Vettel: Iz moje perspektive – to je loše novinarstvo

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 24 komentara

Sebastian Vettel vjeruje da je Ferrari žrtva “lošeg novinarstva” i nije zadovoljan kako su mediji prenijeli komentare vezane za timske naredbe na protekle tri utrke.

Podsjetimo, Mattia Binotto je prije sezone javno pojasnio da će momčad u “50/50 situacijama” davati prednost Vettelu s obzirom na to da smatraju da je sigurnija oklada za osvajanje naslova obzirom na iskustvo i prethodna četiri naslova. Međutim, novinari su nakon Kine pitali Vettela jesu li timske naredbe najbolji način za osvajanje titule, a on je odgovorio:

“Ne znam, pitajte možda Lewisa. Mercedes je bio u vrlo različitoj situaciji.”

“Nije prvi put da vidimo takvo što. Kao što je Mattia [Binotto] rekao – pokušavamo činiti sve kao ekipa. Prije dva tjedna [u Bahreinu] je Charles bio brži. Bilo je prilično jasno i možda malo lakše za prolaz. Mislim da je nakon utrke bilo loše to što nismo završili na 3. i 4. poziciji. Želim biti ispred Charlesa i on želi biti ispred mene. Ne želim dodatno pojašanjavati jer je uvijek nekako teško, pogotovo kad vi [mediji] stvarate priče iz toga.”

– Sebastian Vettel

Na upit ima li neku konkretnu vijest na umu, Vettel odgovara:

“Zapravo ne, radi se samo o lošem novinarstvu, iz moje perspektive.”

“Ali, ja nisam novinar da sudim. Tako da ne trebate uzimati moj sud osobno.”

– Sebastian Vettel

U Kini je Leclerc dobio uputu od ekipe da ubrza, a tri kruga nakon što se nije uspio odvojiti od Vettela koji mu je bio u DRS zoni – momčad ga je tražila da propusti timskog kolegu.

“U tom trenutku kad se to događalo – znao sam da će me dočekati ova pitanja. Nisam siguran da želim odgovoriti jer sam na neki način protiv načina kako vi radite. Uzmete dio odgovara ovdje i tamo i stavite ga u pogrešan kontekst.”

“Prema tome, ako me isto pitanje pitate za pola sata dok šetamo paddockom – možda ću vam dati iskren odgovor ako ga vi nećete zapisati ili snimiti. Čini se da na taj način vi radite, ili barem neki od vas.”

“Osjetio sam da sam brži u bolidu, ekipa me pitala mogu li ići brže, odgovorio sam da mislim da mogu.”

– Sebastian Vettel

Na upit je li ga frustrira raspravljati o tome s novinarima, odgovorio je:

“Ne, ali je bolno konstantno odgovarati na isto pitanje. Prioritet je uvijek na ekipi. Ovakve stvari nisu ugodne, ali je na neki način – “sve se vraća i sve se plaća”. U tom trenutku uvijek pokušate učiniti ono što je ispravno. To nije lako za sve uključene aktere.”

– Sebastian Vettel

Odgovor

24 komentara

  1. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Jos da pusti kosu i pravi p. rno glumac iz 80tih ???



    11
    7

    4
  2. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Vettel je dobar lik, i mislim da ima simpatije svih nas ‘starih’ likova koji ne mogu smisliti Instagram, društvene mreže, selfije i novinare (ne mislim na profesiju nego na senzicionalizam i namištene vijesti uzete iz konteksta).

    Stvari zapravo i jesu jednostavne i Vettel je sve rekao kako i je.

    Inače ovo me sve više podsjeća na duel Prost-Senna u McLarenu, mislim da nas prvi show njih dvojice tek čeka, kad padnu rukavice.



    32
    30

    2
  3. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Seb apsolutno nista krivo nije rekao.



    18
    18

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Meni je jedino tu čudno što se Ferrari mora pravdati oko vrlo jasne stvari da je Seb ovdje 5 godina i ima prednost u 50-50 situacijama. I to što je Ferrari neodlučan pa se toga ne drži, pa se onda tokom utrke previše bave time. Nema odlučnosti i hladnih glava. Mene briga tko ima prednost, hoću naslove prvaka. Koga briga što mediji pišu.

    Ono što mene razj*be više od tih naredbi su izjave tipa:
    “Nismo još otključali puni potencijal bolida.” ili “Nije nam jasno zašto je Mercedes bio brži u Kini”
    Hebote pa kako Mercedes svake godine u Australiju dođe spreman i svake je godine brži, i to ne malo nego skoro za sekundu od Ferrarija.
    Ali iz nekog razloga više se priča o naredbama..nego katastrofi Ferrarija.

    Kao prvo bolid uopće nema neki preveliki potencijal, jer u svim područjima Ferrari je lošiji. Nadam se da griješim, ali dovoljno pratim dugo ovaj sport da znam koliko dugo treba da se neke stvari nadoknade. Ako i ima potencijala, vremena sigurno nema. Bolji su eventualno možda u snazi motora na ravnici koja se totalno izgubi u zavojima. Pouzdanost? Strategije, odluke….vjerojatno će i nadogradnje biti po starome. Fulana filozofija. Dok oni shvate taj bolid i donesu nadogradnje (ako) Mercedes će pobjeći na nedostižnu razliku.



    19
    19

    0
    • Lando Norris
      Zola Prikaži

      Pa zapravo meni je pit wall njihov ocaj. I mislim da u tome lezi pola problema. A jos sad i dva ega rade…. To nikako ne ide u prilog. Ako je clanak isti i novinari nisu iskrivili njegove rijeci,vidi se da je fettel na rubu pukne. Tako da nikako nije dobro. U snagu motora i tome ne bi jer se ne kuzim toliko. Bit ce tu jos veceg sranja a tek je krenulo



      4
      1

      3
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Možda bi uhvatili Mečku do ljetne pauze kad bi ovi imali plombu na svemu, al naravno da ne miruju i pretpostavljam da je repriza lanjskog scenarija vrlo očigledna.



      3
      1

      2
  5. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Pravi navijač ili simpatizer F1 neće “pušiti” priču od žutih tabloida koji žele na jeftin način da zarade.

    Vettel kao i Ferrari su veliki plijen, koji uvijek izazove pažnju. Ja se ne mogu načuditi koliko retarda ima na onom FB, koji svaki post SF-a ismijavaju i pljuju, Vettela razapinju, općenito čitav tim. Takve situacije ovi gore navedeni ili bolje rečeno lešinari samo čekaju.

    U nedjelju samo zamjeram timu na sporoj reakciji vezano za Leclerca, dok sve ostalo je dio posla i treba ići dalje, ne pravdati se previše..



    12
    12

    0
  6. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Vettel je super lik, jako drag momak. Daleko najviše od svega me se dojmilo njegovo NEnapadanje Maxa (možemo čak reći i branjenje istoga) nakon što mu je ovaj uništio prošlogodišnju trku u Kini kad se zabio u njega u predposljednjem zavoju. Kad već nemože Renault, ajmooo Seb osvoji više tu kantu sa Ferrarijem!



    12
    9

    3
  7. Master_F1 Prikaži

    Mislim da će puštanja kolege preko radio veze biti sve ćešće i ćešće. Očigledno da su željeli malo brži race-pace kod Malog, a on nije mogao brže pa su javili da pusti Brku isperd da on pokuša malo brže voziti kako bi se taktikom kroz box moglo približiti Botasu. Međutim sve je kasno bilo jer se Verstapen već približio Malom. Mislim da bi na kraju javili Brki da vrati poziciju da ih nije Verstapen razdvajao.
    Pitanje koje se postavlja jeste zašto Brko nije obišao Malog ako je bio brži?
    1. Brko nije bio toliko brži ali su u Ferrariju mislili ako bude imao čistu stazu da bi možda mogao brže ići.
    2. Noćna mora svake ekipe kada se njihova dva vožača bore za poziciju. Gubljenje vremena, Verstapen se približava, mogao bi obojicu obići, dodir sa kolegom i pucanje gume ili prednjeg krila itd itd. Sjetimo se Ricarda i Verstapena kada su se borili za poziciju? isto tako i Vettel i Kimi kada su se dodirivali točkovima, jednostavno ekipama je to noćna mora. Ferrari nije mogao pustiti da se njegovi puleni tuku na stazi.



    7
    1

    6
  8. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Vozis za Ferrari. Trebao si se naviknuti vec.



    5
    -2

    7
    • kasalo Prikaži

      mora da jos boli 2010 i 2012



      1
      -6

      7
    • Daniel Ricciardo
      MALAK Prikaži

      Upravo tako , treba se nositi s pritiskom u Ferrariju a pogotovo ako si ušao u 5 godinu a nema očekivanih rezultata a svi znamo što se očekuje od 4WDC koji je naslijedio Alonsa koji kao nije znao pobijediti RBR te 2010 i 2012 a znamo jako dobro kakav je RBR auto vidi se sad u ovoj eri di su sa Renoovim motorom i uspili pobijediti 3-4 utrke svake godine.


      0
      -1

      1
  9. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Iz moje perspektive, SV ne vozi na nivou kojem je bio prije Ferrarija. Koji je razlog i zašto je to tako, ja ne znam, ali on je taj koji mora što prije identifikovati problem.
    Novinari sigurno nisu problem!
    Takav je crveni kombinezon, uzmi ili ostavi!
    Jedino, što mogu napisati u njegovu korist je to, da on uopšte ne bi trebao odgovarati na ova pitanja tj. Ferrari mora naći načina da to breme preuzme na sebe.
    Kad god treba degenek primiti, SV bude najistureniji.



    11
    10

    1
  10. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Bojim se da je kod Vettela osnovni problem što nema menadžera i PR mašineriju iza sebe…

    Jednostavno kad je on u pitanju nikakav PR čak ni ne postoji, nema društvenih mreža i bla-bla, nema menadžera koji će trkeljat okolo po medijima…
    i u pravilu je Vettel baš zbog toga obožavana meta raznih medijskih lešinara i to laka meta, a specijalno je to izraženo kod britanskog, talijanskog i španjolskog tiska kojima je isti ionako godinama bio trn u oku te jedva čekaju da mogu pljucnut na istog…
    I u konačnici nema nikog ko bi okolo ublažavao te razne napade, svako malo veličao Vettela kad za to ima i nema razloga i tak to…
    Nekad je bar dio toga odradila RB mašinerija, jer je njima oduvijek bilo jako bitno što i kako se piše o njihovoj trenutnoj bebi…
    dok je Ferrari debelo više pazio na to što se piše o ekipi, šefu i tako to…a i Ariverbene je ionako uglavnom ignorirao medije što je ove samo još više iritiralo.

    I čini mi se da baš zato što nema menadžera jednostavno debelo previše energije troši na pizdarije.
    A onda nisi hladne glave i zamaraš se s glupostima, te misliš o pizdarijama umjesto da ti je glava potpunih 100% u bolidu i jedino u bolidu.



    18
    18

    0
    • Mick Schumacher
      tifosoante novinar Prikaži

      Upravo to. Vettel je stvarno vrhunski vozač, al po pitanju PRa je totalna nula. Iako je mnogima njegov old school pristup medijima i društvenim mrežama drag(nema profil na fb, ig twitteru), ali u današnjem svijetu tehnologije i medija, PR i društvene mreže su uber alles i teško je pobjeći od toga. Njemu, vozaču takvog kalibra je još teže pogotovo što se nalazi u momčadi kao što je Ferrari, tako da bi mu pomoglo da u njegov tim dođe osoba kao što je Sabine Kehm koja će mu skinut veliki dio medijskog tereta s leđa, odrađivati veliki dio posla na društvenim mrežama te će Vettel napokon moći biti fokusiraniji na utrke i sigurniji u sebe. Pa i Kimi je napravio instagram profil, a znamo kakvo mišljenje ima o društvenim mrežama.



      6
      6

      0
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        ovo što je kolega rekao, PR i društvene mreže skine breme sa subjekta jer nahrani proždrljive mase sa informacijama slikama i ostalim smećem pa subjekt ima čišću glavu za ono čime se bavi. ako netko može neka to kaže sebastianu.



        4
        4

        0
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @dFixxx3r Prije koju godinu je rekao Vettel da društvene mreže ne služe za davanje korisnih informacija, nego čisto za zabavu i razonodu(ako sam dobro razumio) te zato on ne želi napravit profil na instagramu, facebooku ili twitteru. Iz upravo tih razloga bi trebao što prije poboljšat PR i napraviti profil na nekoj društvenoj mreži jer svi fanovi F1 su poždrljivi i pomalo “ovce” (bez ikakve uvrede) te će gutat bilo kakvo social media i PR smeće što im se servira. Možda se Vettel neće pretvorit u Schumachera ako poradi na navedenim stvarima, ali će sigurno bit opušteniji i sigurniji u sebe i vozit će bolje.



        1
        1

        0
  11. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    A sta ce novine I o cemu pisat nego o ovim spunicama kad su utrke ima vec skoro 10 godina jad jadova…



    3
    1

    2
    • Lando Norris
      Zola Prikaži

      Pa dobro ne bi se bas slozio. Bahrain je bio napet od pocetka do kraja. Prosla i pred prosla sezona su isto imale uzbudljive utrke. Na nekim se stazama tocno zna da ce bit dosadno. Ali evo vec za sljedecu mogu rec da ce sigurno bit zanimljiva



      5
      5

      0
  12. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Bravo Vettel najbolje si reko pa na kraju krajeva nije on taj kaj place na radio nego samo odgovara pit wallu, a ne ovaj mali smrkavac LeClerc samo place odlican vozac vidjelo se i prosle sezone u Alfi da je odlican ali obican placko savjet za Ferrari baci govno napolje za mir u kuci a ovaj nek mami dalje place, dat djetetu ovakvu priliku a on bezobrazan od prve sezone kolko god da je dobar vjeroatno i buduci prvak ja bi mu pokazo vrata da ne radi nerede a ako ga onda Merc neuzme ni nebu prvak nikad pa ti sebi pametuj doma sa svojom mamicom razmazenko
    Vetel care nemoj ni citat sto pisu ko da oni nekaj znaju o voznji a pogotovo o moralu


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.