Vettel: Dajte da više ne glasujemo ni o čemu!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 1 min 26 komentara

Nakon što je jutros prije 1. slobodnog treninga u Austriji održan sastanak s temom mogućnosti povratka na staru specifikaciju Pirellijevih guma – izglasano je da ni do kakvih promjena ove godine neće doći.

Za prijedlog su bili Red Bull, Toro Rosso, Ferrari, Haas i Alfa Romeo; a protiv su bili McLaren, Renault, Mercedes, Williams i Racing Point.

Za uvažavanje prijedloga bilo je potrebno sedam ruku.

Na sastanku je bio i Sebastian Vettel, a njemački Auto Motor und Sport piše kako je Vettel bio glasan oko trenutnog stanja u Formuli 1, te da je predložio vrlo jednostavno rješenje:

“Idemo glasovati o tome da više ne glasujemo ni o čemu, te da svu moć ima Ross [Brawn] umjesto nas!”

– Sebastian Vettel

Istog je mišljenja Christian Horner, šef Red Bulla koji je već ranije govorio o tome da momčadi imaju preveliku ulogu oko krojenja pravila, te da bi se to trebalo promijeniti.

“Ovaj sport trebao bi funkcionirati tako da svi mi dobijemo gotov set pravila i onda odlučimo želimo li sudjelovati ili ne. Princip je jednostavan – uzmi ili ostavi.”

– Christian Horner

Odgovor

26 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Malo više poštovanja prema čovjeku koji je stvorio Ferrari i Brown GP te ih doveo do osvajača konstruktorskog i vozačkog prvaka.



    2
    -21

    23
  2. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Uvijek je i vrijedilo: 100 baba kilavo dijete? Ali zaista ne treba biti mozak za ovaj problem.Izvrti se unazad 30 god koliko ja ovo pratim i izvuče naj set uz dodatak nekih detalja iz drugih sezona i welcome back F1.Pa nije sramota copy paste-at nekaj kaj valja.Sijećam se kretena kaj držo leđa Prostu i nak..č…t način pred svima naglašavo ja sam glavni..E sad pokazalo je da ta diktatorska politika nije dobra ali su bar vozači oštrili koplja pred trku i međusobno si j…. m… na stazi i dijelili šamare po boxevima i ne vidim zakaj mix svega s naglaskom na utrkivanje već nisu vratili.Ovak ispada da se prvaku gleda kro prste kao i Vet(red bullu nekad) a Schumacheru i nj mišićima da ne spominjem.Ugl F1 je pretvoren u tetkast sport ala košarka gdje se i najmanji izletčić kažnjava.Katafuckingstrofa!! Canada 1998. Schumacher se vraća na stazu gdje jureći nadolazeći Frentzen umijesto na prvo mjesto naletava na ovog koji ga pomoću bodychecka šutne van i nikom niš(ok ovo je za kaznu) ali ovo Vet nije kao ni Riciardovo sad.Jednostavno prelistat gradivo…



    4
    -6

    10
  3. avalon Prikaži

    interesantna podjela . na jednoj strani RB , TR , ferrari i “satelitske” momčadi koje koriste ferrarievu PU tj haas i alfa . na drugoj mercedes i nihove “satelitske” momčadi sa mercedesovom PU racing point , williams te McL i renault . OK , shvaćam mercedes zašto je protiv … aforizam glasi “tko ima 4 asa u rukama ne traži da se karte ponovno dijele ” ;) donekle shvaćam i RP , oni su i prije ka FI “držali stranu” mercedesu … ocon i MC npr . ne shvaćam u potpunosti williams koji bi zbog svega lošega ove sezone možda bija nešto bolji sa lanjskim gumama . osim ako ne postoji nekakav “ultimatum” iza kulisa po pitanju mercove PU ( ovo je špekulacija ) . donekle razumim i McL koji su izjavili da poprilično shvaćaju ove gume i dobro menađiraju sa njima . ne razumim renault koji to ne radi dobro ka McL pa bi možda povratkom na lanjske gume imali više šanse za osvajanje 4. mista na kraju prvenstva .



    14
    12

    2
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Bitno je da kad se Mercedes javi sam da se gume promjene lani radi sigurnosti onda nije trebalo 7 ruku. Ovo odavno nije sport, odavno vozaci nemogu pokazati sto znaju naspram onih u najboljem bolidu. Ovo je borba za prevlast nad sportom i krojenjeu sudbina drugih. Pokazivanje moci , nista drugo sve ostalo je nebitno.



    21
    20

    1
    • Ayrton Senna
      FerrariF1 Prikaži

      Rekao sam već.. Ovo više nije Formula 1 nego polagano postaje Formula Mercedes..



      8
      3

      5
    • lukarak Donator Prikaži

      https://www.motorsport.com/f1/news/vettel-ferrari-worse-off-pirelli-tyre-specs-1037957/3091935/

      “I think it’s pretty straightforward,” he said. “Obviously normally you don’t get the chance to revisit this kind of decisions that are made, but I think we did now with the day that we had today, and I think the result is that, if we had the normal tyres on Sunday, we’d probably even be worse off.

      Dakle, cak i Vettel se slozio da su nove gume bolje odmah poslije utrke, na testu koji je bio i kad su isti dan probali i nove i stare.

      Sad odjednom ne valja, a imali su doslovce godinu dana da sve posloze. Ocito 5 ekipa i je. Ili barem 3.



      5
      0

      5
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Pa joj, dokle više sa ovim? Ko isprani mozgovi, jbt. Niko ne kaže da je guma gora, što se tiče potrošnje. Poenta je da Mercedesu bolje odgovara nego ostalima. A oni su je i tražili. Ta Vettelova izjava nema veze sa ovim o čemu se govori. Da, ona standardna bi se više trošila u Barceloni. Ali to ne znači da se na Mercedesu nebi trošila više nego na drugim bolidima… A da ne govorim o sigurnosti zbog koje je navodno promjenjena. Skoro svaka utrka sa jednim zaustavljanjem, bez ikakvih sigurnosnih problema. Pa šta da smo u toj Barceloni imali i 3 zaustavljanja? Zar više zaustavljanja nije i bio cilj Pirellija?



        17
        16

        1
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Nemoj da se trudis kolega @Pastor
        Ne mozes nikome objasnit da je nova guma rjesila jedini problem Merca sa gumama, pregrijavanje.. I kako kazes, na njihov zahtjev..



        11
        10

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Svima je jasno da se Mercedes mucio s gumama od samog povratka u F1 pa cak i u hibridnoj eri. Fora je u tome da se na trazenje samog Mercedesa primjenila guma lani na 3 staze i da je uvedena za ovu sezonu i to im je odgovaralo i nisu se bunili. Sada kada je 5 ekipa za da se vrate na stare gume nemoze, to dcoljno govori tko mase prstom u F1 i tko koga drzi za jaja jos od Bernijevog sudenja u njemackoj gdje su ga osudili na zatvor pa je globom od 100 mil eura spasio dupe i vjerovatno prepustio Mercedesu primat u F1. Vidljivo je to iz aviona tko god zeli vidjeti od melegalnih stvari, znanja o motorima, testiranju guma pa nadalje pa samog sudenja i mjenjanja vec 2 puta guma koje njima pasu . Nebitno je koja je guma bolja, bitno je to da su ovgodisnje gume smece koje nemozes ni zagrijati kako spada. Mozda Mercedesu valja a znaju da im valja jer su lani na 3gp vikenda vidjeli da valja pa su ih ostsvili. Zasto su ih trazili to ti pitaj sebe, jer zbog sigurnosti nisu a i lani se moglo itekako pritiskati na onim gumama jer ovogodisnji rekordi su tek nesto mrvu brzi nego lanjski tako da te price nedrze vodu a s ovakvim napretkom preko zime pitanje dali bi bili uopce na ovogodisnjim gumama lani brzi. To je broba bas kako je T.W opisao, pojedine ekipe zeli sebi izmjenom necega priskrbiti napredak a upravo je to Mercedes ucinio nekoliko puta u ovoj hibridnoj eri. A da nespominjem sto se radilo po Ferrariju kada je ferrari lani bio par utrka brzi. No kad merc ima 0.5sec po krugu nitko ga neprovjerava. Dok trose ulje nitko neprovjerava to dok nekrene i Ferrari tim putem pa to ukinu a Merc moze koristiti to do kraja sezone a ostali ne. Pa tlak u gumama pa nakon sto su uhvaceni Ferrari ih u singaputu podere ko masnu vrecu, pa felge pa ovjes koji im je zabranjen. Ma dosadilo mi vise to trubit. Mercaedes ima palicu i mlati njome u F1 kako hoce i kako im sae hoce, tko vidi drugacije je subjektivan i slijep. Ovako ocito navlacenje u ovom aportu nije bilo prisutno nikad.



        8
        3

        5
      • Alfa Romeo
        rapante Prikaži

        alonso…nije točno što si napisao,i morao biš znati povijest Formule 1 i značenje Ferrarija u F1,znaš da Ferrari jedini dobiva novčani bonus i još neke povlastice?Drugo,nije mercedes da maše palicom nego Englezi…….



        2
        -3

        5
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @rapante
        ferrari dobija najveći bonus, ali nije jedini.



        1
        1

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Eto rapante da nemoram ja zako ti je objasnio, nek ja ne znam sto znaci Ferrari u F1 i sto on dobiva “jedini”. Na kraju krajeva nekuzim poveznicu bonusa u F1 koje momcadi dobivaju sa trenutnim stanjem i onim sto sam gore pisao. Hoces reci da zbog bonusa Ferrariju netko pogoduje? Pa iskreno volio bi da nemaju nikakav bonus a da su svi jednaki i da nema navlacenja nikome no to nema veze s bonusima i onime sto je Mercedes trenutno u F1.


        0
        0

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        5 ih zeli nazad 5 ne zeli…

        A da Ferrari iskoristi Vetto i da nam svima bude pravedno i lijepo?


        0
        0

        0
  5. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    pa i prosle godine se glasalo


    0
    -1

    1
  6. Formula 1
    ivanP Prikaži

    Interesantno kako je sad odjednom potrbeno glasanje za donosenje ovakvih odluka koje mozda direktno uticu na gledanost f1!!Zasto ne ponuditi timovima i proslogodisnje gume ako to zele,pa sam pao sam se ubio!zalosno ali f1 je jednosmjerna ulica ovakvim nacinom donosenja odluka i zabranama iduci direktno na ruku najboljem timu!!



    9
    9

    0
  7. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Mercedes , Williams i Racing Point je jasno zasto su glasali ovako. Ovdje je spomenuto da Renault i Mercedes suraduju van Formule 1 pa je mozda Renault zbog toga glasao , iako po meni to nema logike i netreba Renault slusati Mercedes zato jer suraduju van Formule 1 i mislim da nisu zbog toga glasali. A McLaren je jasno zasto je ovako glasao , nema apsolutno nikakve veze sa Mercedesom , jednostavno im je sezona dobra , shvacaju ove gume i zasto bi mjenjali nesto sta im ide dobro.



    3
    3

    0
  8. Fia
    Trapgio Prikaži

    U pravu je, treba neovisna radna skupina, doniti pravila i ko se vidi u tome kako Honer kaže natjecatiti će se.



    1
    1

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.