Stroll: Želim da Racing Point bude jedna od najvećih ekipa u F1

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 3 komentara

Novi vlasnik ekipe Racing Point Lawrence Stroll želi da njegova nova akvizicija postane “jedna od najvećih ekipa u paddocku” nakon što se 2021. godine promijeni pravilnik.

Stroll je prošle godine kupio Force Indiju nakon što su otišli u stečaj, a nakon VN Belgije im je omogućeno da se natječu s novim identitetom. Racing Point je tako momčad koja ima isto osoblje kao Force Indija koja je 2016. i 2017. godine bila 4. u poretku konstruktora, ali ovaj put uz svjež priljev novca i osiguranu budućnost.

Stroll iščekuje promjenu pravilnika 2021. kako bi još napredovao.

“Kratkoročno – želimo ostati gdje jesmo. U srednjem roku želimo borbu za 3. mjesto. Dugoročno – nadamo se da ćemo biti jedna od najvećih ekipa u paddocku.”

Stroll je neko vrijeme bio pod udarom kritičara jer je uz njegovo spašavanje Force Indije došlo i vozačko mjesto za njegovo sina, što je indirektno dovelo do situacije da je bez mjesta ostao Esteban Ocon. Ipak, Stroll kaže da nikad nije planirao “kupiti momčad”, te da ga je u to uvjerila šira vizija Formule 1.

“Vidio sam to kao poslovnu priliku. Osim toga, razgovarali smo o viziji budućnosti nakon 2021. godine, odnosno uvođenju ograničenja troškova i boljom preraspodjelom novca među manjim ekipama.”

“To ima smisla za kompaniju poput ove jer je ovo smjer kojim bismo išli u budućnosti. Pratim sport oko 30 godina. Imate samo 10 ekipa i ako pogledate vrijednost franšize – bilo da se radi o NFL, UK ragbiju ili nogometu – vrijednost ovakve imovine, uz pravilni tretman, se drastično povećava s vremenom. Mislim da će se isto dogoditi i ovdje.”

Ekipa će iduće godine uz Lancea Strolla imati i Sergija Pereza, a vodit će ih šef momčadi Otmar Szafnauer i tehnički direktor Andrew Green.

“Već imamo sjajno vodstvo i menadžment u momčadi. Radili su ovo jako dugo i uspješno. Prema tome, moramo ih podržati. Radi se o osiguravanju financijske stabilnosti.”

— Lawrence Stroll

Odgovor

3 komentara

  1. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Ovaj cilj je velik, ali ne zvuči nimalo nerealno. Ova momčad, kako god se zvala, je uvijek radila kvalitetan posao s ograničenim budžetom. Koliko smo puta samo imali priču s Force Indijom u kojoj zbog nedostatka resursa nisu mogli proizvesti nadogradnje, često su nastupali sa zastarjelim specifikacijama bolida, a svejedno su postizali fenomenalne rezultate. Stroll bi im trebao omogućiti financijsku stabilnost te ravnopravniju borbu s velikima po pitanju ulaganja, a onda tko zna, možda uspiju napasti i one najjače.



    2
    2

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ali to isto pokazuje da su radili preko dostupnog budžeta, i zaduživali se. Zbog čega su i došli u probleme… Ali u svakom slučaju, imaju dosta iskustva u tome, pa ako se smanji budžet, oni već znaju kako izvući najviše iz takve situacije. Dok bi ovi sa većim budžetom trebali dosta učiti o raspodjeli novca…



      1
      1

      0
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        To bi im isto mogla biti prednost, ali nisam mislio na tu efikasnost koliko na čisti potencijal koji nisu uspjeli ostvariti zbog tih financijskih ograničenja. Bilo je tu svega, preskakala su se testiranja prije par godina, vozilo se s modificiranim prošlogodišnjim bolidom, pravi novi bolid je znao doći tek sredinom sezone…Odlični rezultati unatoč svemu ovome pokazuju da u njihovom timu ima znanja i potencijala za nešto više što zbog financijskih ograničenja nije bilo izvedivo, sigurno je bilo raznih ideja koje nikad nisu isprobane jer jednostavno nisu imali mogućnosti za provedbu istih. Sad to više ne bi trebao biti problem i ja tu vidim potencijal ove ekipe.


        0
        0

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.