Racing Point ipak neće mijenjati ime

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 11 komentara

Unatoč prijašnjim izjavama kako je Racing Point samo prijelazno ime za novu momčad Lawrencea Strolla, čini se da do promjene ipak neće doći.

Portal RaceFans navodi kako je F1 komisija prošlog tjedna službeno potvrdila dvije promjene imena momčadi – prva je nedavno objavljena promjena Saubera u Alfa Romeo, a druga je promjena iz Racing Point Force Indije u Racing Point.

Da novog imena neće biti potvrđuje i činjenica da je danas ujutro službeni Twitter profil momčadi također preimenovan u Racing Point F1 Team.

Momčad je preko zime tražila alternativu, no nije uspjela osigurati željena imena. Čini se kako su pokušali dobiti prava na imena već korištena u F1 – Brabham i Lola – no u tome nisu uspjeli.

Lola se kao konstruktor povremeno natjecala u F1 od 1962. do 1993., a dosta je poznat njihov neslavan pokušaj ulaska u F1 kao momčad 1997. Iako su uspjeli nagovoriti MasterCard da im bude naslovni sponzor, momčad je na VN Australije stigla potpuno nespremna te se nijedan vozač nije uspio kvalificirati za utrku zbog zaostataka od preko 11 sekundi. Nakon toga se momčad povukla iz prvenstva, a zadnji put su povezivani s F1 2010., no ni taj pokušaj nije bio uspješan.

Čini se da je i još poznatije ime iz F1 povijesti bilo u igri. David Brabham, sin F1 prvaka i osnivača momčadi Jacka te trenutni vlasnik prava na ime, izjavio je u intervjuu za motorsport.com kako je bilo puno pokušaja za povratak njegovog imena u F1, od kojih je jedan bio za 2019. Iako iz Racing Pointa nisu komentirali nijednu od ovih opcija, oni zvuče kao jedina momčad koja bi bila zainteresirana za Brabhamovo ime za sezonu 2019.

Brabham ne želi dati pravo na korištenje imena bilo kome, odnosno, ne želi ga dati nijednoj momčadi u koju on sam nije uključen. Kao negativan primjer je spomenuo Lotus – originalna momčad ugasila se 1994., a njezino ime koristile su dvije različite momčadi od 2010. – momčad koja je 2012. postala Caterham te momčad iz Enstonea koju danas opet drži Renault.

“Vidio sam Lotus i pomislio – to se ne radi tako. Morate razumjeti brend, znati svoj DNK, da poruke koje šaljete o onome tko jeste budu konstantne.”

“Mislim da je s Lotusom bilo previše konfuzije oko imena. Ja si to jednostavno ne bih mogao priuštiti.”

– David Brabham

Racing Point će svoj novi identitet službeno predstaviti na Toronto Motor Showu 13. veljače, a spominje se mogućnost predstavljanja novog naslovnog sponzora, što dovodi u pitanje opstanak prepoznatljive ružičaste livreje.


Odgovor

11 komentara

  1. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ne znam od kuda im taj “point” u imenu…. Nadao sam se da će ga promijeniti u nešto zanimljivo. Mrzio bi ih da su uspjeli dobiti Lolu ili Brabham, Brabham je zapravo u pravu: ako nemaš nikakve veze s imenom otkud ti ideja da ga uzimaš, kao oni genijalci s Lotusom.



    7
    7

    0
  2. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Glupog li imena.



    4
    4

    0
  3. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Stvarno glupo ime.



    2
    2

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    za mene ostaju Force Indija, ovo glupo ime im jednostavno ne priznajem :P



    5
    5

    0
  5. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    racing point je bas bzvz i neprepoznatljivo i ima logike jedino ako se radi o prijelaznom imenu

    zašto ne nađu nekog auto proizvođača da upadne u spiku i time da svoj brend.


    0
    0

    0
  6. Mick Schumacher
    tifosoante novinar Prikaži

    Ako su mislili vratit neko staro ime ponovo u uporabu, onda bi trebali vratiti ime Jordan jer tehnicki Jordan je korijen ove momcadi ako gledamo unazad. To bi jedino imalo smisla i bilo bi zanimljivo opet “vidjeti” Jordan. Inace, ovo ime je skroz bezveze, vise bi imalo smisla ime Stroll GP ili Stroll Racing.



    4
    4

    0
  7. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    I ja sam se nadao da će smisliti nešto novo do početka sezone, ali bit ću Racing Pointov advokat i reći da nije lako smisliti ime za F1 momčad. Već sam nekoliko puta pokušao smisliti neko ime za momčad koje nije vezano uz prezime i apsolutno ništa mi nije palo na pamet (makar je možda to do mene i moje kreativnosti) :D

    Što se tiče starih imena, slažem se s Brabhamom da nema smisla koristiti ime s kojim momčad nema nikakve veze, kao što je bilo sa spomenutim novim Lotusima.



    2
    2

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Već sam nekoliko puta pokušao smisliti neko ime za momčad koje nije vezano uz prezime i apsolutno ništa mi nije palo na pamet

      To je zanimljivo, a mislim da ima veze s jezikom :) Englezima je ok dijete nazvati Dick, ili filmsku franšizu Harry Potter, ali čisto sumnjam da bi neki priseban Hrvat dijete nazvao “Penis”, ili seriju filmova “Hrvoje Lončarević”. Meni je Racing Point ok ime čisto zato jer je zvučno, ima ritam i klizi niz jezik. S druge strane, ako razmišljam o tom imenu dulje od 3 sekunde onda mi je glupo.

      Trebao je tata Stroll biti faca do kraja pa ekipu nazvati – Stroll. Nije ni Ferrari ništa inovativno u imenu, ni McLaren, Brabham ili tko zna koliko ostalih. Fino ideš na sve ili ništa, pa postaneš ikona ili ne. Ovako s ovim “Racing Point” mi je kao da pivo nazove Pivo. Ali dobro, ako smo se uspjeli naviknuti na “halo”, jedno mutavo ime više ili manje – naviknut ćemo se za 10 minuta.



      4
      4

      0
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        Oconovi fanovi će vjerojatno reći da bi tvoj prvi primjer bio prikladan i za Racing Point :prcnjau:

        Ovo što kažeš za sva ostala imena je istina, doslovno nitko osim Red Bulla, Toro Rossa i Racing Pointa nema ime koje nije nečije prezime (što vrijedi i za proizvođače automobila), ali s obzirom na to da su šanse da Stroll momčad nazove svojim prezimenom bile male, očekivao sam nešto kreativnije i zvučnije od Racing Point. Meni ne zvuči preloše, ali može to puno bolje :)


        0
        0

        0
  8. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Nadao sam se novom imenu, ali ni ovako bez Force Indie u nastavku nije loše. Ipak sa Indiom više nemaju veze. Brabham i Lola mi se nebi sviđali kao imena za tu momčad. To su legendarni timovi i pustimo ih na miru. Možda se njihovi potomci odluče jednom vratiti…


    0
    0

    0
  9. Maurizio Arrivabene
    Dean 13 Prikaži

    Issoo miki. Jučer navečer htio napisati komentar ” ajmooo slabo nešto komentirate na ovu temu”. Maločas se probudih i vidjeh 10 KOMENTARA. Kakav šok :O


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.