3 važna pitanja uoči VN Monaka

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 27 komentara

Može li Max napokon zablistati u Monaku?

Među najzvučnije mitove Formule 1 spada i onaj kako pravi majstori po ulicama Monaka uvijek mogu pronaći par desetinki u odnosu na svog timskog kolegu. Kao, staze poput Kine, Malezije, Rusije ili Brazila se mogu naučiti i tu je sve otvoreno za svakog, ali Monako je toliko težak da samo oni sa pravim sirovim talentom isplivaju na površinu.

Ako je ta priča zaista točna – onda Verstappenu ne ide u prilog. 2015. se zabio u Grosjeana na kočenju za prvi zavoj; 2016. se par puta zabijao u ograde tijekom vikenda, a na kraju i u utrci; 2017. je došao do cilja, ali dva mjesta iza Ricciarda, a 2018. je razbio bolid kojeg nisu uspjeli popraviti do kvalifikacija pa je krenuo sa zadnje pozicije i završio deveti dok je Ricciardo osvojio pole i pobjedu.

Jedna od te dvije priče ne štima.

Šest od šest?

Australija nas je sve pomalo iznenadila, ali je onda Bahrein pokazao da Mercedesova forma ipak nije toliko strašna, samo pod uvjetom da Ferrari uspije doći do cilja. Onda je uslijedio novi šamar u Kini, pa još jedan u Azerbajdžanu, pa je to u Španjolskoj preraslo u čisto iživljavanje, a hoće li Mercedesi idealnim 1-2 rezultatima nastaviti u Monaku i kolektivno gaziti po Ferrariju dok su ovi u knockdownu? Odgovor ćemo naslutiti već u četvrtak. Istina, ova staza je već nekoliko godina utočište nade za Red Bull i djelomično za Ferrari jer je Mercedes imao naviku podbaciti na njoj, ali treći sektor Barcelone sugerira da se s ovom sezonom i ta rupa zakrpala pa će srebrni bolid po sporim zavojima Monte-Carla lagano do 6/6.

Hoće li Leclerc na domaćem terenu prekinuti svoj negativan niz?

Iako bi glavna priča ove sezone trebala biti Bottasovo preobraćenje i unutarmomčadska borba u Mercedesu (u kojoj Hamilton vodi po broju bodova/pobjeda, a Bottas po broju polea i najbržih krugova) – nekim čudom pumpa se priča oko tobožnje borbe u Ferrariju. Borbe trenutno nema jer Leclerc u utrkama (izuzev Bahreina) ima gotovo identičan tempo kao Vettel, ali mu u kvalifikacijama dosad uglavnom nije parirao.

Nedavno sam odgledao ponovo sezonu 2007. i još jednom vidio kako je Hamilton (tada godinu manje iskusan nego Leclerc danas) znao pravi recept kako pobijediti etabliranog svjetskog prvaka momčadskog kolegu. Jednostavno ga pobijediš u kvalifikacijama i onda si u utrkama ispred njega. Hamilton je tada bio 9 puta brži u kvalifikacijama od Alonsa (koji je imao 8!), ali po broju polea ga je pobijedio 6-2, čime si je značajno olakšao život te godine i lansirao karijeru kakvu danas znamo. Leclerc je od Vettela bio brži samo u Bahreinu (tamo je bio 1., a Vettel 2.), dok je na svim drugim kvalifikacijama Vettel bio treći, a Leclerc 5., 4., 8. i 5.. Ruku na srce, takve je rezultate Ferrari mogao imati i da je zadržao Raikkonena, a pritom bi bilo puno manje buke oko timskih odredbi, ili kako Coulthard kaže “stresa za Vettela”.

Za Leclerca ostaje nada da će možda na domaćoj utrci u Monaku preokrenuti taj trend, kao što je Hamilton 2007. godine počeo raditi otprilike u istom stadiju sezone. Također, Leclerc je i prošle godine “proradio” tek nakon nekoliko GP vikenda, pa ostaje šansa da će isto ponoviti i ove godine.


Odgovor

27 komentara

  1. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Pohvale Ricciardu?
    Netko hakirao Anti account



    6
    4

    2
  2. Max Verstappen 33
    Mario Prikaži

    Ali doči od 20 mjesta do 9 u Monaku nije baš mala stvar.



    5
    -7

    12
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Solidan rezulatat za Monako ali da je to mala stvar nitko nije reko/napiso, poanta je bila sasvim druga..



      2
      1

      1
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Da poanta je da li je Max extra vozač što se o uvom textu naginje da nije jer je imao neke udese itd… Nekim ljudima stvarno treba puno da shvate/priznaju neke stvari.
        Moj gornji komentar je ujedno i dio te poante.



        2
        -9

        11
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Ne mozes utjecat na necije misljenje i vidjenje nekoga/necega.. Ako nastavi u istom ili slicnom tonu ostatak sezone, svakako da ce ih dosta promjenit misljenje… Dosadasnjih sezona je pokazivo zavidnu brzinu ali i zavidnu kolicinu gluposti koje je bio u stanju napravit tako da ih podosta jos ima neke rezervacije gleda Maxa.. Sto se Monaka i poante tice, tesko slaze cijeli vikend.. Vidjet cemo sta ce bit ove godine..



        3
        2

        1
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @Mario Ovdje se govori isključivo o gp Monaka i zato nemoj govoriti neke udese, jer ih pravi svake godine, uzastopno i postavilo se pitanje može li Max u Monaku, napokon, nešto napraviti. Nitko ovdje ne osporava njegov talenat, već isključivo ova utrka je u tom kontextu


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      The Best F1 Driver Prikaži

      Sebastian Vettel 2008 u STR-u od 19 do 5 mjesta…

      Ako nije mala stvar u pobjedničkom RB-u doći od 20 do 9 mjesta, a kaj je onda u STR-u doć od 19 do 5 mjesta ?
      I to usput završit prilično ispred Kimia u Ferrariu i Kovalinena u pobjedničkom McLarenu koji su eto startali iz 1 i 2 startnog reda…

      A Monako čak i nije među utrkama koje Vettelu silno leže…



      24
      21

      3
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Ššššš nemoj! Vettel ne valja!

        Treba ga otpustiti i potjerati iz F1!

        Spinastian Spinettel! LMAO, ROFL, XD

        #OriginalnaFora



        11
        7

        4
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        #The Best F1 Driver

        I to usput završit prilično ispred Kimia u Ferrariu i Kovalinena u pobjedničkom McLarenu koji su eto startali iz 1 i 2 startnog reda…

        Zaboravio si napomenuti kako Kovalainen zapravo nije startao iz drugog reda za koji se kvalificirao, nego je startao iz pit lane-a. Također, Kimi je napravio grešku pred kraj utrke kojom je Sutila izbacio iz utrke, a sebi zaradio posjet boksu. Bolji primjer iz te utrke bi ti bio Sutil koji se u Force Indiji popeo s 18. mjesta na 4. (dok ga Kimi nije pokupio).

        Općenito je besmisleno uspoređivati Monako 2008. koji je bio kišna i relativno kaotična utrka i Monako 2018. koja je bila klasična procesijska utrka gdje je svako preticanje iznenađenje.

        Donekle se slažem s kolegom iz Verstappen tabora kako je Max odvezao jako dobru utrku prošle godine koja je ipak ostala u sjeni gluposti koju je napravio u FP3. Verstappen je i inače u Monaku jako brz, ali je isto tako i bio sklon greškama. Jedine kvalifikacije koje je uspio privesti kraju u RB eri, one 2017., je na kraju završio pola sekunde ispred Ricciarda što govori u prilog tome da brzina nije problem.



        9
        7

        2
      • Honda
        blown diffuser Prikaži

        Olivier Panis sa 14. mjesta na 1. 1996 godine u Monacu i što sad?
        drž se ti foruma hr



        4
        4

        0
      • Japan
        Turkoglu Prikaži

        Jaoooo sjecam se Panisa, sam sam sebe samarao od srece, da sam znao koja tuga slijedi kaj se Honde tice okrenuo bi janje za proslavu.


        0
        0

        0
  3. Alain Prost
    zastava 101 Prikaži

    mislim da je mercu nebitno kakva je staza,bit će opet dominacija,na sredini utrke i jedan i drugi stignu skonut i do casina


    0
    -2

    2
  4. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Tri najbitnija pitanja:

    1. Hoce li pobjedit Hamilton ili Bottas?
    2. Hoce li zadnji biti Kubica ili Russell?
    3. Hoce li reklame na Areni taman kad se desi jedina zanimljiva stvar u utrci?



    44
    43

    1
  5. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Ante gdje si gledao sazetak sezone 2007? Na dailimotionu su bili tako sjajni sazeci, kompletan prikaz sezone sa vijestima izmedju utrka, ali su obrisani nazalost….



    2
    2

    0
  6. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Samo vas jebe matematika, tada je Hamilton imao bolid za pobjede pa se imao s cime pokazati dok Leclerc ne. Leclerc se do sada u 5 utrka morao sklanjati svome kolegi i odustajati od napada jer mu nije bilo dozvoljeno tako da vam ta prica nedrzi vodu. U mclerenu 2007 je vrilo i eruptiralo u madarskoj. Ovdje nevrije jer Leclerc uglavnom slusa momcadske odredbe. A da ih je poslusao u bahreinu ne bi ni tamo vjerovatno vodio. Uz to je vettel na 2 starta direktno izblokirao leclrecka pa je ovaj gubio mjesto . U kvalama se treba popraviti tu sumnje nema. No cisto sumnjam da bi vettel u svojoj drugoj sezoni da je sjeo kraj alonsa ili schumahera imao ista bolji odnos pp i pobjeda odbosno pobjedi naspram timskog kolege. Leclerc je u svojoj drugoj sezoni dosao vettelu u momcad, i zasada nije ostavio nista losiji dojam a da ga momcad nije drzala za pokusnog kunica u baku i kini te da ga je pustila u australiji da napadne vettela itekako bi po bodovima ispred. Na kraju krajeva teorija vam nedrzi vodu jer je leclerc odmah do vettela po bodovima kao sto prvakom nepostaje onaj tko vise puta bude bolji u kvalifikacijama. Bodovi se skupljaju nedjeljom a nedjeljom so sada vettel meni nije pokazao nesto vise od leclerca.



    4
    -13

    17
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Samo vas jebe matematika, tada je Hamilton imao bolid za pobjede pa se imao s cime pokazati dok Leclerc ne.

      Nema matematika nikakve veze s tim. Upravo suprotno. Hamilton je zbog takvog bolida imao pritisak timskog kolege i pritisak mogućnosti osvajanja naslova. Leclerc ima samo jednu zadaću – pobijediti Vettela. S druge strane, Vettelu je isti vrag bio 3. ili 5., zato je i napao Mercedese onako u Španjolskoj i zato mu je Ferrari priredio onakvu strategiju u Australiji. Njegova strana garaže gleda samo prema 1. mjestu i Mercedesima, a Leclercova strana gleda na to da pobijede Vettela. To je Coulthard nekidan fino pojasnio.

      Bodovi se skupljaju nedjeljom a nedjeljom so sada vettel meni nije pokazao nesto vise od leclerca

      To je i napisano u tekstu – u utrci imaju uglavnom identičan tempo, to jest u desetinku jedan brži od drugog (iznimka Bahrein gdje je Leclerc bio brži i Španjolska gdje je Vettel bio brži). Zato sam i rekao da Leclerc mora biti bolji u kvalifikacijama ako misli nešto napraviti u nedjelju jer nitko pri zdravom razumu neće njemu davati prednost ako je Vettel ispred, a tempo im je isti. Doduše, u Ferrariju ni nema puno zdravog razuma pa možda i tu ima prostora za cirkus.



      18
      17

      1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ako hoces iskreno, meni djeluje taj prvi dio texta o Vettelu kao lose opravdanje za Vettelove lose voznje i greske koje radi. Valja napomenuti da je Vettel takoder dva puta pogrijesio. Je Leclerc razbio bolid u baku no i Vettel je jos vecu glupost napravio u Bahreinu zbig koje je mozda izgubio pobjedu. Leclerc nije dobio ni bolid kao Lewis u prvoj sezoni niti ima podrsku ekipe kao Lewis te godine. Stoga je meni to glupo usppredivati na taj nacin. I neslazem se da mu je jedini zadatak pobjediti vettela. Mozda gledani za ovu sezonu iz neke perspektive, no da to ima za cilj ne bi on tek tako onda popustao i propustao seba. Treba biti realan i reci da Leclerc ima podrsku momcadi kao Vettel i da se njemu daje strategija Vettela da bi situacija bila vjerovatno drugacija. Ferrari je uglavnom sve taktike za leclerca fulao totalno i opet je po bodovima tu. Decko s obzirom na bolid i prvu gosinu u Ferrariju nezasluzuje kritike. Vettel zasluzuje jer jos na nijednoj utrci ove sezone nije pokazao zasto je doveden. Evo za pocetak moje miljenje je kad je krepavao Leclercu bolid on je to morao okruniti pobjedom. Prtisak na Vettelu nije sada toliki kao zadnje dvije godine jer nema alat u rukama za osvajanje naslova tako da i on gleda da pobjedi ove oko sebe.



        3
        -8

        11
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Pa i Alonso je imao bolid za pobjede, 2x prvak mora biti broj 1 bez obzira koliko super brz Hamilton bio, s obzirom na novu momčad, gume, atmosferu, on je odlično odvozio sezonu, trebao je biti prvak, samo ga je RD zajeba.
      Leclerc je još zelenko, brzi zelenko kojem se sve tolerira, da su se Vettel, Hamilton, Max ili Riki onako razbili u Bakuu to bi se idućih 10 godina vrtilo, ovako…
      Vettel mora biti prvak, ovaj ne mora ništa, ako ga dobije super, ako ne…nikom ništa.



      11
      10

      1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Alonso nije tema, nego uspredba Leclerca sa startom u F1karijeru od strane Lewisa. Alonso nije bio u toj situaciji pocernik i nije dosao prvaku u momcad. Stoga poveznica je nepostojeca s temom. Cinjenica je da se u textu autor istog drzi price kako je Vettelu kedinom tesko a da svi ostali zele skinuti njega. Ruku na srce doveo se sam u tu situaciju, napravio je miliob gresaka. Zasada od tog klinje nije nista bolni uz ocitu prednost u ekipi tako da text koji ga brani je neosnovan zbog navijackog opredjeljenja textopisca. Vettel je po meni unazad 2 i pol godine izgubio sve kredite za jednog cetverostrukog prvaka. Toliko gresaka nisam vidio kod niti jednog prvaka u takvom razdoblju i opravdano je na tapeti. A ovdje se pokusava prikazati Leclerca kako u startu karijere nije nist posebno naspram Lewisa. A Vettel npr naspram lewisa nije nista bio u pocetku karijere a vala ni sredinom karijere a ni sada na kraju….



        3
        -1

        4
  7. Vw
    Kiki_GP Prikaži

    Jedino vazno pitanje je da li će Ferrari i McLaren rijesiti problem sporih zavoja. Ferrari da bi koliko toliko napravio prvenstvo zanimljivo, a McLaren da bi se odlijepio od ostatka ekipa koji isto tako pucaju na to četvrto mjesto, i naravno da se u McLarenu priblize top tri ekipama, a najvise Red bullu.



    1
    1

    0
  8. Rover
    zjurina Prikaži

    Pocast Nikkiju u Monre Carlu ?



    2
    2

    0
  9. Ferrari
    AlijA Prikaži

    Umro Lauda .
    R.I.P. Šampionu .



    2
    2

    0
  10. Max Verstappen
    CroBottas Prikaži

    Šansa za 6/6, pogotovo na Monacu, iako su u Barceloni pokazali poboljšanje je malo ne realna! Iako, opet se Mercedes može sretno proslaviti(Bahrein) :(. Osobno, očekujem Maxa među prva dva, i možda neko odustajanje jednog od bolida Mercedesa, nadam se ne Valteri! :)



    1
    0

    1
  11. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    To nije mit. Istina je samo jedna i ona je vrlo jednostavna; Max nije pravi majstor. Još.

    Može li Max napokon zablistati u Monaku?
    Među najzvučnije mitove Formule 1 spada i onaj kako pravi majstori po ulicama Monaka uvijek mogu pronaći par desetinki u odnosu na svog timskog kolegu. Kao, staze poput Kine, Malezije, Rusije ili Brazila se mogu naučiti i tu je sve otvoreno za svakog, ali Monako je toliko težak da samo oni sa pravim sirovim talentom isplivaju na površinu.

    Ako je ta priča zaista točna – onda Verstappenu ne ide u prilog. 2015. se zabio u Grosjeana na kočenju za prvi zavoj; 2016. se par puta zabijao u ograde tijekom vikenda, a na kraju i u utrci; 2017. je došao do cilja, ali dva mjesta iza Ricciarda, a 2018. je razbio bolid kojeg nisu uspjeli popraviti do kvalifikacija pa je krenuo sa zadnje pozicije i završio deveti dok je Ricciardo osvojio pole i pobjedu.

    Jedna od te dvije priče ne štima.

    Dobar je, brz, killer instinkt i to,…. ali nije posložen u glavi za Monaco. Moje skromno mišljenje je, da nije sazrio za Monaco – neka me razuvjeri…… već ovaj vikend, ako je sposoban za takvo nešto.



    3
    0

    3
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ako nastavi kako je krenuo sredinom prosle sezone, mozda te razuvjeri . Ipak moram priznat da sad to izgleda puno bolje i smatram ga definitivno uz Lewisa najboljim na gridu. Leclerc mozda jednog dana , ostali nisu ta liga.



      3
      -1

      4

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.