Todt: F1 nažalost ima potrebu za kontroverzama

Vijesti

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 0 komentara

Predsjednik FIA-e Jean Todt je rekao kako je „malo nepovoljno“ što svijet Formule 1 jedva čeka kritizirati inicijative poput aerodinamičkih promjena za 2019. te je „svijet kontroverzi“.

Pojednostavljena prednja i stražnja krila, kočioni kanali i dio podnožja od prednjih kotača do bočnih usisnika su uvedeni ove sezone u pokušaju kako bi vozači lakše mogli pratiti bolide ispred sebe te na taj način poboljšati samo utrkivanje.

Prošle godine je promjena iskritizirana kao skupa i nepotrebna, te zaključak s predsezonskih testiranja u Barceloni ukazuje na to kako će utjecaj promjena biti minimalan.

U intervjuu na Auto sajmu u Ženevi, Todt je rekao:

„Čujem svakakve komentare, od toga da se radi o bacanju novca do toga da je odlično poboljšanje za preticanje bolida. Tako da sam uzbuđen saznati što će od toga svega u konačnici biti slučaj.

Ali Formula 1 je svijet kontroverzi. Umjesto da su ljudi pozitivni, stvarajući najbolji mogući bolid, fokus je uvijek na pronalasku nečega što ne valja – što je malo nepovoljno.“

– Jean Todt

Vozač Racing Pointa Sergio Perez vjeruje kako će promjene imati jako pozitivan utjecaj na utrkivanje, pa je tako tijekom testiranja rekao:

„Gubite manje downforcea, stoga smatram da je F1 dosad napravila odličan posao što se tiče pravilnika. Mislim da bi putanja potrebna da preteknete nekog trebala biti puno manja s obzirom da više možete pratiti bolid ispred te dakako, uz činjenicu da imate prednost DRS-a.

Tako da se nadam da će utrkivanje biti zabavnije i za navijače i za vozače.“

– Sergio Perez

Međutim, mnogi vozači tvrde kako nova pravila nisu donijela preveliku promjenu. Novi Renaultov vozač, Daniel Ricciardo je podijelio trunku nade u prvom tjednu testiranja, ali je bio puno rezerviraniji u drugom tjednu.

„Mislim da će biti malo bolje, ali neću reći da će razlika biti prevelika. Preticanje će uvijek biti teško na stazi poput ove. To će biti moguće tek kad gume počnu patiti.

Htio bih misliti kako je došlo do poboljšanja u praćenju bolida ispred sebe, ali to je teško kad radite tako brza vremena na postavkama na kakvim vozimo.

Prednja krila jesu jednostavnija, ali su svi pametni te pokušavaju pronaći način kako zasmetati svima ostalima. Tako da ne želim biti naivan i reći kako će se sve promijeniti.“

– Daniel Ricciardo

Iako je točan utjecaj aero promjena za 2019. još uvijek nepoznat, predsezonska testiranja sugeriraju na to kako će grid biti puno bliži ove godine.

Todt je rekao kako će nova sezona biti „fascinantna“ s novim bolidima i vozačima, uključujući i najbolja tri vozača prošlogodišnje Formula 2 sezone – George Russell, Lando Norris i Alex Albon.

„Pomislio sam kako se radi o vrsti Formula 2 prvenstva gledajući rezultate testiranja u Barceloni. Radi se o revoluciji te se veoma radujem tome.“

– Jean Todt

Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.