Force India ostala bez kompletne nadogradnje zbog problema s budžetom

Izdvojeno

Viktor Šprajc

Prije 5 godina 3 min 2 komentara

Force India (od 2019. Racing Point F1 Team) se u 2018. morala odreći jedne cjelokupne nadogradnje bolida, kao posljedica ograničenog budžeta. 

Ozbiljni financijski problemi ove momčadi isplivali su na površinu sredinom sezone, te je ekipa povučena u stečaj i oživljena zahvaljujući kupnji od strane konzorcija Lawrencea Strolla. 

Time je momčadi omogućeno daljnje utrkivanje te budućnost s mnogo više stabilnosti i resursa. Ipak, ekipa je morala žrtvovati sve dotad osvojene bodove u konstruktorskom poretku (do VN Belgije) kao dio vrlo složenog dogovora kojim je takoreći stvorena nova momčad, Racing Point Force India.

U prvoj polovici sezone, Force India jednostavno nije imala resurse potrebne za realizaciju već dizajniranih nadogradnji. Iako su novi dijelovi ipak počeli pristizati kao rezultat novog vlasništva, tijekom reorganizacije postavljeni šef momčadi Otmar Szafnauer priznaje da ekipa nikad nije dosegla nivo na kojem je mogla i trebala biti. 

“Donijeli smo nadogradnju u Singapur i funkcionirala je besprijekorno. No, ta poboljšanja su trebala biti na bolidu u Spa, ako ne i u Mađarskoj – što bi oslobodilo vremena za još novije dijelove u vrijeme VN Singapura. Dakle, zaostajali smo za jednu nadogradnju. No, što je tu je.”

– Otmar Szafnauer

Force India se na kraju popela do sedmog mjesta u konstruktorskom poretku do kraja sezone. Da su im se brojali rezultati iz cijele sezone, završili bi na petom mjestu, između Renaulta i Haasa.

“Kroz sezonu su naše performanse, u globalu, bile vrlo dobre. Počelo je loše zbog nagomilanih financijskih poteškoća. Također, kao što možete zamisliti, proces administracije je bio težak i mukotrpan te nam je odvlačio pažnju sa staze te nas ispunjavao nesigurnošću. No, sada smo pronašli stabilnost i nadamo se nastaviti iduće sezone onako kako smo stali ove – u vrlo dobroj formi, te po mogućnosti nadodati na to i krenuti prema gore.”

– Otmar Szafnauer

Momčad je iskoristila promjenjivo vrijeme u kvalifikacijama za svoju “prvu” utrku, VN Belgije, te uspjela smjestiti oba bolida u drugi startni red, s Oconom na trećem i Perezom na četvrtom mjestu. Ocon je zakratko napao vodstvo utrke, no na kraju je Perez bio uspješniji od dvije Force Indije, završivši na petom mjestu, ispred momčadskog kolege na šestom, uzevši prve dvije pozicije “lige B”.

Ekipa je ponovno ostvarila “best of the rest” rezultat na sljedećoj utrci u Italiji, smjestivši se iza oba bolida Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla.

Upitan jesu li se ta dva rezultata činila kao povratak iz bajke, Szafnauer odgovara:

” Da, definitivno. Imali smo odličan vikend u Spa, s čim smo nastavili i u nastavku sezone. Bili smo, doduše, ispod razine u Singapuru, trebali smo uzeti velike bodove na Marina Bay stazi, ali i takva utrka se ponekad mora dogoditi, i to je dio sporta. Ukratko, imali smo snažan kraj sezone i svi se nadamo da će takav biti i početak iduće.”

– Otmar Szafnauer

Odgovor

2 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Treće i četvrto startno mjesto su drugi startni red, a ne treći…..



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.