F1 ima ogroman problem, a jedna od najdosadnijih utrka u zadnjih 20 godina je pokazala da hitno treba promjene

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 5 godina 5 min 81 komentara

Iz nedjelje u nedjelju kao najgori ovisnici ili kao Delboy i Rodney nadamo se da će baš idućeg vikenda biti bolje, da će iduća sezona pružiti pravu borbu za naslov i da će nam najdraži sport ponovo dobiti iskru koja nas je i zapalila prije tko zna koliko godina. Možemo sve i racionalizirati pa reći da nije tako strašno, bilo je dosadnih utrka i prije. Možemo biti i fer i pošteni sportaši pa reći da su Mercedes i Lewis Hamilton napravili najbolji posao i zaslužuju pobijediti, što je također istina. Ali, nakon ledenog tuša ove sezone i sat i pol udaranja konja koji odavno nepomično leži – idemo se odmaknuti od tog sportskog stajališta i racionalizacija: Formula 1 ima ogroman problem. Ako još netko ima deluzije oko toga da je ovo samo jedna era kao i bilo koja druga u povijesti – bojim se da će se ta priča pretvoriti u agoniju čak ako ste i najzagriženiji Mercedesov navijač.

Nakon Kanade sam pisao članak slične tematike, ali puno manje depresivan jer su nam tad prije dva vikenda suci ukrali borbu, ali je barem bilo naznake borbe. Opijeni adrenalinom previdjeli smo da se radilo možda o najboljoj Ferrarijevoj šansi ove sezone (uz Monzu, eventualno) – a čak i na toj njihovoj najboljoj stazi Mercedes je bio naočigled brži bolid, te je bilo pitanje mjesta i vremena kad će i kako Lewis lansirati nekakav napad ili isforsirati Vettelovu pogrešku.

Okrivili smo suce što su nam ukrali utrku, a pritom se mobilizirala četa “spavača” koji uglavnom ne komentiraju i ne prate portal jer su kroz godine polako izgubili entuzijazam i prebacili se na druge načine zabave nedjeljom u tri popodne. Mi na F1pulsu vidimo brojeve pa je to lako provjerljivo. Kanada 2019. je po čistom interesu posjetitelja u kategoriji sa Singapurom 2017., Španjolskom 2016. i Njemačkom 2018. Bilo bi idealno da su se “spavači” probudili zbog događaja na stazi, a ne zbog drame oko suđenja, ali nismo imali pojma da je i to zapravo bilo dobro. Jako dobro…

Ekipa koja radi hrvatski prijenos Formule 1 entuzijastično se pojavljuje u studiju iz vikenda u vikend i svaki put iskreno očekujemo pravu utrku. Grid je promiješan. Pa imamo McLarene blizu vrha, pa imamo Vettela van pozicije, pa imamo Bottasa koji mora nešto probati na startu, pa onda i Gaslyja van pozicije na mekšim gumama koje su bolje na samom startu… I onda – ćorak. Današnja utrka bila je toliko dosadna da su gledatelji jedva čekali kad će početi reklame da bar mogu pjevušiti đinglove oglašivača.

Ali, što napraviti? Ne možete diskvalificirati ekipu zato jer je najbolja. Ne možete okriviti Ferrari jer nije napravio najbolji bolid. Napravio je drugi najbolji. Ne možete kriviti ni Pirelli jer su napravili gume takve kakve jesu. Nekakve moraju biti, a sve ekipe su ih isprobale prošle godine. Međutim, ne možemo se niti praviti blesavi pa tražiti akciju tamo gdje je nema. Od ove dosadne parade zanimljivije bi bilo gledati travu kako raste.

Istina, jedna lasta ne čini proljeće pa ni jedna dosadna utrka ne može uništiti sezonu. Problem leži u tome što jedan problem može baciti sasvim novo svjetlo na čitav sijaset stvari. Kad kap prelije čašu – onda ispadaju kosturi iz ormara, a Formula 1 ih ima u obilju. Pa nam smeta nekonzistentnost suđenja, raspodjela budžeta, Hamiltonove infantilne poruke po društvenim mrežama, Vettelovo djetinjasto ponašanje nakon utrke, Bonove poruke na team-radiju, boje izletnih zona na Paul Ricardu, zvuk motora, ograničenja broja okretaja, prazne tribine na stazama, skupe karte, dosadna novinarska pitanja, dugački i masivni bolidi, maratonska priroda utrkivanja bez nadolijevanja goriva, fizička jednostavnost vožnje bolida, premalo ekipa na gridu, previše izbora guma, restriktivnost pravilnika, politička korektnost i nedostatak pravog liderstva unutar FIA-e, pa u krajnjoj liniji – i druga kolumna na F1pulsu istog materijala kao ona od prije dva tjedna. Sve počne smetati.

No, bez brige. Nije Torger Christian Wolff blesav. Mercedes će naići na probleme. U Austriji će naići na curenje ulja, probleme s ERS-om, pretjerano trošenje guma ili će jednostavno Ferrari biti “jako kompetitivan”. A mi ćemo kao narkić s početka priče bez ironije pomisliti da je sad to to.

Što bi nas trebalo onda držati ako ne taj privremeni hype? Nitko ne zna, ali meni ne bi smetalo kad bi se sutra pojavio nekakav novi blesavi lik koji će inicirati “Formulu 0” u kojoj će pokazati srednji prst hiperkorektnoj popeglanoj kulturi koja je zavladala ovom novom Formulom 1 koja se daleko odmakla od svojih korijena. U želji da prate moderne trendove su se malo preračunali i prešišali su nas jednostavne, primitivne likove koji samo žele malo pravog staromodnog utrkivanja.

Ante Vetma


Odgovor

81 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Iskreno, ja osobno, ne bih volio da se pojavi nova “Formula 0” i neki novi ( ludo ) blesavi lik.
    Danas je meni osobno, utrka u Elkhart Lake-u ( IndyCar seija ) popravila dan.

    Mi, obični F1 smrtnici ( navijači ) ne možemo ovdje ništa promijeniti…… ili odustati od praćenja ovog sporta, ili nastaviti pratiti – za mene nema, druge opcije, kompromisa, itd.

    Ne znam, što i tko će promijeniti ovu “lošu” današnju F1, ali navijam za prave protagoniste ovog oktanskog cirkusa – a to su prije svega F1 vozači – oni koji su nam dragi, i oni koji nam ne pašu. Tu su i auto kompanije koje su prisutne u F1; navijam i za njih. Naravno, navijam i za svoju inženjersku struku.

    Ne navijam za vlasnike F1, niti za njenu ekonomsku stranu.
    Ekonomska strana treba postojati, to je razumljivo, ali utrkivanje su stvorili strast, ljudi, rad, veliki entuzijastički trud i odricanje, a ne oni koji hoće mlatiti profit i lovu, “TRAŽITI” nove gledatelje…..

    Malo filozifije na kraju; utrkivanje treba dati onima koji se bave utrkivanjem, koji stvaraju utrkivanje,….. F1 treba vratiti F1.

    Kada će to biti, hoće li do toga doći? Ne znam,….. do tada, ostajem nam da živimo od Grand Prix vikenda, do Grand Prix vikenda nadajući se dobrome shotu, špricu, dobroj lajni naše droge……



    27
    26

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Slažem se od riječi do riječi.



      5
      5

      0
    • Lewis Hamilton 44
      Berislav Donator Prikaži

      Dobro sročeno! Daj/dam 5!



      2
      1

      1
    • Daniel Ricciardo
      MALAK Prikaži

      Ja mislim da je ovo budučnost: ;
      https://www.fiaformulae.com/
      Samo je pitanje trenutka,gledatelji i promotori bi mogli to vrlo brzo okrenuti samo da FE počne voziti na stazama kao SPA ,mONZA ITD. I GOTOVO PO MENI.



      2
      1

      1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Problem za FE jesu staze, ali po meni je još veći problem 200 kW, dok imamo električnih auta od skoro po 2000 HP… Trebaju puno povećati snagu motora. I uvesti izmjenjivu bateriju, pa ako treba i da po 5, 6 puta idu u box za vrijeme utrke. Bolje bi bilo nego sada bez ulazaka u boks, i štednjom energije. I naravno, sa puno bržim bolidima, bi trebali i preći na normalne staze… Tada bi FE sigurno dobila i kakav takav zvuk.



        7
        7

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @pastor
        zvuk bi i dalje bio smeće, nema tu pomoći.



        4
        3

        1
    • Dali Prikaži

      Sve ljepo sročeno jako dosadno postalo,da se razumijemo navijac sam ferarija ali bilo je dosadno ruku na srce i u Šumijevo vrijeme pa smo gledali šta cemo,jos sol na ranu je što je postalo sve nekako umjetno ko da je netko izrezirao sve i na kraju hollywoodski osmjeh umjetni uzme prvo mjesto vidis po njemu da je to samo materijalna svrha,ja ga ne mrzim i poštujem ga jer je najbolji vozač trenutno ali sve to skupa nema duše više,vozači ko da su bezvoljni neznam možda sam puko ali tako vidim to XD



      2
      1

      1
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        Nisi puk’o….. pukli su likovi koji imaju novac u rukama, a nemaju strasti, duha,…. duše. Obični, umjetni hollywoodski, prozirni, jeftini i SUPER sebični osmjesi……..
        I ne samo da su pukli…. nije im ni do čega stalo,……. pretvorili su se u bezosjećajne čudovišne monstrume, koje nije briga za druge, a glume kao da se kuže u F1. I vjerovatno se osjećaju dobro, jer mogu dilati sa F1 dionicama, dolarima,….. kojima pada vrijednost, pa treba NEŠTO izmisliti, da im naraste vrijednost…… jedna obična igra još jednih k’o fol moćnih moćnika na ovome našemu planetu…..

        Priželjkujem, prizivam da se vrati ovaj F1 sistem ili bar nešto slično, normalno:

        https://www.youtube.com/watch?v=fPgEa4STnoM

        https://www.youtube.com/watch?v=QFy0ezTOLZs

        https://www.dailymotion.com/video/x659u24

        itd,…….



        2
        1

        1
  2. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Nije bas bila dosadna toliko. Ne bas toliko da upada u najgore u 20 god. Fascinantno je bilo gledati kako Vettel u raketi nemoze sustici, a kamoli prestici Maxa u kanti. Bilo je dosta zanimljivih dvoboja u sredini poretka.



    4
    -23

    27
  3. James Hunt
    herr_Mihael Prikaži

    Formula 1 je jedini sport u kojem se rješavanjem jednog problema stvaraju dva nova.



    14
    13

    1
  4. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    Ma treba samo jos malo pojednostavnit prednje krilo i jos malo pivecat otvor DRSa, i to je to.



    4
    0

    4
  5. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Formula 1 pratim od 7 godine, uvik sam bio lud za njom i sve vezano za nju iz naravno i Ferrari koji je ipak i jedini razlog zasto je pratim
    Od ove sezone jednostavno neznan dali mogu dalje ne zato jer sam navijac Ferraria nego zato sto ovo nije Formula 1, djevojke su makli stednja na sve strane i ekologija i sigurnost najvaznije, sve to mogu nekako jos progutati ali ono sto nikako nemogu je stvar ta sto,
    1. sve vise je navijaca Mercedesa (proizvođaca kojeg mnogo cjenim) koji ubiti vise vole pljucat po ferrariu nego sto vole mercedesa
    2. Fia koja uz pireli budimo realni i priznajmo radi sve da mercedes ostane dominantat ( ferrari su zeznuli 2005 rbr su pokusavalo sve da neostane) od guma pravila i sudaca apsolutno sve ide na njihov mlin
    3. Je hamilton koji je zasigurno jedan od najboljih ikad i samo je pitanje vremena kad ce skinit MSC s trona je tako jadan lik uz plakanje konstatno ( danas gume nevaljajj napravi najbrzi krug u zadnjem krugu) ce se gledati kao najbolji ikad sto je totalno nezasluzeno , je jednostavno ubilo svu moju ljubav prema ovom sportu i neznan dali nakon 18 sezona ovo vise mogu pratit pa vi navijaci mercedesa ( koji su prije 10-tak godina navijali ili za Mcl ili za Ferrari slobodno dajite minuse i ruzne komentare)
    F1 NEKAD = UMJETNOST
    F1 SADA = UMJETNO



    29
    21

    8
    • Michael Schumacher
      Lovac Prikaži

      2 točku ću preskočiti jer ima dima, ali…; al generalno da. Sezone su dulje no ikad, dominacija se jako teško skida s ograničenim testiranjima i pratim F1 preko 20 godina, svaka čast Hamsti, brz je, ali kad uzme 6,7,8 naslova, brdo bodova, poleova, neće biti u istoj rečenici s MSC, Sennom, Clarkom etc. On stalno glumi političku korektnost, a čim je malo sciman (ove sezone rijetko jer su pre jaki) drugo lice je tu. Nisam anti-hamsta, on radi svoj posao, ali nekad bolje da je “muško”, spusti glavu, tiska i manje plače.



      19
      15

      4
    • Mercedes
      Serviser Donator Prikaži

      Mislim da je više navijača Ferarija,zato i lupaju minuse na sve i svašta.I kad neko iznosi samo činjenice



      9
      4

      5
    • Mercedes
      F1MercedesTeam Prikaži

      1. sve vise je navijaca Mercedesa (proizvođaca kojeg mnogo cjenim) koji ubiti vise vole pljucat po ferrariu nego sto vole mercedesa

      Na ovome portalu jedino što postoji su isfrustrirani navijači Ferrarija koji pljuju po svemu i svima !!!



      4
      -19

      23
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        A ja vidim samo navijace mercedesa koji su trolovi i provociraju na svakoj temi o ferrariju. Sto se tice gore svega navedenog je ziva istina. Nekada su se oni vodeci kocili izmjenama pravila, sudackim odlukama i svime migucim a sada se sve radi kako mercedes svira. Stoga ljudi imaju oravo na negodovanje i koliko vidim trenutno stanje se svida samo vama navijacima ex mclarena i sadasnjeg mercedesa. Vjeruj mi i mi mizemo lako sutra navijat za nekog treceg kad bude dominirao ali imamo barem obraza kada nenavijamo za najdominantniju ekipu ikad da neprcamo sve druge po redu svaki dan na svakoj drugoj temi. Uz to jedini koji nekog omalovazava str vi navijaci mercedesa sa prozivanjem navijaca ferrarija da su frustrirani,cmizdre,cvile,kmece isl. Ja nevidim navijace ferrarija koji podjebavaju vas da se imate cime osjecati prozvanim osim ako sami niste svjesni da cijela f1 sa fiom pirelijem i ekipom se lize godinama s mercedesom pa vam smeta kad netko kaze istinu. Vi ste svi do 2014 navijali za mclaren i sad tu drzite nekome moralne prodike? Ja bi se na vasem mjestu poklopio usima i sutio…



        11
        9

        2
      • Alain Prost
        Alain Prost Prikaži

        Evo, našao se pravi koji će nekome nešto govoriti, ja već danima čekam onaj odgovor o Vettelu i Hamiltonu, zar si toliko frustriran što si uhvaćen u laži pa nemaš odgovor na to, da je meni netko kao ja tebi rekao da laže ko pas ili bi se potrudio da ga demantiram ili bi na par godina nestao s portala.

        Ovo prvo što si napisao je točno, bar nešto, “sve više je navijača Mercedesa koji ubiti više vole pljucati po Ferrariju nego što vole Mercedesa”, zašto je to tako, pa i to ti je objašnjeno.



        2
        2

        0
      • lukarak Donator Prikaži

        Bas tako, tu su komentari kao mali support group Ferrarijevih navijaca. Nisam dugo tu na ovom portalu, tek zapravo od ove godine, ali totalno me osupnula kolicina F navijaca.



        1
        -1

        2
  6. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Odličan članak.

    Kad i Hamilton kaže da su utrke dosadne onda ti je sve jasno, samo nije krivnja vozača, nego krivnja leži na tvorcima pravila i donošenja onih loših i smiješnih odluka. Točno to.

    https://www.motorsport.com/f1/news/hamilton-boring-races-drivers-fault/4480928/



    6
    6

    0
  7. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Ma sve je ovo oslo u tri picke materine.. 2021 1.2 motori,2025 1.0 motori, 2030 bicikli.. Samo ekologija i te pizdarije



    16
    13

    3
  8. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Pa nam smeta nekonzistentnost suđenja, raspodjela budžeta, Hamiltonove infantilne poruke po društvenim mrežama, Vettelovo djetinjasto ponašanje nakon utrke, Bonove poruke na team-radiju, boje izletnih zona na Paul Ricardu, zvuk motora, ograničenja broja okretaja, prazne tribine na stazama, skupe karte, dosadna novinarska pitanja, dugački i masivni bolidi, maratonska priroda utrkivanja bez nadolijevanja goriva, fizička jednostavnost vožnje bolida, premalo ekipa na gridu, previše izbora guma, restriktivnost pravilnika, politička korektnost i nedostatak pravog liderstva unutar FIA-e, pa u krajnjoj liniji – i druga kolumna na F1pulsu istog materijala kao ona od prije dva tjedna. Sve počne smetati.

    Od svega ovoga meni samo smeta nekonzistentnost suđenja,
    Hamiltona na društvenim mrežama ne pratim.
    Vettel: bolje da premješta panoe nego da se ide tući s nekim
    Bonove poruke na TR mogu smetati Hamiltona, mene baš briga.
    Boli me đon za boje izletnih zona, to je kulisa, ide na čast dizajneru.
    Zvuk motora je u izumiranju, tehnologija napreduje. ICE neće još dugo biti tu.
    Ograničenje okretaja: ograničenja stvaraju inženjerske izazove u F1, uvijek su postojala
    Prazne tribine i skupe karte trebaju brinuti organizatore trka. Oni bi trebali shvatiti da ne bude zarade s ovakvim cijenama, ali to mi pomalo liči na Radio-Taxi u Zg prije pojave konkurencije.
    Ne slušam intervjue i u principu ne čitam rutinske izjave nakon trka, prije utrke…..
    Dugački i masivni bolidi? kaj to mene briga: Prije koju godinu motori nisu išli do tisuću konja…. To je sve dio inženjerske jednadžbe…..
    Nadolijevanje goriva: ja bi volio da ga ponovo ima (ali da se kvale svejedno voze s praznim rezervoarom). Ukinuto je zbog sigurnosti i štednje 2-3 čovjeka po momčadi, koji su se time bavili unutar utrke. Nije da me to posebno nešto žulja.
    Fizička jednostavnost vožnje: nije li Lauda pokazao da nije baš trivijalno? NIsam siguran da su nakon utrke baš svježi i odmorni.
    Premalo ekipa: meni ih je dovoljno. Mogla bi još koja, ali nije nužno da imamo još neke koji će biti pokretne šikane.
    Previše izbora guma: kako previše? Problem s gumama je što se svae godine mijenjaju, ja bi to zabranio.
    Restriktivnost pravilnika: to su si vozači sami skuhali, kad su od FIAe tražili pojašnjenja sudačkih odluka koje su bile nekonzistentne. U F1 još uvijek sude ljudi, a ne roboti i mnogo toga je pitanje tumačenja, tako da unatoč pravilniku suđenje bi moglo biti mnogo bolje kad bi bilo mudrosti u sudačkim panelima (stalni suci, prevladavanje iskusnih, vrhunskih F1 vozača)
    Politička korektnost: koje to veze ima s ičim?
    Nedostatak liderstva: to je problem Libertyja. FIA igra kooperativno i pušta Libertyju da upravlja, a ovi ne znaju.
    Članci na F1pulsu mi nikad nisu smetali, samo jednog autora nisam mogao svariti, ali njega već dugo nisam vidio….

    Uglavnom, dominaciji Mercedesa će doći kraj, meni samo smeta kad pravila na stazi nisu ista za sve.

    Ostalo su sitnice, da smo slučajno išli u isti razred, Toto, Lewis i ja sigurno ne bi bili frendovi, niti u osnovnoj, a kamoli u srednjoj ili faksu.

    P.S: Skrati naslov! Tko je vidio naslov u tri reda?!!?



    20
    17

    3
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Bravo wapi slažem se sa svime napisanim?



      3
      2

      1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Članci na F1pulsu mi nikad nisu smetali, samo jednog autora nisam mogao svariti, ali njega već dugo nisam vidio….

      Kakav teaser uvališ usred komentara :mrgreen:



      15
      15

      0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ma napisao bi ja tko je da se mogu sjetiti. Kad sam se pojavio na portalu početkom sezone 2017. napisao je nekoliko članaka koji su me uglavnom iritirali i onda je odjednom nestao. Nadam se da iz ovih podataka možeš zaključiti o kome se radi.



        3
        3

        0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Još samo da odgovorim na ovo

      Politička korektnost: koje to veze ima s ičim?

      Ima, jer ubija duh sporta i vozača. Imaš banalan primjer čak i od jučer: Ricciardo je na Twitteru napisao status

      “No regrets. I tried. Would rather that than sit back like a peasant.”

      Onda je inspekcija političke korektnosti obavila svoj posao, procijenila da je strašno pretjerao, pa je Ricc izbrisao status i napisao umjesto njega ovaj:

      “No regrets. I tried. Would rather that than sit back without a heart.”

      Nekakav moron iz PR-a Renaulta ga je upozorio da ne smije vrijeđati “seljake” nazivom “peasant” u negativnom kontekstu. Takva debilana je sterilizirala sport i zato uz dosadu na stazi imamo i dosadu van staze.



      9
      5

      4
  9. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ja ne znam zašto mora baš FIA da upravlja svim ovim moto sportovima? Čujem da ima ta Dorna što upravlja MotoGP-om. Ima li još neka? Po meni, F1 može spasiti samo ako Liberty nađe neku drugu organizaciju koja će zamijeniti FIA-u, jer ovi su očigledno kompromitovani…



    2
    -1

    3
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Čekaj malo. Miješaš stvari. Moto gp jenpod palicom dorne kao i f1 pod libertyem, ali se natječu pod patronatom fim organizacije kao i f1 pod fia-om.



      6
      4

      2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ne znam, ne pratim. Samo sam čuo da se spominje ta dorna, i shvatio sam da je to nešto kao FIA u F1… Ali u svakom slučaju, nadam se da ima neka druga organizacija osim FIA-e, koja bi se mogla brinuti o tehničkom i sportskom pravilniku za F1.



        3
        2

        1
  10. BMW F1 Prikaži

    Bravo Ante!
    Odgledao sam start utrke i nakon nekih 10 -ak krugova mi se pridrijemalo.Probudio sam se nekih 7-8 krugova prije kraja i shvatio da ništa nisam propustio.



    4
    2

    2
  11. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Pročitao sam naslov i odmah sam znao tko je autor. Takav stav je imao i u emisiji prije utrke.



    5
    -7

    12
    • Mercedes
      F1MercedesTeam Prikaži

      Upravo to. Postali su naporni i krajnje pristrani što nikako ne bi smjeli biti. Kladio bih se da Ferrari ovako dominira da bi utrke bile super zanimljive…



      7
      -7

      14
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      U emisiji sam rekao da Francuska nudi prilike za pretjecanje što smo vidjeli prošle sezone, a da je grid ispremijesan pa da bi zbog toga trebali imati dobru utrku. Po čemu je to “isti stav”?



      8
      8

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Govorim o tvojem stavu . Kao da su potonule sve lađe. Kao njemačka vojska vojska nakon Ardenna. Defetizam nije nikome pomogao.



        2
        -7

        9
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        U studiju? Krivo si tu nešto pročitao. Otkad pratim utrke zadnjih 25 godina nema nijedne da sam ju dočekao uz defetizam. A lađe nisu sve potonule, ali tonu ubrzano. To vidiš po broju ovih što se javljaju da su ubili oko tijekom prijenosa, ili evo ti isto piše glavni urednik britanskog Telegrapha, čak i Hamilton kaže da su utrke dosadne. A mislim da ti je dosta toga rekla i grobna tišina navijača na stazi kad je Brundle došao intervju napraviti s pobjednikom. Nije defetizam nikom pomogao, ali isto tako nije ni poricanje očiglednog.



        12
        11

        1
  12. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    “Današnja utrka bila je toliko dosadna da su gledatelji jedva čekali kad će početi reklame da bar mogu pjevušiti đinglove oglašivača.”

    Nemoj se umisliti previše. Reklame na areni su dosadne, iste već pola godine i traju skoro kao utrka. I iz nekog razloga imam dojam da gledam reklame sa nešto malo utrke. I to sve na pay programu.



    5
    -1

    6
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      To je bila ironija da docaram koliko je bilo dosadno, kužiš, kao čak su i reklame zanimljivije od utrke. Ja im isto trubim da će s pojavom F1TV izgubiti velik dio gledatelja jer nitko na pay programu ne želi gledati 6 blokova reklama, ali šta ćeš, kad me nitko ništa ne pita. ?



      11
      11

      0
  13. Fernando Alonso 14
    Majki2111 Prikaži

    Kaj je pjesnik htio reći? Puno napisanog, ali nije rečeno mišljenje koji je problem.

    Plus nije ovo prva lasta. Bilo ih je više ovakvih.bar jedno 20 unazad 5 godina. Sve utrka slične.



    3
    -1

    4
  14. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Pratim F1 od 1995 i dolaska Schumachera u Ferrari!
    I momentalno da kažem – šic svi vi koji pratite duže od mene sa komentarima “balavac, ja pratim od 1989”

    Uspio sam 2013 otić u Monzu dok su još to bili “motori” u bolidima, (ima na forumu i moj mini putopis)…
    I bilo je jebeno bez obzira šta je Fernando Alonso bio treći, makar mislim da je……neda mi se gledat

    Do 2000 godine se “Šumi” borio sa Hillom, Villneuvom, Hakkinenom, pa i Coultardom…
    Došla je 2000 godina i Ferrari je ne izdominiro, nego za to vrijeme razbaco konkurenciju!
    I tako se nakon bolesne dominacije radilo da ih se uspori, i meni je kao Ferrari fanu bilo nakon 2002 godinje dosadno i gnjusno gledat tu dominaciju —– TU DOMINACIJU – šta je Michael Schumaher tada radio sa bolidom to je bolesno! Ferrari je imao zvijer i krenuli su ga gušit od 2005 godine….
    Dolazi 2006 i bili su tu negdje”Fer” i “Reno”, ali ipak Renault ispred
    ———
    ……….

    Ali ja od 1995 godine do cca 2008, (karikiram) nisam ni znao šta su sudci i da razmatraju taj i taj slučaj!!
    VOZAČI su se UTRKIVALI!



    15
    14

    1
    • Fia
      cucla100 Prikaži

      Cudi me da nisi znao za suce….
      Sjecam se da su kaznjavali kad je schumi , mislim nisam siguran popio kaznu jer je sa kotacem otisao preko bijele linije kod izlaska iz boxa. Alonso popio kaznu u monzi a bio je daleko mislim od masse. Kazna schumija i alonsa na treningu u madjarskoj, gdje smo poslije svjedocili po meni jednu od najvecih voznji u kvalama schumijevij ikad. Morao je nadoknadit par sekundi. To bubam iz glave , vjerojatno da postruzem internet toga je bilo puno puno vise



      2
      0

      2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Balavac, ja pratim od 1994. :mrgreen:
      Pa dobro, i prije je bilo kazni, ali nije bilo interneta (bar ne u ovoj mjeri) da sve to eskalira. Gledalo se na TV-u. I čekala se naredna utrka. Nije bilo ovih F1 portala, društvenih mreža, i sl.



      6
      6

      0
  15. Fia
    cucla100 Prikaži

    Isto je bilo kad je ferrari razvaljivao sa schumijem, Bili su toliko mocni ako se dobro sjecam da su u australiji i jos par utrka dosli sa proslogodisnjim bolidom i opet sve razvalili. Zatim i red bull sa vettelom takodjer je imao dominaciju . Ferrari ima vojsku navijaca pa to nije smetalo. Poslije je vettel pridobio srca nekih navijaca jer je bio dominantan.
    Hamilton i mercedes rade najbolji posao. To im se mora priznati. Samo se postavlja pitanje jel je trenutna f1 dosadna zato sto mercedes nema konkurencije ili se navijaci boje da su schumijevi rekordi u opasnosti od hamiltona.. Nikad nisam bio navijac hamiltona, ali se mora priznat da je toliko sazrio da stvarno nema konkurencije..
    Vettelu se smjesi alonsova sudbina. Mozda umjesto njega kad sve osvoji dodje hamilton a on kakve je srece ferrari proradi pa ce bit nacionalni heroj ako ferrari dovede do naslova.
    Vidjet cemo, uzivajmo u voznjama jednog od najboljieg vozaca u povijesti sporta.



    3
    0

    3
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Samo se postavlja pitanje jel je trenutna f1 dosadna zato sto mercedes nema konkurencije ili se navijaci boje da su schumijevi rekordi u opasnosti od hamiltona.

      To prvo. Za Schumacherove rekorde niti icije me nije briga, to su samo brojevi i svi mi imamo svoje dojmove i stavove, ali mi je stalo da se broj navijača ne osipa kao zadnjih godina nego da su utrke zanimljive. Tad se ne bi desilo da netko tko je gledao prije deset ili dvadeset godina danas kaže za F1 “šta to još uvijek postoji?”



      4
      2

      2
      • Fia
        cucla100 Prikaži

        Dobro si rekao…. gledao, ne pratio…
        Svi znamo nekog “gledaoca”. Čak i moja žena zna pogledat tu i tamo..
        Mi koji pratimo gledamo sve… testiranja, treninge utrke.
        Istina je da zainteresiranost pada, mozda nema razloga da netko pocne gledat f1, ali to je takav sport. Cijela ova hybrid era je za mene promasaj. Pobjedili su samo mercedes ferrari i red bull. Trebalo se prije nesto napraviti, sad je kasno.
        Mozda ce se 2021 nesto promjeniti ali iskreno ne vjerujem. Velike auto korporacije su uzele timove i imaju beskonacno resursa. Nema vise onih genijalaca u tech smislu koji mogu nesto prokrenuti.
        Vidjet cemo


        0
        -3

        3
    • Lando Norris
      stari lisac Prikaži

      Nije mi jasno kako to mislite Mercedes je napravio najbolji posao? Pa da su bilo kome dali 3-4 godine fore da razvije motor, da ga istestira i potpuno uskladi, zatim po trom mercedesovom motoru napravili pravilnik i još ograničili razvoj motora u sezoni i podsezoni na nebitne detalje, te ograničili broj pogonskih jedinica i dijelova sklopova motora po sezoni, što mislite gdje bi Mercedes bio u odnosu na tog proizvođača. Ja sam uvjeren da bi Dacia dominirala F1 da su dobili takvu prednost.

      Ili ćemo se opet igrati optuživanja za paranoju i ono “nismo znali”. Sve se zna i to je informacija koja je u javnost izašla prije 3 godine, ako se ne varam….



      2
      -1

      3
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Nije uopće riječ o motoru zadnje 2 godine.
        Prošli su ti dani kad smo se mogli vaditi na to, Mercedes je odradio posao ove zime, Ferrari i nitko drugi nije.



        2
        1

        1
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Dapače zadnje dvije godine je PU dio bolida di je Ferrari napravio bolji posao.


        0
        -1

        1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ili ćemo se opet igrati optuživanja za paranoju i ono “nismo znali”. Sve se zna i to je informacija koja je u javnost izašla prije 3 godine, ako se ne varam….

        To je dezinformacija.
        Jedina informacija koja postoji je ta da je Mercedes znao nešto više jer su sarađivali blisko sa FIA inžinjerima (pri tom ne zaboraviti da su u radnoj grupi bili i inžinjeri Ferrarija i Renaulta).
        Koliko je to više i od koga je to više niko ne zna. Rečenica namjerno sročena takva kakva jeste da bi fanovi mogli da konstruišu detaljnu priču kakvu si nam ti prezentovao.

        Međutim, informacija da je je Ferarri 2011. snagom VETO-a, u zadnji čas promjenio koncept motora sa 4 rednog cilindričnog motora, na ovaj današnji V6 motor, obara sve te teorije u vodu.
        Ostaje taj hibridni dio, kojeg je Mercedes vjerovatno razvijao prije ostalih, ali nikoga nema da potvrdi tu priču.
        Priča da su pravilnik da je FIA slagala pravilnik po Mercedesovom motoru, dok u WMSC sjedi čovjek koji je na platnoj listi Ferrarija je u najmanju ruku smiješna.



        1
        -3

        4
      • Lando Norris
        stari lisac Prikaži

        Har Kl
        Isto kao što su svi bili iznenađeni kad je uhapšen Sepp Blatter ili Platini sada. Nemoguće da su oni uzeli proviziju, pa u odboru za odlučivanje su sjedili i predstavnici konkurenata Bahreina (ili neke već druge muljatorske zemlje) , pa kako je to onda moguće….

        Para vrti gdje burgija neće. Zapamti to!



        2
        2

        0
  16. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobro napisano Ante. Dosta si toga obuhvatio…
    Par stvari iz mojeg “kuta”…

    Formulu 1, kao i sve druge razvijene sportove ubija “prevelika profesionalnost”. Dolazi do zasicenja, svaki mali detaljić se “kontrolira”, oko svakog se troše milijuni, gubi se skoro svaka spontanost i ljudskost, time i nepredvidivost, odn. zanimljivost.
    Pre malo je ljudskog faktora. Tehnologija je pre napredna, a pre velika lova je u pitanju kod ekipa i njihovih mašinerija ljudi da bi previse ovisili o svoja 2 vozaca (cesto tinejdžera).
    Pre malo je ljudsko-sportskog aspekta, a previse je sportskog izvan staze, u samoj pripremi.
    Natječu se ekipe s jedne strane i vozaci/pojedinci s druge. Ova prva je previse politicka, materijalna i kontrolirana, a drugoj (vozacima) su “vezane ruke”.

    Mene kao fana zanima iskljucivo ova druga, vozaci, njihovi skillovi i medusobno utrkivanje. Jednom rjecju-sport. Sport cine fizicko i mentalno (psihicko) natjecanje ljudi. U F1 bi se to trebalo manifestirati primarno na: brzina u jednom krugu i mentalna moc ponavljanja te brzine i pomicanje granica limita. “Tko ce brže i dulje tako”.
    Od toga se F1 previse udaljila.



    11
    11

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      @Beethoven87,

      Odlično, jednostavno i jezgrovito:

      Mene kao fana zanima iskljucivo ova druga, vozaci, njihovi skillovi i medusobno utrkivanje. Jednom rjecju-sport. Sport cine fizicko i mentalno (psihicko) natjecanje ljudi. U F1 bi se to trebalo manifestirati primarno na: brzina u jednom krugu i mentalna moc ponavljanja te brzine i pomicanje granica limita. “Tko ce brže i dulje tako”.
      Od toga se F1 previse udaljila.

      Hvala, Beethoven87. :thumbs:



      6
      6

      0
  17. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Po meni jedina snaga koja može da utice na ovu F1 jesu gledaoci. 90 % njih, tacnije fanova ne vole F1, već vole svoje ekipe. Jednostavno da se ne lažemo.

    Kada pričam o pravom fanu F1, taj voli utrkivanje, adrenalin, nevažno za poredak, on je svrsio 50 x dok je trajala utrka, a plus pobjeda, eh tada si na nebu.

    Danas imamo lijeve i desne koje vuku konopac. Neće sigurno jedan fan Hamiltona ili Mercedesa se odreći ove dominacije i imam osjećaj kao da je to njihovo vlasništvo, pa nešto čuvaju!?

    Sve dok se ljudi odreknu dominacije, tada će sve biti perfektno. Ne tražim Ferrari u vrhu, Mercedes i RBR, hoću nazad Mclaren, Williams, Sauber, da se 5 do 7 vozača bori za titulu, a ne samo dva!

    Jbt prije sam svake utrke išao u kenjaru, stomak me uvrne momacki, sada samo tihomira ispustim i zinem ko somina od zijevanja..

    Dakle, možemo samo kritikovati, ali suština problema je u nama – fanovima. Sad u ovom momentu da se bojkotuje dolazak na tribine, vidjeli bi smo samo Mercedes-ove navijače i to je ta realnost.



    7
    5

    2
  18. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Realno. Zanimljiviji je Studio F1 od nekih utrka ove sezone..



    3
    1

    2
  19. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Jebiga,htjeli mi priznati ili ne ispada da je formula E budučnost,to je i onaj vizionar ludi Berni rekao ,
    Ako je Formula 1 vrh auto moto svijeta a auto moto svijet sve više se okreče struji,HYBRIDIMA itd. na svu našu žalost ispada da je FORMULA E BUDUČNOST a ljudi govore da su utrke fantastične jedino nema zvuka.



    2
    1

    1
  20. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Svakih nekoliko godina ekipa ili dvije složi/e svoj Dream Team vozača, dizajnera, mehaničara i izdomirniraju sezonu, jednu, dvije , pet dok ostali skupljaju mrvice i nadaju se nekoj promjeni koja bi ih vinula među vodeće. Često su to neka pravila koja idu na ruku, neki put je to bolje poznavanje guma, neki put je to aerodinamika, neki put čista snaga motora. Novac nije uvijek garancija uspjeha, ako se ne varam Toyota je imala neskroman budžet. BMW je napravio motorčinu, ali angažirao krivog Schumachera. Karikiram. Utrke su uvijek bile takve pomalo dsadne, na svakih pet dosadnih bilo je dvije o kojima se onda priča mjesecima, godinama, sprema u arhivu za buduće generacije. To i nije samo u formuli tako je u manje više svakom sportu.
    Jedino što još nisam uspio nekako preboliti, a što vjerovatno spada u neku prošlost je činjenica kako rizik u ovom sportu je sveden na nulu i par decimala. Zato smo se divili nekim starijim vozačima. Danas mi se čini kako više riskira spustaš vozeći 120-130 nizbrdo nego vozač formule.
    Sve u svemu F1 4 ever ;)



    8
    7

    1
  21. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Preživio sam eru McLarena kada su se na prva dva mjesta izmjenjivali Prost i Senna sa krugom prednosti nad trećeplasiranim (doduše tada sam navijao za Prosta), valjda ću i ovo.



    4
    4

    0
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      E da,to su bili dani…dosade za sve druge.
      Kakav je Mercedes ove godine, da umjesto Bottasa vozi Max, Alonso ili Vettel lako moguće da bi opet gledali krug prednosti.
      Dakle, moglo je biti i gore od ovog.



      3
      3

      0
  22. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Još jedan odličan tekst :thumbs:

    Stanje Formule 1 je, blago rečeno, katastrofalno i ja (nažalost) ne vidim skori izlaz iz ove teške banane. Pravila za 2021. koja su velebno najavljivana kao revolucionarna pravila koja će napokon potpuno promijeniti F1 na bolje će možda popraviti stanje, ali sumnjam da će to biti značajno.

    Mnogi smiruju situaciju pa govore da je uvijek bilo dosadnih utrka i dominacije, ali kad svake 2-3 utrke pričamo o najdosadnijoj utrci u zadnjih desetak/dvadesetak godina, jasno je da nešto gadno ne valja. Formula 1 je trenutno dosadan sport i to je činjenica. To ja, kao okorjeli narkić od malih nogu, mogu bez pardona potvrditi. Uopće me ne čudi zašto ovakva F1 ne privlači nove gledatelje i zašto sam ja jedan od rijetkih u svojoj okolini koji prati F1 – iskreno, ovakvu F1 ni ne bih preporučio nikome.

    Ante je ovdje dobrih sedam redova popunio samim nabrajanjem loših strana trenutne F1, a svejedno nije nabrojao sve – meni je to jasan znak da nešto pod hitno treba mijenjati. Ovakva F1 je jednostavno neodrživa i ja samo čekam trenutak kad će dotaknuti potpuno dno, jer čini se da će tek tad gospoda iz vrha sporta trgnuti i poduzeti nešto konkretno. Dok god određene momčadi drže cijelu organizaciju za jaja i dok god se Liberty i FIA trude udovoljiti svakoj od njih, neće biti nikakvih pravih promjena. Ni meni ne bi smetalo da netko pokrene odvojenu seriju kako bi se F1 trgnula – s obzirom na to da 7 od 10 momčadi u trenutnom stanju ne može ni prismrditi podiju, ne bih to otpisao kao nerealnu opciju. Uvijek ću navijati za F1, ne želim da je zgazi bilo kakva konkurentska serija, ali bojim se da se naša voljena serija neće trgnuti sve dok joj konkurencija ne zalijepi ozbiljniju šamarčinu.



    5
    1

    4
  23. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Ante, čestitam, lijepo si ovo napisao. Slažem se u potpunosti sa ovih 20 “mana” moderne Formule 1, prije je sve bilo bolje. Baš sam jučer navečer gledao VN Francuske 2006. na Dailymotionu, je bila dosadna utrka kada smo ju gledali uživo, ali je definitivno bila puno zanimljivija nego jučerašnja. Moj prijedlog za poboljšanje F1 je vraćanje na stara pravila (2006.-2009.- mislim na Parc Ferme pravila i na nadolijevanje goriva).
    Jedno pitanje: Zašto Blažičko nije komentirao ni kvalifikacije ni utrku? On je puno bolji od Nevena Novaka.



    2
    -1

    3
  24. Bmw
    matej2018 Prikaži

    Moje je misljenje da je formula 1 keoz povijest uvijek isla naprijed u smislu napretka motora, elektronike, sigurnosti, sad mislim da moraju stat i polako se pocet vracat u proslost… prvi Halo zastita to dan danas ne mogu progutat… sta bi rekli u moto gp… da im treba kavez okolo motora??? Pa hebao ga to je takav sport koji nosi rizik i svaki vozac to zna…. o trenutnim motorima u formuli 1 ne treba trosit rijeci imao sam tu nepriliku slusat ih u monzi!!! Dakle vise grmi porshe kup nego li bolid f1 SRAMOTA!



    1
    0

    1
  25. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Sreca da je bilo tako, pa je za Arenu proslo ispod radara neprenosenje pola utrke


    0
    0

    0
  26. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Da se koji puta skoncentrirate na nekog drugog osim prve dvojice možda bi vam utrke bile zanimljivije.
    npr.
    Što je Kimi radio vidljivo bržim Renaultima
    Mast im je vadio cijelu utrku.
    I onda ga Riki nekako pređe i
    međutim kasnije sve zapacka u zadnjem krugu.
    a Kimi.
    Mogli bi to prokomentirati.
    Savršeno se postavio na stazi.

    Vidio je da ga Riki možepreći samo s desna
    Na lijevoj strani je bila gužva.
    Kimi izađe iz zavoja blicu bijele linije
    tako da jnije napravio obrambeni potez i pustio da ga Riki može preći samo kotačima izvan staze.
    Onog trenutka čim je Riki nosom provirio ispred Kimija
    Kimi tek tada radi obrambeni potez i blokira i drugog Renaulta
    Legendarno.
    Kimi ledeni šah majstor



    3
    2

    1
  27. Nigel Mansell
    dusko Prikaži

    Formula 1 ima problema (doduše bilo ih je uvijek).

    Meni osobno i nije toliki problem što je trenutno Mercedes jači od Ferrarija (jer ta razlika iako osjetna i nije objektivno prevelika). Na nekim stazama Ferrari bi mogao uz mali napredak biti bolji… Šta god napravio, kakva god pravila bila, neko će biti najbolji.
    Ja ovdje namjerno izostavljam bilo kakve svoje subjektivne preference, jer to za koga ja navijam je nebitno.

    Meni je veći problem što nakon dvije najjače ekipe imamo RB koji je neosporno treći (a ponekad ugrozi Ferrari), a onda provalija… niko osim 5 vozača se ne može osim nekim masovnim sudarom vodećih domoći postolja. Ne samo da ne mogu do postolja, već najčešće ne mogu unutar 1-1,5 sekunde po krugu… SC ih na kraju ponekad ostavi u “pristojnom” razmaku ali nije to to.

    Ja iskreno ne mogu vjerovati da ostale ekipe imaju iste motore. Može Williams biti promašen, može imati vozače upitne trenutne kvalitete ali me niko ne može uvjeriti da ne znaju više napraviti bolid koji uđe u 3 sekunde za bolidom s “istim” motorom.
    Jedino mogu povjerovati da Renault daje McLarenu isti motor, i da onda McLaren kao puno iskusnija ekipa oboružana višegodišnjim znanjem može trenutno biti malo bolja…

    Recimo razlika Ferrarija u odnosu na Alfu je slična razlici Fer-Sauber kad su im davali prošlogodišnje motore…

    Osim tog problema s motorima, od F1 priželjkujem da pravila prilagode otežavanju vožnje, tako da bolji vozači dobiju prednost pred djecom sa simulatora. Neki pomak po tom pitanju je napravljen i sad je teže voziti nego prije koju godinu, ali po meni nedovoljno. Još manje aerodinamičkog gripa.

    Treći kamen spoticanja su gume… koje se prema pričama prilagođavaju nekim najboljima koji time razliku još i povećavaju. Gume za slijedeću sezonu bi se trebale odabrati sada i više ne mijenjati, a nek svaka ekipa svoje bolide razvija s istim znanjem o gumama.

    Naravno, kakva god pravila napravili, biti će boljih i lošijih ekipa, neke imaju veća znanja, neke imaju enormno veći budget.
    Kad se sjetim sezone s Kimijem u Lotusu i jedno 7 različitih pobjednika u prvih7-8 utrka… mislim da je to možda i najbolja sezona F1 za mene (bar po konkurentnosti). Istražiti sve procese, pravila, ograničenja te sezone, vidjeti uzroke te konkurentnosti i poraditi na sličnim uvjetima i nadati se da će se konkurentnost popraviti.

    Ma ima tu još puno toga, ali…



    3
    3

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.