Objavljeno tko je uzeo koliko guma za Bahrein

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 1 min 19 komentara

Pirelli je upravo objavio odabir guma za VN Bahreina koja je na rasporedu za dva tjedna. Lewis Hamilton i Valtteri Bottas imaju identičan odabir, kao i dva vozača Ferrarija. Red Bull je Gaslyju dao jedan set tvrđih guma više od Verstappena, ali zato Verstappen ima jedan dodatan set mekših.

Podsjećamo, ove sezoen se na svim utrkama koriste tri naziva guma: hard, medium i soft, a za one koji žele znati više, Pirelli je za Bahrein pod ta tri imena sakrio tri najtvrđe komponente: C1, C2 i C3, za razliku od Australije gdje smo imali C2, C3 i C4.


Odgovor

19 komentara

  1. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Na ama baš svakoj stazi treba staviti C3, C4 i C5 gume, *ebeš gume koje mogu izdržati 70 krugova.



    9
    8

    1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ja to gledam s pozitivne strane…trajnije gume – manje ‘kruženja’.
      https://www.motorsportweek.com/news/id/20933



      3
      3

      0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Tocno tako, cemu mekse gume kada ti ne sluze svrsi. Pazi gorivo pazi motor… Pravila su ta koje sprijecavaju full time racing a ne Pirelli.



        5
        5

        0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        A svrsi služi kad u petnaestom krugu uzmu najtvrđe gume i voze na njima 70 % trke, samo da nebi dva puta ušli u box? Naravno uopće ne pritišću te gume zato da bi izdržale. Btw, Pirelliju ništa ne zamjeram, oni plešu kako F1 kaže. Samo kažem :)



        4
        4

        0
      • avalon Prikaži

        “Naravno uopće ne pritišću te gume zato da bi izdržale.” ovo me malo zaintrigiralo pa sam pogleda prosječne brzine u australiji od 2000. da vidim kako su nekad pritiskali kad je goriva bilo puno više nego danas , kad su postojala i 2 “gumara” ( od 2001. do 2006. ) i podatci su zanimljivi , naročito kad se uzme u obzir da su bolidi 2000te pa do 2005 . imali V10 , do kraja 2013. V8 …. samo 2004. prosječna brzina je bila viša nego ove sezone … 219 kmh Vs 215,9 kmh ;) još 2007 . je bila 215,8 , 2017. 215,4 i 2005. 215,1 kmh . znači . prije su vozači pritiskali ALI im je prosječna brzina bila manja nego danas kad ne pritišću jer im fali goriva da bi to radili , a i ne “gaze” da ne odlaze 2 X u box ?!?!?!? ovo mi nije jasno … kad nisu trebali štedit bili su uglavnom po prosječnoj brzini sporiji ( uz iznimku te 2004. ) , a sad kad štede su brži nego nekad , melbourn je jednake dužine nekad i sada ?!?!?



        1
        -3

        4
      • Michael Schumacher
        ZJ11 Prikaži

        Kolega avalone stvar je u tome da su danasnji bolidi puno brzi pa je zato danas prosjecna brzina puno veca nego sto je bila svih prijasnjih godina.
        Ako se ne sjecas vecina rekorda staze je bila iz 2004-te dok se nisu pojavili ovi novi siri bolidi.
        Zato bez obzira na gume i stednju moraju bit brzi u prosjeku, a i tih ranijih godina je gotovo uvijek netko bio toliko ispred po performansama da nakon 10 krugova i prvih boksova nije bilo potrebno stiskati.



        4
        4

        0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        Hvala kolega ZJ11, sve objašnjeno.



        2
        2

        0
    • dejan_s Donator Prikaži

      @avalon
      U usporedbi ispustili ste važnu varijablu. Od 1998 do 2008 u formuli su korištene gume sa žlijebovima čiji je cilj bio da se auta uspore. Nasuprot tome od 2009. godine imamo slick gume koje su superiornije po suhom od “užlijebljenih” guma. No, nije samo poenta u gumama. Stvar je u tome da nema smisla izvlačiti zaključak “o pritiskanju” vozača po osnovu prosječne brzine kada je tako toga puno promjenjeno u periodu koji pominjete 2000-2014. Bolje(manje) proječno vrijeme utrke može biti rezultat niza drugih faktora koji nemaju veze sa “pritiskanjem”.



      1
      0

      1
  2. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Izbrisana flame poruka i odgovori na nju. Ako nemate ništa za napisati – nemojte ništa napisati. Poruke koje su napisane s ciljem da izazovu svađanje nisu dobrodošle.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.