Vjesnici proljeća

Izdvojeno / Kolumna

Viktor Šprajc

Prije 5 godina 4 min 22 komentara

Koračao je kroz tamu Abu Dhabija kao jedina mračna figura koju svijetla reflektora nisu doticala. Zaboravljen i potpuno nebitan, skrenuo je pogled prema svom partneru, peterostrukom svjetskom prvaku, prateći pogledom slapove šampanjca kojima su ukrašavali njegov pobjednički kombinezon. Negdje u daljini, ali samo prividnoj, mlada nada Francuske svlačila je svoje rozo odijelo i otvarala nov, raskošan paket koji ju je netom dočekao pred vratima sa ugraviranim brojkama “2020” i pažljivo složenom sivom majicom s čijih se prsa ponosno uzdizala srebrna strijela. Strijela kojom će mladić iz Evreuxa, kada to nitko ne bude očekivao, odnekud iz prikrajka, kao što je uostalom to činio i čitavog svog života, pogoditi taj famozni trofej i ukrasti ga ispred nezasitne ruke zaštitnog znaka Formule 1, čiji će lov na Kaiserove rekorde tim činom biti naprasito okončan.

U dubini finskih šuma, davno zaboravljen od strane svijeta, koji je još uvijek analizirao, do u sitne detalje, na koji krivi milimetar asfalta Hockenheima je onog kobnog dana naletjela domaća nada, koji milimetar asfalta je zabio čavao u lijes još jednoj nadi starosjedioca ovog sporta da može do novog naslova. Niti jedna dušaovog svijeta, barem se njemu tako činilo, nije marila za krhotinu Bakua, krhotinu koja je pokrenula nezaustavljivu lavinu pada u zaborav i vječnog ismijavanja. Sjedio je u naslonjaču svog hotela, još uvijek tresući nogom od nemira jer je znao da je svaka skeunda koju gubi na odmor izgubljena tisućinka na pravcu Albert Parka, i gledao nasmijane i samozadovoljne izraze lica svog partnera i svog šefa koji su jedva čekali početak nove sezone i napad na dvostruku šesticu. Čitao je naslovnice koje su vrištale imenom Estebana Ocona, istog onog mladog Francuza koji je onako neprimjetno prisvojio sivo odijelo i naciljao ga ravno u čelo te stao napeto čekati. Osjetio je njegov pogled na sebi svakoga dana, osjetio je kako njegov prst sve više steže okidač sa svakim otopljenim centimetrom snijega, sa svakim prekriženim danom na kalendaru.

Niti jedna kapljica krvi nije preostala u njegovoj glavi. Niti jedan jedini džul energije u njegovim rukama, nogama, u cijelom njegovom biću. Izvukao je i zadnju strunu volje i nadljudske snage iz sebe i predao ih tom krugu, no u nedjelju se ponovno našao unutar starog prijatelja, pravokutnika s desne strane svog slavnog, nepobjedivog, jednostavno nezaustavljivog partnera. Pogledao je udesno prema boksevima. Znao je da tamo negdje njegov šef fokusirano drži oči uprte u ekran, a mladog Francuza direktno pored sebe. Znao je što mu želi reći. Čuo je njegovo glasno, jasno i oštro upozorenje u glavi: “Pokaži što znaš, ako znaš, inače…” Isto tako, znao je da su negdje duboko ispod tog stola, daleko od očiju svijeta, dva prsta njegova šefa prekrižena za početak novog križarskog pohoda njegovog “modnog mačka za naslovnice”, za početak nove veličanstvene priče koja će urlati sa naslovnica čitavu zimu, za nastavak priče o bogomdanom talentu koji je napokon spreman odrezati nit velikog Nijemca, kojoj na prvi pogled nema kraja, bar ne običnim smrtnicima, i na tu nit nastaviti svoju, koju će moći odrezati tek kraj ovoga svijeta. Sve to izvrtio je u svojoj glavi, sve te sastojek neminovnog unišenja za bilo koga. Ne i za njega. Niti ne osjetivši bure stresa i uzbuđenja koje su se u čast novog početka uzdizale svud oko njega, pa čak i u njegovom bogomdanom kolegi, pojurio je nošen svim svojim demonima prema Jones zavoju, nikad se više ne osvrnuvši. Jednim prolaskom preko pravca koji ga je cijelu zimu proganjao i puhao mu u lice jače od bilo koje oštrice bilo kojeg sjevernog vjetra, sve glavne likove pretvorio je u sporedne. Sve pogrebnike pretvorio je u vjesnike nečeg novog, nečeg što će konačno te reflektore okrenuti i prema njemu. S najviše stepenice postolja, nazdravio je novom početku i pozdravio proljeće.


Odgovor

22 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    super članak. bez spominjanja imena aktera. :clapclap:



    6
    5

    1
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Lijep tekst :thumbs:



    1
    1

    0
  3. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    O kome je ovdje rijec? :)
    Salim se naravno.
    Jako lijepo, drugacije, umjetnicki, osvjezavajuce…
    :thumbs:



    6
    6

    0
  4. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Zagrizao je halapljivo u zalogaj koji mu je sudbina, do tog trenutka manje više nesklona, poklonila. Naučio je, dobro je naučio da mora svaki njezin mig, makar koliko got bio sitan, skoro nezamjetan, iskoristiti da bi mogao eventualno računati na pobjedu, ahilejski ranjivog, protivnika. Neka mu je sa srečom.



    2
    2

    0
  5. Ferrari
    PharaohAthem Donator Prikaži

    Bottas ove godine doslovno mora ic na sve ili nista. Imam osjecaj da i ako pobjedi na apsolutno svim utrkama do kraja sezone nece zadrzat mjesto za 2020. Ugovor mu istice na kraju ove godine, ako se ne varam, i ovo mu je zadnja sansa da pokaze sta moze i koliko moze. Mnogi ga ne vole, pa tako ni ja, radi poteza koje je vukao u zadnjih godinu/dvije, ali nekako mislim da je ove godine doslovno odlucio svima pokazat koliko moze i zna. Jedna lasta ne cini proljece, ali mislim da je on itekako sposoban za pobjede, pogotovo sad kad doslovno nema nista za izgubiti i kad se nalazi u jednom od najdominantnijih bolida na gridu. Ako mercedes zadrzi ovakvu formu i na ostalim trkama, nadam se da ce se 2016. godina ponoviti i da ce nam Bottas bar malo zaciniti ovu godinu



    6
    6

    0
  6. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ako crveni nemogu mogli zapaprit nadam se da ces ti ne samo zapaprit nego odvest divu u penziju tuznog lica



    3
    0

    3
  7. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Super tekst.. Svaka čast autoru jako je lijepo ovo sročio i sastavio.. :klanjam: :thumbs:


    0
    0

    0
  8. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Dobar tekst. Ali ne razumijem zašto toiliko uzdizanje VB, pa tek je prva utrka prošla. Jednostavno mu se možda sve poklopilo na ovoj utrci. Vidjet ćemo di je nakon 5,6 utrka…



    5
    5

    0
    • Alfa Romeo
      rapante Prikaži

      Bravo,točno to i mnogi su već napravili svoje zaključke za cijelu sezonu unaprijed a tek je prva utrka.Mislim da će se već u slijedećoj mnoge stvari promijeniti.



      4
      3

      1
  9. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Bottas prošao Totu ispod radara.



    1
    1

    0
  10. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Predivan tekst, pohvale autoru na lijepom umjetničkom izražavanju. Vidjet ćemo dalje kako će sezona odmicati koliko je Bottas spreman, mislim da mu je ova sezona sad ili nikad.



    1
    1

    0
  11. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    S gustom procitano.. Thumbs up..
    Ja ovakav tekst me bi srocio da mi zivot ovisi o tome..



    1
    1

    0
  12. Mclaren
    KERS Prikaži

    Svaka cast tekstu…al kakav bi tekst bi bio da kojim slucajem VB osvoji prvenstvo? Ja sam jos uvjeren da ce kroz par utrka ako vec ne i na iducoj stvari izgledati drukcije. Jos jednom cestitke VB ali mora jos par puta ovo ponoviti da bi dobio sjaj vozaca dostojnog Mercedesovog vozackog mjesta.



    2
    1

    1
  13. Marlboro
    SpeedCult Pretplatnik Prikaži

    Well done, well done in deed!!!


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.