Testiranja nam ne govore ništa! Ali, evo što ipak govore

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 5 godina 8 min 56 komentara

Čekamo 80-tak dana nakon završetka Abu Dhabija, da bi onda napokon vidjeli nove bolide u akciji – ali nakon osam dana intenzivnog testiranja svega i svačega netko pametno zaključi da se iz toga zapravo ništa ne može zaključiti i da moramo pričekati Australiju. Zvuči poznato? Isti film vrti se svake sezone, ali ove godine je napokon malo manje “GPS podataka” i “stručnih analiza kuta položaja drugog i trećeg zakrilca na lijevoj strani prednjeg krila”. Drugim riječima – malo je manje laprdanja raznoraznih analitičara. Ipak, nije točno da se ne može ništa zaključiti.

Naravno, nitko po krugu Ferrarija ne može vidjeti radi li se o dominantnom, pobjedničkom ili tek blago konkurentnom bolidu, isto kao što nitko po tempu Mercedesa ne može vidjeti rade li svoje uobičajene testne trikove ili zaista nisu na onoj razini na kojoj su se nadali biti. Njihovi krugovi to ne otkrivaju. Ali, neki drugi indikatori postoje. Nijedan Gary Anderson ni Craig Scarborough na svijetu neće u ovom trenutku vidjeti tko ima prednost od dva bolida čisto po njihovom dizajnu, ako je razlika između njih malena, što vjerojatno jest.

Što onda preostaje? Nestručna analiza, što drugo! Pa, idemo redom…

Očiti problemi

Ne treba biti Einstein da bi se zaključilo da Williams ima ogromne probleme. Mudraci će reći – po vizualnom identitetu bolida je bilo jasno da imaju probleme jer je na predstavljanju to izgledalo kao da je bijeli bolid neki vandal išarao plavim sprejem za grafite. Priči ne pomaže niti “virtualni” sponzor za kojeg se trebate dobro namučiti guglajući čime se zapravo firma bavi. Kasniji razvoj događaja potvrdio je da nisu u dobrom stanju kao momčad, a to je neobično direktno rekao i Robert Kubica. Dakle, prvi zaključak bio bi – Williams je u problemima.

Manje očiti problemi

Haas je prošle godine bio ogromno pozitivno iznenađenje, ali kad se spominju sponzori sumnjivog renomea, tu je Rich Energy apsolutni prvak. Haasov novi vizualni identitet je prepun reklama za kompaniju čiji se direktor na Instagramu ponaša kao tinejdžerka koja je u društvu kul prijateljice pa ju očajnički želi tagirati gdje može i ne može. Rich je zamislio da će poslovni uspjeh doći ako izmisle nekakvu prestižnu bitku između sebe i Red Bulla. Naravno, Gene Haas ne može mariti manje za te stvari dok god novac pristiže, ali pitanje je što će se dogoditi kad takav poslovni plan propadne (a hoće! Jer, da taj plan funkcionira – Hrvatska bi bila Švicarska), pa novac presuši. Mogao bi se Haas naći u vrlo nezahvalnoj poziciji jer ih Ferrari više (toliko) ne treba, a niti dvojac Grosjean/Magnussen ne ulijeva previše povjerenja. Također, Renault se puževim koracima popravlja; Alfa pokazuje znakove života; financijsku stabilnost napokon ima i Racing Point pa se i tu može očekivati uzlet u nekom trenutku… Prema tome, situacija nije kritična jer je za Haas sasvim pristojno motati se oko sredine poretka, ali cijela ovogodišnja priča ne miriši na dobro za njih i umjesto da su iskoristili prošlogodišnji momentum, dojam je da su učinili krivi korak.

Zašto nitko ne spominje McLaren?

Zato jer nema nijednog razloga za to, i situacija ne izgleda kao da će se uskoro promijeniti. Istina, bilo je tu nekoliko vremena koja su zablistala pri vrhu poretka, ali se uglavnom radilo o iznimkama, a ne o pravilu. Ako se uzme u obzir da je šef McLarena Zak Brown koji je čovjek iz marketinga – možemo s priličnom sigurnošću reći kako mu je barem pala na pamet ideja da njegovi vozači pokušaju uhvatiti par krugova na benzinskim parama ne bi li se privuklo neko jače sponzorsko ime. Ispod svega leži i dalje nepobitna činjenica – McLaren je zadnji put pobijedio 2012. godine, a od tada su u bolidu imali: 2 godine Mercedesov motor, 3 godine Hondin motor i 1 godinu Renaultov motor. Sve to vrijeme o pobjedi su mogli samo sanjati. Nije do Honde, do McLarena je.

Ferrari ispred Mercedesa, stvarno?

SF90 je pokazao dobru formu na testiranjima ove sezone, a opći je dojam da je Ferrari pronašao onu razvojnu formu koju je izgubio krajem prošle sezone kad se počela tresti stolica Arrivabeneu i kad su kružile špekulacije da bi ga tehnički direktor Binotto mogao zamijeniti. Igrom slučaja, tehnički direktor je malo podbacio do kraja sezone, Mercedes je nepovratno odmaglio, te je, ironično ili ne, dobio mjesto šefa ekipe. Ako uspiju riješiti probleme s pouzdanošću – predviđam da će se u Australiji pojaviti u boljoj formi od Mercedesa, a onda se otvaraju pitanja unutarmomčadskih dvoboja Vettela i Leclerca, što je tek priča za sebe.

Oko toga bi i Mercedes mogao imati više problema nego što mnogi očekuju jer se jako brzo zaboravi kako je Bottas bio taj koji je (za potrebe poante zaboravit ćemo grešku u kvalifikacijama u Australiji) tjerao Vettela u Bahreinu do zadnjeg kruga, koji je bio brži od Hamiltona u Kini, koji je bio brži od Hamiltona u Azerbajdžanu – što je u zbroju mogao biti neočekivani knock-out za Bottasa na samom početku sezone. Nije se dogodilo, Bottas je potonuo dublje nego je itko mislio da se uopće može.

Da se razumijemo, Wolffu ne vjerujem ni trenutka kad kaže da Bottas mora ići na sve ili ništa. Mercedesu je mogao igrati tu igru dok se Rosberg bockao s Hamiltonom, a prijetnja im je bila ekipa iz Formule 2.5 – ali u situaciji kad izgledaju sve osim uvjerljivo – trebaju poslušnog Bottasa i mirnog, samouvjerenog Hamiltona. No, rekavši to, isto tako mislim da Bottas mora za potrebe svoje karijere pronaći još jedan živac u sebi koji će ga u Melbourneu kvalificirati ispred Hamiltona. Nije vjerojatno, ali ako se dogodi – Toto će pregristi jezik.

Red Bull

Od tragikomičnih testiranja s McLarenom prošlih sezona – Honda se toliko stisnula u Red Bullovu stražnjicu da bolid izgleda kao da uopće nema motora unutra. Pouzdanost? Savršena. Naravno, takva je slika u ovom trenutku. Možda će ih fantomske vibracije (koje su fine oči britanskih novinara primijetile) poremetiti i početi raditi probleme, a možda će se pokazati da je Red Bull još jednom odigrao pravu kartu i sad uz (skoro) ekskluzivnog dobavljača motora zajedno krenuti u novu eru. Ne za 2019., to je prilično nerealno, ali po prvi put od početka hibridne ere – Red Bull se može nadati putu do vrha. Oni svoj posao znaju i uvjeren sam da će suradnja s Hondom biti uspješna i da će prva pobjeda doći već ove sezone.

Njihov problem su vozači. Na Maxa Verstappena možete računati otprilike kao na kineske kondome s eBaya, a za Gaslyja se samo možemo nadati da je sve šeprtljavosti iskoristio na testiranjima.

Čemu se nadati?

Možemo očekivati sjajnu sezonu, i to mi se čini sasvim utemeljeno očekivanje. Poredak će se zgusnuti, pogotovo tamo u sredini, a na vrhu bi napokon mogli vidjeti okrenute stolove – Mercedes pod pritiskom i u panici, te nešto ugodniju atmosferu u Ferrariju. Iako je Ferrari imao sjajan bolid u dobrom dijelu 2018. – već ih dugo nismo vidjeli u pravoj seriji utrka u kojima mogu krstariti, a to je neki sasvim drugi posao od onog kad loviš nekog ili kad ti netko sjedi na repu.

Za sve one koji gledaju na ArenaSport programu – vidjet ćete i neke novosti oko prijenosa. Za one koji gledaju na F1TV – mogli biste uživati u streamingu bez štucanja, ali nažalost, još uvijek bez kvalitetne podrške (i kvalitete videa) za TV. Za one koji traže besplatan streaming – u tijeku je lov na ilegalne prijenose i pitanje je trenutka kad će odumrijeti kao što se dogodilo većini torrenta. Dok imamo privilegiju da cijene nisu na britanskom nivou – osigurajte siguran način za gledanje utrka. Zamrznuta slika u trenutku kad bolidi jure prema prvom zavoju Melbournea nije zabavan prizor.


Odgovor

56 komentara

  1. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Dobar naslov,i ja mislim da testiranja nemaju veze do prvog kvalifikacijskog kruga ali ipak nešto govore kako će teći sezona.



    1
    0

    1
  2. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Dobar clanak. I posebna pohvala za:

    Na Maxa Verstappena možete računati otprilike kao na kineske kondome s eBaya

    ?



    13
    11

    2
  3. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Na Maxa Verstappena možete računati otprilike kao na kineske kondome s eBaya

    Moj mozak ne zna kako reagirati na ovo. Nisam siguran trebam li se naljutiti ili nasmijati na ovu usporedbu :D



    6
    6

    0
  4. Lotus
    weki66 Prikaži

    hhahahahahhaha za Maxa komentar top…..



    2
    0

    2
  5. Vw
    Kiki_GP Prikaži

    Da li se zna mozda hoce li njemacki RTL prenositi f1?



    2
    2

    0
  6. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Odlično napisano! Ne slažem se jedino sa “problemom Red Bulla”. Mislim da će njima problem biti samo Max Verstapen.


    0
    -3

    3
  7. Formula1
    f1zd Prikaži

    Ovo za Maxa :rofl:


    0
    -2

    2
  8. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Najdublje se nadam da se cijeli svijet vara oko McLarena i da nece biti tek nesto ispred Williamsa kako vecina misli , nego da ce barem peto mjesto uhvatiti. Ali to su naravno samo moje zelje :D



    2
    2

    0
  9. Alpine
    Alpine Prikaži

    Da, dosad je Renault puževim koracima išao naprijed, ali za to postoji objektivni razlog, a taj je što je Lotus u trenutku kupnje bio uvjerljiva katastrofa od gotovo uništene momčadi, 2016 su još makar su se zvali Renault imali Lotusov bolid sa svojim motorom jer znamo da su momčad kupili krajem 2015. Pošto im je ovo tek realno 3 prava sezona, rezultat je zapravo fenomenalan, drugo su očekivanja..

    Što se McLarena tiče, 2014, što i nije tako daleko bili su 5 momčad prvenstva sa Mercedesovim motorom i 181 bodom. Za usporedbu Ferarri je te iste godine bio 4 sa 216 bodova, što i nije puno više, tako da McLaren još pred koju godinu možda nije bio pobjednička momčad, ali nisu bili niti približno loši kao sa Hondom kasnije. A što se tiče suradnje sa Hondom, pa nije baš da su u McLarenu baš i isključivo sve krivi, više je to do Red Bulla i njihove nevjerojatne propagande kojom su uvjerili prvo sebe, a onda cijeli svijet da su “ZLIKOVCI” iz McLarena natjerali Hondu ne znam čime da napravi size zero motor gdje su sve komponente smjestili unutar v konfiguracije. Biti će ipak bliže istini da su u McLarenu to tražili, a u Hondi rekli “nema problema, mi to možemo”. Pa su onda i u McLarenu i Hondi svi oni kojima je takva briljantna ideja pala na pamet par godina poslije…….smijenjeni.
    I da, puno je McLaren izgubio jer zadnjih godina po pola sezone nije odvozio, i da dobro su napravili jer su prešli na Renault. Za usporedbu – na kraju 2017, McLaren Honda 9 mjesto 30 bodova, Toro Rosso Renault 7 mj. 53 b., a 2018 , McLaren Renault 6 mjesto 62 bodova, a Toro Rosso Honda 9 mj. 33 b. Da, možda Toro Rosso služi za razvoj motora, ali McLaren nema još jednu momčad da razvijaju motore i jednostavno nemaju još par godina da služe za razvoj motora kao TR.
    Na kraju sezone se jedino bodovi broje, ništa drugo.

    I na kraju, momčad koja će biti sjajna i ove i slijedećih godina je Alfa Romeo. Ferarri 2.



    5
    4

    1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Za usporedbu – na kraju 2017, McLaren Honda 9 mjesto 30 bodova, Toro Rosso Renault 7 mj. 53 b., a 2018 , McLaren Renault 6 mjesto 62 bodova, a Toro Rosso Honda 9 mj. 33 b.

      Prošle godine je McLaren imao iste motore kao Red Bull – zašto nema te usporedbe?



      3
      -1

      4
      • Mclaren
        kimi-f1 Prikaži

        Proslogodisnji Mclaren je bio veliki promasaj, to su i sami priznali. Mclarenovi bolidi sa Hondinim motorom su se dokazivali na sporim stazama i da bilo je do Honde, to bi i slijepac vidio. Jedina greska Mclarena je sto su ih se rijesili kad je napokon motor poceo napredovati. Logicno ove godine ce Red Bull biti jako dobar sa Hondom, ali to nije onaj motor koji je bio u Mclarenu. A za Mclaren ce se vidjeti da napreduju po brzini jer ono 6 mjesto od lani je iznad mogucnosti bolida, ove godine kad bi ostvarili ponovo to 6 mjesto, u sto sam poprilicno siguran, bilo bi vrijedno pohvala jer je to po meni dobar napredak. Moje ocekivanje je da ce zavrsiti sezonu kao 5 najbrzi bolid.



        3
        1

        2
      • Alpine
        Alpine Prikaži

        Red Bull je već godinama referenca po pitanju šasije, s čim se valjda manje više svi slažemo, tako da tako dugo dok McLaren i Renault poslije ljeta potroše uglavnom proračun za tekuću godinu, a Red Bullu još pola budgeta ostane za razvoj, ne bih komentirao razliku u šasijama jer jednostavno nisu – usporedive.
        Već godinama je tako, zato McLarenu trenutno ne bi pomogao ni Ferarrijev motor. Naravno da su pričali u McLarenu što su pričali o svojoj šasiji zadnjih godina, ali zato su neki kao što sam i napisao – dobili otkaz.
        Tu su gdje su, jedino u što vjerujem, što naravno i ne znači da sam u pravu da prošla godina nije bila prava slika McLarena. Bolid rađen oko Honde, u koji su nabrzinu utrpali Renaultov je bio zeznut gdje su god mogli zeznuti.
        Ovogodišnji bi trebao biti druga priča već i zbog toga jer su prošle godine već na proljeće odustali od prošlogodišnjeg i krenuli u razvoj za 2019. E sad, bio bi red da onda i TR “priznam” tu prvu tešku sezonu sa Hondom :-) :-)
        Vjerujem da u okolnostima ovih trenutnih mega budgeta prve tri ekipe bi bilo sjajno ove godine za McLaren 5 mjesto, osim naravno ako Ferarri nije “odlučio” da se tako izrazim da će to 4 ili 5 mjesto uzeti Alfa, jer znamo da zavisno od podrške Ferarrija Alfa može prilično daleko…



        3
        2

        1
      • Nelson Piquet
        Piquet Brabham Prikaži

        “Za one koji gledaju na F1TV – mogli biste uživati u streamingu bez štucanja, ali nažalost, još uvijek bez kvalitetne podrške (i kvalitete videa) za TV.”

        ………………..vezano za ovo….može li malo pojašnjenje problema za gledanje F1TV-a na televizoru. Naime, uzeo sam nedavno samsung qled i putem Tizen internog web preglednika ulogirao se u F1TV pro. Kvaliteta videa je bila ok, ali svakih 40-45 sek i to pravilno, buffering koji je trajao cca 15-20 sek, uglavnom nepodnošljivo. Zna li se u čemu je problem?


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Ove godine bi buffering napokon trebao biti riješen, barem s njihove strane. Ako veza nije dovoljno kvalitetna i brza s tvoje strane – tu ti ništa neće pomoći. :) Meni je glavni problem oko televizora to što se jako vidi 30fps, što je na ovakvom sadržaju prava šteta… Tako da radije gledam na kompu gdje je puno manji ekran pa je dojam da je podnošljivije.


        0
        0

        0
      • Nelson Piquet
        Piquet Brabham Prikaži

        ehhhh……imam ja za svaki slučaj i jednu plaćenu iptv listu gdje imam sky f1 u full hd rezoluciji i tera ga bez problema, stoga mislim da je problem do F1TV, mada nisam 100% siguran.
        U svakom slučaju hvala Ante!



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        “Prošle godine je McLaren imao iste motore kao Red Bull – zašto nema te usporedbe?” ma i ja se to pitam pa nagađam ….. možda je McL “bliži” po šasiji TR nego RB pa su stoga i rezultati/bodovi McL i TR sa istim PU vrlo blizu i tu se možda može komparirat . ali “zanemarit” uradak/šasiju AN/RB pa uspoređivat je sa McLarenovom samo zbog iste PU mi se čini malko pa recimo … neozbiljno . to bi bilo ka da uspoređujemo ferrari sa sauberom … ista PU , a ferrari na kraju skupi 571 , a sauber sa ISTOM PU tek 48 bodova . napisat vrlo solidan članak s obzirom da posli testiranja svi “tapkamo u mraku” , a onda postavit pitanje zašto nema usporedbe McL i RB jer su koristili istu PU mi je ili šaljivo ili neka vrsta recimo provokacije na račun McL . jer … mogli bi uspoređivat renault i RB sa ISTIM PU pa je tvornički tim debelo popušija u odnosu na “satelitski” RB pa nagađam … možda je šasija + vozačka postava RB bila daleko iznad šasija i vozačkih postava McL i renaulta šta bi trebalo bit jasno i onima koji F 1 prate nekoliko sezona ako vole F 1 i zainteresirani su za istu pa “kopaju” , traže informacije mimo npr ovog portala pa dođu do spoznaja da je AN najuspješniji konstruktor u povijesti F 1 . možda se “tajna” krije u toj činjenici pa je komparacija McL i RB stoga usprkos istoj PU moguća samo ako se idemo zaje*avat .



        1
        0

        1
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Znači, McLaren i Red Bull se ne može uspoređivati zato jer RB ima boljeg dizajnera? Mislim, logike, onda se ne može nitko uspoređivati ni s kim jer uvijek netko ima nekog boljeg u ekipi. Ili da uspoređujemo McLaren s McLarenom jer njih dvoje jedini imaju iste dizajnere i isti motor, iste uvjete, istu boju bolida i iste vozače?

        Poanta je ova – RB nije bio tvornička ekipa, McLaren nije bio tvornička ekipa. Imali su isti motor. RB je imao četiri pobjede, McLaren je izgledao kao kokoš bez glave. S njima je uvijek nešto, ili je Honda, ili je kasno započet razvoj, ili je Renault kasno došao pa nije integriran kako treba, ili su novi vozači, ili je Merkur u Veneri.



        4
        0

        4
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        A zašto ne porediti Red Bull i McLaren? Pa zar nisu ovi sami tvrdili da imaju superiornu šasiju? Zar nisu i oni uvijek bili top ekipa, a i sada su valjda, po budžetu. Meni je smiješno kad njihovi navijači tu veličinu uspoređuju sa jednim prosječnim Toro Rossom, i hvale se kako su bolji. Ili pokušavaju spustiti Hondu, ili opravdati njihov prelazak na Renault, sa činjenicom da su bili bolji od jednog Toro Rossa. A znaju da bi ih Red Bull i sa prošlogodišnjom Hondom derao za krug. Pa čak je i taj Toro Rosso postigao bolji rezultat na jednoj utrci, sa rookijem.



        1
        -2

        3
  10. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Što se tiče prijenosa SK1 od TotalTV-a je the best vrhunska slika, bez reklama i nenaporni voditelji koji bez problema priznaju kad su u krivu.



    2
    2

    0
  11. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    ” Tehnički direktor je malo podbacio do kraja sezone, Mercedes je nepovratno odmaglio, te je, ironično ili ne, dobio mjesto šefa ekipe. ”
    Teške riječi, zar zaista neko misli da je on “namjerno” omašio nadogradnje od singapura?
    Pa ako je to istina treba ga u zatvor a ne na sefovsko mjesto.



    1
    0

    1
  12. F1 fan Senna Prikaži

    Oce li bit slobodni treninzi ove godine na areni ili samo kvale i utria ko prosle godine?


    0
    0

    0
  13. Mclaren
    raca Prikaži

    Prihvaćam tezu da je McLaren na “alkoholnim parama”, kako ja volim reći, zaradio dobra vremena na testiranjima, ali nije svo vrijeme bio na tome. Odvezli su dosta krugova sa više nego solidnim vremenom u odnosu na prijašnje godine. Ferrari i Mercedes su svoj svijet i dalje i u takvim okolnostima postoje samo svi ostali. Rekao bih da RB više nije u društvu ekipa koje će pobjeđivati. U tom okruženju, rekao bih da je McLaren konkurentan tom ostatku, a više i nema taj stravični zaostatak za vodećima. Mislim da i dalje imaju problema na ravnicama i to bih pripisao kao njihov minus, ali mislim da je Renaultov motor u svakom slučaju bolje riješenje za njih. RB će se puno bolje prilagoditi Hondi, ali mislim da su pobjednička mjesta predodređena za već spomenuti dvojac. Naravno , ako se ne dogode neke ,krajnje, nepredviđene okolnosti. Volio bih da griješim, čisto zbog interesantnosti . Iako su me prijašnje godine dovele do samog ruba pesimizma, neko malo svijetlo vidim u ovoj i narednim godinama što se McLarena tiče.



    2
    1

    1
  14. Petronas
    matkobee Prikaži

    Iskreno, navijač sam Mercedesa, ali mislim da će Ferrari bolje otvoriti sezonu. Gledajući bolid Mercedesa, imam osjećaj da je građen po Hamiltonovu stilu vožnje (on preferira više da mu je stabilan zadnji kraj, a prednji kraj da “hvata” dok Raikonen i Bottas voze suprotnim stilom), i mislim da se zbog tih prilagodbi Mercedes malo izgubio, jer su sami adresirali da imaju problema s podupravljanjem, koji nije brzo riješiv. Testiranja su pokazala kvalitet Ferraria više nego kvalitet Merca (onboard kamere pokazuju koliko se vozaci crvenih manje muče s volanom i sve nekako izgleda stabilno). Ali opet,nadam se dobrim kvalifikacijama u Australiji. Neka ovo bude sezona za pamćenje!!


    0
    -1

    1
  15. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Nije do honde, do mclarena je. Ova tvrdnja je preopčenita i kriva. Honda je itekako kriva. Vidi se da je tr osvajao postolja prošle godine.



    2
    1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.