Wolff vidi pohlepu Formule 1 u želji za novim proizvođačima

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 17 komentara

Šef Mercedesa Toto Wolff očito nije zagovornik povećanja konkurencije na gridu. Veliku želju Formule 1 za dovođenjem novog proizvođača ocijenio je pohlepnom.

Već neko vrijeme F1 intenzivno radi na raznim rješenjima po pitanju pravila kojima bi privukli barem jednog novog proizvođača u sport. U pregovorima oko novih pravila za 2021. pokušavalo se ugoditi potencijalnim novim proizvođačima, no ovi trenutni uspjeli su se izboriti za svoje interese te su “otjerali” potencijalne nove konkurente. Iako su i šefovi Formule 1 priznali kako novih proizvođača neće biti tako skoro, oni se i dalje trude oko stvaranja boljih uvjeta za njih – najnoviji primjer je pravilo po kojem će iskusni proizvođači morati pomagati novima te dijeliti informacije s njima.

Toto Wolff smatra kako bi F1 trebala cijeniti ono što ima te smatra da su trenutna četiri dobavljača – Mercedes, Ferrari, Renault i Honda – sasvim dovoljni.

“Trebali bismo biti sretni s četiri vrhunska proizvođača predana sportu, s onima koji su tu dugo vremena. Prije svega bismo trebali tražiti kompromise s odanim partnerima koji su ovdje.”

“Tek onda gledamo na one koji bi se mogli pridružiti u budućnosti i slušamo ih. To je drugi prioritet.”

“Želite više od četiri? Što želite, pet ili šest [proizvođača]? Odakle dolazi takvo razmišljanje? Je li to pohlepa?”

– Toto Wolff

Wolff je iz evidentnih razloga protivnik bilo kakvih većih promjena koje bi mogle poništiti Mercedesovu prednost te je još jednom preispitao potrebu za velikim promjenama koje nas očekuju 2021.

“Prikazali smo Libertyju i FIA-ji da će redizajniranje motora povećati troškove izvan kontrole.”

“Čak će i trenutni motor [predložen za 2021.] – koji ima više okretaja, veći protok goriva, više dozvoljenog goriva – rezultirati ogromnim troškovima.”

“Idealno bi bilo da ostanemo gdje je jesmo, da ništa ne diramo. Performanse motora se približavaju. Motori nisu daleko jedni od drugih.”

“Svaki put kad se pravila promijene, dobit ćete veći razmak između najboljeg i najgoreg. Zašto onda mijenjamo?”


Odgovor

17 komentara

  1. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Dok su se Ferrari i Renault “priblizili” Mercedes je sve moguće rekorde oborio. Opet imaju “male” zalihe da koliko – toliko uzivaju do novih pravila.

    Neka se samo sjeti famoznih tokena. Ekipe pored ograničenog budžeta su sigurno tražile kamaru alternativa da prodisu na slamku, pogotovo Honda, koja i dan danas kuburi, opet sve je to itekako koštalo!

    Jedno ovako pitanje, zašto se F1 uopšte ograničava?

    Tj zašto se razvoj tehnologije ograničava? Fanove sasvim sigurno ne brine financije jedne ekipe, jer svaki dinar koji se zaradi i potroši, ne ide njima u džep , a i van njega. Problem je što kompanije gube novac i njima je ogromna frka zbog toga. Svako od njih (sem Ferrari-ja, njima alal vera, kako su izdrzali), ako ne vide neku vrstu koristi otići će iz F1, a vi fanovi se šišajte kako znate..

    Ako se već svi plaše povećanja troškova, onda hajde pobogu više sjedite i dogovorite se oko motora i stavite na stol sve moguce informacije koje imate, da svi dobiju identičan motor, kao i aerodinamiku, pa onda da vidimo ko ima konja aka vozača za utrku, kao i strategiju!?

    I jos nesto koliko to Williams ima koristi od Mercedesa, kao i FI!? Oba tima su bila skoro pri gašenju! FI se u zadnji mah izvukla, dok sta je sa Williamsom? Ferrari je donekle vratio u život Haas i Sauber, ali njihov max će biti samo bodovi i gdje tu zdrava konkurencija?

    Samo neka gospodin Wolff pogleda u kakvom su stanju dvije najtrofejnije ekipe u F1: Williams i Mclaren, pa i Renault može komotno s njima pod ruku. Svi oni pored Mercedesa izgledaju kao poderana kokoš!

    F1 treba jedan BMW, Audi, Porsche, Toyota itd… WEC je sve više popularniji, zapišati će F1 za koju godinu, ako vec i nisu..



    10
    4

    6
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ne znam od kud bi počeo. Kontradiktorna si. Malo bi slobodu razvoja, a malo bi da svi imaju isti motor i aerodinamiku. To nije F1. To su neke druge serije.

      Što dulje imaš ista pravila to su performanse ujednačenije. Isto tako svaka promjena nosi velike troškove jer se ne može raditi malo poboljšanje trenutnog dizajna, nego moraš skroz mijenjati.

      Slažem se s tobom da neki moraju biti u F1. Da sam Liberty ja bi radio marketinški pritisak u stilu”samo najbolji automobili nastupaju u F1″….



      7
      7

      0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        @wapi

        F1 je futuristicki sport! Ideje se ne smiju ogranicavati, a moj komentar vezano za ovu situaciju je glasio: ako se vec plase troskova, onda bi trebali biti svi ujednaceni iz razloga, da se i drugima pruzi sansa, da ovo takmicenje dignu na visi nivo!, prije svega mislim na ove sto su vec tu.

        F1 je od 2014 je postala takmicenje auto – proizvodjaca. Nekada privatnici su imali itekako velike sanse za de bore za titulu, a sada ovise na kapalju od proizvodjaca. Jer su upravo oni zahebali ovu stvar.

        Sa nekog internog ili subjektivnog razmisljanja, Mercedes nije lud da se odrekne “monopola”, jer zele i dalje da dominaraju, sto je i logicno, a sa nekog moralnog stanista, mogli su se svi dogovoriti oko motora, tj oko razmjene informacija, tako bi smanjili troskove, pogotovo onih koji nemaju rijesenje kako da ih unaprijede, prije svega mislim na Hondu.

        Ako zele zakljucati ovo takmicenje, tj zabraniti nekom da ulazi u F1, onda bujrum eto nacina, ali ako zele ovo takmicenje samo za sebe, a nikome ne dati da prismrdi F1, onda je to veca pohlepa, nego ovo sto Totto misli.

        Hibridna era je itekako skupa i sad je sve jasno, da je ovo ipak tvornicko takmicenje, a to nije bit F1, jer moglo bi se reci, privatnici su mozda najvise dali za ovaj sport, a sad su tu samo da popune grid.



        3
        2

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ako FIA učini motore glavnom temom svoje promjene pravila, što misliš tko će imati glavnu ulogu? Naravno, proizvođači motora. Tim više, sada je prvi put propisan motor kakav nikad prije nigdje nije napravljen. U svim dosadašnjim slučajevima korištena je postojeća tehnologija ali nabrijanija nego na cesti. To je naravno koštalo enormne novce i svakog novog motoristu bi koštalo enormne novce. Zato ih i nema. Imamo 4 proizvođača motora, što, povijesno gledano nije loše, znalo je biti i manje.

        Kako smanjiti utjecaj motora? Pa jednostavno. ne mrdaj pravila s motorima. Ostavi ih na miru i polako će rasti šanse privatnicima. Kad se motori ne diraju, kroz neko vrijeme se izjednače. Honda će za godinu, dvije uhvatiti Mercedes. Ferrari im je jako blizu, Renault će biti tu negdje iduće godine. Ako 2021. ne promijene pravila motora ima šanse da Williams ili
        McLaren ispliva.

        Tu onda dolazimo do sljedećeg problema: imaju li customeri identične motore kao tvorničke momčadi. MOžda imaju fizički isti stroj, ali je li preneseno svo znanje kako se iz njega može izvući maksimum, ili je to ipak ljubomorno sačuvano samo za sebe. Lako je kad Ferrati proda motor Sauberu koji nema resursa da im parira u razvoju šasije, ali kad ti je customer Williams ili McLaren ili RedBull onda se imaš razloga bojati da će te nadmašiti pa im početi nešto skrivati.

        Nikakvo dijeljenje informacija o vlastitom rzavoju nije realistično. To je u suprotnosti s interesima vlastitog biznisa koji se jako potrudio da dokaže da je najbolji i za zo potrošio nepreglednu kamaru para. Dakle jedini izlaz je pustiti motore da se prirodno izjednače, pa da mehanika i aerodinamika opet postanu bitne. Naravno ostaje problem iz prethodnog pasusa, ali to se može riješiti samo pomoću proizvođača motora koji se ne natječu u F1. Trebalo bi propisati da ne smiješ prodati motor ako imaš svoju momčad u F1. Danas, to bi značilo da bi u F1 ostali Ferrari, Renault, Mercedes, a svi ostali bi bili gurnuti Hondi. Za takav koncept fali još neki proizvođač motora koji bi odabrao nemati momčad. Prodavanje vlastitog motora je relativno novi koncept. U slavna vremena kad su privatnici imali šanse, Ford je znao napraviti konkurentan motor.

        U novije doba Renault je bio prva ekipa koja je svoj motor prodala konkurentu 1983. Lotusu koji je vozio Nigel Mansel :) To je potrajalo samo 2 i pol godine, jer se na kraju 1985 Renault povukao iz F1 kao ekipa, ostali su motori. 1993 je Ferrari u samo jednoj sezoni prodao godinu stare motore Loli. 2006 je Toyota prodala motore Midlandu. 2007. to postaje masovno jer se Ford povlači.

        Dakle, “dobra stara vremena” je karakterizirala i ne prodaja svojeg motora drugima.



        6
        6

        0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      WEC? Ono takmičenje gdje se Toyota takmiči sama sa sobom? Jako su popularni, nema šta…

      Fino je bilo vrijeme kad su tu bili BMW, Toyota, Honda, uz standardne Ferrari, Renault, Mercedes i Cosworth. Ali davno je prošlo to vrijeme. I nije danas lošije zbog V6-ica kako neki misle. Ovi su svi uglavnom pobjegli negdje oko 2009-10. BMW, Toyota, Honda. Pobjegao i Renault kao fabrička ekipa. Ostali kao dobavljač, jer im je fino išlo sa Red Bullom. Pa prije ovih hibrida je bilo gore stanje nego danas. Bili su ostali samo Ferrari, Renault, Mercedes i Cosworth. U V6 eri imamo samo Hondu umjesto Coswortha, što je sigurno bolja i popularnija opcija. Ne kontam, šta bi trebali? Izgubiti nekoga od trenutnih, da bi se mogli samo nadati da će neko novi ući? I ko je to jedino nešto ozbiljnije razmatrao da uđe? Opet Cosworth, pod Aston Martin imenom. Trenutno barem imamo vrhunske proizvođaće.



      3
      3

      0
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        WEC nikako nije prijetnja Formuli 1. Kao što je rekao @Pastor, realno se tamo Toyota natječe sama sa sobom, trenutno pokušavaju privući proizvođače (otprilike kao F1) remontom 2021. Bili su dosta popularni dok su se s Toyotom borili Audi i Porsche, ali ni u tom primeu nisu bili ni blizu Formuli 1. Često čitamo razne apokaliptične priče o F1, ali F1 je F1, ona je ogromna i nijedan motorsport nije na toj razini.

        Po mom je mišljenju jedina realna prijetnja Formuli 1 Formula E. Proizvođači već sad masovno hrle u tu seriju, iduće će sezone imati 10 proizvođača i to imena poput Audija, Mercedesa, Porschea, DS-a, Nissana, Jaguara, BMW-a itd. Električni automobili sve su popularniji, mnoge velike zemlje već uvode zakonske regulative vezane za njih, a na primjeru našeg Rimca vidimo da takva tehnologija može parirati najboljim naftašima.

        Ne pojavi li se neki drugi trend takvog tipa u autoindustriji, električni će automobili uskoro biti glavni. Govorim relativno dugoročno, za 10-20 godina, ali brzo će to doći i treba razmišljati unaprijed. Što će F1 napraviti po tom pitanju ne znam, ali nadam se da će pametno iskoristiti svoju moć, da neće vući krive poteze u ključnim trenutcima, jer realno, F1 može uništiti samo ona sama.



        5
        5

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Zaboravih dati i ovdje repliku. Treba samo uzeti u obzir kada se je pojavila hibridna tehnologija u WEC-u, dominacija Audija i Toyote se je mijenjala, nije bila jednolicna kao u F1. Istina jeste da nakon odlaska Audija i Porschea, ovaj sampionat je malo splasnuo, ali u isti je lako i uskociti. WEC je svakako jedno “open source” takmicenje, gdje mozemo vidjeti razlicite tehnologije, kada su u pitanju hibridi.

        No opet sustina je slijedeca, da takva takmicenja zele da privuku dosta konkurenata, dok F1 se zatvara. Ferrari recimo ako ode u WEC, to ce biti nesto sasvim novo. Formula E jeste u expanziji, ali kao globalni hype ce jos da saceka.


        0
        0

        0
      • Renault
        JP Renault Prikaži

        @Lovro Andraka

        Slažem se, ali F1 bi morala ostati vrh motorsporta. Npr Renault je napustio Formulu E da bi povećao ulaganja u F1. Na njihovo mjesto u FE je uskočio Nissan (ista grupacija). Navedeni proizvođači u FE su tu ušli zato što ne žele u F1 zbog trenutnih pogonskih jedinica.



        1
        0

        1
  2. Williams
    Montoya Prikaži

    Ovo su godine sa uvjerljivo najmanje momčadi na gridu, a vjerujem da nije bilo nikad ni manje proizvođača motora. I njemu je to super. Ma bravo Toto



    2
    1

    1
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    blažene bile v8-ce…



    7
    6

    1
  4. Rover
    zjurina Prikaži

    Ja znam da su nekad proizvođači SAMI ulazili u takmicenje, organizatori nisu trebali mamiti niti momcadi niti proizvođače.
    Momčadi i proizvođači SU TRAŽILI dapače da udju u takmičenja !



    3
    2

    1
  5. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Toto…a što je s motorom iz Brazila? Može li on potegnuti do Australije?



    8
    8

    0
  6. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    Toto je vec sad zabrinut oko ova tri suparnicka motora kad je naucuo da ostalima ide dobro za 2019,pa su valjda digli ciljanu snagu motora,cini mi se kao da su ovi iz Mercedesa cesto na kavi kod Fia-e!



    2
    2

    0
  7. avalon Prikaži

    baš su me takli pojedini dijelovi totove izjave , briga najboljega za najgore koju bi izmjena pravila samo povećala . samo šta mi suza nije kanula zbog te gotovo očinske brige . “Idealno bi bilo da ostanemo gdje je jesmo, da ništa ne diramo.” tako je toto , vidim pristalica si aforizma “onaj tko ima 4 asa u rukama ne traži da se karte ponovno dijele” ili one engleske “ne mjenjaj konja koji pobjeđuje” . zapravo jedino šta bi trebalo minjat je ono šta konkurenti osmisle ( pogledat pod ferarri … njihovog jedinstvenog dizajna za obnovu energije ) , a ne paše , ugrožava dominaciju mercedesa treba ukinuti , zabranit . sve drugo npr “krive” nadogradnje konkurenata treba podržat . kad sam već kod aforizama , poslovica može još jedna “ne laje pas sela radi , laje sebe radi” sad je najednom toto zabrinut i zbog ogromnih troškova relativno minornih promjena “Čak će i trenutni motor [predložen za 2021.] – koji ima više okretaja, veći protok goriva, više dozvoljenog goriva – rezultirati ogromnim troškovima.” ma da , povećat će se troškovi goriva , a kako to platit jer cijena sirove nafte može naglo skočit pa će se F 1 cijena goriva minja/poskupljivat na sedmičnoj bazi ka i nama . drago mi je i da toto ( opet očinski ) brine za evantualne “novo pridošlice” , proizvođače PU , njihove moguće gubitke hahahahaha nije mi jasna tajna mercedesa/tota/vozača kako mogu od samih početaka V6 svima prodavat muda za bubrige svojim izjavama ? npr o ferarriu koji krije svoju pravu brzinu … to smo čuli više puta tokom prvenstva , o motoru koji je bija na izdisaju i samo ga je sinhroniziran rad onih u engleskoj i onih “uz stazu” doveja do cilja . pa onda “kukanja” LH o istrošenim gumama s kojima bi posli odvozija najbrže krugove šta smo više puta čuli itd , itd . ma ne tresi se toto , FIA je pomagala i prije nego si doša u mercedes ( npr ono “legalno” testiranje guma ) , pa od 2014 . ( ako je virovat izjavama bernia ) do danas i zašto onako suptilno ne bi to nastavila i dalje ? bar dok LH ne poobara sve rekorde . jedini zaj*b može bit ako englez odluči napustit tim , otić npr u ferarri i zato savjet … čuvajte LH ka oko u glavi jer dok je on s vama virujem da se ništa drastično , na vašu štetu neće dogodit . evo …. baš mi je sad suza kanila zbog totove nesebične brige za druge , najgore i najsiromašnije timove …..



    10
    9

    1
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Možda je Wolff samo upozorio konkurente da je motor spreman. Sjećam se kada su krenule glasine kako je mercedesov motor jači oko stotinjak konja od ostalih tamo pred početak testiranja 2014., pa su svi odmahivali rukom. A dobro znamo kako je to završilo.



      1
      0

      1
  8. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …dok ova pravila budu neće ionako doći NITKO…stoga ako postoji pritisak dolaska drugih proizvođača to je pritisak da se promijene pravila , što dakako najmanje odgovara mercu jer imaju prednost pred svima…ja otkad gledam f1, (kraj 80-tih) stalno se priča o smanjenju troškova…i nikad se nisu smanjili uvijek su sve veći, prema tome to je isto oduvijek i nikad se neće smanjiti troškovi..no oni su sada toliko veliki da neki novi proizvođač gadno riskira a to se danas nikome ne isplati…stoga toto ne laje radi novih proizvođača jer NITKO ne želi doći po ovim uvjetima..on laje da stvari ostanu kakve jesu a to je da merc ‘kontrolira’ FIA-u dok može tj. dok engleska princeza ne osvoji i potuče sve rekorde koji se još daju potući…



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.