PROJEKT APEX: 3. poglavlje – Gubitak vremena

Fikcija / Izdvojeno

vincent kovac

Prije 5 godina 7 min 2 komentara

Priča u nastavku je fikcija. Svaka sličnost s realnim situacijama je slučajna. Vrijeme radnje je 2020. godina. Karavana Formule 1 prošla je polovicu sezone i bliži se neizvjesna završnica.

Cijeli sutradašnji let iz Singapura za Japan proveo je sa slušalicama u ušima i laptopom na koljenu na kojem je pregledavao svoje utrke iz Formule 2 prošle sezone. Vrijeme provedeno u toj seriji pamti kao najbolje u karijeri, iako je tada jedva čekao preseljenje među velike dečke u Formuli 1. Trenutno nije sve išlo onako kako je planirao, ali je sezona do ovog trenutka bila toliko intenzivna da nije ni stigao uspoređivati očekivanja i realnost. Formula 2 sa sobom je nosila minimalan pritisak. Pomoglo je i to što je od početka znao da postoji dobra šansa da će dobiti promociju već iduće sezone, bez obzira na rezultate. Doduše, završio je na solidnom trećem mjestu, ali daleko od borbe za naslov. Ipak, ne može se reći da mu je nedostajalo tempa. Više od toga utjecale su pogreške njegove momčadi, pogrešne taktike u kvalifikacijama, sudari s drugim vozačima koji su bili očajni za dobrim rezultatima koji bi ih lansirali u svijet Formule 1 pa bi vrlo često izgorjeli u toj želji i razne druge okolnosti zbog kojih je puno bodova prosuo već na početku godine, a onda je povratak bio nemoguć.

Formulu 1 pratio je otkad pamti za sebe. Još u najmlađoj dobi pamti borbe Hamiltona i Alonsa u McLarenu, šokantnu završnicu 2008. godine i prvi naslov Kimija Raikkonena, zatim neobičnu sezonu Brawn GP-a i Jensona Buttona kojeg je kasnije često viđao dok je napredovao kroz serije i kojeg pamti kao svog uzora. Štoviše, jednom prigodom na sponzorskom događaju nakon završnice karting prvenstva Jenson mu je uručio trofej i rekao da će ga pratiti kako napreduje, te da ga smatra svojim nasljednikom posebne linije britanskih vozača. Kao tinejdžer je pratio godine Red Bullove dominacije i četiri Vettelova naslova (2010.-2013.), a kasnije i Mercedesovu dominaciju u turbo-hibridnoj eri kad je Lewis nanizao još pet naslova (2014.-2019., izuzevši Rosbergov naslov 2016.) i zaustavio se na korak do Schumacherovog rekorda. Tom je odgledao snimke svih sezona ovog milenija, uključujući i zlatne Ferrarijeve godine 2000.-2004., ali je bio premlad da ih poprati uživo. Tako je relativno distancirano gledao Lewisov juriš na sedmi naslov ove sezone.

2020. godina bližila se svom koncu i do kraja je ostalo samo pet utrka, a već je zagarantirano da će u povijesti ovog sporta biti zabilježena kao jedna od najzanimljivijih sezona ikad. Ferrariju je trebalo dugo, ali su napokon upjeli ući u finiš sezone apsolutno spremni i bodovno ispred Mercedesa. Vettel je lovio svoj peti naslov, ali je na trenutke izgledalo kao da dodatnu snagu crpi iz činjenice da bi njegov ovogodišnji naslov ujedno spriječio Lewisa da se poravna sa Schumacherom na sedam. No, sve je bilo otvoreno i svi su bili vrlo oprezni u najavama i očekivanjima poučeni iskustvima sudara u Singapuru i problema u Japanu 2017. godine; zatim pogrešaka i promašaja u razvoju bolida 2018.; te unutarmomčadskog dvoboja 2019. i prosipanja vrijednih bodova što je Lewisu omogućilo da šesti naslov osigura već u Monzi.

Tom je bio Britanac, ali tu činjenicu nikad nije povezao ni sa kojim elementom svog posla. Nije bio ništa bliži s britanskim vozačima nego s bilo kim drugim, a nedostatak izražavanja bilo kakvih javnih simpatija prema Britaniji, Britancima i britanskim ekipama nije mu činilo usluge kod britanskih medija što je, ironično, Tomu apsolutno odgovaralo i za što je dobivao ohrabrenja od Gospođe K.. Stoga je sasvim neutralno pratio natjecanje na samom vrhu između Vettela i Hamiltona, Ferrarija i Mercedesa.

Listajući po direktoriju utrka na svom laptopu, naišao je na epsku Veliku nagradu Kanade 2011. godine i odlučio da je upravo to pravi odabir za lakše preživljavanje ovog šestosatnog leta prema Japanu.

Spomenuta utrka potrajala je preko četiri sata zbog nevjerojatnih vremenskih uvjeta koji su od nje napravili improviziranu dramu puno zanimljiviju od mnogih filmskih scenarija. Kiša je padala već prije početka utrke i tijekom cijelog dana su uvjeti bili promjenjivi pa je sve mirisalo na zabavno nedjeljno popodne. Prognoze su najavljivale laganu kišu na početku, te jake pljuskove nakon sat vremena utrkivanja. Opsjednutost sigurnosnim uvjetima tih godina dovela je do starta pod sigurnosnim automobilom, a već tada se vidjelo da će mnogi imati problema jer su i pri tako malim brzinama jedva zadržavali bolide na stazi.

Sigurnosni automobil ušao je u boks nakon pet krugova i započelo je utkrivanje. Vettel je zadržao svoju vodeću poziciju nakon što je bio najbrži u jučerašnjim kvalifikacijama, a Fernando Alonso, dvostruki svjetski prvak iz 2005. i 2006. godine, ga je pokušao prestići, tada u Ferrariju. Ipak, Vettel se uspješno branio i vodio utrku sve do samog kraja kad se izvrtio i pobjedu prepustio Jensonu Buttonu koji je u ovoj utrci dobio kaznu zbog ubrzavanja iza sigurnosnog automobila, sudario se s Lewisom koji je tada također bio u McLarenu, šest puta bio u boksu, sudario se s Alonsom, probušio gumu, pao na posljednje mjesto, da bi do posljednjeg kruga došao do drugog mjesta. Nakon spomenute Vettelove pogreške, Buttonu je poklonjena prva pozicija što je zaključilo nevjerojatan dan za Britanca.

“Dobar dan za Jensona, ha?” – čuo je Brendu koja mu se pojavila iza leđa dok je gledao utrku i izvadila jednu slušalicu iz uha. Samo je kimnuo glavom, a onda je nastavila:

“Znaš da je on blizak prijatelj s našom zajedničkom prijateljicom?”

“Molim? Zar Jenson poznaje…” – zaustio je, a Brenda mu je stisnula rame i zaustavila ga prije nego je spomenuo Gospođu K. iako nikog nije bilo dovoljno blizu da ih čuje.

“Odavno… Što misliš zašto je toliko vremena proveo u F1 bez zapaženih rezultata? JB je za Nju vozio od 2000. godine, a punih devet godina je prošlo do njegovog prvog naslova! Istina, pobijedio je i par godina ranije u Mađarskoj s BAR-om, što je tada naljutilo Gospođu K., ali se može reći da je to zaista bila iznimna situacija, što mu je oprošteno. Tada je sve bilo drukčije nego danas. JB je imao više slobode nego što je ti trenutno imaš, ali je tada i medijski prostor bio drastično različit nego ovaj danas. Tada svaka sitnica nije završavala u video kompilacijama na Facebooku i Instagramu, pa je prag tolerancije za njegove nepodopštine bio puno viši nego za tebe danas.”

“Malo više toga? Čovjek je osvojio naslov s ekipom koja je te godine debitirala u Formuli 1, a meni nije dozvoljeno ni da budem brži od timskog kolege!”

“Točno, ali te 2009. godine su Gospođa K. i Jenson završili svoju suradnju i za nagradu je dobio taj bolid Brawna i svoj naslov. Pa što misliš zašto je Honda otišla iz sporta iako su već imali napravljen bolid za iduću godinu? Što misliš zašto je mjesto prvog vozača dobio baš Jenson koji je godinu ranije sakupio ukupno 3 boda? Što misliš zašto je u drugom bolidu sjedio Rubens, a na pit-wallu Ross? Takve stvari se ne događaju slučajno. To ti je pokazatelj što se dogodi kad ispuniš svoj dio dogovora. Jenson je devet godina bio dobar suradnik, poštovao je pravila i nije postavljao puno pitanja. Uživao je u statusu kojeg ima, napravio je puno više selfie-ja nego što ih ti trenutno radiš i nije mu bio nikakav problem voziti ciljana vremena umjesto svog maksimuma.”

“Otkud ti to sve znaš?” – upitao je, a Brenda se nasmijala:

“Lako se sve može doznati ako ti nadređeni vjeruju. Ili ako te drže za jaja.”

Nastavlja se…


Odgovor

2 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Bravo za autora, stvarno uživam čitati ovaj serijal i nadam se da neće ostati na 5. epizoda :)

    Bit će zanimljivo usporediti 2019. sezonu s ovom fiktivnom iz članka…



    3
    2

    1
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Dakle i ove godine Ham osvaja naslov.. Hmmmm bit će zanimljivo.. Sviđa mi se ovo.. Bravo za autora i molim punom parom naprijed.. Hoću još… ???



    2
    1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.