Odobravanje pravila o F1 šasiji za 2021. odgođeno do listopada

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 6 komentara

F1 momčadi naginju prema listopadu kao kompromisu vezano za finaliziranje pravilnika za 2021. u pokušaju da se priprema za nove regulacije učini što poštenijom za sve momčadi.

Kao što se ranije utvrdilo, momčadi su tražili odgodu objavljivanja novih regulacija za 2021. iz straha kako bi prerano objavljivanje dalo ogromnu prednost većim momčadima.

U slučaju da se nova pravila finaliziraju do lipnja, kao što je to potrebno prema Sportskom Kodeksu FIA-e, momčadi koje su u boljem financijskom stanju bi odmah mogle početi raditi na svojim dizajnima. S druge strane, manje momčadi bi se mučile pravovremeno pronaći resurse u vremenu kad je njihov fokus na razvoju bolida za 2019. te radu na bolidu za 2020.

Kako bi se taj datum pomaknuo s lipnja, potrebna je jednoglasna podrška od strane svih momčadi. Isto je tako bilo i skepticizma vezano za činjenicu da bi i datum u prosincu mogao jednako puno pomoći najbogatijim momčadima s obzirom da bi mogli obaviti više posla u kraćem vremenskom periodu.

Nakon rasprave s momčadima i direktorom F1, Chaseom Careyjem, na prošlotjednoj VN Azerbajdžana, ideja o listopadu kao kompromisu za finaliziranje novih regulacija je pronašla određenu dozu suglasnosti.

Šef Red Bullove momčadi Christian Horner, koji je originalno predložio odgodu do prosinca, je rekao kako misli da bi listopad funkcionirao i za veće i za manje momčadi.

„Ako pogledate malo, vjerojatno najbolje vrijeme za to je prosinac, ali onda bi se manje momčadi žalile kako ne mogu reagirati na to jer što ranije se to donese, velike momčadi imaju više resursa za podijeliti i efektivno imati više resursa na tome [razvoju za 2021.], nego male momčadi.

Listopad je u biti kompromis između kraja godine i lipnja, što je nama u redu.“

– Christian Horner

Kad su ga upitali ima li listopad kao kompromis dovoljno potpore, Horner je rekao:

„Jednoglasnost je vladala među momčadima. Mislim da jedino Renault nije, ali oni su došli na kraju [sastanka] tako da nisam vidio ikoga da se nije slagao s time.“

– Christian Horner

Mercedesov šef Toto Wolff je rekao kako postoje valjani razlozi na obje strane debate, ali je rekao kako njegova momčad neće biti jedina koja će blokirati odgodu do listopada.

„Ja se osobno dvoumim, ali bih vjerojatno htio poduprijeti Chasea i Rossa [Brawna] i Nikolasa [Tombazisa]“, rekao je Wolff o ideji odgode do listopada.

„Stvar je u tome da kako biste napravili dobre regulacije, treba vam dovoljno vremena. To je činjenica. Ali isto tako morate jako, jako detaljno opisati što točno objavljujete. I to zahtijeva jednoglasnu odluku svih momčadi. Mi nećemo biti ti koji će to zaustaviti.“

– Toto Wolff

Horner je nadodao kako mu se čini da je i FIA prihvatila činjenicu da bi odgađanje odluke s lipnja na listopad bila najbolja opcija.

„Mislim da razumiju kako bi donošenje regulacija prerano naštetilo manjim momčadima. Mislim da osjećaju kako bi listopad bio razuman kompromis.“

– Christian Horner

Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Opet će se to sve, više-manje, svesti na isto.
    A Horner i Renault…. :rofl:



    5
    5

    0
  2. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Gdje se izjave od Ferrarija ? Ili se i oni smatraju “malom momcadi” pa nisu bitni?



    1
    -4

    5
  3. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Koji god datum odabrali SF, MB i RB će biti u prednosti jer mogu više resursa odmah poslati na razvoj bolida.
    Moš si misliti kak je velikanima razlika dal’ počeli u 6., 10. ili 12.mjesecu.
    Osobno mislim da bi manjim ekipama bilo bolje da imaju što više vremena.



    2
    2

    0
  4. Alpine
    Alpine Prikaži

    Ako ćemo iskreno, Mercedes, Ferrari i Red Bull su u takvoj prednosti i tehnološkoj (čitaj vremenskoj) i novčanoj da im je potpuno svejedno jer ne moraju ni uopće nešto specijalno raditi na bolidu za 2020 i opet budu tu gdje jesu, slijedeću sezonu se mogu komotno baviti sezonom 2021.
    A ostali će morati prilično žrtvovati 2020 ako će htjeti uhvatiti što bolje pozicije 2021, McLaren je pokazao od prošle sezone na ovu kako bi to moglo slijedeće sezone izgledati za ostale ako će željeti uhvatiti priključak.



    2
    2

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.