Mercedes: Promjena koncepta prednjeg krila bi nas koštala par mjeseci

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 8 komentara

Mercedes kaže da bi prihvaćanje drukčije filozofije dizajniranja prednjeg krila njihovu ekipu koštalo nekoliko mjeseci, ali pritom ne zatvaraju mogućnost da idu tim putem ako se pokaže da su konkurenti bili u pravu.

Kao što smo vidjeli prije nešto više od tjedan dana kad su objavljene prve fotografije i prvi renderi bolida – neke ekipe su za dizajn prednjeg krila odabrale drastično različitu filozofiju. Tako su se Mercedes i Red Bull odlučili za tradicionalniji pristup, a Ferrari i Alfa Romeo su napravili nešto potpuno drukčije.

Mercedesov šef Toto Wolff kaže da su prošlih godina radili svoj posao i to ih je dobro poslužilo, ali također moraju ostaviti prostora za mogućnost da su konkurenti odabrali bolju rutu za ovaj konkretan slučaj:

“Morate imati otvoren um. Uvijek smo imali drukčiju filozofiju dizajna od velikog broja ekipa. Imali smo duži bolid i nikad nismo imali veliki nagib prema prednjem dijelu bolida. Nije to zato jer smo mislili da je naš koncept superiorniji u svakom pogledu već zato jer je cijeli paket bolje funkcionirao na taj način.”

“Međutim, bez obzira na to – morate biti otvoreni prema onome što su druge ekipe napravile. Ako nešto funkcionira bolje – svaka ekipa će baciti oko na to i iskušati koncept na svom bolidu.”

– Toto WOlff

Na upit bi li Mercedes promijenio dizajn prednjeg krila, Wolff odgovara:

“Takve stvari se ne mogu odraditi za jedan dan. Ako planirate promijeniti aerodinamički koncept bolida – to nije pitanje dana ili tjedana. U pitanju je par mjeseci.”

– Toto Wolff

Slično razmišlja i tehnički direktor Renaulta – Nick Chester.

“Ako se odlučite drastično promijeniti koncept prednjeg krila – to nije nimalo lagan zadatak. Možete ga montirati i onda biste vidjeli da je puno posla ispred vas. Onda bi ga morali razvijati par mjeseci da proradi. Prema tome, ne radi se o jednostavnoj promjeni, pogotovo jer je toliko drastično različit koncept.”

– Nick Chester

Chester kaže da njegova ekipa još uvijek razmatra različite koncepte prednjeg krila, a kroz sezonu bi mogli vidjeti različite ishode oko toga čija je ideja najbolja:

“Očigledno, uvijek smo zainteresirani što duge ekipe rade i gledamo koje mogućnosti postoje. Bez obzira na činjenicu da se pokušavaju postići različiti efekti različitim dizajnom – mislimo da će se kroz sezonu kristalizirati tendencija da svi naginju jednom konceptu. S druge strane, postoje neki bolidi koji funkcioniraju dosta dobro i s drukčijim rješenjima.”

– Nick Chester

Tehnički direktor Racing Pointa Andy Green kaže da je u pitanju balans između dobivanja downforcea od prednjeg krila i preusmjeravanja zraka na stranu izvan bolida.

“Ekipe poput Mercedesa imaju svoju filozofiju već dugo vremena. Izdvajali su se kao drukčija ekipa i osvojili su pet naslova. Dakle, uvijek postoji prostor za drukčiju filozofiju, a oni su to i dokazali. Što će funkcionirati u ovom slučaju – morat ćemo pričekati i vidjeti.”

– Andy Green

Odgovor

8 komentara

  1. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Moglo bi biti zanimljivo…
    Ako se taj Alfin koncept prednjeg krila pokaže superioran, mogli bi gledati sezonu sa dva lica (dok drugi ne uspiju primjeniti to krilo na svoj bolid) kao 2009. kad je Button pobjedio 6 od prvih 7 utrka i onda više ni jednu.



    2
    1

    1
  2. ShaitanViks Prikaži

    Ne bi trcao pred rudo. Merc je poznat po ovakvim sranjima puno se zali ali zapravo imaju odlican bolid. Sun Tzu — ‘Appear weak when you are strong, and strong when you are weak.’
    Da se razumijemo nitko sretniji od mene da to nije istina ali ljudi ocito je sto rade.



    4
    4

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    i tako merc nakon 4 dana dođe na drugi dio testiranja sa skoro pa novim bolidom….brzo ti mjeseci prolaze…. :D



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.