GPDA predsjednik Alexander Wurz: F1 kultura u kojoj se uvode pravila za sve odgovorna za Vettelovu kaznu u Kanadi

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 5 min 34 komentara

Prema riječima predsjednika Udruženja vozača u F1 (Grand Prix Drivers’ Association) Alexandera Wurza, Formula 1 je odgovorna za stvaranje kulture zbog koje je Sebastian Vettel kažnjen u Kanadi.

Wurz smatra kako su želje vozača i momčadi da dozvoljene vozačke akcije budu jasne krive za ovu kaznu.

„Želimo pravila za svaku sitnicu i tu smo i stigli“, rekao je Wurz.

Wurz je rekao kako su suci bili konzistentni u kažnjavanju Vettela, u odluci koja je Ferrari koštala pobjede.

Ovaj Austrijanac, inače bivši vozač Benettona, McLarena i Williamsa te dvostruki pobjednik 24 sata Le Mansa, je rekao kako ne vjeruje da su Vettelove akcije trebale biti kažnjene, ali je pohvalio suce jer su donijeli odluku baziranu na presedanu.

Vettel je pobijedio VN Kanade na stazi u nedjelju, ali je na kraju završio iza Lewisa Hamiltona nakon što mu je dodjeljena kazna od pet sekundi za opasnu vožnju u borbi s ovim Mercedesovim vozačem.

Vettel je žustro reagirao na tu odluku te je Ferrari rekao kako će priložiti žalbu na istu. Wurz je rekao kako su vozači i momčadi stvorile kulturu u kojoj su zahtijevali preciznost od FIA-e na taj način da suci nisu bili u mogućnosti suditi pojedinačne incidente zasebno.

Četrdesetpetogodišnji vozač je rekao za BBC Sport:

„Svaki pojedinac u ovom sistemu koji smatra da je ova kazna nezaslužena je kriva jer tijekom proteklih godina, svi ti incidenti i slučajevi, vozači i šefovi momčadi su tražili od FIA-e otvorenu diskusiju u objašnjavanju toga što je dozvoljeno, a što ne – do mili i mikrometarskih kretnji. Ja sam dio svih sastanaka vozača.

Dotud smo došli ovim procesom koji traje godinama.

Pravedno, racionalno odlučivanje o nekoj situaciji i donošenje odluke bazirane na da, temeljnim pravilima, ali ne u tako rascjepkanim, malim detaljima, je nestalo.

Tako da je teško krivit FIA-u i suce za ovo, i to je ono što ja ne volim u ovome razgovoru – to da [stvari] postaju malo previše osobne u ovoj cijeloj debati.“

– Alexander Wurz

„Mi smo industrija koja nastoji biti apsolutno savršena, s prednošću ili nedostatkom i s kaznom ili bez nje. Tako smo stigli do ove situacije. Postane teško prosuditi jednu situaciju bez referiranja na šest ili deset sličnih slučajeva.

U stvarnosti, svaka situacija je drugačija zato što postoji toliko puno utjecaja [na nju].“

– Alexander Wurz

Odluka koja je slijedila presedan

Wurz, koji je glavni u diskusiji između vozača, momčadi i šefova F1 vezano za sve stvari vezane za utrkivanje je nadodao:

„Možete vidjeti da se donekle radi o fizici, odlazak preko trave, ispravljanje bolida dok nije već dosta otišao na stazu logičnom putanjom. Stoga nije bilo namjerno spriječiti put i pritisnuti Lewisa.

Naravno, ako idete do samih granica, jedan vozač napravi pogrešku te ako je pogreška ispred vas, morate reagirati na nju. Ako uspijete proći, odlično, ako ne, propuštena prilika. To je poanta ovog sporta. To je utrkivanje.“

– Alexander Wurz

„Bio sam istog mišljenja prošle godine kad je u Suzuki Max Verstappen otišao na umjetnu travu, koja je malo sklizavija i ima više prašine – vratio se na stazu, proklizao na drugu stranu staze, na kojoj se nalazio Kimi Raikkonen koji ga je htio proći s vanjske strane te je tad došlo do kontakta. Max je dobio kaznu od pet sekundi.“

„Također moram naglasiti i pohvaliti četiri suca u Kanadi koji su reagirali tijekom utrke, a ne odgađati odluku na diskusiju poslije utrke.

Oni su se vrlo jednostavno mogli sakriti od pritiska i reći ‘Ne, nećemo sad dati kaznu, trenutno istražujemo. Ali oni su pokušali reagirati brzo, što ih je čitava industrija oduvijek tražila da rade.“

– Alexander Wurz

Trebalo li to biti kazna?

Wurz je rekao da kad se drži pravila do najmanjeg slova, on vjeruje da se radilo o „50-50“ situaciji o tome je li Vettel počinio prekršaj.

Također je odbio i argument da je Vettel počinio prekršaj na jedan ili drugi način, po kojem se Vettel ili vratio na stazu opasno ili namjerno ometao Hamiltona.

„To je jako opasan argument i opasan smjer jer bi to onda značilo da kažnjavate samu pogrešku.

Koliko se puta dogodilo da u šikani s asfaltiranim dijelom za izlijetanje netko izleti sa staze i vrati se na nju te se ništa ne dogodi? Tako da ako počnete to kažnjavati, mi se nalazimo u PlayStationu i idemo u smjeru u kojem definitivno ne bismo trebali ići.“

„Zatim morate pogledati ako se utrkujete s nekim kome ste blizu i taj vozač ima oversteer i mora otpustiti gas i ne nalazi se u cijelosti van staze ili naleti na rubnik, u tom slučaju i vozač iza mora reagirati i otpustiti gas.

To je utrkivanje po mojoj definiciji te nekad nemate sreće kad ste iza nekog. Tako da po meni, ne možete kazniti Vettela [u ovoj situaciji].“

– Alexander Wurz

„Vettel je imao određenu brzinu kad je otišao na travu. Naravno u određenom trenutku će ponovno pritisnuti gas jer želi nastaviti s utrkom i on ima to pravo napraviti.

Mislim da nije namjerno otišao ispred Lewisa onako agresivno kako se to moglo učiniti na TV-u zato što je pomaknuo glavu da pogleda u retrovizor, nakon što je završio s ispravljanjem bolida.

Stoga, ne bih to smatrao akcijom koju treba kazniti, kao što to nisam mislio ni za Verstappena u Suzuki. Međutim, oba slučaja su vrlo slična te je FIA dala istu kaznu te mi to moramo prihvatiti.“

– Alexander Wurz

Odgovor

34 komentara

  1. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Eto, čovjek veli ono što svi vide a to da Vettel nije namjerno otišao desno, nije gledao retrovizor i namještao se te “cuknuo” desno samo zato da zaustavi Lewisa. Slušam Petera Windsora danas i čujem upravo sve obrnuto. Da je Vettel namjerno dao gas da se pomakne još više desno i da je zato onak zaplesao bolid. Slušam onaj video i onboard incidenta toliko da mi uši krvare glasno i ne čujem da je Seb dao gasa prije nego je mogao.

    I ono što najviše boli je to što su si momčadi i vozači to sami napravili da se svaki incident i “incident” pregledava 44 puta iz 9 različitih kuteva i onda donese odluka na temelju 6 takvih prijašnjih slučajeva jer SVE mora biti pokriveno pravilima.



    19
    18

    1
    • Nando
      Lux14 Prikaži

      Svaka čast Peteru Windsoru na svim godinama u F1 i njegovom novinarstvu, ali ima 0 krugova u F1 bolidu. Ljudi koji su osvajali naslove u F1 bolidima (osim Barbie) se uglavnom slažu da je Vettel bio passenger.



      21
      21

      0
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      @ruzinavi

      Vozačima je jednostavno u krvi da idu pokrivat drugog koji ih pretiče, to je instinkt s kojim žive svi od karting dana i Hamilton je sam reka da bi isto napravija… Al kako si i reka, sve je pokriveno pravilima i po meni je jedino rješenje ili ispravit ta pravila (jasnije definirat pojmove tipa “siguran povratak na stazu”) ili ih maknit pa da vidimo onda… Sudci su donijeli presudu na temelju pravila i prijašnjih sličnih incidenata… Ovako samo izazivaju svađe među gledateljima/navijačima i opadanje gledanosti sporta



      7
      1

      6
      • Ferrari
        Korisnik Prikaži

        ma kakvo pokrivanje, on se nije tamo mogao vratit na ljevu stranu pa da je imao i pogon na sva 4 točka i da sva četr skreću, a i Hamilton je vidio sta se desava mogo je prikocit i proc s ljeve strane bez problema, a to niko ne spominje



        10
        10

        0
      • Michael Schumacher
        ruzinavi Prikaži

        Slažem se da je im je u krvi pokrivat da te netko ne prestigne ali ovo ni nakon 78. puta što sam pogledao snimku i onboard ne izgleda kao da se namjerno vratio na trkaću putanju. Da je stisnuo gas, okrenuo bi se. A promjena pravila je kao pokrenuti planinu da se makne.



        9
        9

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Korisnik

        Kao da je bitno je li mogao ili ne ? Kazna je dodijeljena za nesigurno vracanje a ne za usporavnje ili sta vec Hamiltona. Hamilton u ovome i nije toliko bitan, ako je procjenio da ce lakse proci desno ili ako je namjerno iscenirao ovo “nesigurno vracanje”, to je onda samo pitanje morala ali ne i njegove odgovornosti, ali opet nije on znao 5 minuta prije gdje ce Vettel izletit pa da moze u miru razmislit sta da napravi. Vettel je napravio gresku, izletio, napravio manevar za kaznu (ne bitno je li svjesno napravio ili nije), kraj price…



        2
        -14

        16
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Kolega @AMG pa Hamilton je u ovoj prici i najbitniji :gandalf: Da ga nije bilo tamo, niko ne bi nista spominjo :zubo:



        18
        18

        0
      • avalon Prikaži

        čemu diskusija , prepirka nas LAIKA kad je onaj koji zna jer je tu 9 . sezonu , a i dokaza je super sve objasnija “Ako se pomakne malo više na lijevo – izvrtjet će se. Ako stane na kočnice na travi – izvrtjet će se također. Nije bilo puno prostora za Lewisa, ali je prostora bilo.” priče o “pokrivanju” protivnika dok se boriš sa
        bolidom za opstat bez krša me mogu samo :) :) :) :) a šta se tiče wurzove komparacije ovog sa maxovim slučajem i identičnom kaznom … lija lija pa dolija tj više puta su maxu umisto kazne progledali kroz prste pa se jednom moralo dogodit i da dolija . ne tvrdim da je ovo točno , špekuliram ali …. osim toga u slučaju max Vs kimi je došlo do KONTAKTA , a da nije ( ka u kanadi ) ko zna bi li bilo tih +5 s za maxa ;) ako je ovaj slučaj max Vs kimi bija referentan za “presudu” sebu ( seb nije ima kontakt sa LH ) zašto nij e uzet i 2. slučaj o kojem priča ricciardo “Imao sam identičnu situaciju s Lewisom u Monte Carlu 2016. godine. Morao je proći šikanom i onda me pritisnuo uza zid kad se vratio. U tom slučaju je bilo još više tijesno nego sad. Nije dobio kaznu. Dobro da nije – to je bilo žestoko utrkivanje.” razlika je šta se u MC vozilo po asfaltu pa je stiskanje konkurenta još teži prekršaj jer gume lH su bile “čiste” , a i DR nije postupija pi*asto , on je uživa u žestokom utrkivanju . istina i LH uživa u tome kad je siguran da će dominantnim mercom ( + njegova vještina , naravno ) “zgazit” protivnika ali ako “zaškripi” uvik je tu TR i močni uticaj mercedesa . zbog takvog stava LH će osvojit još nekoliko titula , a zbog svog stava DR teško da bi bija prvak i u ovakvom mercedesu . jedan od njih zaista voli i uživa u žestokom utrkivanju samo pitam se …. koji ? :) :) :) :)



        16
        16

        0
      • Ferrari
        Korisnik Prikaži

        @AMG
        “Kao da je bitno je li mogao ili ne ? ”

        znači nebitno ako nešto nemožeš izvast bit ćeš kažnjen? ako nije bitno čemu kazna? kakvo sceniranje, Hamilton nije bio ni u kakvoj drami/opasnosti što se Vettel našo ispred njega osim što ga nije mogao zaobić i morao je prikočit i to je to… pa jbt cjelo vrijeme ga je vidio, vidio je točno šta se događa, probao i nije uspio i onda cry cry unsafe release pa na podiju kao nije moja odluka… Ma dajte molim vas



        11
        10

        1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Korisnik

        Imao je Vettel priliku kad je trebao i mogao regirati… tad ne bi doslo do ovoga svega



        1
        -14

        15
  2. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Tko se dosad složio s kaznom Vettela od (bivših) vozača osim Rosberga i hamste uopće?



    12
    11

    1
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      Vettel se složija s kaznom Maxu u Suzuki, a s ovom nije, Wurz se ne slaže s obje… Sudci su radili po pravilima, a ta pravila je neko donija, jednostavno se treba tih pravila riješit ili ih korigirat i nema problema posli



      4
      -7

      11
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Nije se Vettel “složio” sa kaznom Maxa u Japanu…rekao je da mu takve kazne nisu drage te da bi trebalo pustiti vozače da se utrkuju.

        Velika razlika Japana i Kanade je ta što je Max imao kontakt sa Kimije te mu je značajno bolid oštetio…dok u Kanadi nikakvog kontakta nije bilo, a Max je u Japanu imao više opcija vraćanja na stazu jer je bio u potpunoj kontroli nad bolidom, no on se odlučio za najkraću i napravio kontakt sa Kimijem.



        15
        14

        1
      • avalon Prikaži

        LewisHamilton44 … nije ti ovo baš odgovor na pitanje koje je postavija dFixxx3r ;)



        8
        8

        0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Hamsta iako se složio sa kaznom je rekao da bi on na Vettelom mjestu napravio istu stvar.



      2
      1

      1
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Hamsta se i dalje vodi pretpostavkom da ga je Vettel NAMJERNO blokirao tj. pokušao blokirati, što naravno nije istina…



        15
        13

        2
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        To implicira da je Vettel imao bolid pod kontrolom..



        7
        7

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Ferrari

        Na osnovu cega si ti tako uvjeren da Vettel to nije namjerno napravio?


        0
        -8

        8
      • Michael Schumacher
        ruzinavi Prikaži

        @AMG a na temelju čega si ti uvjeren da je bilo namjerno? Pa gledaj i još bitnije slušaj onboard sa Vettelovog bolida, sve se vidi i čuje. Nema namjernog skretanja u desno da blokira i nije davao gas dok nije bolid bio pod kontrolom.



        7
        7

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Hamilton sudi po sebi. On bi namjerno blokirao kao što je i napravio u Monacu Ricciardu.

        Ja bi samo htio da u F1 ne sude tipovi od kojih sam ja iskusniji vozač i gledatelj F1.
        A i direktor utrke je zelen, počeo je gledat F1 kad je počeo raditi kao F1 direktor utrke. Vidiš da nije skužio da u Montrealu ne postoje odgovarajuće dzalice uz stazu, pa smo gledali onaj Ajeto show s razbijenim Haasom.

        Uglavnom, broj sudaca mora biti neparan, većinu moraju činiti F1 vozači s više od 150 utrka. Cijelu sezonu mora biti ista postava uz 2-3 zamjene po potrebi…..



        9
        9

        0
      • avalon Prikaži

        možda na osnovu ovoga … ricciardo ….. “Ako se pomakne malo više na lijevo – izvrtjet će se. Ako stane na kočnice na travi – izvrtjet će se također. Nije bilo puno prostora za Lewisa, ali je prostora bilo.” kad bi u ovakvim uvjetima čije nam je potencijalne posljedice objasnija daniel seb moga to namjerno napravit onda bi valjda ima bar još 2 titule više . čim neko ovakve stvari smatra nekakvim argumentom da bi opravda pobjedu LH/mercedesa onda se mogu samo :) :) :) izgleda da povremeno konkurenti LH imaju umisto mozga super računalo i rade za smrtnika nemoguče stvari … NR u MC , sad seb u kanadi . znaju mufljuzi da je LH pre pošten da bi im uzvratija nekom prljavštinom koju su navedeni koristili ili koriste ….



        3
        -4

        7
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        ruzinavi

        Kao prvvo ja nisam uooce uvjeren da je Vettel to namjerno napravio, ali ne iskljucujem tako lako tu mogucnost…
        Gas mu nije ni trebao da bi zatvorio Hamiltona, a skretanja u desno ima (nemajenog ili ne, ne znamo)

        Sto bi se dogodilo da je potvrdio kaznu, ili da se sklonio lijevo i da je tako Hamilton prosao? Ubijali bi se od napadanja i pisanja kako je za penzije…. Znaci motiva za laganje nije da nema.


        0
        -5

        5
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ma da, umro je Vettel od brige što ja mislim o njemu.



        2
        2

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        wapi

        Ti kao pojedinac, naravno da ne, ali masa… i neki bitniji ljudi kojima se to ne bi dopalo


        0
        -6

        6
  3. Ferrari
    Max Prikaži

    Problem je u svemu ovome sto Hamilton na celu sa Mercedesom nikada ne bi bio kaznjen za ovako nesto jer nije bio za slicne greske….Nemacka 2018 hocu u box necu u box,2016 Monaco identicna situacija ovoj iz Kanade…da se razumemo Hamilton tu nije kriv uopste krive su sudije koje su nove za svaku trku…jedino sto zameram Hamiltonu sto nije dosledan svojih izjava do kraja i zato ne razumem onaj potez kada Vettela vuce da ide pored njega na njavise mesto na pobednickom postolju i sta je time hteo da postigne uopste….Vettel je opet ispao covek i rekao da Hamilton nije kriv i da ne treba da zvizde njemu uopste jer to nije zasluzio,tu crtu u sebi ima malo koji vozac u F1



    10
    10

    0
  4. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Najbolje bi bilo da je Vettel stao i propustio Lewisa u tom trenutku…. danas ne bi bilo rasprave tko je kriv.



    4
    3

    1
  5. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    To su sve više teška s…nja!!! Svi zagovaraju utrkivanje od prije 15. i više godina a uvode bezvezna pravila i napravili su od formule 1 sprdačinu! To se nitko prije nekoliko godina nebi pitao za vožnju Vettela u ovom slučaju!A i mi nasjedamo na te gluposti i debatiramo totalnu bedastoću,je bio,nije bio,je namjerno nije namjerno…ajd više u .!



    4
    4

    0
  6. FSV Prikaži

    Jednostavno LH mora da srusi sve rekorde i onda ce mozda biti fer sudjenje…Ovo je kriminal klasican. Ferari ne moze protiv svih,sta god da urade postoji Pireli i Fia koji ce to da zajebu.Lh dzabe sve da porusis neces nikad biti jedan MS,Veliki si vozac ali sljam od coveka.A glavonjama sudijama hvala sto unistavaju ovaj sport kao i FIA.



    5
    5

    0
  7. Charles Leclerc
    _splico Prikaži

    koliko clanaka i koliko pisanja zbog necega strasnoga sta se dogodilo a tribalo bi najnormalnije da se dogadja i da se uopce o tome ne prica… ja san moze bit najgluplji na svitu i ovaj moj komentar je mozda teska budalastina, al meni nije jasno da se ovaj slucaj mora kaznjavat… vettel je izletia sa staze bla bla, hamilton sve to lipo uredno vidi i reagira u zadnjem djelicu sekunde, vrlo vjerovatno namjerno jer neka mu niko to nije reka jednostavno je svjestan da je drag sucima i da ce svaku sumnjivu situaciju presudit u njegovu korist. meni bi bilo najnormalnije da je LH usporia cin je vidia da je SV na travi i ima bi sigurno vise mista za manevriranje i naravno bolju trakciju i siguran san da bi zaobisa vettela nebitno s koje strane. famozno pravilo o nesigurnome vracanju na stazu, mogli bi mozda napisat i pravilo da nema branjenja niti prije zone kocenja, opasno je minjat smjer ispred bolida koji je brzi 20+ km/h… ne postoji razlika izmedju tog blokiranja i ovog blokiranja SV nakon povratka na stazu, opasno jedno a boga mi i drugo, majke ti mile jel ovo trka ili je voznja od splita do trogira… krajen 80ih i pocetkon 90 je bilo puno prgavijih poteza pa nikoga nije kaznjavalo ako bi se trka nastavila bez sudara, formula je postala sterilna i nikome se to ne svidja



    6
    6

    0
    • Michael Schumacher
      ruzinavi Prikaži

      Vjerujem da je Hamilton možda i očekivao da će se Vettel maknut lijevo pa da će on šmugnut po desnoj strani. Činjenica je da je previše pravila ali bogami je i previše različitih situacija, koje izgledaju isto ali nisu (Japan 2018 i Monaco 2016), koje oni pokušavaju “opisati” pravilima. Činjenica je isto tako da se vremenska kazna ne može maknuti, blesavo mi je samo zakaj 2 boda, i da će toga biti u budućnosti ako se pravila ne revidiraju. Vozači zadnjih par godina kukaju za najmanji dodir, blokiranje, … tu se gubi čar F1. Da mi je bilo čuti team radio Hakkinena u Belgiji 2000. kad ga je Schumi blokirao da je ovaj sa 300+ na sat morao na travu izać skoro. Ili famozno “Not too many times” u Mađarskoj 2006. Ili kad je Coulthard vrludao ispred Schumachera u Njemačkoj 2000. da je ovaj pokupio Fisichelu i oba izletili. Po sadašnjim pravilima to bi bilo za zatvor sve. Ali isto tako Hakkinen se pomirio da ga ovaj ne bi pustio samo tako, Coulthard je rekao sry pa i ti si tak prije par utrka i nikom niš. Dok god nije OPASNO, nije opasno IMHO. Sranje se može dogoditi i sa ovakvim ili još i strožim pravilima. Let them race!!



      3
      3

      0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ma nije problem u pravilima, koliko u neprimjenjivanju istih jednako za sve. Ovaj drugi u ovom incidentu nebi nikad za ovo bio kažnjen. Nikad. I to je svima jasno…



        5
        5

        0
  8. ZX10R Prikaži

    Čisti trkaći incident
    Seb nikako nije smio dobiti kaznu
    Svatko tko govori drugačije lupa gluposti
    Isto bi napisao da je situacija obrnuta
    Ili si pravedan ili ne ,na strano tko za koga navija



    4
    4

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.