Horner: Promjene za 2019. su naivne i skupe

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 14 komentara

Red Bullov šef Christian Horner vjeruje da bi Liberty Media priznala kako je ubrzana promjena tehničkog pravilnika bila pogrešna ako se ove sezone pokaže da nije povećala broj pretjecanja.

F1 momčadi su provele dobar dio prošle godine i zimske pauze na prilagođavanje i konačno uštimavanje bolida prema novom pravilniku za aerodinamiku. Prednja i stražnja krila su šira i jednostavnija, a dodana su ograničenja i na područje oko bočnih usisnika kao i na kočione diskove.

Horner nije impresioniran i ne vjeruje da će to išta značajnije promijeniti:

“Ne mislim da će se utrkivanje uopće promijeniti. Prema onome što vidim – karakteristike bolida su malo drukčije na drukčijim područjima staze, ali što se tiče praćenja drugih bolida – ne mislim da će bilo kako utjecati na to.”

“Mislim da će se u prvom dijelu godine dogoditi to da će neke ekipe pogoditi pravu formulu, a neke neće. Zatim će razvoj i evolucija učiniti svoje i vjerojatno ćemo vidjeti ubrzani napredak [nekih ekipa] u prva tri ili četiri mjeseca sezone.”

Novinari su Hornera upitali što će se dogoditi ako se promjena pravilnika pokaže suvišna:

“Mislim da će Liberty prihvatiti to da je žurba s novim pravilnikom bila pogrešna. Očigledno su izolirali dio pravilnika za 2021. i primijenili ga brzinski na ove bolide.”

“Kako to inače biva – nema jednostavnog rješenja. Sve mora funkcionirati u harmoniji. Ne možete uzeti jedan dio poput prednjeg krila i onda očekivati da će to poboljšati utrkivanje. To je naivan i skup pristup. Naravno, trošak će snositi ekipe.”

Red Bullov savjetnik za motorsport Helmut Marko je već ranije izjavio kako su potrošili dodatnih 15 milijuna eura na razvoj. Horner ne vjeruje da će to bilo kako utjecati na količinu akcije u Melbourneu na prvoj utrci sezone:

“Mislim da će utrka u Australiji biti identična kao prošle godine. Problem nije u bolidima nego u stazi. Nemate zone jakog kočenja u spore zavoje, pa osim ako se ne utrkuju dva bolida sa značajnom razlikom u brzini – pretjecanje je skoro nemoguće.”

“Tako je već godinama, nije to primjer samo s ovim pravilnikom. Australija je sjajno mjesto za posjetiti, ali sama staza ima određene limite u pružanju dobrog utrkivanja.”

– Christian Horner

Odgovor

14 komentara

  1. Mclaren
    wilson Prikaži

    Pun mi kufer ovog kukanja. Te bi ovo, ne bi ono. Non stop. Treba Brawn i ekipa udriti šakom po stolu za 2021, nove ogovore pa što bude. Dosta demokracije, udovoljavanju i status quo poziciji. Protiv izmjena motora, dolaska novih proizvođača, protiv promjena dizajna, protiv promjena ograničenja budžeta….ma protiv svega. Razumijem da svi imaju svoj interes ali koji je interes glede same F1? Ovako stvari prije ili kasnije završavaju u slijepoj ulici i što onda?



    6
    3

    3
    • Fia
      Trapgio Prikaži

      Naravno da vlasnici showa trebaju odrediti pravila i ko se vidi u tome on će se i natjecati.
      A svaka momčad gleda svoj interes tako i RB, ali meni osobno ovi veliki bolidi sa gumama nisu za većinu staza, prolaze zavoje koda ih nema pa je logično da je skoro pa nemoguće pretjecati.



      1
      0

      1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Gle, FIA je 201x donijela pravilnik po kojem se dramatično mijenjaju motori od sezone 2014. Četiri od deset momčadi na gridu je potrošilo svaki po pola milijarde eura da se to razvije. Ukupno 2 milijarde eura, A sve to dok je FIA pričala o štednji… Liberty je kupio F1 prava za, ako se dobro sjećam, 7 milijardi eura, to nije puno više novca. Misliš li da se njima niti 10 godina kasnije troši novih 300 milijuna na promjenu specifikacije motora? I u čemu se tu očituje štednja? Zašto bi Mercedes bio kažnjen da mora razvijati motor ispočetka samo zato da bi neki ljenjivci razmislili o tome da eventualno uđu u F1 i da se onda za 5 godina predomisle jer nisu 3 puta bili prvaci….

      U F1 se štede novci kad je specifikacija stabilna, a ne kad se specifikacija mijenja.

      A bullshit o privlačenju drugih proizvođača ne vrijedi niti komentirati. Gdje su bili dok je bio V8 motor? Kako ih nije sram biti najveća auto industrija a nemati F1 momčad bez obzira na specifikaciju bolida? Kaj bi sad F1 trebalo ograničiti tako da mogu s Golfa skinuti karoseriju i poslati ga na stazu?



      9
      8

      1
  2. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    ja se stvarno nadam da ćemo jednom doživjeti izjavu iz RB.a (Marka ili Hornera) nalik na: “Bože moj, desila se promjena pravila, mi radimo najbolje što znamo i nadamo se da ćemo potrefiti, glavu gore itd itd”. Mada, ko gubi ima pravo da se ljuti, kažu tako mada se ne slažem.
    S druge strane, mislim da sere jer će RB popirilično izgubiti pojednostavljenjem aerodinamike, možda i najviše od svih pa iz tog razloga se žali.



    6
    2

    4
  3. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Krenulo je. Već kmeči, a sezona još nije ni počela.



    8
    6

    2
  4. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    počelo je počelo. horner show. :)



    2
    1

    1
  5. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    A ja razumijem na nekin nacin to kukanje,Renault,Ferrari,Mercedes i Honda mogu kupit Red Bull i sve ostale momcadi koliko novaca zarade i koliko te firme vrijede,ipak drzave stoje iza njih,bori se i Red Bull za sebe kao i ostali,samo oni cesce su u eteru ipak su zadnjih 10 god. neko i nesto,i mozemo mi tu se svadat koliko hocemo al nakraju se oni dogovore da im svima pase jer bitno je samo ???


    0
    0

    0
  6. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Zvuči obećavajuće :)


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.