Formula 1 se 2020. službeno vraća u Zandvoort

Izdvojeno

Jelena Benger

Prije 5 godina 3 min 32 komentara

Velika nagrada Nizozemske se vraća u F1 kalendar u 2020., tako je potvrđeno današnjem na događanju na stazi u Zandvoortu. VN Nizozemske, baš kao ni Zandvoort nisu bili u kalendaru još od 1985.

Organizatori iz Zandvoorta već neko vrijeme razgovaraju sa šefovima F1 o mogućem povratku ovog sporta u Nizozemsku potaknuti velikom popularnošću njihovog vozača Maxa Verstappena. Napokon su se i dogovorili te je Zandvoort osigurao organizaciju VN Nizozemske na 3 godine.

Na događanju je bio prisutan i direktor F1 Chase Carey koji je ovim povodom rekao:

„Iznimno nam je drago objaviti da se Formula 1 vraća u Nizozemsku, na stazu Zadvoort.“

„Od kada smo došli u F1, rekli smo da želimo sport dovesti na nove lokacije, ali i da poštujemo povijest sporta koja je ukorijenjena u Europi.“

„Tako za sljedeću sezonu imamo već jednu potpuno novu uličnu utrku koja će se održati u glavnom gradu Vietnama Hanoiju, ali i povratak na Zandvoort nakon 35 godina, na stazu koja je doprinijela popularnosti sporta u cijelom svijetu.“

„Posljednjih godina svjedočimo da se u Nizozemskoj ponovno raste interes za F1, najviše entuzijastičnom potporom koju uživa talentirani Max Verstappen što možemo vidjeti u narančastom moru na toliko utrka. Nema sumnje da će upravo ta boja dominirati i na Zandvoortu.“

Chase Carey

Višestruki pobjednik GP utrka Max Verstappen već ima ogroman broj navijača u svojoj zemlji koji ga vjerno prate. Njegov šef iz Red Bulla Christian Horner je nakon VN Španjolske izjavio:

„Vidjeli smo takvu situaciju ovdje u Španjolskoj s Fernandom [Alonsom] kada je bio na vrhuncu karijere. Vidimo koliko je nizozemskih navijača po svijetu, a čini se da im broj samo raste i raste. Mislim da će VN Nizozemske uz Verstappenovu popularnost biti ogroman događaj. Mislim da je to pozitivno za F1.“

Christian Horner

Carey kaže da se još ne zna točan datum održavanja utrke i da će biti poznat kroz kojim mjesec dana kada slože konačan kalendar, ali da će vjerojatno biti negdje u ovo vrijeme, prije VN Monaka.

https://twitter.com/F1/status/1128223453532819456

Na događaju su govorili i načelnik Zandvoorta te sportski direktor Jan Lammers koji je i odgovorio na pitanja koja postavlja većina obožavatelja Formule 1, da će utrka biti dosadna i da će pretjecanja biti svedena na minimum:

„Ovo je jedinstvena lokacija, naravno da sam malo i subjektivan. Staza je prirodno oblikovana i vozači će dobiti ultimativni doživljaj utrke. Imamo Scheivlak, to je, recimo, naš Eau Rouge. Vozač koji će sljedeće godine biti na pole poziciji će iz bolida izaći u euforiji.“

„Kao vozaču vam sigurno ne bi bilo dosadno. Bit će to staza kao Monako ili Baku, dakle staza na kojoj moraš iskoristiti svaki djelić prostora i staza koja kažnjava svaku i najmanju grešku. Ovo je stvarno staza za vozače s mu*ima.“

„Oni koji gledaju F1 znaju da se pretjecanja danas odvijaju drugačije nego prije. Jedan je vozač na kraju stinta na istrošenim gumama, a drugi se vraća iz boksa na svježim i lako može prestići. Tako da ćemo sigurno vidjeti pretjecanja i dobit ćemo senzacionalan događaj.“

Jan Lammers

Odgovor

32 komentara

  1. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Na ovoj stazi ni Mercedes nebi mogao prestignut Williams. Zapravo on bi mogao al Ferrari 100% nema šanse.



    19
    19

    0
  2. Ferrari
    Doctor Štef Prikaži

    Staza je tehnički vrlo zahtjevna tipa kao Japan, no osim one glavne ravnice ja ne vidim mjesta za pretjecanje. Imam osjećaj da nas čeka još jedna dosadna utrka.



    1
    1

    0
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Zbog Maxa, a ne boljeg utrkivanja. Gora staza od Barcelone što se tiče pretjecanja.
    Jbg biznis.



    1
    0

    1
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    avionom do amsterdama, vlakom do zandvoorta, pješke do staze, pa onda još malo na plažu… meni odgovara.

    rođeni zandvoortarac jan lammers kaže:
    “The Zandvoort Circuit is legendary and known worldwide and we’re delighted to see it host a round of the FIA Formula One World Championship once again. To meet the wishes of Formula 1 and the required standards of the FIA the circuit and infrastructure will be modernized within a few areas, with the work completed well ahead of the race in 2020. In addition, the municipality of Zandvoort has recently invested heavily to improve access to the municipality and the circuit.”

    zanimljiv je program ovaj vikend tamo:
    https://www.jumbo.com/acties/racedagen/programma



    4
    4

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Bez obzira na Maxovu popularnost u domovini, ne vjerujem da će doć’ više od 200-250 tisuća ljudi. Možda 300, ali samo ako bude lijepo vrijeme



    1
    0

    1
  6. Rolex
    widexpro Prikaži

    Bolje bi utrke bile na Grobniku nego tamo.



    5
    5

    0
    • gidra Prikaži

      Upravo sam pogledao krug sa Maxom kada je vozio je promo vožnju sa RB8 oko Zandvoorta te mi je ista pomisao pala napamet.

      Dokaz da se uz podršku vlade i njenih novaca čuda mogu napraviti (rezultati Borkovića u TCR-u), no mi otome možemo samo sanjati.

      Sve u svemu ima dosta posla tamo i vjerujem da će do sljedeće godine Zandvoort imati potpuno novo ruho ali konfiguracija ne dopušta neko ekstra utrkivanje.



      1
      1

      0
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Prije je bilo glasina da je bernie htio utrku u hrvatskoj na modificiranom grobniku ali je mađarica pobjedila


      0
      0

      0
    • Mick Schumacher
      tifosoante novinar Prikaži

      Pa cak i bi, al treba puno, puno vise promjena od samog novog asfalta na Grobniku da bi uopce bila razmatrana kao staza za F1. Prvo treba napraviti tribine kojih uopce i nema na Grobniku, zatim dosta prosiriti izletne zone i samu sirinu staze, a obzirom na konfiguraciju staze i okruzje u kojem se nalazi, potrebno je i reprofilirati stazu da bi stali motorhomeovi i ostali popratni sadrzaji, tako da ispada da je jeftinije i jednostavnije napraviti novu stazu nego ulagati u Grobnik. Sve u svemu, F1 ce za nas ostati samo pusti san jer nam je drzava financijski, politicki i drustveno u k**cu.



      1
      1

      0
      • gidra Prikaži

        Novi asfalt je postavljen prošle godine.

        Nije uopće potrebno razglabati o F1 u Hrvatskoj, poanta je samo da nije nemoguce povučemo li paralelu da Zandvoortom gdje također ima mnogo posla.


        0
        0

        0
      • Rolex
        widexpro Prikaži

        Ma koja god serija dođe dobro je, krenulo im je nakon novog asfalta, puno više ljudi ima i sad opet kreću s novim nadogradnjama koje će nadam se ozbiljnije promjenit stvari.


        0
        0

        0
  7. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Seb je na pitanje novinara kakvo će utrkivanje biti u Španiji ove godine rekao “Definitivno bolje nego u Zandvoortu.”



    8
    8

    0
  8. Nando
    Matek14 Prikaži

    VN Verstappena
    Sve je lova :D al eto, sad oni sto zazivaju stare staze ne mogu reci da ih se ne slusa.. F1 management rjesava dvije muhe jednim udarcem, a to sto je staza neprikladna za uzbudljivu utrku.. pa ne moze i ovce i novce :)



    1
    1

    0
  9. Master_F1 Prikaži

    Odlična staza da se sačuva PU.



    1
    1

    0
  10. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    A bolje da su stavili da se SPA u Belgiji vozi dva puta godišnje jer bi i tako privukli Nizozemce… A ne ovo



    2
    2

    0
  11. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Ja se baš veselim Zandvoortu, bolje Europski klasik nego neki Vijetnam, Miami, Tajland i ostale “egzotične” lokacije. Navodno će mijenjati konstrukciju staze kako bi je prilagodili F1 bolidima.



    1
    0

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Ne slažem se nikako.
      Meni je totalno nebitno da li je europski “klasik” ili skroz nova staza ako je utrka dosadna i nema mogućnosti za prestizanje.
      Ako je bolja staza i omogućava bolje utrkivanje može biti i na Madagaskaru što se mene tiče.



      5
      4

      1
      • Fernando Alonso 14
        alonso05espana Prikaži

        Poštujem mišljenje kolega, meni je draže imat klasične staze koje imaju tradiciju u motorsportu nego se prodavat po arapskim i azijskim zemljama koje nemaju nikakve veze s ovim sportom.



        3
        2

        1
  12. Mclaren
    KERS Prikaži

    Isao ja pogledati Verstapena na Zandvoorth, stvarno izgleda preusko i nemoguce za utrkivanje. Inače Španjolska mi nije nikad sjela a sad bi mogao plakati za njom.



    1
    1

    0
  13. Lewis Hamilton 44
    Hamiltonteam44 Prikaži

    Staza je ocajna,nikada nisam vidio nista gore. Ne razumijem kuda vlasnici hoce da odvedu ovaj sport.


    0
    0

    0
  14. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Što više ovakvih kritika to više posla za rekonstrukciju staze. U interesu Nizozemaca je da je zadrže što duže jer Max je još mlad, a najbolje godine tek pred njim. Proširit ce je definitivno, al ipak u najboljem slučaju imamo novi Hungaroring.


    0
    0

    0
  15. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    McLaren će misliti da je na domaćoj utrci. ?



    2
    2

    0
  16. Williams
    Webmaster Donator Prikaži

    Dobru stazu zamijenili lošom,što je slijedeče???



    1
    0

    1
  17. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Po meni je to zbog Verstapena i njegove popularnosti,donosi brdo navijača i vjerovatno je isplativija od nekih drugih Europskih pa će doči do zamjene možda sa ESP jer tamo nema Alo.
    Ali F1 je stvarno ove godine na prekretnici.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.