Red Bull bi nakon 2020. mogao otići iz F1 u Le Mans

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 27 komentara

Red Bull bi mogao potražiti uspjeh na 24 sata Le Mansa ako ne vide budućnost u Formuli 1 nakon 2020. godine kad se očekuje novi Concorde ugovor. Tvornica energetskog pića ušla je u F1 akvizicijom momčadi Jaguara 2005. godine i u svojoj relativno kratkoj povijesti su osvojili četiri vozačka i konstruktorska naslova od 2010. do 2013. godine.

Ipak, forma je drastično pala u trenutku kad su bolidi postali ovisni o snazi motora, odnosno 2014. godine s novom turbo-hibridnom erom. Renault se nije pokazao kao dostojan protivnik Mercedesu, a onda ni Ferrariju, pa je Red Bullov status pao i samo su na određenim utrkama imali priliku boriti se za najviše pozicije.

Vlasnik F1, Liberty Media, priprema komercijalnu i sportsku revoluciju jednom kad istekne trenutni Concorde ugovor, što će se dogoditi nakon 2020. godine, a sve momčadi nestrpljivo čekaju novi prijedlog, uključujući i Red Bull.

Helmut Marko kaže da nisu zainteresirani za ulogu kupca motora i ponavlja kako Red Bull neće biti talac novih pravila.

“Imamo ugovor do kraja 2020. godine. Dok nema regulacije motora i novog Concordea – ni Red Bull ni Honda neće donijeti odluku [o ostanku]. Nećemo biti više ovisni kao što smo nekad bili kad smo preklinjali druge za motor i oslanjali se na obećanja koja nisu ispunjena.”

— Helmut Marko

Red Bullov trenutni ugovor s Hondom odnosi se na 2019. i 2020. godinu. Nakon toga – budućnost nije jasna.

“Opcija je da odemo ili da se utrkujemo drugdje, u drugim serijama. Le Mans bi mogao biti opcija s Valkyrie hyperautomobilom. To je nevjerojatan uspjeh. Svi su prodani odmah. To je još jedan dobar pokazatelj za Red Bull Technologies.”

Red Bull je pomogao Aston Martinu u razvoju cestovnog hyperautomobila pod imenom Valkyrie, a Adrian Newey je bio ključni čovjek projekta. Verzija tog automobila za stazu je već napravljena.

Marko se osvrnuo i na rezanje troškova:

“Ako se dogodi limit budžeta – morat ćemo otpuštati ljude. To nije nužno nešto što želimo. Mogli bismo ih iskoristiti u sličnim projektima [poput Le Mansa]. Izgleda kao da se možemo utrkivati u WEC-u uz razumne troškove s bazom koju imamo u Valkyrie automobilu. Iako Red Bull nije nikad bio na 24 sata Le Mansa – razgovaramo o tome.”

“Glavni financijski izdaci bili bi na Astonu Martinu, što je jasno, jer u Le Mansu pobjeđuje proizvođač. Ali, to se uklapa u naš koncept.”


Odgovor

27 komentara

  1. Nando
    Lux14 Prikaži

    Budžet za WEC hypercar program je ograničen na €20m. Još će i F1 imati budžet tako da onda se oni mogu natjecati u oboje bez problema (trošili bi manje u to dvoje nego sad u jednom). Mislim da nema ništa ni od ove Markove prijetnje.
    Btw ako Ferrari, Aston/RB i McLaren uđu u hypercar klasu i ako još bude par lica iz F1 na Le Mansu, bit će itekako zanimljivo.



    6
    6

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      20 milja je stvarno kikiriki.
      prije par godina audi i porsche su trošili jednu nulu više.



      6
      6

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa i nije neka prijetnja. Naravno da će ostati ako nova F1 pravila budu odgovarajuća. Isto važi i za ostale proizvođače. Naravno, ako dođe ograničenje budžeta, kako se najavljuje. Tada će moći višak preusmjeriti u druge projekte. Isto tako mislim da bi i Ferrari preusmjerio višak para i ljudi iz Ferrarija u Alfu Romeo…

      Što se tiče zanimljivosti WEC-a, i da svi nabrojani uđu, meni to neće postati zanimljiva serija. Možda da u tehnološkom smislu. Ali za gledanje nikako. Kome je zanimljivo gledati 24 sata kruženja…



      4
      2

      2
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Wec utrke u prvih par sati jedne utrke imaju vise preticanja i uzbudjenja nego pola sezone f1. Osim ove zadnje sezone gdje su skroz upropastili lmp1 klasu wec je najbolja trkaca serija. Jos ako ova nova hypercar serija bude imala samo dio čari kao i legendarna gt1 klasa bit ce odlicno. Cak i americka imsa nije daleko… formula ima negativan pad i uz sve to ogranicavanje i umjetna preticanja ne vidim neku svijetlu buducnost



        6
        0

        6
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Samo mi nije jasno po čemu vi utvrđujete taj famozni pad F1? Po povećanju broja gledaoca?



        9
        9

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @07drogo
        lijepo si ti objasnio.
        meni je samo šteta što imsa dpi ne može nastupati u wec-u i le mansu.



        3
        3

        0
  2. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Stalno nesto kukaju iz rb.. Pa dobro, ko vam brani da odete? Likovi postoje u foemuli 1 15 godina od cega su 10 kao u vrhu i oni postavljaju ultimatume.. Bas ih ne volim, smokljani



    8
    4

    4
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ni najmanje mi ne bi falili…



    9
    7

    2
  4. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Zar već ima problema s Hondom? Pukla ljubav?



    6
    2

    4
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Riga mi se od ovoga. Ljubazno molim urednika da ubuduće preskoči ovaj teatar.



    6
    1

    5
  6. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Nije baš da ću isplakati ocean suza za njima ako odu. S druge strane, nijedan tim me još nije toliko razačarao kao oni. Svako malo opet odlaze, ja se opet ponadam, a ono opet kita labudova…..



    8
    6

    2
  7. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Neki dan sam se osvrnuo na WEC, pa dobio hrpu minusa! Vise ni fanovi ne znaju sta zele…?

    Toyota vs Honda vec dize mali hype, plus ako im se Ferrari pridruzi, onda je to za F1 momacki udarac u cahones.

    Ovakva F1, da ne govorim ona prije 2-3 godine nije ni u snu zanimljiva. Ocigledno je nemoguce bilo sta napraviti da bi potapsao Mercedes, jedino ukoliko si sposoban da nadjes par crnih rupa u pravilniku i onda ako ih nadjes ovi te krenu tuzakati i vrate na tvornicke postavke.

    Znam da RBR zna biti cangrizavac teski, al u ovom slucaju ih podrzavam. Jednostavno koja korist za njih od ove danasnje F1?



    4
    0

    4
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Honda se ne natječe u WEC-u, a koliko ja znam, ne spominju se ni u budućnosti. Zasad je u WEC-u od proizvođača (što se tiče premijerne klase) samo Toyota. Nova pravila još uvijek se sastavljaju, a ovi potencijalni proizvođači tek su pokazali interes. I za F1 se u pregovorima oko 2021. spominjala hrpa potencijalnih proizvođača pa na kraju nećemo dobiti nikoga.

      Ferrari i svi ostali veliki igrači sigurno prvenstveno žele ostati u F1, tu je daleko najveća zarada i upravo tu je i ta korist koju RB ima od F1. Da nam je svima kuna za svaku prijetnju odlaska iz F1, već bi se nabrala solidna svota u našim džepovima, time se samo pokazuju zubi Formuli 1, svi oni žele što veću korist pa je tako isto pokušavaju ispregovarati. Nadam se da Liberty nije toliko nesposoban da uspije izgubiti nekog od velikih igrača u ovim pregovorima.

      Kao i u članku o Perezu, i ovdje ću iznijeti nepopularno mišljenje, ali meni je Red Bull jedna od dražih momčadi i stvarno bi mi bilo žao da odu :)



      10
      10

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Nema teorije da Ferrari zamijeni F1 bilo kojom drugom serijom. Ako dođu do kraja slijepe ulice s Libertyjem onda će prije osnovati vlastitu seriju nego otići u WEC. Taj prelazak im ne bi donio apsolutno ništa jer je WEC na globalnoj razini neusporedivo manje interesantan od F1. Otprilike kao da Barcelona zaprijeti da će iz nogometa prijeći u futsal.

      Bez obzira na učestale prijetnje RBR o odlasku, mislim da ovaj put ima nešto u tome. Oni bi mogli u WEC pod uvjetom da Aston preuzme veći dio troškova, a da oni poberu lovorike. Doduše, vjerujem da ni ovaj put od toga nema ništa. Utjecaj motora će se na ovaj ili onaj način neutralizirati među različitim proizvođačima, pa će RBR ostati. Također, Honda će biti bolja nego što mnogi očekuju.



      6
      6

      0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Nisam ni mislio da će Ferrari napustiti F1, već da bi se mogao takmiciti u WEC-u. A samom pojavom to isto takmičenje diže na viši nivo! Isto tako Honde nema, ali sa Red Bullom se pojaviti, hmmm zašto ne? Jer svakako od ove F1 nemaju nikakve koristi, samo glavobolje, a da ne govorim troskove…

      Ferrari sad za sad nema velike proteste, jer su došli “skoro” do Mercedesovog nivoa, no do 2021 godine, ocigledno ce biti samo Mercedes i djelimicno Ferrari u opciji za titulu, dok Renault i Honda će i dalje biti malom u deficitu!?

      Ovi protesti iz RBR-a su ništa drugo nego realnost s kojom moraju da se nose, a to je da u naredne 2 godine, teško da mogu biti konkurenti za titulu.

      Činjenica je da bez nekog adekvatnog aka revolucionarnog prijedloga teško da se bilo šta moze promjeniti u F1. Ako Mercedes i dalje bude dominirao, s tim ce da pogasi sve ove timove koji su do nekada bili temelji F1, a to su Red Bull, McLaren itd..


      0
      -1

      1
      • Nando
        Lux14 Prikaži

        Isto tako Honde nema, ali sa Red Bullom se pojaviti, hmmm zašto ne?

        Red Bullov ulazak u wec bio bi u suradnji sa Aston Martinom, sa njihovim Valkyrieom koji ima Aston-Cosworth V12 i Rimčev hybridni sustav. Tako da Honde nema na vidiku u tom planu.



        3
        3

        0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      jedna stvar ne isključuje drugu. može ferrari biti u f1 i u wec-u. kao što se natjecao sve do ’73. ili ’74. (da ne guglam sad. ) onda su napravili krivi izbor. :D
      nedavno smo komentirali ovu vijest: https://racer.com/2018/12/17/ferrari-in-the-running-for-wec-hypercar-program/



      1
      1

      0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      @Slavnowsky
      Ako ti nije zanimljiva bila sezona u kojoj od Australije do Singapura nismo znali tko će na kojoj stazi biti brži MB ili SF i gdje su izravnoj borbi dva najbolja vozača svoje genracije onda stvarno ne znam šta bi ti smatrao zanimljivom sezonom.
      Pa šta onda ako će samo MB i SF boriti za naslove do 2021.?
      Ja ne pamtim kad su se tri ili više momčadi borile za naslov, ako je i bilo tkavih godina to je više iznimka nego pravilo, tako da ne vidim čemu drama oko toga sa se “samo” 2 ekipe bore za naslov kad je tako uvijek bilo.
      @Ante
      Sumnjam da će SF i MB dopustiti da se izjednače performanse motora, a i zašto bi?
      Meni je dosta logično da motor bude najbitnija ili jedna od najbitnijih stavki u nečemu što spada pod granu MOTORsporta.
      Inače mogu svima dati isti motor i nazvati to AEROsport onda bi ovi u RB bili sretni valjda.
      Za Hondu ovisi što smatraš bolja nego što ljudi misle, ja osobno mislim da im je plafon da imaju rezultate ko ove godine – znači 2-3 pobjede i to je to.
      Pa MB i SF su jedva izdržali sezonu na tri motora, tako da mislim da će to biti mission impossible za Hondu koja mora još dosta loviti navedene i to će ih po meni koštati borbe za naslov neovisno o performansama.


      0
      -2

      2
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Sumnjam da će SF i MB dopustiti da se izjednače performanse motora, a i zašto bi?

        Zato jer se ne mogu utrkivati sami sa sobom bez konkurencije? Mislim da je manje bitno što oni dopustaju ili ne. Pravilnik može ostati isti, pa će konkurencija prirodno uhvatiti korak, kad tad. Stabilni pravilnik s vremenom rezultira izjednačavanjem ili barem približavanjem performansi.



        2
        2

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        To što su Mercedes i Ferrari jedva izdržali sezonu na tri motora je ciljano. Ako sljedeće godine postignu još veću pouzdanost, onda će i pritiskati više. Onoliko koliko misle da mogu, a da izdrži potrebnu kilometražu.
        A Honda iako ne izdrži, i ako Red Bull pokupi po koju kaznu, i u takvim utrkama će lagano dolaziti do 5. i 6. mjesta… Ako Red Bull bude opet imao najbolji bolid, a Honda bude blizu, barem po snazi, onda nema veze iako imali slabiju pouzdanost. To bi ih sigurno dovelo da budu konkurentni na puno više utrka nego ove godine.



        1
        1

        0
  8. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Daj odite vec jednom !, i skupa povedite onog bahatog tatinog neodgojenog sincica !

    Cini se da su skuzili da im Honda i nebude vas nesto jer eto vijest izlazi bas u ovo vrijeme kada su po svemu sudeci stavili u bolid novi motor :) he he



    5
    -1

    6
  9. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Šupci Racing, ajte više..i daleko vam lipa kuća…



    3
    -1

    4
  10. Ferrari
    AlijA Prikaži

    Neeeee . Pa što će mo mi poslije toga . Zacijlo će pad gledanosti F1 biti preko 90% , jer odlazi najbolja , najstarija i najpoznatija momčad svih vremena . Na samu pomisao o njihovom odlasku već sam počeo razmišljati na koji način sebi oduzeti život . Molim vas ne idite .



    3
    0

    3
  11. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Malo jesu dosadni ali kao i druge pute se ne slažem s vama.
    2 tima
    4×2 titule
    60 pobjeda…..itd.

    Jedini tim koji je sposoban (da imaju dovoljno jak motor) poraziti Mercedes a tako i sve ostale timove. Ismijavali bi Mercedes da imaju ravnopravan motor.
    Osjetio bi se njihov odlazak. Osiromašila bi se F1.



    8
    8

    0
  12. Mclaren
    KERS Prikaži

    Ko gubi ima pravo da se ljuti.


    0
    0

    0
  13. Mclaren
    raca Prikaži

    Ja ću iskreno priznat da bi mi bilo žao da odu. Kao što mi je žao da nema još par momčadi, pa makar i ponekad smetale na stazi. Pridonose oni dosta i u razvoju f1 i u globalnoj popularizaciji ovog sporta



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.