Vettel: Ferrari mora napraviti još jedan posljednji korak prema tituli

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 42 komentara

Sebastian Vettel kaže da Ferrari mora napraviti još jedan “posljednji korak” ako misle osvojiti naslov iduće sezone. Vettel je i ove godine u dobrom dijelu sezone imao bolid sposoban za pobjede, ali je unatoč tome Lewis Hamilton svoj peti naslov osigurao već dvije utrke prije kraja. Konstruktorska borba bila je gotova na predzadnjem vikendu u Brazilu.

Na upit što Ferrariju treba iduće godine za osvajanje naslova, odgovario je:

“Bolje performanse. Mislim da je vrlo jednostavno. Imali smo utrke u kojima smo bili vrlo blizu i vrlo kompetitivni, a gledajući cijelu sezonu – ovogodišnji bolid je bio bolja cjelina koja je funkcionirala na svim stazama.”

“Prema tome, imali smo svoje trenutke i mislim da smo većinu iskoristili.”

“Ali, bilo je previše utrka u kojima to nije bio slučaj. Ponekad se radilo o desetinki ili dvije, a ponekad o malo više vremena. Moramo raditi na tome i pokušati bolje kontrolirati situaciju iduće godine.”

— Sebastian Vettel

Bahrein i Kanada kao najbolji trenutci sezone

Osvrnuo se i na najbolje trenutke sezone:

“Rekao bih da je Bahrein najbolji trenutak sezone jer ga isprva nisam volio, ali sad ga zaista volim. Svidio mi se trofej nakon utrke. Bila je neizvjesna bitka u zadnjim krugovima i bio je dobar osjećaj ostati u vodstvu do kraja.”

“Osim toga mislim da moram spomenuti Kanadu, pogotovo zato jer je bilo 40 godina nakon što je Gilles [Villeneuve] pobijedio tamo s Ferrarijem. Bio je to vrlo emotivan dan.”

“Mislim da je bila dugačka godina i imali smo dobre i loše trenutke. Nedostaje još zadnji korak i moramo osigurati da do kraja sezone imamo prilike za borbu, a ne samo u nekim dijelovima,” zaključuje Vettel.

— Sebastian Vettel

Odgovor

42 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    maki Prikaži

    Posljednji korak? Konzistentan pilot. Imao je najbrži bolid ove sezone i uspio izgubiti naslov.



    12
    -8

    20
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Najbrzi bolid prve polovice sezone* svi znamo koliko je ferrari loš sa nadogradnjama nakon prve polovice(ove godine su bas ujebali utrke nakon monze pa sve do US) isto tako znamo koliko je mercedes dobar u nadogradnjama



      10
      8

      2
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Koliko loš? Opet je dio ferrarijevih navijača počeo sa mitovima o lošem bolidu i nadljudskim naporima njihovih vozača. Čim se prije spuste na zemlju biti će bolje za njih.



        1
        -1

        2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        A izgleda da svi (ne samo dio) Lewisovi navijači vjeruju u mit da je W09 bio lošiji bolid od SF71H (kroz čitavu sezonu), ta da je Bog brzine nadljudskim naporima osvojio titulu sa sporijim/lošijim bolidom (a odvozio je extra, da ne ispadne sad da govorim nešto kontra njega).



        5
        4

        1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Pa u onom dijelu gdje je bio lošiji od ferrarija lewis je po kiši odvozio ono što je trebao i napravio razliku. Nije on kriv kaj su ferrariji sfušali te utkr pa izgled kao da je mercedes tada bio bolji. Tako da Bog brzine možda nije, ali nije ni djevica brzine kao Vettel .
        https://www.skysports.com/f1/news/12433/11455545/f1-2018-mercedes-and-ferrari-car-strengths-compared-in-title-battle



        2
        -1

        3
      • Mclaren
        luke flywalker Donator Prikaži

        Dani, obzirom na “objektivnost” skajevaca kad je riječ o Hamiltonu, svaki njihov članak, analiza itd na spomenutu temu pada u vodu.



        3
        3

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Bio on brzi ili ne, Ferrari je imao bolid koji je ove godine mogao pobjediti Mercedes ali uz brz bolid nisu imali vikende poput ovogodisnjih Hamiltonovih, strategiju i odlucnost Mercedesovog paddocka i naravno srecu.


        0
        -1

        1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @Luke, možeš li nas uputiti kome da vjerujemo onda?
        Lagano dolazimo do zaključka, da se ipak radi o uroti svjetskih razmjera.


        0
        -2

        2
      • Mclaren
        luke flywalker Donator Prikaži

        @Har Kl pretjeruješ. Nikakve urote nisu spomenute.
        Hamilton je bio bolji vozač od Seba ove godine i zasluženo osvojio titulu. Hamilton je i generalno bolji vozač od Seba i zasluženo ima više titula.
        Sad kad smo s tim načisto možeš li ti sad reći da je Sky UK objektivan kada je riječ o Hamiltonu?

        @AMG u potpunosti se slažem. Ko je bio brži i gdje možemo do sutra.. Činjenica je da je Ferari imao šansu za titulu ove godine i činjenica je da su najviše sami krivi za fail.



        2
        1

        1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Naravno da nije objektivan, ali nije baš ni da su njihove analize za baciti u vodu.
        Jako su dobre njihove analize, a po meni su i prilično vjerodostojne, samo treba malo filtrirati autore i izbrisati njihove komentare.
        Ono što sam htio reći, jeste da je i AMuS je dao također ocjenu da je SF71H bio bolji bolid u većini utrka ove sezone od W09. Pa je i AMuS proglašen kao ne vjerodostojan!
        Zato sam pitao ko nam onda preostaje kao mjerodavan?

        Neki komentari za Hamiltona su čisto pretjerivanje, što ja razumijem, jer se ipak radi o britanskom vozaču i britanskim medijima. Zamisli nas da je neki “naš” vozač peterostruki svjetski prvak…
        Ja bih dodao da je Hamilton tek u ove dvije sezone pokazao, da je bolji vozač od Seba.
        Ove godine pogotovo jer je on bio taj koji je napravio ključnu razliku u slabijem bolidu.
        To ne znači, da se 2011. g. ne može ponoviti slijedeće sezone.
        Ne treba Seba otpisivati na osnovu jedne slabe sezone.



        3
        -1

        4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ferrari je bio na mozda 7-8 utrka najbolji bolid. Mercedes na jedno desetak i ostalo RB. No najveca razlika je u on8m utrkama gdje je Merc diminirao a Ferrari nije bio ni blizu. Isto tako je bio bolji i na kisi sto pokazuju Bottasova vremena. U globalu bili su t7 negdje do singapura a na dapje je Merc bio brz8 jer doslovno su u svim utrkama do kraja odradivali posao. Tako da se o ukupnom dojmu bolida tesko moze reci da je Ferrari bio bolji bolid. Pogotovo kao sto je gore netko spomenuo da na utrkama gsje je Merc dominira9 bi ise izmedu njih i Ferrarija jos ugurali bikovi. Dok na utrkama gdje je Ferrari dobio bilo je u vecini slucajeva jako jako tijesno. Ajmo reci da Lewis nije trebao pobjediti u njemackoj i Brazilu. Jer su drugi utjecali svojim greskama na to i da tu nije bio najbrzi. Opet bi imao pobjeda kao i svi ostali zajedno. Merc je bio bolji od Ferrarija bas za one p9bjede koje je ugrabio Red Bull da bi bili podjednaki a mozda ni to ne bi bilo dovoljno.



        1
        1

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Mada bi se i o zadnjim utrkama dalo pricat jer Vettel ocito kad nemoze do naslova nepruza najbolje partije… (izgleda da nije cuo onu njemacku poslovicu vezanu za sport). Tako da je moje misljenje da je Vettel bio u igri do kraja da bi pokazao vise od singapura na dalje. A pogotovo je to tesko procjeniti zbog kikseva sa taktikama kao singapur pa voznja na ultrama do kraja sto je fulano milion posto. Dok su bili na istim gumama je Ferrari bio tik iza Lewisa u singapuru. U Japanu je takoder se izvrtio a ja vjerujem da je mogao puno bolje. Pa Kimi pobjedi a on ni blizu. Dakle dalo bi se raspravljat s bome bi se dalo raspravljat i o sudenju i sreci jer Vettel je svakim kontaktom dobio bananu dok neki jako rijetko ili nikako. Da se Vettelu gledalo kroz prste kao Lewisu a Lewisu ne sto se tice kazni bodovni zaostatak bi svakako bio manji. No ukupni dojam Ferrari/Vettel Kimi vs Mercede / Lewis i Bottas je na strani Mercedesa. Merc je zrtvovao Bottasa gdje god je stigao za Lewisa. Kad je trebalo kocio je crvene samo tako dok Lewis bjezi. Dok bi Kimi rijetko kad otezao posao Merckama. No na kraju krajeva se mogu zbrojiti zaostaci za p9bjednikom svake utrke pa se lako dobije rezultat da je Vettel za Lewisom kasnio skoro 2 minute kroz sve i jedan gp vikend . Tako da broj pobjeda pp i taj ppdatak meni osobno govore drugacije.


        0
        -1

        1
  2. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Osjećam malo nedostatka samokritičnosti.



    15
    8

    7
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Realno, Seb, uz malo sreće si mogao osvojiti titulu…imaš ti više posla od Ferrarija tojom zime..



    13
    8

    5
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      Da preko zime će imati više posla nego Ferrari jer Ferrari uglavnom odradi jako dobar posao preko zime. No što je s onim poslom tokom sezone….strategije, loše nadogradnje, politika “naši vozači nisu batleri”. Imaju oni jednako težak posao….obje strane su zeznule, i to iste greške kakve su se i prije ove sezone viđale.



      3
      3

      0
  4. Bmw
    matej2018 Prikaži

    GO, GO, GO VETTEL!!!!



    7
    5

    2
  5. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Vettelu,ajde ne … napravi ti još jedan korak,Ferrari je napravio korak koji ti bio potreban!



    11
    -1

    12
  6. mika Prikaži

    Ukoliko Ferrari ne isporuči pravi bolid, ode Vettel u mirovinu.



    2
    -3

    5
  7. Formula 1
    villeneuve7 Prikaži

    a taj korak je da ti prestanes praviti amaterske greske!



    10
    -2

    12
  8. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Stvara se konsenzus da je Ferrari napokon isporučio pobjednički bolid a Vettel prokocka priliku svojim ucestalim greskama. Nakon pola desetljeca neizdrzive dominacije i iscekivanja da se pojavi neko ko ce to prekiniti to je donekle i razumljivo ali budimo realni, da Vettel nije pocinija niti jednu gresku ove sezone isto bi mu bilo jer je Mercedes jos uvik jaci i bolji bolid u svim podrucjima. Svaka cast njima na brutalnom pocetku sezone ali Vettel jeu pravu kad kaze da bolid mora biti konkurentan kroz cilu sezonu a ne na refule. Uzmimo u obzir i pritiskanje preko granica u zelji da se nadoknadi razlika u brzini na stazama di su zaostajali i dolazimo do ovoga sto smo imali. Ovo je Hamiltonova mozda i najbolja sezona ali puno je lakse imati takvu sezonu kad imas performansi u zalihama bolida. Samo se sitimo koliko je gresaka Vettel ima u 2013.



    9
    5

    4
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Insajder govore upravo suprotno. Da je ferrari bolji bolid kada se pogleda cijela sezona. Greške tima i vozača ne smiju umanjiti kvalitetu posla odrađenog u tvornici.



      2
      -4

      6
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Daj linkove. Niko me nemoze u to uvjeriti jer tih performansi nije bilo posli pocetka sezone, ko sto je neko vec rekao Ferrari kad je brzi, brzi je za desetinku a Mercedes kad je brzi brzi je za pola sekunde ili vise. Uostalom ako ovo gledamo ko Vettel vs Ferrari ocemo gledati samo tri utrke koje su priznali da su zasrali ili i one di nisu dobro odradili kriticne pit stopove, strategiju, vremensku prognozu, strategiju drugog vozaca da pomogne Vettelu pa viditi ko je to vise zasra ove godine Vettel ili Ferrari.



        3
        2

        1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Decki, nezahvalno je pricati o tome koji je bolid “bolji” jer za to nema formule koja bi mogla izuzeti sve ostale faktore i izracunati samo koeficijent bolida osim u specijalnim uvjetima testiranja. Sve dok taj isti bolid ne provoza robot po istim uvjetima mozemo samo nagadjati.



        2
        -2

        4
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        @AMG-Itekako je to zahvalno i mjerljivo na primjeru Hamiltona.
        U karijeri ima 73 pobjede,od čega je u 6 godina konkurentnog McLarena osvojio 29% a u 6 godina Mercedesa 71%!?Nesrazmjer je više nego očit i svakog dobronamjernog pratitelja F1navodi na to da Hamilton nije naglo naučio vozit već je u ruke dobio nenadjebiv alat s kojim može osvojit prvenstvo kad mu god padne na pamet.Itd…….



        3
        2

        1
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Iato tako i vettel ima 38 od 52 u rb… Pobjeda s losim bolidom se moze uzet jednom il dvaput u 10g…



        1
        -3

        4
  9. Vw
    F1fan001 Prikaži

    Koji komentari….pricate koda je Ferrari bio brzi bolid sekundu po krugu a ne par tisucinki…realno Mercedes je bio bolji,ne puno ali dovoljno i jos uz onakvog Bottasa da Hamilzon moze biti puno opusteniji od Vettela koji je realno sam protiv cijelog Mercedesa bio u borbi…



    10
    8

    2
  10. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Da je Vettel odradio savršeno, a Ferrari odradio isti posao.. npr loše strategije loše nadogradnje i politika “naši vozači nisu batleri” završilo bi opet isto, istina s mnogo više bodova na strani Ferrarija i Seba i napetijim završetkom sezone. Identično bi bilo i u suprotnom slučaju da je Ferrari odradio savršeno, a Seb ovako kao ove sezone.
    Pa nije ova velika razlika u bodovima sve njegova krivica, koliko god se neki trudili to dokazati. Pa Ferrari su loše nadogradnje koštale jedno 3 utrke u drugom dijelu sezone. Dugo im je trebalo da shvate da ništa od tih nadogradnji. Strategija i neodlučnost u nekim utrkama također….

    Za naslove moraju imati ono što ima Merc, samo još malo bolje ili s malo sreće. Gotovo savršeno, jasnu politiku unutar momčadi i vozača s hladnom glavom..
    Ne vidim smisao u pljuvanju samo po Sebu ili samo po Ferrariju kad Merc obavi svoj posao na viskom nivou sa svih strana. Kako ćeš pobjediti momčad koja nema većih slabosti na tako polovičan način? U kojem svijetu će se to dogoditi?



    10
    5

    5
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ferrarijeve promašene nadogradnje ih nisu koštale samo one tri utrke od Singapura. U te tri utrke su bili katastrofalni. Ali i nakon toga, vratili su se na bolid kakav su imali u prvom dijelu sezone. A koliko ih je to koštalo i u ostalim utrkama (osim one tri) dovoljno pokazuje zaostatak u trećem sektoru u Abu Dhabiju. Mogli su jedino izvući nešto na bržim stazama, gdje nije trebalo puno downforcea.



      4
      4

      0
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Po vašoj priči ispada da je Merc bio savršen uvijek a Ferari pun mana. Merc je pobjeđivao i kada je bio lošiji. Vettel nije pobjeđivao ni kada Ham nije bio na razini,nije to iskoristio. Jednostavno Hamilton je ove godine bio puno bolji vozač. Da li Vet može bolje ili neko drugi to če mo viditi.



        4
        -1

        5
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Mercedes je pobjeđivao kad je bio “lošiji” za desetinku. To nije nikakav zaostatak. Ali kako će Ferrari pobijediti kad ih Mercedes deklasira kao u Barceloni, ili na one tri. To nije ono da su skoro jednaki, kakvi su bili na većini utrka u prvom dijelu sezone, za koje se kaže da je Ferarri bio brži. Kad je Ferrari bio brži, Mercedes je bio odmah iza. I mogli su se ravnopravno boriti za pobjedu i na tim stazama gdje su bili “sporiji”. Dok se Ferrari na nekim stazama nije mogao nadati pobjedi ni u snovima…



        5
        3

        2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Plus što su se na nekim stazama (u drugom dijelu sezone) između Benza i Ferrarija našli Bikovi. Otprilike to su te “gdje se Ferrari nije mogao nadati pobjedi ni u snovima”.



        2
        2

        0
  11. Mclaren
    KERS Prikaži

    Napravio ga je s Lecercom.



    9
    8

    1
  12. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Mislim da on i dan danas žali što nije pobijedio u Monzi pred Tifosima ove godine…


    0
    0

    0
  13. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Je ukenjao je neke utrke i Ferrari. Ali Ferrari nije ukenjao u toj mjeri da u borbi za prvo mjesto padne na 4. Nije ukenjao da u Francuskoj nakon starta bude zadnji kao i u jos nekim piruetama nakon dodira sa drugim vozacima. Nije mu Ferrari izbio iz depa pobjedu u njemackoj ili Monzi nego njegova nestrpljivost. Do Singapura su imali se sa cime boriti . Ferrari je ukakio 3 utrke sa krivim nadogradnjama no budimo realni nakon singapura je vec sve bilo gotovo a po odnosu snaga do te utrke nikako nije smjelo biti gotovo. Je Ferrari fulao tu i tamo taktikom no taktikom su i npr dobili Australiju. Na kraju krajeva treba se Ferrari poboljsati jer finis sezone su pali. No dabe njima poboljsanja ako Vettel i dogodine bude ovako grijesio. Jer Ferrari i da nije napravi te neke greske to opet ne bi bilo ni blizu dovoljno bodova za borbu za naslov jer je Vettel prosuo puno vise bodova svojim potezima. A sto se tice utrka gdje je Ferrari kiksao nadogradnje pa ni Mercedes nije po tom pitanju bio superioran nego 8m je p9nekad vozac izvukao nemoguce posebice u kisnim kvalama na stazama koje su trebale odgovarati Ferrariju. Grijesili su i on i team no i bez Ferrarijevih kikseva nagodinu tesko ce se do naslova uz 5 pirueta pri dodiru s drugima , izletavanju van staze pri birbi za pozicije ili odustajanjem s prve pozicije radi greske. Da bi bili konkurentni trebaju odraditi sezonu kao Mercedes ove godine i nadati se da Lewis i Merc nece biti na ovom nivou dogodine.



    5
    -1

    6
  14. Fia
    Realista Prikaži

    Kratko i jasno, po meni Vettel 70% Ferrari 30% krivice.Puno skuplje su bile Vettelove greske kad se sve zbroji. I slazem se sa izjavom da bi vjerojatno Hamilton u Ferrari-u osvojio naslov, Alonso također. Veliko razocaranje ove sezone sto se tice Vettela kao vozaca. Ostaje mu samo da se dokaze iduce sezone no nekako mislim da ce nas sve Leclerc iznenadit.Decko je fantastican. U svakom slucaju vidit cemo, bit ce zanimljiva sezona.



    6
    -2

    8
  15. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    Da, mora ju osvojiti… sitnica ??



    1
    1

    0
  16. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Dobro da su Vettel i Ferrari izgubili dobiveno, izgleda da nema njih ne bi se imalo o čemu pisati, LH i Mercedes nisu nikome interesantni?



    2
    1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.