Giovinazzija zadesio isti kvar kao i Leclerca u Bahreinu

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 4 min 8 komentara

Kina definitivno nije najsretnije mjesto na svijetu za Antonija Giovinazzija. Kad je prije dvije godine tamo vozio svoju drugu utrku u karijeri kao zamjena za Pascala Wehrleina, razbio je svoj Sauber u kvalifikacijama i u utrci.

Ove godine se ne razbija, ali ga zato muče tehnički problemi s njegovom Alfom. Vikend je započeo propuštanjem praktički cijelog prvog treninga zbog loše ugradnje pogonske jedinice u bolid, a novi problemi pojavili su se na kvalifikacijama.

Talijan je krenuo u svoj brzi krug na kvalifikacijama, no već u prvom zavoju priči je bio kraj – na njegovom je motoru otkazao jedan cilindar, odnosno dogodio mu se kvar identičan onome koji je Charlesa Leclerca prije dva tjedna koštao pobjede.

Ferrari je upravo zbog tih problema na ovu utrku donio novu specifikaciju kontrolne elektronike, no za razliku od Ferrarija i Haasa, Alfa Romeo nije ugradila novu jedinicu zbog nedostatka vremena za prilagodbu u bolid.

“Ferrari nam je predložio novu specifikaciju, ali mi nismo imali vremena ugraditi je u bolid. Danas smo imali problem, stoga ćemo sutra promijeniti komponentu, ali ćemo zadržati istu specifikaciju. Kod Kimija nećemo mijenjati komponentu za sutra.”

“Ispričali smo se Antoniju, krivnja je 100% moja. Preuzimam 100% krivnje jer nam je Ferrari predložio promjenu. Uvijek je lako kasnije reći da je moglo biti bolje, međutim, mi smo znali da je ugradnja novog dijela u Kini također riskantna.”

Frederic Vasseur, šef momčadi Alfa Romea

Giovinazzi, kao ni Alexander Albon, nije uspio postaviti vrijeme na današnjim kvalifikacijama, stoga će u utrku startati s 19. mjesta. Talijan u svojoj prvoj punoj F1 sezoni zasad nema nijedan bod, dok njegov timski kolega Raikkonen ima 10 bodova te drži visoko šesto mjesto u poretku vozača. Vasseur shvaća da Giovinazziju nije lako te kaže kako ga u potpunosti podržava:

“Nije mu lako, ako se prisjetimo, imali smo problem na drugom treningu u Bahreinu gdje nije uspio odvoziti nijedan krug, a onda smo ovdje imali problem na prvom treningu, opet na njegovom bolidu. Zatim i danas, to je malo previše.”

“Dajemo 200% podrške Antoniju. Znam za što je sposoban, znam što je ranije radio, svakog dana sam vidio za što je sposoban. Po vremenima to zasad nije vidljivo, no siguran sam da će to pokazati čim bude moguće.”

Giovinazzi sigurno nije sretan s ishodom današnjih kvalifikacija, no ostaje optimističan uoči sutrašnje utrke. Pozitivu vidi u činjenici da su na drugom treningu uspjeli odvoziti simulacije utrke, a optimizam mu daje i činjenica da je ovo staza na kojoj se može pretjecati.

“Naš cilj su i dalje bodovi. Kao što sam rekao ranije, ovo je staza gdje možete pretjecati. Mislim da imamo dobar trkaći tempo. Utrka je duga, stoga nikad ne znate.”

– Antonio Giovinazzi

Niti Kimi Raikkonen nije imao bajne kvalifikacije u Šangaju. Nakon što je na obje dosadašnje utrke startao u top 10, danas je uspio stići tek do 13. startnog mjesta. U Q2 je prijavio gubitak snage, no ispostavilo se da nije riječ o problemu s motorom, već o jakom vjetru.

Nije bila riječ o gubitku snage, već o gubitku maksimalne brzine. Bilo je vrlo čudno. Čeoni vjetar je pojačavao kao lud. Mislim da je s nama bila malena skupina, Bottas i još netko te nitko nije popravio brzinu nakon 5 ili 10 sekundi. No, to nije opravdanje.”

– Frederic Vasseur

Za kraj dodajmo kako je i kod Alexandera Albona došlo do promjena dijelova pogonske jedinice. Njegov je bolid teško stradao na trećem slobodnom treningu, zbog čega je Tajlanđanin propustio kvalifikacije. Honda je zato odlučila staru pogonsku jedinicu poslati na pregled u Japan, dok će kao i kod Kvjata ranije, u njegov bolid biti ugrađena nova.


Odgovor

8 komentara

  1. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Eto pa Švicarci?!! Gdje je nestala Švicarska pedantnost i preciznost?



    3
    0

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.