oke, imao sam sve što mi treba od klime do smart tv-a i interneta. 

Petak

Buđenja nije bilo jer sam bio poprilično uzjeban i prao me adrenalin. Noć sam proveo čitajući putopise naših kolega i još jednom im se zahvaljujem na tome. Krenulo se oko 5 vlakom iz Karlovca za Zagreb. Iz ZG smo krenuli u 07.10h. Dolazak u Budimpeštu je bio oko 12 ili nešto malo kasnije. Taman kada je počeo FP1. 

Kako smo imali obične ruksake sa dosta malo stvari nije bio problem odmah krenuti za Hungaroring što smo i učinili. Spazili smo prvu autobusnu stanicu i naivno mislimo kako će onaj besplatni prijevoz za stazu stati na toj stanici. Naravno, zaboravio sam da nakon 10/11h taj bus više ne ide, pa smo tražili neki drugi bus koji ide “gore”. Na žalost mene i hrpe nizozemaca na internetu smo iskopali informaciju da za “gore” ide bus s brojem 1013. ako me pamćenje dobro služi. Prolazili su busevi, ali niti jedan sa četveroznamenkastim brojem i tu mi je počelo lagano smrdit na dezinformaciju. 

Nekako sam uspio naći stranicu na mađarskom i čitam Mogyorod bus 321. Rekoh Mariji čekamo ovaj pa kud puklo. Ovi nizozemci uz nas su bili neke flegme i bili uvjereni kako će ovaj nepostojeći bus doći do njih. Srednjih godina, smrdili su na alkohol i djelovali kao da im se nigdje ne žuri. Među njima pronašao sam i četvoricu svojih godina. Od njih 4, dvojica su dijelila mišljenje samnom da ovaj bus ne postoji, dok su ova 2 na njihovu žalost, ostali čekati i nisu se ukrcali na bus 321 – kobna greška. Ja, Marija i ova dvojica ulazimo u bus, šofera smo zamolili da nam pokaže na kojoj stanici izlazimo kada tamo stignemo, jedva smo se nekako sporazumijeli. Stanica tog busa je bila nekih 100 metara od druge stanice gdje bi nas onaj besplatni bus doveo i to se nalazi pored jedne crkve. Tu smo stanicu koristili ostatak vikenda i na taj besplatni bus nemam prigovora. Budite pametni i propustite prvih par buseva je oni se ispune do maksimuma i to izgleda poput sardina u konzervi. Buseva ima puno i dolazi novi svakih 5 minuta, a do tada ih čekate u rijetko viđenom hladu. 

Kako smo se iskrcali iz busa odmah se gore negdje na onom prokleto visokom brdu čuju bolidi. Moram priznati da zvuk iz daljine djeluje poput starih turbo v6. Tu sam se odmah naježio i postao svjestan da ću upravo ispuniti svoj najveći san. Putem pričam s ovom dvojicom Maxovaca i tu i tamo ih piknem sa pitanjem “Zbog čega ovaj vaš bik stalno mora na crveno?”. Pravdali su se ma Max je mlad, naučit će on, rekao sam im sve 5, ali zaobiđite moje drugi put. :)

Marija je bila jedno 2 metra iza nas, iako je u toku svih F1 događanja, (naravno zbog mene i moje gnjavaže koju trpi 5 godina) nije imala posebnu želju sudjelovati u razgovoru, pogotovo iz razloga što je pri onom silnom hodanju zaradila par žuljeva. Jbg, lijepo sam joj rekao da ne uzima nove tenisice već neke stare i udobnije. Naučite iz njezinog primjera jer nije lako imati krvave žuljeve na nogama, na +35 uz 3 dana popriličnog hodanja. Put do gore na onih +35 se čini kao blaži križni put, no izdrži se. Dolazimo do spomenika u obliku staze i prvog ulaza koji je namijenjen za vozače i momčadi, tamo se nalaze i kućice sa prodajom karata. Ova dvojica odlaze kupiti GA karte i tu se rastajemo s njima. Primijetio sam da su neki uzimali karte za tribine, dakle na petak možda uhvatite karte za tribine ako slučajno želite i potrefi vas. Dok se još penjete gore s desne strane ceste čeka vas hrpetina štandova sa majicama, zastavama, kapama, bedževima, modeli bolida, šalice i svakavih gluposti. Ima originalnih i fejk stvari, skupih i povoljnih. Međutim ako sumnjate u nešto da li je original ili nije, onda rađe odite u službeni F1 shop koji se nalazi pored glavne tribine. Tamo su cijene blago rečeno paprene. Svašta se nađe, također majice, kape, šalovi, penkale, bilježnice, zimske jakne, tenisice. Ogromni modeli bolida, pa čak i uokvireni karbonski dijelovi 5×5 cm s bolida Michaela Schumachera, kada sam pogledao cijenu mislio sam da je nečiji broj mobitela. 

Napokon dolazimo do našeg ulaza koji se nalazi iza zadnje tribine na ciljnoj ravnini. Mislim si u glavi baš me zanima koji će biti prvi bolid koji vidim. Umjesto prizora kao iz bajke vidjeh prvo Finca, po njegovim urlicima i pjesmama Kimijev fan, sašiven od alkohola i pada tik pored mene uz ogradu. Čitao sam putopis od kolege bataziva i vidim da je i on nabasao na iste Fince. I tako dok Finac spava naslonjen na ogradu bacam pogled na stazu i prvi bolid koji je proletio je Hamiltonov. Upravo kako sam i sanjao mjesecima prije utrke, kud baš njegov jbt. 

Prvi dojam o bolidima je bio ono. WOW. Zvuk je bio odličan zbog odzvanjanja glave tribine. Bolidi daleko ljepših i življih boja, no našao sam i prvu zamjerku. Bolidi se čine mrvicu neprirodno velikima za moj ukus. No vrlo brzo sam na to zaboravio. Krećemo u šetnju oko staze koja zahtijeva još jednu dozu mukotrpnog hoda za mene, a i pogotovo Mariju. Usput vidimo hrpu štandova sa pivama i hranom. Heineken točeni oko 15 kn, nije strašno, hrana je izgledala dobro i razumne cijene, no nismo ništa probali jer smo imali u torbama dosta svoje hrane. Što i nije bilo baš najpametnije jer sir u sendvićima koje smo imali se pretvorio u topljeni sir. Jednostavno je bilo neizdrživo vruće.

Dolazimo do one mini ravnice prije one serije zadnjih zavoja i tu hvatamo hlad kod drveća. Odlično GA mjesto ako vam je do hlada, međutim to onda morate zauzeti daleko ranije na dan utrke. Tu hvatam snimke i slike i primjećujem koliko je Hondin motor agresivnijeg i bučnijeg zvuka. Do naše tribine nismo namjeravali jer su nas polako noge ubijale.

Subota – najbolji dan

Subota je zapravo bio moj najbolji dan. Tu se desilo svašta nešto. Ovog puta idemo free busom kojeg smo čekali na kolodvoru od kompanije Volanbusz. To je jedino mjesto gdje vas pokupe, nigdje drugdje ne staju. Nakon 30 minuta vožnje i 20 minuta križnog puta do staze dolazimo opet na stazu. Dolazimo opet do spomenika u obliku staze i kažem Mariji daj me slikaj. I tu se sad desio trenutak koji ću pamtiti dok sam živ. Dok me Marija slika moje oči uprte su u policiju na motorima. Čule su se sirene i ja si sam mislim, koje se to sranje sad dogodilo? I naravno, kako je vrućina bila mozak ne funkcionira baš najbolje, napokon povežem 2 i 2 i kažem Mariji uzimaj fotić. Stao sam uz rub ceste, odnosno ulaza za vozače i eto nekoga na motoru sa onom otvorenom kacigom. Bijaše to Sebastian Vettel koji je na par sekundi stao 2 metra, točno ispred mene. U tom trenutku sam mislio okej, Marija ima fotić sigurno ga je slikala, međutim i ona je bila nespremna, ostadoh bez slike. Sebastian odlazi, a ja onako u šoku gledam Mariju i ona mene. Nije prošlo ni 10 sekundi evo Hamiltona na motoru. Na moju sreću njegovi navijači su iskočili pred njega i nije mogao proći, dobio sam zlatnih 5 sekundi vremena i uslikao, sad već uskoro šesterostrukog svjetskog prvaka. 

Nakon njih dolazi par vozača u autima, prvo ide Bottas, a onda direktor svemira Kimi koji se čak i nasmijao i mahnuo. Rulja je doživila kolektivni orgazam. Dolaze zatim Magnussen, Hulk, Grosjean, Sainz i Stroll. Na moju žalost nije bilo više nikoga, no ja zadovoljan. Krećemo gore na naš ulaz.

Opet smo na istom GA mjestu na FP3. Vrućina je bila još gora nego jučer no srećom odmah na tom mjestu iza nas hrpa WC-a i pitke vode. Moram pohvaliti čistoću WC-a kroz cijeli vikend, što mi je bilo veliko iznenađenje. No na WC se čeka u redu po 5 minuta ako imate sreće. Smočio sam majicu i kapu, navukao na sebe i natrag se bacio slikanju i snimanju. Završetkom FP3 polako šećemo do Bronze 2 tribine. Imali smo vremena do početka kvalifikacija pa smo odlučili sjesti u hlad pojesti i odmoriti od vrućine. Inače dobro podnosim vrućine, ali taj dan je bio neizdrživ. Bliži se vrijeme kvalifikacija i lagano na nebu primjećujem oblake. Pogled u nebo mi je dao naslutiti da će Ferrari ovdje nešto sjebati. Na žalost bio sam u pravu, Ferrari nije bio dobar na kiši. U Q1 Ferrari je izgledao dobro jer kiše još nije bilo, ali počinje jako puhati, crni oblaci, munje i gromovi i veliki pad temperature. Napokon osvježenje. U Q2 potop je bio na kraju zadnjeg i na početku prvog sektora što smo mogli vidjeti na TV-u ispred tribine, kod nas još niti kapi. Seb je ostvario pakleno dobro vrijeme, no samo zato što je na stazu izašao prvi, dok su uvijeti bili još oke. Kimi se izvrtio pred nama, Stroll također uz otkinuto prednje krilo. U Q3 pljusak je sad već bio po cijeloj stazi pa tako i kod nas. Ne znam što je bilo gore, sjesti na onako užarene stolice na kojima se mogao roštilj ispeći ili sjediti na tim stolicama koje se kasnije napune vodom. Doslovno mokrih guzica. Inače ta tribina nudi odličan pogled. Gore vidite ciljnu ravninu, a bolide vidite odmah iz zavoja 4 kako ulaze u zavoj 5, prolete pored naše tribine i ulaze u zavoje 6 i 7 te ih ispratite pogledom kada ulaze u zavoj broj 8. Kao što sam i spomenuo ispred vas je TV tako da znate što se zbiva na stazi. 

Nakon kvala dolazi sunce i završetak kvala. Počinje utrka F2 u kojoj sam uživao, iznenađen wheel to wheel borbama ispred naše tribine pa čak i u zavojima 6 i 7 što mi se činilo nestvarno. Nakon trke idemo do štandova i kupujem si šalicu Ayrtona Senne u službenom shopu i na poklon dobivam njegovu naljepnicu sa bolidom MP4/4. Kupio sam neke šalice koje nisu original, ali vrlo jeftine. Uzeo sam 3 šalice, od Kimija, Seba i onog šupka Alonsa kojeg negdje duboko u srcu ipak još uvijek volim. 3 šalice 60 kn. Nećkao sam se kupiti majicu ili kapu od Seba ili Kimija za cca 400 kn, međutim moj studentski novčanik se počeo buniti pa sam uzeo još Ferrarijev mini model bolida za 10 eura.

Sve isto. Opet smo na bronze 2. Jedva smo stigli na onaj autobus sa vozačima pa sam ih sada vidio sve na okupu. Kada je utrka počela pošteno sam se naježio, pogotovo kada je onaj vlakić bolida izašao iz zavoja 4. i zatim pred našu tribinu. Iako je trka bila više manje dosadna, Max se parkirao pred našu tribinu. Mora da sam ga zacroprao kada sam pričao sa onim Nizozemcima. Uslikao bolid, dok su ga dizali, navijači naravno na nogama. Kul stuff. I kako se bližio kraj dosadne trke odlučim ja jedno 5 krugova pred kraj da odemo skroz natrag do onog GA mjesta gdje smo pratili FP2 i FP3. Jer kako sam saznao iz putopisa tamo puštaju na stazu. Naravno Marija je znala da to znači ubrzani hod uz trčanje pored svih njenih žuljeva, no izdržala je nekako. Utrka je završila dok smo mi trčali, bili smo taman kod zavoja 11, vrlo blizu zavoja 12 gdje puštaju. I tu kod zavoja 11 Vettel pozdravlja publiku, odlazi malo sa staze i usporava da nam mahne. Usput sam skužio kako je to mjesto vrhunsko za gledanje pa ću definitivno tamo biti sljedećom prilikom.
Dolazimo do gate-a i zateknemo jako puno ljudi. Činilo se da nećemo stići na ceremoniju. Nekako se ja i Marija probijamo, na moje iznenađenje Marija dobiva sve veću želju da istrčimo i pogledamo još i taj završni dio ovog vikenda. Guramo se, i nekako se probijemo, kreće šprint od zadnjeg zavoja pa do podija. Nismo došli skroz do podija međutim uspio sam snimiti sami kraj gdje su se Lujo, Seb i Kimi zagrlili i pozdravili publiku. Fak jea, uspili smo. 
Zatim sam se priljubio uz ogradu i slinio gledajući izbliza bolide u parc ferme-u. +18 sadržaj. Odlazimo pred garažu Mercedesa jer jedino je tamo bilo zanimljivih ljudi, na moje iznenađenje svi ostali su se već pokupili. Garaža Mercedesa slavi. Vidjeh ispred Toto Vuka, James Allisona, Hamstinog trkačeg inženjera, Sky ekipu, i na moje oduševljenje legendarna RTL ekipa koju slušam od malena. Hebeš ove sa Sky-a. :)

Od poznatih sam još vidio pokojnog C. Whitinga, Hornera, Steinera. 
I tako slikam podij, bokseve i skužim nekog inženjera Merca dolazi do nas i baca rukavice od Luje. Baca prve dvije, skroz iza nas u rulju, drugi par je bacio do ljudi koji su bili odmah pored mene. Skoro sam ih imao. Iskreno ne znam što bi s njima, vrlo vjerojatno bi poklonio nekome s foruma tko navija za njega i kojem bi to puno više značilo. Kasnije odlazimo sa staze i opet vidimo onog pijanog Finca, bio je nešto tih i očito mamuran, čak sam ga i slikao potajno, jbg ipak je bio prvo i zadnje što sam taj vikend vidjeo :)

I to je to. 

Još jednom hvala F1Pulsu, karte su bile veliki poticaj i velika lekcija da za F1 utrku treba dosta novaca, ali nije to opet neki preveliki luksuz i razlog da nikada ne posjetite barem jednu utrku. Ako ste fan F1 i nikada niste bili na utrci, ne tražite izgovore već ušparajte koju paru, odreknite se nečega, ako imate djecu dajte ih nekome da ih pripazi, jednostavno nema izgovora, sve se može. I sam sam isto imao svakakve izgovore.

Dojmovi

Plus
– Kad se sve zbroji i oduzme Mađarska je svakako, moja topla preporuka ako vam se druge destinacije čine skupljima i budžet vam je dosta napet. 
S obzirom na cijene smještaja u Italiji i Austriji, Budimpešta je tu gotovo dupolo jeftinija. Gledao sam nešto cijene u Italiji nema noćenja ispod 600-700 kn. Što se tiče hrane dosta jeftino, pive su bolesno jeftine. Dakle npr. Stella Artoais u trgovini stoji 5 kn, kod nas 11 kn. Lowenbrau smiješnih 2 i pol kune. Nabrao sam se raznih vrsta pive kao nikad u životu.

Minus
Utrka je uglavnom (inače) dosadnjikava, očekivano s obzirom na tip staze, no uvijek se može desiti kaos i dobra trka. 
Veliki minus je naravno velika vrućina i hod do staze, pazite se te vrućine jer par puta je intervenirala i hitna, kombinacija alkohola i sunca vam stvarno ne treba. Ne znam koji je vrag bio Mađarima da tu stazu smjeste 30 km od Budimpešte i to na ogromnom brdu. 

Što ponijeti?
– Ručnik, onaj za plažu, ako ugrabite mjesto u hladu u GA zonama fino sjedite. Ponesite i manji ručnik za brisanje znoja od vrućine ili od Ferrarijevih strategija. 
– Barem 3 litre vode po glavi, vode ima i na stazi, ali po 5 kn 0.5 litara. 
– hranu koja izdrži vručine (ako nosite svoju), dakle nemojte biti specijalci kao ja i Marija i nositi sendviće koji u torbi zakuhaju ko Renaultov motor :) Iako smo imali smrznutu vodu pored njih, nije pomoglo. Ako ne nosite ništa imate hrane na svakom koraku, nije skupa, ima i sladoleda (Kimi approves)
– udobne stare tenisice, učite na primjeru Marije. Na kraju je kupila neke natikače od Schumachera na štandu sa starim stvarima vezane uz F1, čisto da preživi još to malo hodanja natrag.
– kišobran, vjerojatno za sunce da vas malo obrani, no nama je trebao i za kišu tako da kako god okrenuli trebat će vam. 
– preporučam da si uzmete power bankove za mob. Pored one vrućine i slinog slikanja mob će se vrlo brzo prazniti pa ne bi bilo loše da i to imate. 

Na utrku F1 ove godine možda odlazim u Monzu, jer tada mi je vrijeme ispita. Mađarska je propala jer na žalost nisam pronašao (studentski) posao na vrijeme, pa onda možda bude Monza. Ako idem, vodim svog frenda koji još nije bio na utrci. Sljedeću godinu pikiram Nizozemsku jer Marija je veliki fan Van Gogha i želja joj je posjetiti njegov muzej. Muzej nije daleko od Zandtvorta.

Nekako me ova Mađarska prošle godine zainteresirala da posjetim sve europske utrke F1, mislio sam da će me ta želja malo popustiti kad vidim prvu utrku, međutim ta želja je još veća.

Foto album

senna66

Planirate na utrku? Evo naših preporuka i savjeta.


Odgovor

15 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Pohvale za ažurnost :prcnjau:
    Super putopis, drago mi je da vam je bilo lijepo, samo ne valja ‘uzjeban’ putovat :)



    2
    2

    0
  2. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Bravo dragi kolega. Ekstra prica i dozivljaj :) Tih cuga Finaca je bilo na sve strane :)



    1
    1

    0
  3. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Jel ima neko da ide ove godine il da je isa s autom? Di parkirate auto ispod startne ravnine ili iznad staze? Bio sam 2013 al busom pa nisam siguran za auto…



    2
    1

    1
  4. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Hvala senna66 na lijepom putopisu.
    Meni je bilo ugodno za pročitati.



    1
    1

    0
  5. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Od utrke prošle godine uspomene:
    – Sparina
    – KIŠA
    – Vettel – Botas sudar

    Idem i ove godine. Vidim, danas paduckala kiša, za sutra vele slično… Lujo bi mogao ugrabiti siguran pole, a za utrku ćemo vidjeti.

    Inače, super putopis!



    2
    2

    0
  6. Mick Schumacher
    tifosoante novinar Prikaži

    Off topic, ali mene zanima par informacija vezano za Monzu. Budući da ćemo ja, otac, mater i brat ići ove godine u Milano, u planu nam je posjetiti i utrku u Monzi(već smo naručili karte preko BookF1) pa me zanima najbolji način prijevoza od Milana do Monze, a da nije autom(auto ostaje u Milanu na parkingu apartmana), te gdje ima dobar fan shop sa ok cijenama u blizini Monze. Svaki savjet je dobrodošao.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.