Ma dajte, molim vas…

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 5 godina 7 min 98 komentara

Kad se priča o spremi sportaša i koncentraciji talenta na jednom mjestu – Formula 1 je vrh svjetskog sporta. Bez obzira što često čujemo da prigovaraju kako bolidi nisu dovoljno zahtjevni za vožnju i što često vidimo da tinejdžeri uskoče u bolid i voze ga bez većih problema – globalizacija je sa sobom donijela i fenomelan filter talenta i discipline. Jasno, ako ste rođeni na početku milenija – idealizirat ćete V8 eru, Alonsa, Vettela ili Hamiltona. Ako ste rođeni devedesetih – dobre su šanse da ćete se naježiti na pomisao Schumachera u potjeri za Hakkinenom, a ako ste rođeni osamdesetih – nećete htjeti čuti ništa protiv Senne ili Prosta. Možemo još unatrag, ali poanta je ista. No, treba biti realan i reći da je tih godina talenata bilo puno manje i, kako je Mika Hakkinen rekao, nekoliko vozača je bilo u top formi i shvaćalo sport ozbiljno, a ostali su vozili gotovo rekreativno i često su gubili tempo jer su jednostavno bili umorni.

Smiješno je danas uopće pomisliti da bi netko parkirao bolid pokraj staze jer je umoran, pa onda otišao zapaliti cigaretu i pojesti duplu porciju ćevapa da vrati energiju.

Što se tiče bolida, možda su dugački kao lađe, možda nisu ni okretni kao neki malecki od prije 20 godina, ali štoperica ne laže. Onaj krug u kojem se divimo Senni u Monaku je odrađen za 1 minutu, 21 sekundu i 314 tisućinki. Ove godine je Robert Kubica u Williamsu odradio kvalifikacije za 1 minutu, 13 sekundi i 751 tisućinku. “Ali, ali, danas imaju toliko lakše bolide za vožnju i elektronička pomagala!” Ali – nemaju. 1990. je korišteno puno više vozačkih pomagala, a vozači danas nemaju niti ABS. O traction controlu ne treba pričati.

Dakle, scena je tu, sve je postavljeno i spremno. Uvjeren sam da je ova generacija vozača najbolja koja je ikad vozila bolide Formule 1. Ovi bolidi su najmoćnije mašine u povijesti čovječanstva, a publika doslovno može slušati u realnom vremenu komunikaciju između bilo kojeg vozača i njegovog trkaćeg inženjera i pratiti kameru s kojeg bolida želi.

Zašto onda gledanost Formule 1 opada? Zašto Chase Carey mora izvoditi salto u prikazivanju brojeva o gledanosti i posjećenosti? Zašto se televizije muče prekrcane reklamama da povrate uloženo u kupovinu prava za prijenos programa? Zašto su tribine tragično prazne na stazama poput Španjolske koja ima domaćeg vozača u povijesnoj ekipi? Nitko da konačno vikne “Car je gol!”, a car ne da je samo gol nego mu je i koža oderana. Zašto, zašto…

Kastrirani štreberi u povorci pingvina

Zato jer je Formula 1 vođena kastriranim štreberima koji ne samo da se utapaju u sivilo modernog društva političke i korporativne korektnosti – nego ga žele i predvoditi. Takvi činovnici će vam prodavati muda pod bubrege i svojim oratorskim sposobnostima učiniti da pomislite kako tako treba biti.

Prodat će vam tako priču o najmodernijim motorima ikad koje Formula 1 treba imati jer, što je uzbudljivije od činjenice da MGU-K može isporučiti oko 120 kW? Zar se čovjek ne naježi kad mu netko kaže da je od ove godine DRS otvor veći za 20 milimetara? Mene trnci prolaze dok ovo pišem. Da budemo jasni – gotovo nitko točno ne razumije kako funkcionira jedna pogonska jedinica danas (nemojte se gristi, ni inženjeri u ekipama nisu razumjeli do prije par godina, pogledajte samo kakva su vremena s ovim motorima vozili 2014. godine i koliko su se razvili do danas – tek su i oni počeli shvaćati što točno rade). Samo se slijepo nadamo da će baš naša ekipa ubosti dobar motor baš ove godine, ali nema veze. To je moderno, a moderno je dobro.

Prodat će vam također priču kako Formuli 1 nužno treba “halo” zaštita cockpita. Vozača treba toliko duboko zabiti u cockpit kako bi bio što sigurniji, a novim klincima koji se tek zaljubljuju u F1 će uspomene biti prepune žutih, odnosno crnih kamera na vrhu bolida njihovih najdražih vozača jer kacige više ni ne vide. To što je nama u sjećanju ostala crvena kaciga sa zvjezdicama na vrhu, plavo bijela kaciga s natpisom “West” i žuto zelena “Nacional” – to je duh nekih zaboravljenih vremena. Novo je sigurnije, a sigurnost je dobra.

Prodat će vam i priču da se show mora polako seliti na nove staze koje su izgrađene na najvišim sigurnosnim standardima. Zašto bi se utrkivali na Hockenheimu, Nurburgringu, Monzi, Spa, Suzuki ili Istanbul Parku ako možemo napraviti jednu stazu u Kataru koja će onda u prvom sektoru malo kopirati Suzuku, pa u drugom sektoru jedan četverostruki lijevi zavoj da podsjeti na Istanbul, a u trećem dugačak pravac pa lakat kočenje da tu i tamo vidimo koje obilaženje? I, kupit ćemo tu priču, jer – posao je posao. F1 ide tamo gdje je novac. Novac je dobar.

Nailazimo na problem

U svijetu kastriranih štrebera jedino što nije dobro je emocija. Emocije su teško shvatljive, ne mogu se kvantificirati i s njihove pozicije ih je jako teško manipulirati. Što u tom slučaju napraviti da bi biznis išao dalje? Stavi meme, ubaci gif, daj Buxtonu mikrofon da Kimiju spomene riječ “mamurluk”, ko fol ne znajući da će se Kimi nasmijati na to, a društvene mreže podivljati od sreće i sve je opet dobro. Problem dolazi kad ta skupina pingvina u odijelima zakorači tamo gdje se ne ide – kad direktno utječe na utrkivanje i ošamari svakog ponaosob tko se pojavio na tribinama u Kanadi i sve one koji su u nedjelju navečer sjeli ispred televizora.

U ekstremno dosadnoj sezoni u kojoj nitko ne može ozbiljnije prići Mercedesu, a Valtteri Bottas ponovo postaje šlampav kad je to najvažnije – napokon smo dobili neki bolid ispred Hamiltona. Istina, Lewis je u drugom stintu imao bolju mašinu ispod sebe, ali istina također – ovdje je jako teško proći ako netko drugi ima bolju maksimalnu brzinu kao što je Ferrari imao na stražnjem pravcu. Ali, što bi se uopće zamarali s borbom dva majstora kad suci jednu, najblaže rečeno diskutabilnu situaciju mogu iskoristiti da ubiju svu dramu i pobjednika odluče za stolom? Sudac potpisao, pečatirao i poslao u kontrolu utrke. Čak ako ignoriramo kasnije komentare na desetke vozača različitih trkaćih serija, ako ignoriramo i Sky televiziju koja je kao britanski agitprop umotan u fini celofan gotovo unisono poručila da do kazne nije trebalo doći – kog vraga izvodite? Sve one priče vam možemo kupiti, ali ovu ne.

Groteskno je tako bilo vidjeti trojicu smušenih vozača kako u Kanadi u nedjelju čekaju izlazak na podij, a njima iza leđa stoje citati Gillesa Villeneuvea o vožnji na limitu i utrkivanju bez granica. Svaka čast. U eri u kojoj imamo najbolje vozače ikad, najbrže bolide, najdirektniji kontakt s publikom i najpristupačnije načine prijenosa ovog nekad spektakularnog sporta – danas se utrke odlučuju na ovakav način.

Formula 1 je jedini sport koji svoj DNK konstantno koristi za reklamu, a istovremeno ga se duboko srami i bježi od njega. Zbog čega? Zbog kulture korporativnog sivila i vladavine bezmudih paper-pushera koji o adrenalinu znaju samo to da je hormon formule C9H13NO3. Ne radi se o tome, drugovi moji…

Ante Vetma


Odgovor

98 komentara

  1. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Vrhunski napisano… ???



    26
    22

    4
  2. Kimi Raikkonen 7
    Azavi Donator Prikaži

    Duboko…tocno u srž



    24
    22

    2
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Formula 1 je jedini sport koji svoj DNK konstantno koristi za reklamu, a istovremeno ga se duboko srami i bježi od njega.

    Svi problemi današnje F1 u jednoj rečenici.
    Odličan tekst Ante !



    31
    28

    3
  4. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Odličan tekst :thumbs:

    Stvarno ne znam što pametno reći o razlozima te jučerašnje odluke. Živo me zanima čime to Mercedes drži u šaci cijelu Formulu 1. Nemojte me krivo shvatiti, ne umanjujem uspjeh i briljantnost te momčadi koju su pokazali u zadnjih pet godina, ali činjenica je da njima prolazi sve – od sitnica poput jučerašnje poklon pobjede ili onog prevrtanja čitavog pravilnika ne bi li Hamiltonu dali najblažu moguću kaznu na VN Njemačke 2018., pa sve do ilegalnog testiranja guma s Pirellijem već pomalo davne 2013. Nisam neki zagovornik teorija zavjere, ali neke stvari su jednostavno preočite.



    36
    33

    3
    • Ayrton Senna
      Ayrton S Prikaži

      “Živo me zanima čime to Mercedes drži u šaci cijelu Formulu ”
      Uspjehom!
      Bas kao i Ferrari u eri MS
      Svijet voli pobjednike



      7
      -4

      11
    • Alfa Romeo
      limitmaker1 Donator Prikaži

      …mene je lani singapur preobratio definitivno, do onda sam mislio da to ipak nije tako, ali lani singapur i odjednom 0,5s prednosti iz al pari situacije su me definitivno uvjerile da to ne može biti slučajno..oduvijek se povlači priča da je onih zadnjih 2 destinke najteže naći(vidi na desetke primjera iz prošlosti) i lani kad je bila al pari situacija merc se pojavi na stazi na kojoj bi trebali biti mrvu ispod, dominantni da im ni favorizirani rb i ferrari ne mogu ni prismrditi…i ajmo reći da je ferrari sam zeznuo dio stvari ali je rb trebao kao u monacu pomesti no odjednom merc ima trakciju, grip i nema problema sa gumama ni najmanje, u toj utrci čak i manje od do tada dominantnog rb što se tiče potrošnje guma…to je bila i zadnja prekretnica sezone…poslije toga je bilo samo pitanje kolika će biti razlika…svi ostali primjeri se samo nadovezuju na priču…stoga ću ponoviti ono što ponavljam već 2g…merc želi postati najuspješnija momčad svih vremena (brojčano dakako jer nijemci u paru sa emocijama, maštom i doživljajem ne idu zajedno) a britanska princeza kao britanac najuspješniji vozač svih vremena…i ništa im neće stati na putu pa tako i ova pobjeda ferrarija…



      7
      5

      2
      • x1x1x1 Prikaži

        Britanska princeza je najuspješniji vozač svih vremena!Da je borac poput fetela,MS i sl imao bi već do sad 7-8 titula.Princeza se od svoje prve utrke Bori sa svima,sve što ima morao je uzeti dok su navedenim borcima suvozači kočili 200 m pred ciljem ili su im borci ukrali pobjedu pred ciljem.Lewis to nikad nije radio.A Vettel je jedna obična p..zd. i prosječan vozač,i ovako ima previše.I onako,reda radi,koja to ekipa ne želi postati najuspješnija?


        0
        -6

        6
      • avalon Prikaži

        x1x1x1… “Princeza se od svoje prve utrke Bori sa svima,sve što ima morao je uzeti dok su navedenim borcima suvozači kočili 200 m pred ciljem ili su im borci ukrali pobjedu pred ciljem.Lewis to nikad nije radio” da bori ? pa kako ? najkrvavije ! drago je meni šta ima ljudi ovakvog pamćenja , koji se sjećaju događaja od prije 17 sezona ali samo djelića događaja . npr austrije kad je rubens mora propustit MS koji je pobjedija sa 0,183 s prednosti . ali jbga posli toga pamćenje počinje popuštat pa se teško prisjetit da je iste sezone MS u americi revanšira rubensu skoro zaustavivši bolid da ga brazilac pretekne ;) rubens je pobjedija MS za PAZI OVO 0,011 s = jedanaest tisućinki ;) a onda dolazi do black out – a pamćenja … rusija 30 . 9. 2018 . i veličanstvena pobjeda LH nad valtteri bottasom . ma ko bi to pamtija , od toga je prošlo čak 8,5 miseci a od rubensovog puštanja MS samo 17 godina pa je to bilo puno lakše zapamtit :) :) :) a puštanje MS rubensu je takođe bilo prije čak 17 godina pa se i toga zbog protoka vrimena teško prisjetit :) :) :) znam , znam … za rusiju nije kriv LH nego toto . on je naredija VB da propusti LH . ni za događanja iz mislim 2013. kad je u jednoj trci NR tražija da mu dozvole da pretekne lewis brawn je uzvratija “negativ nico , negativ !” ,a nekoliko trka posli kad LH nije moga preteć NR posegnuo je za “spasonosnim” TR ” nico is not in same race ” , brawn je “obavjestija” nicu “nico you are in different strategy ” i LH je proša kolegu ;) ali naravno za to se LH treba izborit ( nije važno kako , na koji način ) jer nije on pi*kica ka šta je bija MS ili je seb još uvik . LH je fajter , a ako makar slučajno nešto nekad “zaškripi” tu je TR , toto , močni mercedes , lobi engleza i ovih nekoliko zadnjih sezona najbolji pomoćnik koji žrtvuje i svoju pobjedu za fajtera , a koju on vjerujem nikad neće vratit ( to je i izjavija ) ka šta je MS vratija rubensu ;)



        3
        3

        0
  5. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Čemu tolika drama?

    Formula 1 je imala i većih problema, pa je preživjela. Za tri utrke će svi zaboraviti da je sudac na tamo nekoj utrci donio pogrešnu odluku.

    Neka Ferrari konačno napravi pobjednički bolid, pa neće biti melodrame o propasti sporta. A do tada – svaka čast Mercedesu!



    12
    -14

    26
    • Ferrari
      Korisnik Prikaži

      ako napravi pobjednički bolid vjerovatno će ih izbacit iz F1



      26
      14

      12
      • Mclaren
        Fittipaldi Prikaži

        Eto, sad zbog jedne loše odluke sudaca imaš alibi za budućih 5 loših sezona u Ferrariju

        Svi su urotili protiv vas, definitivno nije u pitanju nesposobnost momčadi



        13
        -10

        23
      • Ferrari
        Korisnik Prikaži

        ma kakav kur*ev alibi? kad su loši onda im nemaš šta otet loši su i kraj priče, a jučer nisu bili nesposobni i nisu bili loši i trebali su pobjedit… kad ono mauna, još gledam Hamiltona na postolju kao nije moja odluka, a čim se to desilo odma javlja kao “unsafe release” pa btj…



        13
        10

        3
      • Mclaren
        Fittipaldi Prikaži

        Glupi Hamilton, kako se usudio pritiskati Vettela, natjerati ga na pogrešku i iza reći da ga je agresivno stjerao uz zid… ;)



        8
        -10

        18
      • Ferrari
        Korisnik Prikaži

        nisam ja tu pisao da je netko glup ili nije glup ili bilo što… svi se slažu da nije tako trebalo biti, pa čak i mercedes, jedino fanovi LH i danas kolko sam vidio NR kazu da je trebalo biti kažnjeno…. na kraju treba ukinut utrkivanje jer je preopasno, ne znam zaš to nikom nije palo na pamet… zašto bi se bolidi vozili 300 na sat kad mogu izletit sa staze, idemo to odmah ukinut i kraj priče… jbt ispadne ako izletiš van, parkiraj bolid i nemoj se slučajno vratit na stazu, a i piše sve gore u tekstu od Ante, svi bi da bude zanimljivo i hoće pretjecanja i utrkivanje ali čim dođe do neke situacije onda eto ipak bi da njihov vozač pobjedi pa makar to bilo tuđom odlukom… šta ti imaš sad o pobjede Hamiltona? znači dosad su svi posrali tu F1, a sad će ju još više posrat… na kraju će kolona svatova od kuće do crkve bit zanimljivija od F1 i dobro



        4
        2

        2
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      Najjače opravdanje je da nije ima gripa, pa ko mu je kriv šta nema gripa, drugi put nek ne izlijeće… Lupajte minuse koliko oćete Forzaši, nije vam smetalo kad je Ferrari ima punu podršku sudaca i kad se McLarenu svaka vida gledala detaljno… Izgura ga sa staze sa sva 4 kola i ne smi bit kazne jer iza njega je Hamilton u Mercedesu kojeg svi mrzite zbog uspjeha, da je iza njega bija recimo Gasly bilo bi u redu kaznit Vettela… Dvolični Forzaši ništa drugo… Da je obrnuto bilo i da je Hamilton kažnjen lupali bi sami sebi minuse? Isto tako Baku 2017. ako ono Vettelovo namjerno udaranje nije black flag onda ne znan šta je i nemojte mi govorit ništa o tome da ga je Hamilton kočija kad je telemetrija pokazala da nije, uostalom on je vodeći i diktira tempo iza SC-a



      2
      -10

      12
  6. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Fantastic article.



    8
    5

    3
  7. Fernando Alonso 14
    Marci Prikaži

    Ako prije čitanja članka prvo pogledate komentare…želim Vas upozoriti da, ako se slažete sa onime što rade vodeći ljudi u F1, preskočite ovaj članak, jer može izazvati loše posljedice za Vaše srce i dušu.

    P. S. Sve pohvale za točnost, iskrenost i odvažnost u članku



    20
    19

    1
  8. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Kastrirani štreberi u povorci pingvina
    Zato jer je Formula 1 vođena kastriranim

    :rofl:
    Ovo je za anale . Odličan tekst.



    25
    24

    1
  9. Formula 1
    ivanP Prikaži

    Do detalja u srz problema!Sjajno!



    7
    6

    1
  10. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Nek se gospoda iz F1 ugledaju na Dornu i MGP šampionat.



    7
    6

    1
  11. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Mislim da se nakon jucerasnje odluke napokon moze reci da F1 zeli britanskog vozaca kao najuspjesnijeg u povijesti, a Mercedes kao momcad da srusi neke rekorde.
    Mozda zvuci jeftino, ali nemam drugi razlog.
    Meni stvarno nije jasno da su ono od jucer isli kazniti, evo da me ubijes.
    Pa jbt nemozes ubijati ono malo drame/pravog utrkivanja među top ekipama sto imamo.



    18
    14

    4
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Ma Ham ce između ostalog ostati upamčen kao jedini vozač koji je istovremeno bio 1. i 2.
      Dok se vozio na 2. mjestu je bio 1.



      13
      13

      0
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Je li Vettelov povratak na stazu bio siguran, odnosno je li se mogla iskljuciti bilo kakva nesreca onim potezom? Kazna je po pravilniku trebala biti bez ikakve sumnje, meni je jedino jasno da oblik kazne (5s) moze biti tema rasprave… Ne bitno je li Vettel mogao uraditi bilo sto drugo ono je po pravilniku tzv. “Nesigurni povratak na stazu”. Je li to dobro za sport? Nije, ali je tako kako je



      3
      -14

      17
  12. Renault
    Crankshaft Prikaži

    Dobar tekst. O čemu više pričamo kad režija i dan danas odluta na krivo mjesto kad se na stazi događa nekakav dvoboj. I ne samo da ga ne vidimo u direktnom prijenosu, nego i 17 puta puste replay, pa onda prije replaya ona uvodna špica predstavljanja dotičnih vozača namrštenog pogleda i prekriženih ruku, kao da navijač Formule 1 ne zna da je Hamilton Britanac i da Vettel vozi za Ferrari, čime samo dolazimo u situaciju da propustimo još nešto u direktnom prijenosu. Pa će onda nakon utrke objaviti video tog dvoboja na Instagramu uz 23 različita smajlića, kao da službene društvene kanale vodi 13-godišnjak koji je ove sezone prvi puta vidio F1 bolid. A kad smo kod bolida, ne izgledaju mi nimalo agresivno. Kosilica efekt na neki način opet prisutan uz proširena prednja krila, povišena stražnja, uz onaj nakaradni halo. Jesam za sigurnost, ali… bolid F1 bi trebao izgledati kao metak, izgledati brzo i atraktivno. Ovo sada uopće ne izgleda tako. A da ne govorim o onoj sramoti između 2009. i 2016. Čitljivost teksta na službenoj F1 stranici ili prijenosu utrke? Malo me podsjeća na današnje instrument ploče cestovnih automobila vs. instrument ploče automobila 90-ih. Koje je bolje? Pa ovo drugo. Ali nema veze, bitno da je šareno i načičkano. Team radio? Pa kukanja je bilo i prije, vjerojatno puno manje. Ali ne mora svaka žalopojka Grosjeana ili Sainza ili bilo kojeg drugog vozača ići u direktan prijenos. Pa hebemu, ostavite nešto za sebe. Pokušavaju od F1 vozača napraviti gladijatore, dok u isto vrijeme samo što u prijenosu utrke ne puste plač nekog vozača jer mu ovaj drugi nije ostavio 2 cm prostora više. Dobro im je Grosjean rekao, ali kao Liberty to briga. Oni žele show, što se savršeno dobro da primijetiti, kao što sam ranije rekao, na društvenim mrežama kanala Formule 1. Ali nema veze, bitno da je šareno i načičkano sa 5 smajlića oka, 3 smajlića bicepsa i 8 smajlića podignutog palca – i to za nešto ništa toliko spektakularno. Ma neka je šareno i načičkano. Bitno je da se pravi sprdačina s predstavljanjima vozača, na F1 street demo događaju u Chicagu (nešto sam malo čitao o tome, trenutno nisam u HR pa nemam puno vremena), itd. Ali nema veze, bitno da je šareno i načičkano. Uvedu novi sustav koji će sucima utrke olakšati posao tako što će im odmah na zaslonu biti prikazani video snimci istih takvih situacija iz ranijih utrka, što bi im trebalo pomoći kod donošenja odluka. I onda nakon što su u svojoj kabini pogledali video iz Monaka 2016., Vettelu daju kaznu od 5 sekundi koja nije trebala biti dodijeljena. A što i očekivati kad Formula 1 i dan danas nema stalnu sudačku postavu. Sprdačine koliko hoćeš. Ali kao da je to uopće bitno, bitno je na silu imati 374 pretjecanja u jednoj utrci, koja će sljedeće godine biti šutnuta (iako je prava trkaća staza) jer F1 mora ići u nove i uzbudljive zemlje, zemlje u kojima prosječan motorsportski fan o bolidu Formule 1 zna samo da on ima četiri kotača. U Azerbajdžan i Singapur među zidove, jer bitan je SHOW, a i u video prijenosu na takvoj stazi ograde su puno bliže kameri pa se i puno bolje vide Heinekenova ili Rolexova reklama. A to što je utrkivanje zakurac, ma nema veze, imaju reflektori, sve se sjaji. Bitno da je šareno i načičkano!

    Btw. Ante, 160 ks, ne kW. :)



    26
    25

    1
  13. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Zeljko Komsic 2018: Ma hajte, molim vas…

    Ante Vetma 2019: Ma dajte, molim vas…

    :) ;)



    9
    9

    0
  14. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Ne treba zaboraviti ni muljanja sa pritiscima guma u Italiji, pa oni testovi ??. Još onaj žabac austrijski na čelu ekipe ???, lik koji je pokupio tuđe zasluge i sad sere na sve strane…



    10
    7

    3
  15. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Moram i ja ostaviti komentar Ante sve tvoje stoji 100% se slazem ali da dodam
    U nijednom sportu ekipa nije veca od sporta osim u F1
    Da Ferraria nema u F1 nebih pogledao ni jednj trku vise kao i 70% ostatka, on nisu vozac koji dode i ode oni su jedina konstanta u F1 i jedini sto nikada nisu radili skovace nego samo bolide od auta pa tako naravno i u F1, i oni to unistavaju
    Rođen sam 93 Scumi je za mene broj 1 vozac ovog sporta i uvik ce ostat rekord ce mu se oborit al na ovakav nacin niko nemoze reci da je Hamilton niti sjena od Scumia
    Ali da sam rođen oko 2007 i da sad pogledan F1 u zivotu me nebi zanimao taj sport ni najmanje, jer ja sam jedan od onih kojemu je drazi F1 i MotoGP od nogometa.
    O sigurnosti i motorima necu pricati jesu brzi pa sta? Trebaju bit zabavni a ne brzi mogu sljedecu godinu bit jos 5 sec brzi samo dodajte koji cilindar i manje ogranicenja, to nije bit F1
    F1 je glamur razbacivanje Muskarci vozaci a zene hostese, bolidi trebaju bit isto taki sitni dinamitni a ne sleperi, a kazne sigurno trebaju biti al kao i u MotoGP a ne da vozac nenapada vozaca ispred radi straha od kazne, a gume i to da nespominjem, il sgavite nesto kao bridgestone iz 07 08 ili stavite kao sto je bilo 15 16 a ne nac nesto sto odgovara jednima da traju al nemos 10 konstatnih krugova odvozit ni na najtvrdoj gumi
    I naravno kvale 1 krug svatko da nema 6 pokusaja nego sta napravis pa napravis da moze neko kao npr rici bit na polu a hamilton na zacelju a ne uvjek pole rezerviran



    12
    5

    7
  16. Senna Prikaži

    https://youtu.be/_gykAh22nbM evo Vetma i drugačije mišljenje od nekoga čije mišljenje ipak ima malo veću težinu od mišljenja glavnog urednika glazbenika ! I pusti šta je bilo bilo nije zdravo biti ovoliko opterećen čak je i Vettel zaboravio na ovo!



    5
    -11

    16
    • Pierre Gasly
      Perica9 Prikaži

      Ma dajte , molim vas…



      7
      7

      0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      To je mišljenje frajera koji još uvijek živi od Mercedesove plaće.



      19
      18

      1
    • Sebastian Vettel
      daisy Prikaži

      i među desecima vozača i prvaka jedini koji se slaže s kaznom, a uz to praktički otkad je otišao brani i hvali hamiltona i kad treba i kad ne treba te je bio dio ekipe koje je bila povlaštena od fia-e jos dok je on vozio. ako se pozivamo na komentare relevantnije od mišljenja nas navijača, mislim da cu prije poslušati npr. mansella, hilla ili andrettija (čije mišljenje dijele čak i inace fanboyevi brundle i herbert) nego njega s kojim se valjda samo njegova ekipa slaže (još kaže u videu da se ne slaže ni njegov otac)



      16
      16

      0
      • NoOne Prikaži

        Svaka Rosbergu čast što je uspio oteti prvenstvo Hamiltonu, ali toliko je postao nerealni podržavatelj Hama i Merca da je jasno da ima velikuuuu korist od toga. Da se razumijemo, on vrlo dobro zna što se dešava u F1.



        7
        7

        0
      • Sebastian Vettel
        daisy Prikaži

        apsolutno ne osporavam njegovu stručnost, imao je vec jako dobrih analiza na svom kanalu i u prijenosima, ali ovaj put bez dvojbe stajem uz neke druge nabrojane



        4
        4

        0
    • avalon Prikaži

      Senna .. s ovim videom si “uništija” sve one koji negiraju sebovu kaznu , a naročito vetmu . ovo je krunski dokaz da je seb kaznu zaslužija jer naravno da mišljenje NR , svjetskog prvaka ima kudikamo veću težinu od svih naših mišljenja . ipak … interesantno mi je da je vama ( i tebi ) krunski dokaz mišljenje vozača koji je za mnoge dok je vozija sa LH bija irelevantan , posprdno nazivan barbikom , omalovažavan po pitanju vještine , brzine , dosega , potencijala :) :) :) ali OK , neka je rozbergovo mišljenje “teško” , validno no ima li mišljenje andrettia , villeneuvea , mansella , buttona takođe težinu ? jer i oni su ljudi sa titulom ka rozberg ;) a misle diametralno suprotno od NR ? osim toga niko od navedenih nije u partnerskom odnosu sa mercedesom ( njihov ambasador ) osim NR . znaš , ovde kod nas ima jedna izreka ” kad ti neko kaže da si pijan , možda si ti pijan ali možda je i on . kad ti 5 ljudi kažu da si pijan odi doma spavat jer si pijan” . da ti “prevedem” ? da je npr na odobravanje kazne sebu od NR samo button reagira kontra kazne moglo bi se reč da je možda button “pijan” , a ne NR ali s obzirom da slična mišljenja imaju andretti , villineuve , mansell ( dvojica od nih 4 su englezi ;) ) , svi prvaci onda … da nije NR “pijan” ? da “dodam” još jednoga engleaz , prvaka … hill je izjavija “Moj osobni stav je da je Vettel mogao ostaviti više mjesta, ali smo izgubili posljednji nekoliko krugova zbog ove kazne. Postojalo je dovoljno razumne sumnje da ih puste da se utrkuju. Sjetite se Dijona!” na šta je mislija kad spominje dijion ? na dvoboj villineuvea Sr i arnouxa di je bilo svega , guranja , napuštanja staze , lock upa .. borbe da ti se kosa na glavi digne ali … nijedan vozač nije kažnjen . u ovaj performans se odlično uklopila izjava andrettia koji je na kaznu seba izjavija “I think the function of the stewards is to penalize flagrantly unsafe moves not honest mistakes as result of hard racing. What happened at CanadaGp is not acceptable at this level of our great sport. ” ili u prevodu ”
      “Mislim da je funkcija sudaca da kažnjava očite nesigurne poteze, a ne iskrene pogreške kao rezultat žestokog utrkivanja. Ono što se dogodilo u CanadaGp-u nije prihvatljivo na ovoj razini našeg velikog sporta. ” btw , andretti je vozač starog kova i on je vozija dijion 1979 . kad su villineuve Sr i arnoux priredili ovaj show ;) kad bi uz neslaganje zbog kazne ovih prvaka pribrojili i one koji nisu osvajali titule ali imaju itekako iskustva u vožnji bolida za razliku od sudaca koji su dali kaznu sebu , a koji su možda katkad dotakli bolid F 1 ali nikad nisu sjeli u njega ni kad je motor bija ugašen … osim pirra koji je vozija bolid F 1 ali skoro bez rezultata … 3 boda npr webber koji ne bi treba “drukat” za seba možda zbog njihove “zajedničke prošlosti” U RB pa ricciiardo koji podsjeća vas fanove 44/m,ercedesa na MC 2016 . kad je ovo njemu uradija LH , a da nije “gazija” travu jer u MC nema trave ;) je li “pukla” kazna ? a je li trebala ? zamisli da su suci kaznili lewisa koji je prvi proša kroz cilj i tom kaznom dali pobjedu ricciardu koji je završija drugi . virujem da bi piz*ili kako je to nepravda , ukradena pobjeda , a ovo u kanadi je bilo OK ? ne kažem da nema zagriženih navijača ferraria/seba ali sam vidija i poprilično onih koji su pisali negativno o taktici “svoga” tima , optuživali seba za greške 2018 . priznavali da su griješili i tim i vozač no ne sjećam se da sam vidija fanove mercedesa/LH da su ikada priznali da su merc ili LH napravili neku grešku . a i kako bi mogli kad u mercu vride 2 pravila br 1. mercedes/LH su uvik u pravu i br 2 . ako mercedes/LH nisu u pravu onda vrid pravilo br 1 ako ovo projiciramo na 2016. i 2019. onda ova 2 pravila vride i za suce ;) :) :) :)



      4
      4

      0
  17. Super Aguri
    luke990 Donator Prikaži

    Bernie pustio uzde….



    2
    2

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      a u vrijeme bernieja nije bilo retardiranih/nepoštenih sudačkih odluka?
      evo jedne iz vrijeme maFIA-e.
      https://www.youtube.com/watch?v=IJJXIgnjug0



      7
      4

      3
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Što ima sporno u toj odluci. Bili su paralelni na ulazu u 1. zavoj, a Montoya nije ostavio mjesta.

        Schu je kažnjen kao nitko prije i poslije njega za prekršaj koji su 6-7 godina ranije napravili i Senna i Prost.



        4
        1

        3
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ništa osim što se ms zabija u jpm, jpm, dobija kaznu.



        4
        2

        2
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        wapi

        Schumacheru se mora ostaviti mjesta Hamiltonu (i bilo kome drugom) ne mora?

        Schumi je imao dovoljno mjesta imao je citavu pasicu, mogao je proci, ali kao drugi sto njemu ocito nije bila opcija al nije ni Montoyi. Al maFIA je tada ucila ovo sto danas radi? Ali gledaj vraga danas se meće Ferrariju, ima tu i malo karme :)



        2
        -6

        8
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Zašto bi se namjerno zabio u njega? To bi bilo potpuno neracionalno u tom trenutku prvenstva. Osim toga sebe je razbio i to je bilo jasno kao dan da će se dogoditi kad prdnjim krilom lupoš u bok drugog bolida….

        Desno je pasica i trava po kojoj se može lako proklizati prema tome….

        JPM je bio baksuz da vozi u F1 u doba najveće dominacije Schumachera i Alonsa. Protiv Mike, Damona i Jacquesa bi možda imao neke šanse, ali ova dvojica su bili liga za sebe.



        9
        8

        1
      • Super Aguri
        luke990 Donator Prikaži

        Slažem se da je i u vrijeme Bernieja bilo svega, ali ipak vrijeme Bernieja je od 70ih naovamo… sve zlatne ere su bile u vrijeme Bernieja… danas je sport jednostavno sve manje i manje zanimljiv…



        4
        4

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        wapi

        Ovdje je problem sto je Montoya dobio kaznu a ruku na srce niti najmanje nije trebao.

        Naravno da se Michael nije namjerno zabio, nego nije odustajao u nadi da ce Montoya popustiti i da ce tako proci na prvo mjesto. Montoya je bio na trkacoj liniji i tik ispred…



        2
        -1

        3
      • Super Aguri
        luke990 Donator Prikaži

        Bernie je ipak osoba koja je f1 približila masama, ostali auto moto sportovi nisu ni blizu popularni kao formula, koja svakom sezonom opada u popularnosti



        5
        5

        0
      • edvard1234 Prikaži

        JPM je nekim svojim odlukama u karijeri i nezalaganjem napravio puno stete vlastitoj, i u doba najveće dominacije ferrarija je uspijevao doci do polea ali i taj bmw williams se cesto kvario pa je i tu imao malo peh, u mc larenu 2005 ostvario 3 pobjede iako je većinu sezone izgledao nezainteresiran za bilo sta.



        1
        1

        0
  18. Sebastian Vettel
    Black Horse Prikaži

    Ante, svaka čast! Potpisujem do zadnje riječi. Ponosan sam što sam formulu počeo pratiti na samim počecima Schumacherove ere. Ponosan sam što sam upravo zavolio spomenutog radi zabijanja u Hilla jer, hej, to je utrkivanje! To je adrenalin, inat! To je onaj stav: nećeš me samo tako lako proći! Usudi me se napasti! Danas slušamo plakanje klinje Verstapena koji bi možda bio vrhunski vozač da nije plačko i pi…ca. Kukanje Hamiltona svaki puta kad se ne uspije odvojiti više od 10 sec u prvih pet krugova da mu nešto nije u redu s gumama ili ne znam više s čime. Plakanje jednog Grosjeana da ga je netko izbacio sa staze a on realno mogao ubiti već troje vozača skupa s njim samim koliko je puta pogriješio. Pa kritiziranje jednog Magnusena i pljuvanje po ekipi koja nije spavala da bi mu sklepala kakav-takav bolid. Sve su to talenti ali i curice koje su navikle da im tate u momčadi šalju poruke čika sucima svaki puta kad im netko napravi lažnjak na stazi… Nekad se suci nisu miješali nego smo gledali mudonje koji energično izlaze iz bolida i odlaze u boks protivničke momčadi da podijele par šamara. Nekad smo gledali plač vozača koji bespomoćno sjedi pokraj staze nakon što mu je riknuo motor. Nekad mi se nakon starta vrtilo u glavi od adrenalina. Nisam nikada zakunjao za vrijeme utrke. Nisam propustio niti jednu utrku u direktnom prijenosu. Tri puta sam s guštom kisnuo na utrkama jer je baš tada padala kiša. Nije mi smetalo. Danas se događa silovanje jedne momčadi koja, budimo realni ima najboljeg vozača (sad kada se Alonso oprostio) i kad se dogodi trenutak da za njih nije sve idealno i da postoji minimalna šansa da ne pobijede, umiješaju se čika suci i srede mi ne prospavanu noć i svađu s rođenim bratom s kojim se svađam samo oko formule (od kad se Pippo Inzaghi oprostio od nogometa) jer mi u istoj sekundi kad se obznani kazna za Vettela, pošalje poruku kako je to pošteno. A ja ga nazovem sa ženinog mobitela jer moj završi u radijatoru ( jebiga, gađao sam jastuk i profulao kao Button svoj boks) i govorim sve ono što je vjerojatno i Vettel govorio čika sucima al ga nisu pustili u eter. Gotova je još jedna sezona. Sve je riješeno u mercedesovom boksu. Možda eventualno puste da Bottas osvoji prvenstvo kao što su to pustili i sredili onom prosječnom vozaču Rosbergu ili ćemo, eto prisustvovati u stvaranju povijesti jednog frajera i manenekena i gledati ga kako ruši s trona jednog Schumachera… Gdje si ti prijatelju od njega…. Svaka čast na talentu al da provodiš toliko vremena s inžinjerima kao što provodiš s frizerima, možda bi i stao u istu rečenicu s njim. Svaka čast i onome tko je sve ovo pročitao…



    20
    12

    8
    • Senna Prikaži

      A jesi ga nadrobio bravo triba i to znati! Ajmo sad redom znači Schumachera ( da ne bi bilo zabune želim mu sve najbolje i da se oporavi) je primjer pravog sportaša i prvaka nekoga tko pod svaku cijenu želi pobjediti ( Hill Villeneuve) i u nekim situacijama ugroziti i život kolege čitaj Barrichello i to je tebi ok adrenalin akcija super ko da smo u luna parku! Da li bi tako govorio da to isto Hamiltona napravi Vettelu u zadnjoj utrci koja odlučuje o prvaku, možda kad bi bilo obrnuto! I tko si ti da osuđuješ nečiji način života taj maneken odrađuje odličan posao na stazi i to je bitno a tvoj glavni urednik ti je odgovorio na tvoju konstataciju da on nikad neće biti na razini Schumachera citiram “Uvjeren sam da je ova generacija vozača najbolja koja je ikad vozila bolide Formule 1.” i tko je na vrhu ove generacije pa bilo tebi drago ili ne a očito nije!



      7
      -7

      14
    • avalon Prikaži

      Senna ….. vjerovatno je za tebe Black Horse nadrobija ono o “čika sucima” , frajeru , manekenu kad piše o lewisu , to te izgleda pogodilo jer se osvrčeš na to , a točno je ono kad piše o talentu , lewisu ka najboljem vozaču u ovoj turbo eri F 1 šta Black Horse iskreno priznaje a ? ;) napišeš “Ajmo sad redom …” pa počmeš od od australije 1994 . , skočiš na španjolsku 1997 . i finiširaš sa mađarskom 2010 . da si iskreno želija krenut redom počeja bi sa estorilom 1988. kad je senna pri brzini od 290 kmh stiska prosta uz zid ( 22 godine prije nego je to MS uradija RB u mađarskoj ;) ) , nastavija sa suzukom 1989 . i 1990 . ono šta je MS napravija 1997. AS i AP su radili 7 – 8 godina prije nijemca samo šta je on za svoj pokušaj dobija naj rigorozniju kaznu u POVIJESTI F 1 , a prost i senna su iz krševa sa direktnim konkurentom “izašli” sa osvojenom tiulaom , bez kazne ;) da LH napravi sebu ono šta je MS uradija JV u trci koja odlučuje o tituli ja ne bi ima ništa protiv ako bi lewis bija kažnjen ka šta je bija kažnjen MS tj oduzimanjem svih bodova osvojenih u sezoni , a seb bi posta prvak ka šta je posta i JV . ili bi ti ka fan LH naša opravdanje za taj lewisov potez jer bi to za tebe bilo potpuno različito od onoga šta je uradija MS ;) isto ka šta je za vas različita situacija u MC 2016. u srazu ricciarda i lewisa koja je prošla bez kazne LH od ove u kanadi kad je seb popušija kaznu za gotovo istu stvar . ;)



      2
      2

      0
  19. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Nema se što dodati.



    2
    1

    1
  20. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Ne vjerujem nikome, cekam analizu Palmera, samo on mi je kompetentan.



    2
    2

    0
  21. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Svaka čast! Odlično napisano!



    2
    2

    0
  22. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Odličan sažetak utrke sezone i ere. Antu za race directora!



    2
    1

    1
  23. Red Bull
    grga Prikaži

    Bravo Ante!
    Btw, žao mi je što nećemo imati priliku čuti Laudin kometnar na situaciju. U ovom dobro opisanom uštogljenom svijetu Niki je imao muda reći što misli. Nije ga bilo briga za korporativnu i političku korektnost. Ovo danas nije utrkivanje na limitu nego iščitavanje sitnih slova u pravilniku da bi se došlo do cilja. Jebeš to. Kao i sve koji to zagovaraju/ podržavaju.



    9
    9

    0
  24. vagabundo Prikaži

    Kako vidim stvari u F1, mislim na ove negativne (sa akcentom na utrku u Kanadi):
    1. FIA – prodane duse
    2. Mercedes – faraonska oholost i zelja za apsolutnom kontrolom
    3. Hamilton – egoista i narcis



    12
    12

    0
  25. LukaF1 Prikaži

    Super tekst, no ne mislite li da je takva odluka bila potrebna upravo zato što je današnja F1 apsolutno najsofisticiraniji oblik motosport natjecanja? Zašto bi se Vettelu trebala tolerirati takva ogromna pogreška kada mu je Hamilton u mjenjaču? Mislim da fanovi ovih dana Vettelu previše gledaju kroz prste, jer ona greška koju je napravio bila je za taj trenutak prevelika i preskupa. Na kraju je morao platiti.
    Pozdrav!



    2
    -18

    20
    • NoOne Prikaži

      Vettel je grešku napravio, ali i majstorski iskorigirao. Ham to nije uspio iskoristiti, unatoč tome što je momentalno najbolji paket. To je na njegovu sramotu, a Vettelov ponos. To je utrkivanje i nadmudrivanje. A ne policijske kažnjavanje prekršaja. Osim toga, čim si na pisti/cesti, očekuješ nepredviđene situacije i pritiskanja, ne voziš na tempomatu.



      5
      5

      0
      • LukaF1 Prikaži

        Razumijem sad pogled s druge strane, no i dalje se ne slažem jer:
        1. Vettel nije ništa majstorski korigirao, imao je oversteer na ulasku i jednostavno se nakon toga htio što prije vratit utrci direktno na trkaću liniju znajući da je Ham iza.
        2. Hamilton nije iskoristio pogrešku unatoč jačem paketu? Ne razumijem ovo, je li po Vama Mercedes trebao/mogao još brže kada je Vettel kosio travu? Hamilton je prošao taj zavoj kako i inače prolazi.
        3. Utrkivanje jest, i to u dobro propisanim granicama staze. Nadmudrivanje? Hmm…

        Razumijem Vaš argument, i iskreno, veselio sam se Vettelovoj pobjedi kao malo dijete, ali kada sam vidio grešku, moje mišljenje je bilo da nije spreman za pobjedu te da ju nije taj dan zaslužio. Borba za pobjedu je bila upravo tu- Vettel je imao probleme s kočnicama, Hamilton je to znao i pritiskao još jače i dogodila se greška.



        1
        -4

        5
  26. Charles Leclerc 16
    Hazard Donator Prikaži

    Svaku utrku sve vise zalim sto sam uzeo F1TV, steta novaca, ne ni zbog prijenosa koji postane stabilan zadnjih 2 i pol kruga, nego jer mi se neda vise. Jucer lijepo sjeo na balkon – ja, laptop, slusalice i Kanada. Trebao je biti odmor za dusu, bez obzira na pobjednika. Doslo mi je da se bacim s tog istog balkona.



    15
    15

    0
  27. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Također, još jedna odluka sudaca spada pod rubriku “ma dajte molim vas”.
    Carlos Sainz je dobio kaznu od +3m jer je u Q1 onemogućio Albonu jedan brzi krug. Albon je bez obzira na to prošao i još je kasnije poručio “im cool with that”. Logika sudaca: zašto ne kazniti Sainza, gurnuti ga dublje u sredinu poretka na soft gumama…Praktički su mu uništili utrku zbog pravilnika kojeg su donjeli ljudi o kojima Vetma piše. Ljudi s katastrofalnim osjećajem za sport i utrkivanje vode sport koji je vrh utrkivanja.



    8
    8

    0
  28. Bernie Ecclestone
    Ronaldinho Prikaži

    Tekst je wow, wow, wow. Na razini Frančeskog sa telesporta. Svaka čast ??



    1
    1

    0
  29. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Svaka čast! Odličan članak.


    0
    0

    0
  30. Fia
    cucla100 Prikaži

    Ne razumijem cemo sva fama oko toga, Svi smo svjesni da je f1 mjesavina politike i sporta, cak vise politike.
    Mozemo se grist i biti nezadovoljni, ali… kao da nam je ovo prva sezona koju gledamo pa nam je sve to cudno.
    Pravde u f1 nikad nije bilo i nece je bit.
    Po meni, prvenstvo je vec odluceno i treba se desit stvarno cudo da Hamilton izgubi prvenstvo.
    Vettel je trebao ovo pobijediti…. i ta pobjeda bi toliko zadovoljstva pruzila navijacima crvenih kao da je osvojio prvenstvo.
    Ali nazalost….sto mozemo… to je tako.
    nekad suci , nekad timske odredbe , zato volim F1…… zato je to jedinstven sport na svijetu…pun kontoverzi, politike.
    Tko to ne voli nema sto traziti ovdje. Samo je problem kad voljeni tim, vozac nema privilegiju u politickom/sucevom djepu.



    1
    -1

    2
  31. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Tobi Grüner jutros na Twitteru:

    “Pregled Mercedesovog bolida nakon utrke je pokazao da nisu koristili 100% istu hidrauliku koja je utvrđena pregledom Hamiltonovog auta prije utrke. Ipak, FIA nije mogla dokazati da je to imalo utjecaja na performanse pa je Mercedes prošao bez daljnje istrage.”



    10
    10

    0
  32. Sinna1982 Prikaži

    Pratim F1 od vrlo ranih 80-tih, vrlo rijetko komentiram na F1pulsu, ali gotovo svakodnevno pratim sve što se objavi. Nije mi jasna tolika povika na suce koji su (po meni potpuno opravdano) kasnili Vettela i to minimalnom mogućom kaznom. Zašto je ta kazna za mene potpuno opravdana?
    Dakle, situacija je slijedeća: cijelu utrku Hamilton je vrlo blizu Velletu, Vettel to jako dobro zna jer mu sigurno iz boxa javljaju koliko iza njega je Hamilton. U nekom trenutku Hamilton počinje dodatno smanjivati razmak, Vettel ga na puno mjesta uredno može vidjeti u retorovizorima.
    Vettel ulazi u zavoj, prolazi ravno, preko trave, i tog trenutka je Vettel izvan utrke i prema pravilima se mora vratiti na siguran način. Hamilton za to vrijeme je cijelo vrijeme na trkačoj putanji i ulazi potpuno pravilno u taj zavoj.
    Što bi značilo sigurno se vratiti na stazu nakon izletanja? Po meni, pokušati smanjiti gas, pretpostaviti da netko može naići u punoj brzini po trkačoj putanji (zaboravimo da u tom trenutku Vettel zna da je Hamilton praktično iza njega) i pokušati se vratiti na stazu ali ne direktno na trkaču putanju (jer postoji vjerojatnost da će netko naletjeti i zabiti se u tebe).
    Što Vettel radi? Nakon greške kod ulaza u zavoj, pri izlasku s trave dodaje gas i budući da sigurno vidi da Hamilton nailazi po tkačoj putanji, oštro se vraća u trkaču putanju a time je primorao Hamiltona na kočenje kako bi izbjegao nalet na njega.
    Što bi se desilo da je Hamilton bio 5 sekundi iza (ili možda i 3 sekunde, ili još manje)? Ne bi se dogodilo ništa, ne bi bilo kazne jer na trkačoj putanji ne bi bilo drugog bolida, i iako bi se ponovno radilo o nesigurnom povratku na stazu, kazne ne bi bilo.
    Ali, vrag je kao u uvijek u detaljima. Hamilton je bio vrlo blizu i jednostavno je napravio ono što bi svaki vozač na njegovom mjestu napravio, slijedio je trkaču putanju.
    Vjerojatno je i kao svatko razuman očekivao da će Vettel nakon što je izletio, fer i korektno ostaviti trkaču putanju slobodnom, sve dok se ne uvjeri da nitko ne stiže i tek se nakon toga uključiti na trkači pravac.
    Ono što Vettel tvrdi, pa zašto ga Hamilton nije obišao s lijeve strane, nije logično, jer bi to značilo da bi Hamilton trebao pretpostaviti da će Vettel izabrati ono što je izveo (a što nije logično ni fer jer ugrožava i Vettela i vozača koji evetualno dolazi iza njega po trkačem pravcu), i po Hamiltonovoj logici upravo bi takav potez doveo do naleta (jer čovjek očekuje da će bolid koji se vraća pokušati zadržati lijevu stranu).
    Dakle, Vettel IMHO griješi dvaput, prvi put kad izlijeće sa staze prije zavoja, a drugi put i to puno puno teže kada vozački nekorektno bira svoj potez (kao baš ne kontrolira bolid u tom trenutku, što baš i nije istina, jer ne klizi nekontrolirano prema zidu) i dovodi u opasnost i sebe i Hamiltona (čija reakcija je fenomenalna, kladim se da 90 posto vozača nebi uopće stiglo oduzeti gas, već bi naletilo na Vettela).
    Čudi me i to da je Vettel kao višestruki prvak u stanju i dalje braniti svoju odluku, koja vozački uopće nema rezona.
    Zamislite da se vozite iza nekoga 100 km/sat, taj netko u nekom trenutku da žmigavac da skrene lijevo iz vaše trake a onda se bez ikakvog znaka krene vraćati u vašu traku. Ili da se netko u promet uključuje (a onog časa kad je izletio sa staze, Vettel se mora ponovno uključiti u promet ;-), tako da jednostavno izleti iz ulice bez prava prvenstva direktno na prometnicu bez gledanja da li netko nailazi.
    Pritom Vettela uopće ne opravdava to što on tvrdi da nije imao bolid pod kontrolom (budući se sam doveo do toga) i bilo bi mu bolje da se skulira jer ono što je napravio ne priliči višestrukom svjetskom prvaku, već nekom rookiju. Suci se tu nisu imali što puno razmišljati i kazna je potpuno opravdana, na sreću nije bilo nikakvih posljedica, ali zamislimo da su obojica završila u zidu, tako da s obzirom na to ja bih Vettela kaznio još žešće.
    Što se tiče F1, volio sam je, volim je a voliću je i dalje, bez obzira što mi se neke promjene i potezi onih koji ju vode ne sviđaju. Kolumna nije loša, ima u njoj dosta istine, ali budući se temelji na krivoj pretpostavci (da Vettel nije trebao dobiti kaznu, već smo ih trebali pustiti da se utrkuju, zaboravljajući da je jedan vozač svojim postupkom doveo drugog vozača u opasnost i nesportski ga zasmetao u ravnopravnom natjecanju), više mi djeluje kao žal za tim što Vettel nije pobijedio i time malo razbio navodnu monotoniju Mercedesove dominacije.



    4
    -6

    10
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Autor pravila je mislio na dulji zavoj i veći prostor trave gdje bi vozač izgubio brzinu i mogao stati. Ovdje se radi o 5m travice na kojoj vettel nije mogao stisnuti kočnicu jer bi završio u zidu. Ne smije se kažnjavati pogreška penalima nego “zamkama”. A zamke su zidovi, pješčane klopke, gume ili bilo što drugo. Gluposti da je Vettel trebao stisnuti kočnicu i stati na travi su science fiction i mentalna retardacija. On je napravio najbolje što je mogao, malo je pustio gas dok je bio na travi i onda punim gasom po povratku na asfalt.



      4
      3

      1
      • Sinna1982 Prikaži

        Nitko nije očekivao da će se kočenjem zaustaviti na travi, otkuda ti ta ideja? Istoga časa kad je izašao sa trave trebao je pustiti gas, lagano piknuti kočnicu, korigirati putanju da ostane na lijevoj strani staze. Pogledaj malo bolje snimku, istog časa kad su sva 4 kotača na asfaltu nakon povratka sa trave, on ima bolid pod kontrolom i brzina nije dovoljno velika da se zabije u zid nasuprot (jer da je bila veća, zbog prelaska preko pasice bi ga lansiralo u zid i ne bi imao nji najmanju šansu bilo što napraviti). Dakle, brzina nije toliko velika da on ne bi kontrolirao bolid, već je njegova odluka da ide što više desno kako bi zatvorio Lewisa. I upravo u tome je proble, jer je na svoju grešku prije ulaska u taj zavoj, još dodao i novu, jer ničim nije pokazao da pokušava ostati na lijevoj strani (što bi bilo fer i korektno prema vozaču koji dolazi trkačom putanjom).



        3
        0

        3
      • Michael Schumacher
        ruzinavi Prikaži

        @Sinna1982 lagano piknuti kočnicu bi značilo da bi se okrenuo i Hamilton bi se zaletio u njega ili bi morao stati da se ne zaleti. Do trenutka okretanja volana u desno i primirivanja bolida ja vjerujem da Vettel nije mogao izkontrolirati bolid. Izašao je sa trave sa ohlađenim te ovako i onako ne funkcionalnim (njemu, Hamiltonu ne) gumama i 3-4 metra proklizao a tek onda je mogao ulovit bolid. Zamisli da se voziš 140km na sat i preletiš neku travu i ideš skretati i lagano pikat kočnicu, da se makneš u stranu… Okretanje i sudar, samo tako.



        3
        3

        0
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Šteta što češće ne komentiraš, svi bi sretni bili. Riki je sve u tri rečenice objasnio.



      3
      3

      0
  33. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Zaista lijepo obrazloženo i objašnjeno :thumbs:
    Odavno F1 ide prema dole.
    Dominacija tima za koji ja navijam u tome ne pomaže ni malo.
    Dvije stvari se moraju pod hitno uvesti u F1:
    1. Sudije moraju biti standardni (koji se ne mijenjaju) i to u omjeru ne manjem od 50%. Poželjno je da budu bivši vozači.
    2. Svaki danom sam sve više uvjeren, da je budget cap jedini mogući pravac.
    Džaba ograničavanje testiranja, džaba ukidanja slobodonih treninga, uvijek će svesti na činjenicu da onaj ko ima više ljiudi je u prednosti nad ekipama slabijeg budžeta. Ne znam kad se zadnji put desilo da je neko pobijedio, a da ne pripada Mercedesu, Ferrariju ili RB. Čak se ne sjećam ni kad je na postolju neko izvan ove trojke bio.
    So wrong…



    3
    3

    0
  34. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Izvrstan komentar o aktuelnom stanju u F1 …a procitao sam ih mnogo ..F1 sam poceo pratiti one godine kada je McLaren ostvario prvu pobjedu u F1 … i stanje nikad nije bilo gore.
    Poslije trke u Kanadi sam rekao samo …FUJ.

    U glavi mi je jedna luda ali svim ovim činjenicama veoma potkrepljena ideja …da je FIA raspisala osim natjecaja za dobavljaca guma i natjecaj ko želi biti u narednom periodu …prvi u prvenstvu …i da je Merc dao najbolju ponudu …jer osim pogodnsti koje se cine Mercu najviše me cudi izostanak …ili veoma blaga reakcija iz Ferarria ..kao da ih javno mijenje “natjera” da bilo šta kažu ..



    2
    1

    1
  35. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    https://youtu.be/-9shj1rtGjg

    Potpuno ista situacija, izlazak Maxa van staze i gubitak gripa što se može vidit po boji guma kod povratka na stazu, ali ovamo Vettel podupire kaznu…
    Kako vas svih skupa nije sram, samo me to zanima?



    1
    -5

    6
    • Michael Schumacher
      ruzinavi Prikaži

      Nije ista situacija, ovdje se vidi da se Max prekočio i otišao ravno. Nikakav gubitak gripa. Tko god je išao prestić Maxa zna kako se on brani. Dokaz je ovo da je htio što kasnije kočiti i onda kad je zeznuo išao je blokirati. Čista kazna i neusporedivo sa ovim. Možda sam pristran kao navijač Ferrarija ali ne vidim ovo kao iste situacije, oprosti. I ne, nije me sram. Sposoban sam kroz svoju pristranost vidjeti stvari objektivno.



      4
      2

      2
  36. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Odličan, srčano pisan osvrt na zadnju utrku. Zaista lijep primjer prijenosa emocija na ‘papir’ (ekran). Čitajući tvoj tekst, nekako me je odmah navelo na pomisao da će pri kraju biti ono najvažnije. I bilo je. Podtema: ‘Nailazimo na problem’. Stekao sam dojam da su suci i njihova odluka, ne glavni, nego jedini krivac što je nakon spornog događaja, utrka krenula, za sve nas koji smo ju ovdje pratili, u lošem smjeru, ka krojenju tablice, a i ostalim sudačkim marifetlucima. Vratiti ću se na tren na tvoj jučerašnji komentar teksta u ‘Autosportu’, a daje, prepričanim naćinom, tekst koji su dali suci u kojem se iznosi naćin kako su, i ćime analizirali sporni detalj utrke i na temelju toga donjeli (spornu?) odluku. E sada dolazi i tvoj dodatak u obliku ‘….bez iznošenja citata’. To me je bocnulo te sam išao iskoristiti svoje mogućnosti. Naime, snimam već godinama F1 na dva snimača od kojih jedan ima mogućnost ‘SlowMotion’ 18x. Trajalo je dobrih pola sata i rezultat je da se tekst ‘Autosporta’ (a time i sudačka analiza i zaključak) potpuno poklapaju sa onim što sam vidio. I još nešto, a to je moj zaključak na osnovu viđenog, da Seb nakon incidenta i nakon utrke nije govorio istinu, komu bilo drago, komu bilo krivo. Dobro, imao je olakotne okolnosti, adrenalin, narav, trenutak, želja, tim itd.
    Na osnovi svega iznesenog nije mi jasno da još uvijek (‘ohlađene glave’) imaš snage reč’ i uprti prstom u suce i proglasiti ih jedinim krivcima koji su upropastili nečije želje, naš adrenalin, naše navijanje itd. Dali se je netko od nas (skupa s tobom) priupitao što su suci u postanalizi mogli napraviti? Ostale su im samo dvije opcije: Primjeniti članak taj i taj FIA ili ‘zažmiriti. Što misliš (mislite), koji je pravilan odabir? U ime čega su trebali suci odustati od primjene? KvaziPravde, naših želja? Ja znam što su trebali i skidam im kapu…inaće ćemo imati onaj video što si prikazao u svom komentaru jučer. Drago mi je da sada suci imaju odlične mogućnosti (VAR) za donošenje ispravnijih (ispravnih?) odluka u svezi spornih trenutaka. Na FIA je da donose Pravilnik a ne na sucima. Poradi silnih minusa koji me čekaju znam što će biti sa karmom, što mogu.



    3
    -6

    9
  37. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Vrhunski! Evo i donacija stiže za tekst na patreon.com ;)



    2
    2

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.