Di Montezemolo: Ferrari bi osvojio naslov ove godine da je imao Hamiltona

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 55 komentara

Bivši Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo tvrdi da bi Ferrari ove godine osvojio naslov da je u svom bolidu imao Lewisa Hamiltona.

Za radio Rai kaže da je Hamilton u potpunosti zaslužio svoju petu titulu.

“Ove godine je Hamilton napravio razliku. Ovo je bila njegova najbolja sezona u karijeri. Imao je trenutke slabosti i krize, ali bi ove godine pobijedio i da je bio u Ferrariju.”

“Ne kažem ovo da omalovažim Vettela koji ima priliku ponovo pokušati s kompetitivnim bolidom.”

“Ovaj Ferrari je puno drukčiji od onog kojeg sam ja napustio u listopadu 2014. godine, mislim po pitanju ljudstva i mentaliteta.”

“Ferrari je napravio dobar bolid koji je u nekim situacijama bio čak i bolji od Mercedesa. Ali, nedostajao je zadnji dio.”

“Vettel je napravio neke odlučujuće pogreške, ali za svjetski naslov morate učiniti sve da ga podržite. On je vozač najvećeg kalibra i uvijek je blizak ekipi.”

“Morate ga podržati u frustrirajućim trenucima, a pogotovo sad kad dolazi jako dobar dečko s blistavom budućnošću [Leclerc].”

Montezemolo se prisjetio Schumacherovog stinta u Ferrariju:

“Schumacher je također griješio u svojim prvim danima, ali je uvijek važno iza scene pričati otvoreno i podržati momčad u javnosti.”

Što se tiče eventualnog povratka u F1, Montezemolo je jasan:

“Na skali od 0 do 100 – šanse su manje od nule.”


Odgovor

55 komentara

  1. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Moguće…ali što je mislio s ovim:
    “Vettel je napravio neke odlučujuće pogreške, ali za svjetski naslov morate učiniti sve da ga podržite. On je vozač najvećeg kalibra i uvijek je blizak ekipi.”



    2
    2

    0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Yes yes vjerojatno bi osvojio ali problem je u iducoj godini… iduce godine bi mogli imati situaciju Ham-Rosberg samo u obliku Vetelea i Leclerca i jako se veselim iducoj sezoni :)



    3
    2

    1
  3. Formula 1
    villeneuve7 Prikaži

    Tesko je reci. Vettel je dosta gresaka napravio ove sezone, sto zbog nervoze, sto zbog pritiska. Da je situacija bila drugacija tj da je Vettel bio za volanom Mercedesa umjesto Hamiltona pitanje je da li bi pravio iste greske ili bi umjesto njega Hamilton bio taj koji bi grijesio pod pritiskom. Sta bi bilo kad bi bilo…



    9
    8

    1
  4. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …vjerujem da bi razlika bila manja da je ham vozio crveni bolid a seb srebrni no mislim da ipak nebi uspio osvojiti naslov unatoč svemu…ipak mislim da je merc došao puno spremniji na drugi dio sezone i fokusiran na jednu stvar a to je dvostruki naslov i koristili su sva oružja da to i ostvare…ferrari se malo previše pouzdao u brzinu svog bolida a i nisu pogodili s nekim nadogradnjama plus taktički su zbrljalji puno toga (i u prvom dijelu sezone ali im je prošlo na sreću)…dakako i seb je odradio svoje greške a kimi ko kimi ima ravnu crtu i nije ga briga za svijet oko sebe…



    8
    8

    0
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nekoliko kiša je preokrenulo sezonu. U tim uvjetima Hamilton je pokazao da je u boljoj formi od Vettela. Nakon stanke nije pomogao niti promašaj s nadogradnjama, ali tada je već pritisak na Vettela postao nepodnošljiv što je uzrokovalo nerazumne rizike i što bi se u tenisu reklo “neforsirane greške”. A Hamilton je stajao sa strane i dolijevao benzin na vatru….

    Vettel očito nije imao nikoga oko sebe tko bi mu pomogao da se sredi. To je imao u RedBullu i to ima Hamilton u Mercedesu, ali u Ferrariju izgleda misle da pravi muškarci ne trebaju psihologe. Kimi ne treba, ali Vettel očito treba.



    4
    3

    1
  6. Vw
    F1fan001 Prikaži

    Po meni je to jednostavno. .sam Vettel nije mogao protiv cijelog merca…koliko se puta Bottas branio od njega na stazi pod cijenu sudara i kočio ga i koliko ga je merc puta iskoristio s strategijom da usporava Ferrari dok Hamsta odlazi u daljinu…sam primjer Monza i kocenje Kimmija dok nije unistio gume pa postao lak plijen za pretec… i jos xy primjera…Ferrari ce morati raditi slicne stvari ako zeli pobjediti Mercedes…zato su i doveli Charlesa…



    4
    4

    0
  7. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Svi vozaci pod velikim pritiskom gube svoju karizmu. Hamilton pod pritiskom nije ni blizu onom kojeg svi uzdizu u nebesa, tj kada pobjedjuje. Vidjelo se 2016 kako je Hamilton bio uzdrman.

    Velika je razlika u karakteru izmedju Hamiltona i Vettela. Jedina pozitivna stvar za Hamiltona (ovo se odnosi samo na njega) jeste sto on svoje frustracije izbaci javno, na taj nacin izduva svoj ventil, dok Vettel to stidno cuva u sebi, a mozda i ne smije (tako ugovor kaze), da kaze bilo sta kontra tima.

    Samo ovdje je stvar okoline, Ferrari nikada nije stavljao interese vozaca ispred tima (sto je nekada jako losa odluka), nekada zasluzuju da budu kritikovani, a svjesni su toga, ali oni ne zele da bilo ko uperi prst u njih.

    Sjetimo se samo kako je Prost zavrsio kada je krenuo da kritikuje tim (u to vrijeme sa razlogom), ali Ferrari je taj koji donosi odluke, a ne vozac i stim je jos veca komplikacija i frustracija.

    Mozda je ovaj Ferrari drugaciji, okolina je malo blaza, ali problemi su i dalje isti. Previse tu ima temperamenta, upecenosti, sto zna stvarati kamen u zelucu. Tradicija je ogroman teret, kojeg ekipa vuce konstatno za sobom. Postavljaju visoke ciljeve, dice se sa istim, a realnos je mnogo drugacija.

    Jedan Newey se ne usudjuje otici u Ferrari, jer bi mu opalo i ono malo kose sto ima, tj obrve i trepavice bi mu otpale. Neka zajebu tu pricu kako nece da ode od porodice bla bla, to su gluposti, vec nece covjek da sebi uskrati zivot za nekoliko godina.

    Ja evo iskreno bi volio da Hamilton dodje u tim, pa da vidim sta bi on to ucinio, kada ti box uradi harakiri, te kada u timu imas Kimi-ja aka Rosberg koji vozi za sebe. Bas bi me interesovala njegova reakcija kada na startu u Monzi timski kolega ti brani da prodjes prvi zavoj, a taj isti je u debelom deficitu za tobom u sampionatu!

    Svi su se uvhatili Njemacke, ali Belgija je bila novi preporod, da nije bilo sranja na startu u Monzi, mozda bi i Monza jos sipala vode u usi Mercedesu, pa bi oni opet bili u nervozi i Wolff bi lupao sakom od stol. Pa onda da ekipa nije zajebala setup u Singapuru, gdje bi Vettelu bio kraj? Tada bi svi zaboravili Njemacku, Francusku i Baku!!!

    Jednostavno da bi se osvojila titula, tri kljucne stvari su tu, dobar bolid, dobra strategija i vozac, vozac najvise dolazi na kraju. Od 2014 pa do 2016 u Mercedesu svako bi mogao biti prvak.

    Na kraju svako bude general kada se sve zavrsi, sva ova sranja koja se desavaju u Ferrari, LDM je ostavio u amanet. Otjerao je Schumachera, kasnije Browna, Todt-a, jos nekoliko dobrih inzenjera je raspustio, kupovao nepromisljeno, stvorio je kaos, jer je htio na vrat na nos istu ekipu koju je doveo 1996! Jednom se ubode Jack pot i ne treba biti seronja, pa opet traziti istu srecu.

    Ovom Ferrari-ju malo fali da budu prvaci, a to ce se desiti jako brzo. Evo pratim socijalne mrze, jako su azurni na FB i tweetu, kao i na istagramu, to prije nije bio slucaj. Sto se tice brendinga tu su sada stabilni, jos samo a posloze male kockice u timu, a vec neke jesu, doci ce i ti rezultati, a neki ce da zanijeme.

    Po meni 2019 najvise obecava!



    16
    14

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pa neslazem se da bi u Mercedesu svatko bio prvak jer eto Bottas je ni manje ni vise 5 s tim Mercedesom. S ostalim se vise manje slazem ali s tom terorijom nikako. Neki bi vozaci dosli do titule ali samo neki. Jer rijetko tko bi ponovio ovu godinu od Lewisa jer sve suprotno tome sa odustajanjima greskama bi rezultiralo borbom kontra seba do kraja.



      2
      -10

      12
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Treba citati sve sta kolega pise, ne samo ono sto ti pase… Nisam znao da je Bottas bio u Mercedesu 2014-2016..



        7
        5

        2
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Evo ja sam bio prvi koji je sa “motikom i vilama” napao Bottasa, ali niko sem njega ne zna kakva je situacija u Mercedesu.

        Kada pogledamo današnju F1, bez velikih sponzora nisi nigdje dobrodošao.

        Bottasa je lako zamjeniti u Mercedesu, njima samo treba jedan prvak, pogotovo Hamilton koji je Britanac – kolijevka svih F1 desavanja.

        Plus baza ekipe Mercedesa je u Engleskoj.

        Bottas je psihički rastrojen, 30-te su tu, plata je skoro 10 miliona (sa bonusima), pa sad jel cilj dobiti nogu i moliti za neko F1 mjesto. Pa možda da te plate 2-3 miliona (daj Bože i toliko) i da kruži okolo sa utrkama, bez ikakve nade za pokušaj na titulu ili ćeš prihvatiti 10 miliona (plus razne epitete) i da imas neke lude sreće (opet ne daj Boze) da Hamilton slomi nogu negdje vozajuci motore…

        Rosberg je idealan pokazatelj svih desavanja u Mercedesu. Njegov odlazak je dokaz ogromnog pritiska. Imao je sreću samo što je Švabo, plus što je imao i staž u Mercedesu, da nije sve to, imao bi sudbinu sličnu kao Bottas.

        Hamilton je dobar vozač, ali isto tako razmažen. Da nema sve ove privilegije koje mu se nude, pokazao bi on još gore frustracije od Vattela.

        Ferrari kada je konkurentan i kada sve stima, Vettel je većinom dominirao. Treba samo pogledati Belgiju i Italiju, razlika ko nebo i zemlja.

        Vettel je pokazao svoju slabost u 2018, kao i Hamilton u 2016. Svi oni pucaju pod pritiskom, niko nije hladan kao led.



        12
        12

        0
  8. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Apsolutna istina. Slazem se sa LDM.



    8
    -3

    11
  9. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Hamiltona smatram boljim vozacem od Vettela ali nije bas da ni Lujo ne puca pod pritiskom.



    6
    6

    0
  10. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Hajmo ponoviti gradivo:
    1. Lewis u Ferariju, s MERCEDESOVIM pit wallom, strategijama, odlukama, back up-om, šefovima, tempom i kvalitetom nadogradnjI, Bottasom, stavovima, igranjem “mind games”, te sudijskim odlukama kakve su bile ove sezone u njegovu korist – vjerovatno prvak.
    2. Lewis u Ferrariju, sa FERRARIJEVIM pit wallom, strategijama, odlukama, back up-om, šefovima, tempom i kvalitetom nadogradnji, Kimijem, stavovima, neigranjem “mind games”, bez gore spomenutih sudijskih odluka (da je sve suđeno kako treba) – vjerovatno viceprvak.
    Ovo sa sudijskim odlukama je izmjena (proširenje) od zadnje utvrđene definicije.
    Ako treba još koji put da ponovim, nije problem, imam ja strpljenja…..
    Ako nekome ni nakon više ponavljanja nije jasno, ništa onda, vidimo se na popravnom u avgustu. Nadam se da će do tada shvatiti, da ne bi morao džaba izgubiti razred zbog sitnice. :chill:



    14
    11

    3
  11. avalon Prikaži

    usprkos iskustvu i trofejima koje je ferarri osvojia pod njegovim “šefovanjem” teško bi se moga složit sa lucom . u okolnostima u kojima je seb odvozija sezonu LH bi MOŽDA osvojia titulu . do njemačke je sve bilo OK . u ferarriu relativan mir u mercu relativan nemir jer valjda nisu očekivali ovako “spreman” ferarri . njemačka … black out seba , potez koji mu nije treba na mokroj stazi dok je vodija trku . ni danas mi nije jasno zašto je ovako postupija. umisto da “teret rizika” prebaci na lewisa koji je posli engleske ima 8 bodova manje , nijemac je forsira . srićom , belgija je donekle kompenzirala njemačku , 8 trka prije kraja – 17 sa ovakvim ferarriem je bilo itekako dostižno … da nije bilo nebuloze u monzi . – 30 , 7 trka do kraja to je bilo već malko zaje*anije ne toliko zbog tih 30 bodova nego kako mi se čini zbog kimija . dok su u mercu “zbili” redove oko LH kimi je izgleda odlučija “pokazat zube” kad je najmanje trebalo . umisto da u monzi propusti seba i čuva mu leđa ka šta je bottas više puta napravija za LH i žrtvujući sebe on je “zajunija” i dozvolija da ih LH/merc uz pomoć bottasa ponizi na domaćem terenu . da je ovo bilo zbog nekonkurentnosti bolida ferarria ili poteza LH bilo bi teško “progutat” ali bi bilo OK , neminovno . ali na ovakav način prokockat vrlo izglednih P 1 i P 2 na kraju i umisto da seb smanji razliku na 4 boda ona je porasla na + 30 . posli je sve bilo “silovanj” iz čega su vjerovatno proizašle greške u želji da se dostigne lewisa . ako je sudit po komentaru momaka sa SK kimi se skroz “oteo kontroli” jer kako su kazali ( trku , dvi , možda tri … ne sjećam se ) na pitanje novinara oće li pomoć sebu u toj trci kimi je odgovorija da će vozit za sebe , a ako to može sebu pomoć onda je OK !?!??! u takvim okolnostima uz ponekad diskutabilne odluke strategija , sa takvim “pomoćnikom” nisam baš siguran da bi i LH osvojia titulu u ovom ferarriu . mislim da je bottas poprilično bolji vozač nego mnogi ovde misle , to znaju u mercu i zato valtteriu i “daju” ugovore samo na sezonu … možda da se ne “otme kontroli” ka šta je to uradija kimi ove sezone ? moga bi to bottas uradit , možda bi LH/merc izgubili titulu(e) ali to bi mu bila zadnja sezona u timu . ovako , VB dobro zarađuje , valjda misli da je bolje bit da parafraziram ( donekle ;) ) bolje bit drugi u gradu nego prvi u selu s tim šta je grad mercedes , a selo neki manji , nekonkuretniji tim . u takvom timu novac bi bija manji , a i rezultati slabiji jer u top tim posli merca bottas ne bi moga i s obzirom na godine ( 29 iduće sezone 30 ) i s obzirom da su mista u RB i ferarriu “popunjena” . osim toga virujem
    da u ovako “posložen” tim ka šta je ferarri lewis ne bi ni doša . dovoljno je inteligentan , lukav , uči iz grešaka i zna da mu kolega ka šta je bija rozberg ne treba . puno je lakše pobjeđivati , osvajat titule uz kooperativnog kolegu koji bez pogovora sluša sve naredbe . uz to treba i dobro “podmazan” tim koji ne griješi ili griješi vrlo rijetko ( šta ferarri uglavnom i nije baš ) ,konkurentan bolid ( šta je ferarri bija ovu sezonu ) i ono bitno … blagonaklonost sudaca prema timu i vozaču šta ni seb ni ferarri ovu sezonu često nisu baš imali za razliku od mercedesa i njihovih vozača kojima se gledalo kroz prste npr zbog iskrenih priznanja “zbunjenosti” ( odlazak/neodlazak u box ) ili bonusa ( bottasovo izljetanje ) ;) možda debelo griješim ali ovo je moje mišljenje .



    8
    3

    5
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      Seb je sam kriv i za njmemacku i za monzu. Ne dobiva se niti gubi utrka u seconda variante. A koliko znam niko iz ferrarija nije prozva kimija da je kriv za monzu tako da imamo tu neke insajdere izgleda



      6
      3

      3
      • avalon Prikaži

        wiki i google su moji insajderi to skoro svi znaju . monza je bila 02. 09 . , a 04 . 09 . portal koji se isključivo bavi F 1 je donija vijest “Kimi Raikkonen otkriva kako za 2019. ima još otvorenih opcija. ” kimi nije prozvan za krivnju ali je već neposredno nakon monze priča o svojim opcijama za nastavak karijere u F 1 no ne u ferarriu . kimi insajder ? btw , možda je i zbog toga kako su kazali ljudi sa SK koji prate/komentiraju F 1 nekoliko trka posli monze ( 2 , 3 ? ) izjavija na pitanje novinara o pomoći sebu da će vozit za sebe , a ako to može pomoć sebu onda OK . ne tvrdim da je ovo ni točno ni netočno . samo sam “prenija” izrečeno tokom prenosa . uostalom zašto krivit vozača posli “obavljenog” ? možda se “instant” odluci posli monze da angažiraju leclerca može nešto “čitat između redova” mada to nije bilo izrečeno javno .



        2
        -1

        3
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        kako su kazali ljudi sa SK koji prate/komentiraju F 1 nekoliko trka posli monze ( 2 , 3 ? ) izjavija na pitanje novinara o pomoći sebu da će vozit za sebe , a ako to može pomoć sebu onda OK .

        To je tačna izjava. Gledao sam Kimija kako to izjavljuje. Mislim da je to bilo odmah pred sljedeću utrku poslije Monze.



        1
        0

        1
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Istina je to sto je kimi izjavia al mislis da je treba izjavit ne parkirat cu i cekat da prode vettel i ekipa… Ma da. Na kraju krajeva ni ferrari nije jasno odredia ko je br 1 a ko br 2 tako da svaljivat krivnju na kimija radi neosvojenog naslova je pateticno
        Vettel nije prozvao kimija
        Ferrari nije prozvao kimija iako vise nike njihov vozac.
        Al avalon i ekipa vettelovih obozavatelja svaljiva gubtnicku sezonu na kimijevu krivicu..
        Vettel je sam kriv za njemacku, za monzu, i za neosvajanje naslova. ko to me vidi ima gadnih problema s vidom



        6
        4

        2
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Baku,Francuska,Japan, ? Pa kisne kvale i blijeda izdanja na njima? Bilo je tu toga malo vise osim njemacke i Italije.



        4
        1

        3
      • avalon Prikaži

        stoka … a bi li ti ka nekakav “dokaz” citira dio moga komentara di krivicu zbog gubitničke sezone seba ( kako pišeš ) svaljujem na kimija ? moga bi ali ti se ne da ? ili si kroz moj govor tijela shvatija iako to nisam napisa da okrivljujem kimija ? pusti pi*darije tipa “imamo tu neke insajdere izgleda” kad je dovoljno vidit šta je kimi izjavija 2 dana posli monze i njegovu izjavu o tome kako će vozit za sebe 7 trka /30 bodova do kraja šta je možda moglo bit dostižno . ako je Pastor u pravu to je bilo prije singapura , znači posli monze kad se vjerovatno znalo da više neće vozit za ferarri . uostalom posli monze sam napisa da je tim potezom kimi vjerovatno izgubija ugovor za nastavak karijere u maranelu . niko ga nije verbalno okrivija ali događanje posli toga valjda na “nešto” ukazuje . uostalom čemu ga krivit ako su tako i mislili kad je preostalo još 7 trka di je eventualno moga pomoć sebu ? a zašto bi ga seb krivija ako se zna da su prijatelji ? jbš prvenstvo , F 1 , to je prolazno , a prijateljstvo traje , vridnije je od toga . mada mi to prijateljstvo izgleda malko jednosmjerno jer pravi prijatelj koji nema šanse za top rezultat bi pomoga prijetelju koji tu šansu ima . uostalom da je 2007 . massa zadnju trku u brazilu postupija ka kimi u monzi ( Q massa P 1 , LH P 2 , kimi P 3 ) di je felipe vodija od prvog do 19 . , a zatim od 23 . do 49 . kruga kad je propustija kimija ( 1 , 4 s zaostatak masse za kimijem na kraju ) kur bi finac osvojia tu titulu . ali takav je bija dogovor . ako nekome sa 39 godina , 16 sezona treba “nacrtat” šta treba uradit za prijatelja koji ima šanse osvojit prvenstvo onda … jbga . slažem se , a to sam nekoliko puta i napisa ( pa i u onom prvom komentaru ) da mi je neshvatljiv potez seba u njemačkoj , da je belgija to donekle kompenzirala , a monza u*rala i uvalila seba u rizike . da je njemačku “odigra” kako treba , monzu kimi kako treba možda bi prvenstvo bilo izgubljeno ali vjerovatno bi bilo neizvjesno do kraja jer … nije ni LH imun na pritisak , imperativ šta je pokaziva kad bi bilo “gusto” . npr kad je sebi “spalija” kočnice 2014 . u kanadi ganjajući rozberga ili iste godine hungaroring di je zbog kazne statra sa P 22 krenija silovito da pretekne “sporaće” na stazi koja baš i nije za prestizanje pa zbog toga odma izletija , skoro udrija u zid . na kraju , kad je sve dobro prošlo je prizna grešku jer je “zaboravija” da su gume i kočnice bile nezagrijane , a on je “stisa” . u ovim navedenim slučajevima bodovno je zaostaja za rozbergom . želija je smanjit razlike i … griješija je ka i seb ove sezone kad je želija dostić LH . osim toga pod pritiskom i željom da dostiže najčešće mu se ( od top vozača ) dešava lock up šta je valjda greška na kočenju izazvana prebrzim dolaskom pred šikanu , kasnim kočenjem , a MOŽDAi donekle krivom putanjom . ovo zadnje ne tvrdim , tek nagađam . kad je bodovna razlika bila “sitna” ili kad ju je trebalo lovit LH je griješija ( pritisak ? ) ali kad je bila obilata vozija je ka “violina” . da seb nije bija “papak” u njemačkoj , a kimi razborit i prijatelj u monzi bodovna razlika bi bila “sitna” pa bi onda vidili bi li LH bija cooler ili bi radija greške ka npr te 2014 . ove 2 greške su LH/merc odveli u “mirne vode” , a seba/ferarri u još grešaka ….



        2
        1

        1
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Insajderu jel ti znas koja je taktika bila ferrarija u monzi? Da kimi pisti vettela na 1. Zavoju i riskira preticanje obojice od hamiltona il da zadrze pozicije i zamine mista u nor 3. Il 4. Krugu? Seb se sam zabia u hamiltona i popusia utrku. Nitko se nije zalia na kimija ni seb ni niko i u monzi po tvojin tvrdnjama kimi je jos bio u ferrariu tako da nema razloga onda sabotirat ferrari i vettela. Cinjenica je da je vettel sam kriv za gubitak naslova tako da svako uplitanje kimija je suludo. Da je vozio bolje naslov bi nio njegov bez obzira na kimija botasa i hamiltona. Kad vev spominjes brazil prati kad su massa i kimi minjali pozicije… Nemos na startu minjat pozicije di ovaj starta sa prljave staze



        2
        -1

        3
  12. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Da li bi Hamilton odvozio koji pp više i koju pobjedu više od Vettela. Siguran sam da bi, kao što sam i siguran da ako već ne bi osvojio naslov, da bi barem do zadnje utrke imao šanse. Koliko god određeni komentatori drukali da je mercedesov pit wall zaslužan za lagodan “život” Hamiltona, određene utrke to ipak demantiraju. Australija, Austrija, SAD….
    Koliko je važan bio govore i sam ljudi iz mercedesa:
    Mercedes technical director James Allison says that Lewis Hamilton is a vital component in the team’s push for a fifth consecutive world championship in 2018.

    “Lewis turns into a machine at this time of year,” said Allison in Singapore after the British driver romped to victory at a track normally seen as a ‘bogey’ circuit for Mercedes.

    “He lifts his performance to a level that’s superb to watch,” acknowledged Allison on Sunday.

    Hamilton’s performance in Singapore has certainly silenced critics of his busy globetrotting lifestyle. He had stunned fans and rivals alike with his pole position lap the previous day.

    “I think from Lewis’s side, it was stardust,” team boss Toto Wolff had said after qualifying. “We knew what kind of split times that car was able to do and sector one and sector two when the purple times kept popping up it was surreal.

    “That was his driving,” he added. “The most epic lap I’ve ever seen from him.”
    A prošle godine:
    “He’s got, as you can imagine, far more in common with the other great champions than things that are different,” Allison is quoted as saying by Autosport in its review of the season’s best drivers. “His hunger to win, even after being on the right end of nearly all the records in the sport, is just astonishing.

    “The most remarkable thing about him [as a driver] is just his raw, raw speed. You don’t get all those pole positions without being a pretty special controller of the car. I think I’m very lucky to work with a whole bunch of very good people, but his ability on a Saturday is second to none. And he rarely drops the ball on race day having put it on pole on Saturday.”
    Earlier in the season, Allison said his first experience working with Hamilton had been different than he imagined, and he has now elaborated on some of the reasons why.

    “His disappointment in himself when he makes very rare, normally quite small, errors is also very admirable. I’ve worked with drivers who tend to lash out when they screw up; Lewis doesn’t do that. That’s a pleasurable aspect of working with him.

    “When we screw up, and we have done on a number of occasions this year — most notably the headrest incident in Baku — he’s been completely and utterly calm and reasonable about it, even though the points swing created by an event like that is big. Similarly, when we were forced to ask him to take a gearbox penalty in Austria, same deal — it just didn’t faze his approach to the weekend. Those are nice things when a driver’s like that.”
    http://www.espn.co.uk/f1/story/_/id/21777157/james-allison-awe-utterly-calm-reasonable-lewis-hamilton

    A sad malo Prost:
    Four-time champion Alain Prost told the programme Hamilton had performed “in a very brilliant way sometimes” in 2018 as he and Mercedes defeated Vettel and Ferrari.

    “From the beginning, we knew it could be an interesting year and it has been even more interesting than we thought,” Prost said.

    “At the beginning of the year, the Ferrari was maybe a little bit better, a little bit more consistent. And then we had a fight between the teams and also between the drivers and the psychology of the drivers.

    “We have reached the point where everybody can say that Mercedes [have come out on top] on one side – but more than the teams, the drivers, Lewis has done a fantastic job this year.

    “Just look at his calm when things are not going well. And he has performed in a very brilliant way sometimes in qualifying and races. On the other side, Sebastian did some mistakes, much more than he is used to doing in the past.

    “Lewis really deserved his titles this year, maybe one of the best of his five.”



    4
    -11

    15
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Dobro je brate mili, kome treba ovoliki komentar, nebi ovo niko čito ni na hrvatskom, a kamoli na eng.
      Btw, šta bi trebao reći Allison, pa normalno da će reći sve najbolje o svom vozaču, svjetskom prvaku.



      3
      3

      0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      @Dani
      Citiraj ljude koji su sa strane. Primjećuješ li kako je Prostov komentar puno umjereniji od timaritelja iz njegove štale?



      2
      2

      0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Bio je Alison i u drugim štalama i timario druge “konje”, ali nijedan nije bio brz kao ovaj.
        I što je interesantno nije nikad davao slične izjave dok je timario druge “konje”.
        Ne znam otkud taj izraz za pilote F1 da izađe iz tvojih usta?


        0
        -3

        3
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Pa zapravo ne moramo ništa zaključivati jer je Allison odgovorio na pitanje što misli tko je bolji od trojica Alonso, Vettel, Hamilton:

        “It’s a frustrating question because, first of all, there’s an impossibility of answering it because there’s only one way to know for sure and it’s to line them all up in exactly the same equipment on the same days and have a championship where you find out exactly.”

        “All I can tell you is that all three of them have got the victories and the achievements that they have, not by good fortune but by being brilliantly skillful racing drivers,” added Allison.



        2
        2

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @HarKl
        Vozače nisam zvao konjima.
        Scuderia znači štala.



        1
        1

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @wapi, nisam znao šta znači Scuderia, ali znam da značenje Alison i Wolf ne znače timaritelji. Također Mercedesova garaža također ne znači štala ni na jednom jeziku.
        Dalje sam zaključio koga timaritelji timare po svom nahođenju..

        @Ante,
        Ne znam zašto replika?
        Uvlačiš me bezveze u raspravu.
        Allison je to izjavio prošle godine. I tada je ta izjava bila korektna i po mom (a i izgleda i po tvom) sudu tačna.

        Ove ostale izjave koje ću navesti ispod, su od istog autora, ali nisam siguran da ti se sviđaju, s obzirom da nisam vidio da si objavio bilo koju od njih,

        @Dani citirao izjavu koju je Allison dao ove godine.
        U toj izjavi , @Dani je vjerovatno namjerno, izostavio citirati Allisona gdje izjavio:

        “But if they kept coming back every year to do battle in some sort of Valhalla-type confrontation, more often than not it would be Lewis wearing the crown at the end of the year,” Allison said.

        Kad već prenosim izjave Allison-a evo i izjava u cijelosti od čovjeka koji je “timario” dosta šampionskih “konja” u različitim “štalama” :



        1
        -1

        2

      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        @Har Kl: Odgovorio sam na Danijev i Wapijev thread, a u linijama da se bakćemo oko toga tko je najbolji i izvlače se citati iz kojih se može zaključiti ovo ili ono. Međutim, kao što sam napisao, Allisona su direktno pitali to pitanje – tako da vjerujem da je njegov odgovor najbolji pokazatelj da guramo vodu uzbrdo.



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Taj je lik isto izjavljivao nešto o namjernom udaranju…



        1
        1

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Wapi to ti je rekao google prevoditelj ili? Samo cu ti reci da pojma o talijanskom nemas.


        0
        -2

        2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Pa šta onda znači “scuderia”?
        De nam reci, ako znači nešto drugo.
        Možda sam 35 godina u zabludi.
        Ozbiljno, nije zayebancija….
        Meni pada na pamet i “ergela”.
        Neko štalu rezonuje kao objekat u kojem “žive” konji, a neko “štalu” rezonuje kao “ergelu” (ergelu konja, pripadnost istoj).
        Slično kao i sa kućom .
        Može biti “To je ona žuta kuća” – dakle, čisto kao objekat, ali može i “Ona ti je od Kuće Capuletovih (Shakespeareova Julieta) – kao apstraktniji pojam, pripadnost porodici.
        Doduše, google translate kaže da prevod za “scuderia”može biti i “stabilan”. :rofl:



        1
        1

        0
      • Rover
        zjurina Prikaži

        Značenje1 – zgrada namijenjena gdje će obitavati konji.
        Značenje2 – zajednica/skup trkaćih konja i jahača od jednog vlasnika
        Značenje3 – zajednica/skup vozača i osoblja koji se takmiče za istu marku
        Značenje4 – ekipa


        0
        0

        0
  13. Marlboro
    M_M 1983 Prikaži

    Moze Montezemolo pričati sto hoće ali Ferrari je bio dobar ali ne dovoljno dobar da osvoji prvenstvo! Vettel je imao dosta grešaka ali mislim da je Mercedes jednostavno brži svidjelo se to nekome ili ne! Ferrari već godinama dobar ali ne najbolji i po meni moraju dovesti nekog izvana Italije da naprave bolid kakav su imali od 2000 do 2005 kad su Ferrari vodili Jean Todt i Ross Brawn!



    3
    0

    3
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Bio je brzi i bolji kad je vec Vettel prosuo sve svoje sanse glupim greskama izlijetanjima i sudarima. A onda dolazi do pada motivacije brzine , psiha odigra svoje itd. Sve u svemu Ferrari se ove godine najmanje moze kriviti jer do Singapura je ladno mogao imati 50 bodova prednosti.



      5
      -1

      6
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Kad si već toliko navalio na Vettela i njegove”glupe greške,izljetanja i sudare”,dali si se zapitao kako je taj “glupan”uspio napraviti prednost nad Hamiltonom?Dal se tu radi o glupim vožnjama ili možda vožnjama na rubu mogučnosti bolida jer je taj “glupan” shvatio da samo tako može napraviti neki rezultat,za što Hamilton nije trebao brinuti.Pitaš li se zbog čega ili koga se opet prčkalo po gumama,što Ferrariju sigurno nije pomoglo i u krajnoj liniji kome i čijim rekordima je F1 od 2014-te podređena?Vidim da ti iz subjektivnih razloga puno toga nije jasno.Jedino ti mogu poručiti da prestaneš misliti na period 2010-13 koji koji nisi u stanju oprostiti Vettelu,pogledaj širu sliku današnje F1,gdje na novonajavljenoj grafici već u Albert Parku mogu napisati
        WDC-Hamilton 100%
        WTC-Mercedes 100%
        Toliko o glupostima i genijalnostima!



        7
        3

        4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Uspio je jer je imao dobar dio sezone brzi bolid.


        0
        -4

        4
    • OnlyAlonso Prikaži

      Ne slazem se…mogli su osvojit i te kako ali su sjebali,pogotovo Vettel ali idemo dalje,imate C.L.



      1
      0

      1
    • Alfa Romeo
      rapante Prikaži

      M_M,potraži nešto o baletu pa daj na tu temu neki komentar,jer ti je formula 1 nepoznanica!



      1
      -1

      2
  14. Fia
    bodo Prikaži

    Ako Luca di Montezemolo de Cordura tako govori onda je istina index 98/102


    0
    0

    0
  15. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Najsmjesnije je je od svega sto sada pokusavate Ferrari prikazati nekom kramom. Ove godine je Vettel mogao do naslova. A da je on vozio za Mercedes kako je vozio za Ferrari a Lewis za Ferrari kako je vozio za Mercedes itekako bi imao daleko vece sanse od Vettela da dode do naslova.U najmanju ruku bi bilo do kraja neizvjesno a ne gotova prica u mexicu.



    3
    -3

    6
    • Marlboro
      M_M 1983 Prikaži

      Da je Ferrari bio ove sezone na razini Mercedesa nebi se desio onaj debakl u Monzi! Nije bio dobar Alonso jer je prgovarao timu sad nevalja Vettel jer je ove sezone napravio neke gresške pa gdje je problem? Ferrari ove sezone nije imao bolid u rangu Mercedesa to se vidjelo već u Australiji i Hamilton je lagano prošetao sezonom isto kako je to radio Vettel dok je bi RB dominirao! Nadam se da će sljedeća sezone Ferrari biti na razini Mercedesa pa da imamo napetu sezonu



      1
      -1

      2
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Daleko od toga da Mercedes nije momcadski bio bolji. Ali je Ferrari ipak bio mrvicu bolji bolid do Singapura. A u tom periodu nisu uspjeli ostvariti prednost. Vettel je svojim greskama prokockao vise bodova nego Ferrarijev pitwall . No grijesio je i Mercedes. No sto se tice gresaka Lewis / Vettel e tu je nastala najvec razlika izmedu vozaca u ukupnom poretku.



        1
        -1

        2
    • Alfa Romeo
      rapante Prikaži

      alonso…O kakvoj krami ti to? Ferrari je napravio ove sezone bolid za pobijedu a kriv je samo Vettel što nije osvojio prvenstvo,drugo,nema niti jedne momčadi koja može osvojiti toliko koliko je osvojio Ferrari a najmanje Mercedes,Mercedes mora osvojiti još jako puno da stigne Mclarena i Wiliamsa a kamo li Ferrari,tako da te neznalice koje su počele pratiti formulu zadnjih par godina su nebitne.



      1
      -3

      4
    • Alfa Romeo
      rapante Prikaži

      Ma jasan mi je tvoj komentar,mislio sam na one koje ti govoriš da pokušavaju prikazati kramom,no ne mogu vjerovati da ima takvih “stručnjaka” koji misle tako…..takvi neka potraže neku temu o kuhanju.



      1
      -1

      2
  16. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Ne vjerujem da bi Hamilton postao prvak samo iz razloga što je Mercedes odlijepio u one 3 utrke – Singapore, Japan, Rusija. Također je Mercedes bio nešto jači i u zadnje 2 trke dok je Ferrari bio konkurentan u SAD i brži u Meksiku.

    Jedino u što sam uvjeren je to da Vettel ne bi osvojio naslov ovoliko ubjedljivo kao Hamilton da su uloge izmijenjene.



    1
    -6

    7
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pitanje je koliko je stvarno bio brzi Mercedes jer kao sto vidis i Kimi je uspio u zadnjim utrkama upisati pobjedu dok Veetel ne. Kimi je finis sezone odradio u najmanju ruku podjednako sto meni daje zakljucak da Vettep kad nema sansu za nasliv gubi motivaciju. Nesto slicno kao 2014.



      1
      -1

      2
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Ma Vettel mora samo naučiti progutati stvari i ne pucati pod pritiskom. Dosta je puta pukao kad stvari nisu išle kako su bile planirane, kao Baku SC, kiša u Njemačkoj, Kimijev pol u Monzi… Kad je sve onako kako on voli, onda vozi bez greške, čim malo zapne odmah i on pravi bez vezne greške. Da je u par navrata digao gas i čekao drugu priliku, ne bi izgubio prvenstvo sa 80+ bodova 2 trke prije kraja. Aaa Hamilton je u zadnje 2 sezone dosta puta dizao gas kad je uvidio nepotreban rizik :)


      0
      -2

      2
  17. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    I ja se slažem…Hamilton je kompletrniji vozač.



    1
    -2

    3
  18. Williams
    Webmaster Donator Prikaži

    Da je babi ona stvar nebi se baba zvala.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.