Honda želi da Naoki Yamamoto isproba F1 bolid

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 10 komentara

Dvostruki i aktualni prvak Super Formule te aktualni prvak Super GT-a Naoki Yamamoto trebao bi ove godine dobiti priliku za debi u bolidu Formule 1.

Yamamoto se, kao i mnogi drugi vozači koji se natječu u Japanu, od 2010. usporedno natječe u njihovim najjačim kategorijama jednosjeda i GT automobila, u već spomenutoj Super Formuli i Super GT-u. Nakon što je 2013. osvojio prvi naslov u Super Formuli, prošle je godine uspio osvojiti oba prvenstva i to s F1 prvakom Jensonom Buttonom kao partnerom u Super GT-u. Taj naslov čini se neće obraniti, ali zato u Super Formuli s tri utrke do kraja drži vodstvo u ukupnom poretku.

Yamamoto je tim naslovima uspio osigurati bodove potrebne za F1 superlicencu, a iako je trenutno uvjerljivo najbolji Hondin japanski trkaći vozač, njegov problem su godine – prije dva tjedna je napunio 31 godinu, što je za današnje standarde u Formuli 1 jako kasno za početak karijere. Honda mu svejedno želi dati priliku na nekom slobodnom treningu, a kao najlogičnija opcija se čini trening na VN Japana.

Dobro je poznato da bi Honda željela vidjeti domaćeg vozača u nekom od četiri bolida koje pogoni njihov motor, ali problem je što njihovi juniori zasad ne zadovoljavaju potrebne uvjete za to. Trenutno je najbliže Formuli 1 Nobuharu Matsushita koji se ove godine vratio u Formulu 2, no zasad drži tek osmo mjesto u prvenstvu koje nije dovoljno za superlicencu. Dvojac koji se prošle sezone natjecao u F2, Nirei Fukuzumi i Tadasuke Makino, se ove godine prebacio u Super Formulu, ali trenutno su tek 10. i 12. F3 vozači su još gori – Yuki Tsunoda je tek 13. u prvenstvu, a Teppei Natori nema ni boda.

“Osim ako ne osvoje prvenstvo ili ostvare takav dobar rezultat, ne mogu biti u Formuli 1.”

– Hondin šef F1 odjela Masashi Yamamoto o juniorima

“Imamo vozače u Super Formuli. Naoki Yamamoto vodi u prvenstvu. S obzirom na trenutni trend u Formuli 1, pomalo je star. Nekad davno bi bio sasvim prihvatljiv!”

“Možda ne odgovara trenutnoj situaciji, ali, uključujući i njega [Yamamota], želimo staviti nekoga u bolid na FP1 tijekom godine. Pregovaramo s Red Bullom i Toro Rossom o tome.”

. Masashi Yamamoto

Yamamoto se ovog vikenda pridružio momčadi Toro Rossa, stoga će najvjerojatnije on biti taj kojeg će Honda smjestiti u kokpit.

Japanaca u Formuli 1 nema još od 2014. – tada je Kamui Kobayashi vozio većinu utrka za Caterham, dok je posljednji Japanac u Hondinom bolidu bio Takuma Sato u Super Aguriju 2008.


Odgovor

10 komentara

  1. Lotus
    weki66 Prikaži

    i sta sad ako ima 31 godinu,ako je covijek talent i dobar vozac to nema nikakve veze……



    4
    4

    0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Slažem se u potpunosti da godine ovdje ne bi trebale igrati nikakvu ulogu, 31 godina uopće nije tako puno, ali očito i Honda podliježe tom trendu traženja što mlađeg wunderkinda. Doduše, mislim da nije sve do Honde, nego ni Yamamoto nije toliko zagrijan za početak međunarodne karijere u svojim godinama, cijeli život je u Japanu, a mislim da ima i obitelj pa ga to vjerojatno koči.



      5
      5

      0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    zasluženo!
    zanimljivo je kako je ove zadnje dvije titule osvojio u zadnjim utrkama i ‘odjednom’ skupio bodove za superlicencu.



    2
    2

    0
  3. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    A Marino Sato? Dečko rastura u f2. Ovaj Matsushita mu nije ni do koljena.


    0
    -3

    3
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Rastura u Euroformuli Open, a kao što sam napisao na forumu, ne znam koliko je to mjerodavna kategorija. Rasturao je tamo prošle godine i Felipe Drugovich pa ga ove sezone u F3 nema nigdje, kao što ni Sata nije bilo prošle dvije sezone. Koliko sam shvatio, Sato nije službeno povezan s Hondom pa ga zato nisam spominjao u članku.


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Sve to stoji. Ali čitam da je mali napravio veliki iskorak u svojoj vožnji. Ima 22 godine, tako da ima potencijala. Ove godine u 12 utrka ima 8 pobjeda, 10 podija i 6 pp-a.


        0
        -2

        2
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        Ma sve pet, ne kažem ja da ga treba odmah otpisati, ali opet smatram da s obzirom na seriju u kojoj vozi ne možemo donositi jasne zaključke. Ako se vrati u F3 i tamo pokaže nešto blizu ovome što sad radi u Euroformuli, onda možemo pričati o jačem talentu.



        3
        3

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Želim samo usporediti tog Matsushitu koji je najbliži f1 sa Satom. Dakle Sato ima 262 boda dok Matsushita ima 20. U Austriji koju sam gledao na sptv mali je sve uništio. Upravo zato mi je čudna konstantacija da je Matsushita najbliži f1.


        0
        -2

        2
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        Pa mislim da je F2 najbliža serija Formuli 1, a ne Euroformula Open :) Što se tiče bodova, Sato je svoje ostvario u 12 utrka, dok je Matsushita svoje ostvario u jednoj (iako ne znam koga vraga je uopće on radio u toj seriji :mrgreen: ) tako da to nije baš usporedivo.



        2
        2

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.