Moguće drastične promjene na stazi u Monzi

Izdvojeno

Viktor Šprajc

Prije 5 godina 2 min 18 komentara

Uprava legendarne staze u Monzi pokušat će provesti radikalan plan potpunog micanja jedne od svojih šikana te redizajna Lesma 2, kao dio velikog preuređenja, vrijednog 100 milijuna eura, koje bi obilježilo stoljeće utrkivanja na toj glasovitoj stazi u 2022.

Usred prijelomnih rasprava o zadržavanju VN Italije u F1 kalendaru i nakon 2019.,  predsjednik Talijanske trkaće federacije (ACI) Angelo Sticchi Damiani naveo je obilje promjena za koje očekuje da će biti izvršene do 2022. 

Prema izvještaju Gazzette dello Sport, Damiani priželjkuje novu, bržu konfiguraciju staze koja bi za sva vremena zapečatila Monzin status “hrama brzine”. Početni prijedlog je micanje jedne od tri šikana, najvjerojatnije druge (Variante della Roggia) te svojevrsno otvaranje drugog Lesma kako bi taj zavoj ponovo postao brzinski izazov kakav je i bio prije svoje zadnje modifikacije u 1994.

Osim izmjena u konfiguraciji, staza u Monzi bi trebala doživjeti proširenje, izgradnju novih pristupnih puteva, potpuno nove glavne tribine te moguće preuređenje zone za gledatelje pokraj staze. Damiani ističe da bi takva moderna zona mogla pretvoriti Monzu u jedinstvenu atrakciju sa stazom dugačkom, teoretski, 10 kilometara.

Trošak projekta procjenjuje se na 100 milijuna eura, no Damiani nije zabrinut – smatra da se sredstva mogu prikupiti kroz doprinose lokalne i državne vlasti.

“Novac će se već nekako pronaći.”

– Angelo Sticchi Damiani

Ključna za napredak projekta je obnova ugovora VN Italije za 2020. i nadalje, koja je još na čekanju jer promotori utrke i Liberty Media nikako ne mogu pronaći zajednički jezik oko cijene samog događaja.


Odgovor

18 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    zanimljivo.
    nije mi baš jasan plan o produženju staze na ‘teoretski’ 10 km, ali sve ostalo podržavam.



    3
    3

    0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Malo sanjam, ali kakva bi atrakcija bila da produze Lesmo 2 i naprave nakrivljeni izlaz na ravninu do Ascarija pa bi onda bio slipstream fest level 9999, ni DRS ne bi trebao vise.



    4
    3

    1
  3. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Odlično izgleda, stavite slike.



    3
    3

    0
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Uhh kakva bi to poslastica bila za gledatelje. Jos kad bi se do 2022 malo izjednacio grid.



    3
    3

    0
  5. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Ako bolidi ostanu s trenutnom konfiguracijom downforcea, iz novog Lesma 2 bi izlijetali kao ispaljeni iz praćke. Kakav bi to spektakl bio, čak i bez DRS-a



    2
    2

    0
  6. Mclaren
    KERS Prikaži

    Kaj god 10km..cca 30 krugova utrke i dovidenja..nemoguce i bezveze.


    0
    -5

    5

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.