FIA promijenila način kako se primjenjuju kazne na gridu

FIA je promijenila način kako se primjenjuju kazne na startnom poretku, a sve u želji da kažnjeni vozači svejedno postave kompetitivna vremena u kvalifikacijama.

Podsjetimo, u upravo završenoj sezoni smo imali pravilo da vozači koji imaju kazne dobiju iste onim redoslijedom kako je prekršaj počinjen. Drugim riječima – ako se radi o elementima pogonske jedinice – uzeo bi se poredak kad je netko taj element prvi put koristio na stazi.

Zbog toga smo ponekad vidjeli situacije da vozači napuštaju garaže prije početka prvog treninga i parkiraju na izlasku iz pit-lanea samo kako bi njihov motor bio “načet” prije konkurencije, te bi tako ušićarili pokoje mjesto na startnom poretku.

Da bi spriječili ponavljanje takvih situacija, FIA je za 2019. uvela pravilo da se kažnjeni vozači na gridu poredaju onako kako su odradili kvalifikacije. To bi ih trebalo potaknuti da postavljaju kompetitivna vremena.

FIA je također pojasnila da će vozač koji nije ušao unutar 107% od pole positiona (a da mu je dozvoljeno sudjelovanje u utrci) krenuti sa začelja, bez obzira na eventualne kazne drugih vozača.

F1puls je otvorio svoj webshop. Jednostavno, brzo i jeftino do majica s F1 motivima.Legends live forever- Pogledaj majice i cijene
- Najprodavanija majica

Komentiraj

3 komentara

 1. Alonso1983 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  A kaj nisu spomenuli da staro provilo ostaje na snazi i dalje? Ono da kazne vrijede za sve osim za Merc?  2

  1
 2. zoka Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Neće da se bave odlukama sudija koje se donose više na osnovu boje bolida koji uradi prekršaj nego vrste prekršaja. Ovo izgleda kao kozmetička promjena, meni je bilo fora da neko čeka 20 min u bolidu da prvi izadje na stazu i krene npr 16-ti, kao Lando ove godine.
  Botas sječe krivinu i dobije opomenu, odbrani se od Maksa, a Alonso dobije 5s kazne i nema nikakvu prednost u trci zbog skraćivanja staze, a još je i usporio nakon toga!!  11

  0
 3. wapi Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Ima više smisla od dosadašnjeg načina..  2

  0
Povratak na vrh

Čitaj portal bez reklama i doniraj za život servera

Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Anketa

Kad ste počeli gledati Formulu 1?

Rezultati

Loading ... Loading ...