Suci priznali pogrešku kod jučerašnje crvene zastave

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 0 komentara

Suci Formule 2 priznali su kako su jučer napravili pogrešku u proceduri za vrijeme crvene zastave i restarta koja je većinu vozača koštala nezasluženog kruga zaostatka, no izjavili su kako nema pravedne metode kojom bi riješili tu situaciju.

Podsjetimo, kaos je pokrenuo incident krajem 19. kruga u kojem je Mick Schumacher udario i izvrtio Tatianu Calderon u Rascasseu. Calderon je tako prepriječila put svima iza nje te je utrka prekinuta. Problem je nastao zbog činjenice da je prvih osam vozača sustiglo sve blokirane, napravivši time jedan krug više od njih, a nakon što su bolidi odvezeni do boksa, prvih osam je stavljeno ispred prvotno blokiranih – čime su svi od devetog mjesta zaobiđeni za krug.

Iako pravila nalažu da prilikom prekida utrke i izlaska sigurnosnog automobila vozači koji su do tog trenutka zaobiđeni za krug imaju pravo vratiti se u krug vodećih, to se nije dogodilo.

Vozači koji su time ostali zakinuti za krug su očekivali da će im se taj krug zaostatka možda jednostavno obrisati na live timingu, te su stoga normalno pritiskali do kraja utrke. Čak su i vodeći, oni bez kruga zaostatka, očekivali tako nešto, pa su uoči restarta stavili svježe setove guma, ne bi li stvorili dovoljan razmak za obavezni pit stop. To bi im danas moglo stvoriti probleme u sprint utrci jer su ti setovi bili namijenjeni upravo njoj.

Suci su nakon duge istrage odlučili da promjena u poretku glavne utrke neće biti, odnosno, oštećeni će ostati oštećeni.

“Članak 42.3 Sportskog pravilnika FIA Formule 2 za 2019. određuje način na koji se poredak za restart određuje pri restartu. Taj proces nije proveden, vozači koji su u pit laneu bili ispred vodećeg, kao i vozači koji su bili zaobiđeni za krug, nisu dobili dopuštenje za izlazak na stazu i priključivanje kraju poretka na restartu.”

“Iako je ova procedura negativno utjecala na ostatak utrke, ostavivši znatno veći broj vozača s krugom zaostatka nego što bi inače bio slučaj, suci nisu pronašli pravednu metodu kojom bi popravili ovu grešku, stoga ostavljaju rezultate prve utrke onakvima kakvi jesu.”

– službeno priopćenje sudaca

Sprint utrka kreće danas u 17:15, a konačne rezultate kontroverzne glavne utrke možete pogledati ovdje.

Konačni rezultati Formule 2 2019.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.